Šta je novo?

Обележавање возила - полиције, градских служби и др.

Ево један пример мало лошије одрађен.
 
Да, ти замишљаш овако нешто... То би било у духу ранијих решења (СФРЈ) и касније СРЈ. Једино спорно са таквим решењем јесте цена - колико би коштало фарбање врата, гепека и хаубе, са једне и колико би коштало да се постави фолија на тако великим површинама, са друге. Не знам да ли би наша држава била спремна да плати више од 500 евра, по аутомобилу, за обележавање.
 
E тако нешто :D Стара школа. Некако су ми ове јефтине варијанте - налепнице било трака било само слова баш јефтине, а државна возила ипак морају да одају неки ауторитет, а не да се срамоте са возилима које имају на једним вратима залепљену налепницу са новим ћириличним натписом, а на другим вратима одлепљену па се види стари латинични натпис и сл. А са друге стране на белим возилима је видљивија прљавштина.
 
Могло би да се примени ово решење уколико би држава наручила неколико хиљада возила за све службе које би имале обележена возила. Пошто то вероватно неће бити случај, мора да се прибегава обележавању постојећих возила. То би значило или фарбање делова возила + лепљење фолија или само скидање старих фолија и постављање нових. Имамо одређене околности којима треба да се прилагодимо. Много богатије земље од нас попут Француске, Немачке и Аустрије прибегавају тракама као јефтинијем решењу. Питање чистоће возила као и о укупном изгледу треба да брину корисници истих. Ја сам за то да се уведе ред па макар то биле само тачкице на возилима, али да су једнообразна и складна (узимајући у обзир реалне околности и могућности).
 
Treba uraditi knjigu grafickih standarda za kola drzavnih sluzbi pa to postepeno primjenjivati prilikom kupovine novih kola
A drzva da je pametna a nije uradila bi flotnu nabavku novih kola a stara prodala
I to planski ali mi nista ne planiramo to je problem uradi se analiza koliko kola je potrebno za sve sluzbe u narednih 5 godina raspise tender za 10 000 komada dobije dobra cjena i onda da se recimo isporucuje 2000 godisnje npr fiata 500l
 
Слажем се да би се требале радити флотне набавке. Могао би се део руског кредита искористити у те срвхе - набавити флоту KIA Cee'd или Opel Astra, који се производе у Русији + УАЗ Патриот као теренско возило. За комуналну полицију, градске службе и инспекције обавезно Fiat 500 L (опет као флоту). Стара возила полиције треба поделити центрима за социјални рад, специјалним школама, институтима, универзитетима и сл. (сређена). Но, цели тај посао би коштао између 50 и 100 милиона евра (за српске услове - огромне паре), али је посао који мора да се обави.
 
Обележавање - висока видљивост (Hi Vis). Флуоресцентне траке уз траке у боји.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=398886#p398886:prxb6q69 je napisao(la):
Nye Go » 25 Jul 2016 20:52[/url]":prxb6q69]Могло би да се примени ово решење уколико би држава наручила неколико хиљада возила ...
Naravno baš nam treba još jedan Živanić (Verano) da uvali Pežoe i postane tajkun
koj posle pokrade s platama i svoje radnike a usput za Dž. pokupuje nekretnine
koje i danas po Bgdu propadaju..... :lol:

menjaj slova i obležavanje..... pusti nabavku...... još bolujemo od nje :)
 
Мислим да треба одвојити потребу за новим возилима и преваре које иду уз већину јавних набавки. Исто тако многи су постали богати при набавци лекове...али то не значи да сада треба престати набављати лекове (и угрозити животе пацијената) зато што се неки мајмун преварама богати на несрећи других људи.
 
Australia
13522310105809e92f997ff628288209_v4_big.jpg


Italiani dobili nove Alfe
2017-alfa-romeo-giulia-quadrifoglio-delivered-to-italys-carabinieri-police_100553850_h.jpg
 
Znam da je malo van teme, ali molim Vas za odgovor!

Da li zakon kažnjivo ili zabranjeno slikanje policijskih vozila i njihovo kacenje na drustvene mreze?
 
Nisam pravnik ali koliko znam sve što može da se ugleda dok se stoji na javnoj površini (javnoj parceli) sme i da se uslika. OSIM ako ne postoji jasan postavljen znak koji ukazuje da je slikanje na tom mestu zabranjeno (kao npr kod vojnih ili državnih objekata). I osim ako se time ne narušava nečija privatnost (nije u redu da slikaš nekoga u stanu jelte ili da ga uhodiš po ulici).

U svakom drugom slučaju možeš da slikaš šta god hoćeš. Od policijskog automobila, preko tenka s druge strane ograde kasarne (pod uslovom da nema znak zabrane u okolini), preko vojnog helikoptera u vazduhu, pa sve do putnika u državničkim automobilima dok prolaze.

Da pogodim - slikao si neka patrolna kola ovih dana pa su te plavci mračili zbog toga? :D
 
Ma na sred ulice. Hvala ti puno! :D

Slikao sam kolonu marica (policijske brigade/ intervente policije) koja je ,,spontano" došla baš za vreme protesta i to u okolini predsedništva. Niko me ništa nije pitao, ali s obziromda mogu da prave problem ako to okacim hteo sam proverim..
 
Ма опуштено, на инстаграму имају ликови који се баве само сликањем полицијских и возила других служби :)
 
Vrh