Šta je novo?

Blokovi 25 i 26

Iako nisam stručan(zapravo sam ekonomista :) ), koliko razumem izgradnja nebodera značajno poskupljuje cenu po kvadratu u odnosu na zgrade koje se sada grade. Neki od razloga su (naravno za prave solitere, preko 30-40 spratova):
- sa rastom spratova raste opterećenje, strukura mora da bude drugačija, verujem i temelji itd
- veći broj liftova/manje raspoloživog prostora po spratu, - skuplji su sami liftovi
- protivpožarni sistemi, klimatizacija i slično postaju takođe dosta skuplji kada moraju da pokriju još veće površine
- sve ovo vodi skupljem održavanju
- itd. sigurno ima neko ko bi mogao ovo dalje da nabraja..

A kod nas dodaj i da postoje uredbe o broju parking mesta po kvadratu izgrađenog objekta, čime raste potreba i za parking mestima, što dodatno košta.

U svakom slučaju neki građ inženjer bi mogao ovo bolje da nam pojasni.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=404862#p404862:3e5s6wt9 je napisao(la):
razgradjevinar » 09 Sep 2016 11:10 am[/url]":3e5s6wt9]
naravno primeri kao apple ili google tesko mogu da budu trend, vise su izuzetak koji potvrdjuje pravilo.. velika firma, veliki poslovni prostor, u 99%

Ceo silicon valley ti je u office parkovima. Apple i google nisu nikakav izuzetak. Svi tehnoloski giganti danas imaju centrale u office parkovima, a to su najvece kompanije ovog vremena. Office parkovi uglavnom nisu mali poslovni prostor...

To nije nesto sto se meni estetski svidja. ALi bolje ti meni nadji ikakvu ekonomsku potrebu građenja solitera u Beogradu u kome ima slobodnog prostora za gradnju koliko želiš...
 
ne razmatram na zalost nikakve gigante kada pricam o nama. sem gigantskih prevara tipa bnv nista gigantski se nece ni ocesati o nas :)

sto se tice ovih blokova mislim da je osnovni problem u nasoj sizofreniji. pisao sam danas na temi prokopa o nasem sizofrenom razmisljanu i planiranju. mi smo npr izgradili bg cvor tako da sem vukovog spomenika niti na jednoj jedinoj stanici postoje potenciijalni korisnici istog. mi smo planirali blok 25 i 26 za "biznis kule" a infrastrukturno opremali prokop i zepterovo brodogradiliste, danas planiraju BnV od 2 miliona kvadrata i izmestanje pruge, nacionalni stadionu u pazovi, nova luka prekoputa zemuna a most kod vince sa prugom uz marginalizaciju pancevacke luke, autoput za cacak se veze na surcin a umka se prepusta savi...

mislim da je metro mreza osnov svega i da kada budemo imali metro mrezu i nekoliko lokacjia po gradu koje ce medjusobno biti povezane i ciniti siru mrezu koja ce povezati njih i periferiju na tim lokacija ce se pojaviti potreba za visokogradnjom, bez obzira koliko livada po novom beogradu ostalo neiskorisceno. jednom kada npr na slaviji bude metro stanica miticeva rupa i oni parkinzi nece postati office parkovi nego verovatno hoteli i poslovni prostori. kada jednom metro prodje kroz/pored bloka 18 naspram sava centra i hotela nece biti ogroman parking i kucerci ali nece biti ni office parkovi. mi nemamo nikakve gigante ali imamo miskovice, zeptere i slicne a neboderi u poslovnom svetu nisu samo posledica hira i potrebe da neciji bude veci/duzi nego su cesto i najprakticnije resenje. ne treba biti kompleksas i prizeljkivati nekakakva rekordna cudesa samo radi prestiza ali potreba da se na pojedinim lokacijama, u skladu sa potrebama i mogucnostima izgradi po koji stometras itekato postoji, tj postojace. na zalost, dok se ne resi pitanje transporta u ovome gradu svaka izgrdnja bilo cega veceg nosi opasnost da se taj objekat za tren nadje van svih ruta mass transporta i tako prakticno obesmisli. to se recimo desilo i desava sa ovim blokovima, tek izgradnjom linije zemun-centar i njenim uvezivanjem u mrezu sa jos bar 2 linije, ceo taj blok ce moci da poprimi neki monumentalniji oblik, dotle ce u najboljem slucaju biti parking za korisnike obliznjih objekata
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=404873#p404873:1aq17ael je napisao(la):
DusanBG » 09 Sep 2016 12:27 pm[/url]":1aq17ael]Iako nisam stručan(zapravo sam ekonomista :) ), koliko razumem izgradnja nebodera značajno poskupljuje cenu po kvadratu u odnosu na zgrade koje se sada grade. Neki od razloga su (naravno za prave solitere, preko 30-40 spratova):
- sa rastom spratova raste opterećenje, strukura mora da bude drugačija, verujem i temelji itd
- veći broj liftova/manje raspoloživog prostora po spratu, - skuplji su sami liftovi
- protivpožarni sistemi, klimatizacija i slično postaju takođe dosta skuplji kada moraju da pokriju još veće površine
- sve ovo vodi skupljem održavanju
- itd. sigurno ima neko ko bi mogao ovo dalje da nabraja..

A kod nas dodaj i da postoje uredbe o broju parking mesta po kvadratu izgrađenog objekta, čime raste potreba i za parking mestima, što dodatno košta.

U svakom slučaju neki građ inženjer bi mogao ovo bolje da nam pojasni.
Skuplje su visoke zgrade baš iz razloga koji si naveo.
Njihova opravdanost je uglavnom vezana za skupo gradsko zemljište , gde na malom placu možeš dići 50.000 kvadrata.
Drugo, kad je u pitanju modernija ili " pametna " zgrada, cena opreme koja u zgradu ulazi veća je od čisto građevinskih troškova, i takvi stanovi ili prostor su skupi. Treće , lokacija u najvećoj meri određuje cenu.
 
Vidim da postoji negativna klima spram office parkova, mada nisam shvatio zašto. Barem niko nije obrazložio na valjan način.
Mogu se ofice parkovi proterivati iz grada ali će se dobiti Embassy Techzone Indjija i ne shvatam šta smo dobili time?
Pucamo direktno sebi u nogu. Zašto?
 
nadam se da nisi iz mog posta zakljucio da imam ista protiv office parkova... naprotiv.. dugo sam radio po raznoraznim poslovnim prostorima i tek mi je svanulo kada se firama preselila u nesto sto nije bas office park ali mu je po svojoj formi dosta slicno.

sa druge strane, office parkovi i poslovni neboderi ne isklucuju jedni druge, i svakom iole normalnom gradu i pripadajucoj privredi trebalo bi da bude mesta i potrebe i za jedne i za druge.
 
Da li neko ima informaciju kolike ce otprilike cene kvadrata biti u stambenom delu bloka 26? Hvala puno za svaki info
 
To ne znamo s'obzirom da jos nije ni uradjen DUP za taj deo bloka.
 
A i nema investitora za tu lokaciju.
U svakom slucaju cena tesko da bi isila ispod 1300e.
 
Idemoooo!!!
Ko ce da ponudi bolju cenu? Stigli smo na 2000 evra kvadrat za blok 26, ima li neko da ponudi bolju cenu?
2000 jednom, 2000 dva puta...
 
Па ако је у Блоку 63, Блоку А, Савади и Блоку 65 квадрат у новоградњи око две хиљаде, па и више, не видим како на много бољем месту неће бити бар толико.
 
Bez dileme, ovo je jedna od najboljih lokacija na Novom Beogradu, tako da bi i cena kvadrata novogradnje morala biti među najvišim na NB.
 
Tacno tako, sa obzirom na trenutno stanje na trzistu (nedostatak dobrih stanova na dobrim lokacijama), lako bi ovde isla prodaja za bar 2300-2500 EUR/m2. West 65 je u odnosu na blok 26 teska periferija, a opet se (uspesno) prodaje po donjem opsegu cene koje sam naveo.

Samo, nesto ne verujem da ce se ovde graditi stambene jedinice, nema mi mnogo smisla, pre je ovo lokacija za ogromne poslovne zgrade.
 
Da li neko ima svežu informaciju o mogucoj skoroj gradnji ovde?
 
I bolje da ne bude skoro, s obzirom kako je očajan kvalitet nove arhitekture u Beogradu. Ipak se radi o centru Novog Beograda, i jednom kad se poslovno-stambeni kompleks izgradi, neće se ništa menjati bar narednih 60 godina.
 
OTKRIVAMO RAZLOG OTIMANJA "ENERGOPROJEKTA" Vlasnik "Napreda" bacio oko na novobeogradsko zemljište od NEPROCENJIVE VREDNOSTI

Iza prljavog rata Dobrosava Bojovića za preuzimanje "Energoprojekta" krije se borba za zemljište u Bloku 26 jer njegova investiciona vrednost od najmanje 400 miliona evra značajno je veća od imovine same kompanije.

4fEktkqTURBXy9jNjFmMjE2NDI2ZWU0ZjU2NGIyOWI0YTBkNzQ5MTIwMy5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA


Naime, prema planu detaljne regulacije na ovom placu od osam hektara u blizini Arene, na kome pravo korišćenja zemljišta raspolažu "Energoprojekt" i Bojovićeva firma "Napred", mogu da se izgrade objekti od 380.000 kvadrata.

Od toga 200.000 na polovini koja pripada srpskom građevinskom gigantu. I upravo ta druga polovina je povod da Bojović krene u bitku za preuzimanje najveće srpske građevinske kompanije i postane apsolutni vlasnik zemljišta neprocenjive vrednosti.

Tako bar tvrdi grupa akcionara ove kompanije i sindikalni lideri koji upozoravaju državu da se lako može desiti da zbog interesa jednog čoveka, 2.500 zaposlenih "Energoprojekta" ostane bez firme i posla.

Predsednik udruženja akcionara "Energoprojekt holdinga" Srđan Ljubojević tvrdi da je upravo stari menadžment kompanije kriv za sve ovo što se danas dešava jer je prodao interes generacija najveće srpske građevinske kompanije.

- Scenario za ovakvu predstavu napisao je upravo Bojović sa bivšim rukovodstvom "Energoprojekta" još davne 2005. Upravo ti ljudi, na čelu sa Miodragom Zečevićem, tadašnjim predsednikom Upravnog odbora, pokušavaju sada iz Bojovićevog tabora da se domognu celokupnog zemljišta i to nedozvoljenim sredstvima - priča Ljubojević.

Kako navodi Ljubojević, da je ulog veliki i da se ovoliko čekanje isplati pokazuje i podatak da je vrednost objekata koji treba da se izgrade na ovom placu najmanje 400 miliona evra!

- To je iznos koji premašuje značajno sadašnju tržišnu vrednost kompanije "Energoprojekt" i zato se ide na sve ili ništa. Krivica za sve je na leđima bivšeg rukovodstva koje je u dogovoru sa Bojovićem napravilo štetan ugovor. Zbog toga je aktuelni menadžment "Energoprojekta" u decembru 2006. pokrenuo postupak za poništenje ugovora o prepuštanju prava na izgradnju Bloka 26 čiji se potencijal meri stotinama miliona evra - kaže Ljubojević.

Ljubojević dodaje da pravo korišćenja na zemljištu u Bloku 26 u razmeri 50:50 pripada i "Energoprojektu" i "Napredu", još iz vremena 90-ih godina kada su ove kompanije na ime izgradnje Beogradske arene od države dobile pravo na razvoj ove lokacije.

- Za deo parcele na kojoj je pravo korišćenja pripalo "Energoprojektu", 2005. je zaključen ugovor o zajedničkoj izgradnji sa firmom "Trinity Capital" d.o.o., od strane tadašnjeg menadžmenta "Energoprojekta" koji je sada predložen za NO od strane "Napred razvoj" a.d. Reč je o fiktivnom ugovoru, čiji predmet nije zajednička izgradnja, već prodaja prava korišćenja, jer je tim ugovorom predviđeno da "Energoprojekt" za iznos od 6,5 miliona evra gubi mogućnost investiranja u izgradnju, odnosno da sve finansira, gradi i stiče u svojinu "Trinity Capital" d.o.o. - priča Ljubojević.

Kako objašnjava, ispostavilo se da je tek nekoliko dana nakon zaključenja ovog ugovora vlasnik "Trinity Capital" prestao da bude "Hypo Alpe Consultants" već je vlasnik postao "Jopag AG", švajcarska firma koja je u vlasništvu Bojovića i koja je učestvovala u transakcijama akcija početkom godine.

- Postoje jasne indicije da iza ove kompanije, odnosno njenog vlasnika "Jopag AG" stoji upravo Bojović, vlasnik "Napreda". Sve to ukazuje da je on jedini dobitnik u ovom sumnjivom aranžmanu i da mu je jedini interes plac a ne kompanija - ističe Ljubojević.

Njegovo mišljenje deli i predsednik sindikata "Visokogradnje" Ivan Tripković.

- Očigledno je svima da Dobrosava Bojovića ne interesuje kompanija već plac u Bloku 26. Sindikati zato upozoravaju državu da mora što pre da reaguje jer u suprotnom preti opasnost da država izgubi "Energoprojekt" i da joj na grbaču padne 2.500 nezaposlenih - kaže Tripković.

Bojović ćuti

"Blic" je pokušao da čuje i Dobrosava Bojovića i objašnjenje od njega, međutim, on se juče nije oglasio na pozive naše redakcije.

http://www.blic.rs/vesti/ekonomija/otkr ... ko/cq967hy
 
Како се тачно акционари "буне" против покушаја куповине Енергопројекта када су они власници тог капитала? Осим ако држава неће да умеша своје прљаве прсте у целу причу једино што треба да ураде да га осујете јесте да му не продају акције и крај.
 
Zato sto ti ne mozes da znas kome prodajes. Ti za prodaju kod brokera stavis ili odredjenu cenu ili najbolju cenu tog dana, kako ko hoce, i ne mozes da utices i da biras na to ko ce da kupi. Jedina opcija je da se obustavi trgovanje na berzi - sto je besmisleno, ili da se to regulise, na primer ako neko kao Bojovic ima firme koje su u blokadi i koje nemaju dobro poslovanje da se filtrira ko ima mogucnost da kupi tako velike firme. To traze i akcionari.
 
Baš danas prolazim pored tog placa i pitam se šta bi sa ova četiri oblakodera što su u planu... Kad, imam šta da vidim.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=456184#p456184:38gqmkkc je napisao(la):
milanche » Пон Јун 05, 2017 9:53 pm[/url]":38gqmkkc]Zato sto ti ne mozes da znas kome prodajes. Ti za prodaju kod brokera stavis ili odredjenu cenu ili najbolju cenu tog dana, kako ko hoce, i ne mozes da utices i da biras na to ko ce da kupi. Jedina opcija je da se obustavi trgovanje na berzi - sto je besmisleno, ili da se to regulise, na primer ako neko kao Bojovic ima firme koje su u blokadi i koje nemaju dobro poslovanje da se filtrira ko ima mogucnost da kupi tako velike firme. To traze i akcionari.

Бојим се да те нисам најбоље разумео у чему је проблем, јесу ли акционари приморани да некоме продају своје акције ако не желе? Тера ли их неко да продају акције за које не знају коме продају?
 
Vrh