Šta je novo?

Opera na uscu-novi simbol Beograda

Opera filharmonija i balet sve u paketu mada sam ja vise za teslin muzej
 
I treba da verujemo da će to nicati paralelno sa novom autobuskom stanicom, Prokopom, infrastrukturom koja se ideljava iz SA...? Ma, važi.
 
Hm, mogao bi i Teslin muzej. Koliko znam Novi Beograd uopšte nema muzeje osim MSU-a?
 
Pisali smo već o novoj Filharmoniji u temi "Kultura i umetnost" - čak i da im sve bude išlo po planu sa konkursom i pripremom dokumentacije - a sigurno neće - izgradnja ne bi mogla da počne bar još dve-tri godine.

Tako da ne verujem da je uopšte realno da izgradnja nove koncertne dvorane počne u ovoj deceniji, no živi bili, pa videli.

I "Novosti" su nedavno pisale o istoj temi:

Klasika u Bloku 13?
S. Sretenović | 30. avgust 2016. 23:20 | Komentara: 4
Na temeljima Muzeja revolucije zidaće se zgrada Filharmonije

temelj_620x0.jpg


NA mestu nedovršenog Muzeja revolucije, prekoputa Parka prijateljstva u novobeogradskom Bloku 13, moguća je izgradnja novog zdanja Filharmonije. U toku je priprema programa konkursa, a očekuje se da će on biti spreman za objavljivanje do kraja godine. Tačnije, datum zavisi od podataka iz nadležnosti Ministarstva kulture, koje je i inicijator sadržaja.

Iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda potvrđeno nam je da je u toku izrada predloga za urbanističko-arhitektonski program za uređivanje Bloka 13. Kako kažu, programskim zadatkom konkursa predviđeno je da u ovom delu Novog Beograda bude izgrađen objekat Filharmonije.

- Predlog Ministarstva kulture je da na ovom mestu bude novo zdanje Filharmonije - potvrđuje za "Novosti" Milutin Folić, gradski urbanista. - Dogovor je da Ministarstvo obezbedi i svojevrsnu ulaznu studiju koju bi napravila jedna od svetskih projektantskih kuća koje rade na ovakvim objektima.

Detalji još nisu poznati, kao ni koliko bi moglo da košta novo zdanje za izvođenje klasične muzike u Beogradu.

- U ovom momentu nemoguće je govoriti o cifri s obzirom na to da nemamo projekat. Kao referenca mogu da posluže samo cene gradnje sličnih objekata izgrađenih u svetu - kaže Folić.

Srbija je pre pet godina ugostila čuvenog španskog arhitektu Santjaga Kalatravu i on se prošetao Beogradom u potrazi za lokacijom za Filharmoniju, a jedna od njih upravo je prostor u Bloku 13.

NAJBOLjA U REGIONU

PREMIJER Srbije Aleksandar Vučić još pre godinu dana najavio je izgradnju jedne od najboljih koncertnih dvorana sa najboljim zvukom u regionu, koja bi imala 1.500 mesta. On je dodao da izgradnja neće koštati više od 50 miliona evra i da će biti unajmljene najkvalitetnije firme sveta za ovaj posao.

ODUSTALI OD "PEJTONA"

GRADNjA zgrade Filharmonije prvobitno je trebalo da počne kod hotela "Jugoslavija", pa u Gradiću Pejton na Čuburi, a planom detaljne regulacije ovaj deo Vračara predviđen je za objekte kulturne namene. Ona je trebalo da ima prizemlje i tri sprata i mogla bi da primi 1.000 posetilaca. Od ideje se odustalo jer je bilo potrebno iseliti sve zakupce "Pejtona", koji su bili protiv ove odluke.

Izvor: Večernje novosti
 
Beer fest će pre nestati zbog tobogana, terenčića, akvarijuma, automobilčića, ringišpila i ostalih stvari koje nameravaju da uglave na Ušće. Mada, kontam da neće tako lako žrtvovati tu profitabilnu livadu, ipak im Beer fest i koncerti donose lovu.

Jedina veza buduće lokacije Filharmonije i Beer festa je to što bi je možda ponekad neki zalutali ljubitelj piva iskoristio kao toalet.
 
ne znam zasto bi beer fest bio toliko pod pretnjom eventualne opere tamo, kada se radi o dva razlicita bloka - blok 13 za operu i blok 14 za park u kojem je beer fest.
 
"opera" u klasicnom smislu je malo zastareo pojam. danas su to multi-medijalni hramovi u kojima mozes da gledas i operu, ali i razne druge moderne senzacije (koncerti, filmovi, 3D..). to se cak nekako uklapa sa idejom o teslinom muzeju.
 
Nije baš Opera, ali pošto se ovde vodila diskusija o novoj zgradi Filharmonije, info o konkursu postaviću na ovoj temi:

Raspisan konkurs za novu zgradu Beogradske filharmonije

filharmonija.jpg


Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisala je urbanističko-arhitektonski konkurs za deo Bloka 13 na Novom Beogradu, gde je predviđena izgradnja nove koncertne dvorane Beogradske filharmonije.

Predmet konkursa, koji se sprovodi u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije, obuhvata područje bloka 13 na Novom Beogradu (prostor u okolini Palate Srbija).

Od učesnika konkursa očekuje se urbanističko-arhitektonsko rešenja jugoistočnog dela bloka - gde je primarna tema nova zgrada Beogradske filharmonije sa pratećim sadržajima i kvalitetnim otvorenim prostorima.

Kompleks Beogradske filharmonije sastojaće se od velike koncertne sale, kapaciteta 1.500 mesta i sa binom od 500 metara kvadratnih, i manje višenamenske sale kapaciteta do 400 mesta. Predviđena je i izgradnja letnje scene u skladu sa mogućnostima, i neophodnog parking prostora.

Osim toga, potrebno je preispitati i prostorne i programske mogućnosti za realizaciju javnih sadržaja u severozapadnom delu bloka. Kapaciteti za eventualne programske sadržaje javne namene u severozapadnom delu bloka, orijentisanom ka bloku 12, nisu definisani programom. Očekuje se da konkurenti nakon preispitivanja mogućnosti realizacije, definišu program i kapacitet ovih sadržaja.

Rok za predaju konkursnih radova je 13. decembar 2016. godine, dok će žiri rezultate saopštiti 28. decembra.

Za novu koncertnu dvoranu do 50 miliona evra

Podsetimo, premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u septembru prošle godine, prilikom susreta sa dirigentom Zubinom Mehtom, da se nada da će se, posle rekonstrukcije Muzeja savremene umetnosti i Narodnog muzeja, krenuti i sa izgradnjom koncertne dvorane.

Vučić je tom prilikom izrazio nadu da izgradnja neće koštati više od 50 miliona evra.

"Napravićemo jednu od najboljih koncertnih dvorana u regionu koja će imati 1.500 mesta sa najboljim zvukom. Uzećemo najkvalitetnije firme iz sveta, od kojih je par Mehta i preporučio", rekao je tada premijer.

Izvor: N1

Možda možemo i da "splitujemo" temu, npr. kad stignu rezultati konkursa, da bar imamo nešto konkretnije na čemu bi temeljili diskusiju :)
 
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=dQKTBr6zuXM[/youtube]
Valencia Opera House
 
Iz ličnog iskustva: unakrsna rafalna paljba beocentrista o tome kako Filharmonija i Opera moraju da budu u krugu dvojke počinje vrlo brzo (ne znam da li i po forumima ili samo preko medija).
Ta ista ekipa je - kada je ponuđeno da se umetničke akademije izmeste na NBGD pored FDU (što je i dalje formalno plan) - protestovala iz istih razloga.
 
Nek zgradu opere i filharmonije smeste u Bg na Vodi, umesto trznog centra.
 
Nije to isto. Opera iziskuje posebno projektovanje sale, komore za orkestar i scene.
Filharmonija, shodno drugačijem repertoaru, mora da ima drugačije projektovanu salu, zbog drugačijeg orkestra, akustike, ali i instrumenata. Generalno, ako jedna od ove dve stvari mora da ide prva, to je svakako opera. FHM ima i Kolarac, koji ima doduše mali kapacitet.
 
Pa napravis 2 sale u istoj zgradi inace kolarac ima veoma dobru akustiku
 
Kolarac ima jednu od najakustičnijih sala u Evropi, ali ima malo mesta za publiku+sedišta su tesna.
A ovaj model sa dve sale u istoj zgradi jeste za razmatranje.
 
Inače, po GUP-u iz 1972. godine je planirano da opera bude između Brankovog mosta i Gazele južno od starog Sajmišta na Novom Beogradu.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=410947#p410947:1h3xb262 je napisao(la):
DzonTravolta » 16 Окт 2016, 11:58[/url]":1h3xb262]A ovaj model sa dve sale u istoj zgradi jeste za razmatranje.

то уопште није тешко урадити (многа наша позоришта имају по две сале). овде треба само водити рачуна да се уради адекватна акустика и звучна изолација тих сала
 
Архитекте компонују Нови Београд за будућу филхармонију

– Крајем децембра биће познат резултат урбанистичко-архитектонског конкурса за део Блока 13 у којем ће бити и нови храм музике са 1.500 места и бином од 500 квадрата – Од учесника се очекује да очувају визуре са Београдске тврђаве и чеоне погледе на Палату Србија из булевара Михајла Пупина и Николе Тесле

http://www.politika.rs/scc/clanak/36626 ... lharmoniju
 
I, šta sam rekao? Na komentarima na sajtu je u toku prepucavanje kako mora da bude u krugu dvojke :D
 
Vrh