Šta je novo?

Autoput Beograd - Temišvar

Pa, sad... AP (2 kom) do Mađarske, brzi putevi ka Ukrajini, AP ka Moldaviji iz Jašija (verovatno na Beljci?), novi most preko Dunava umesto skele (najzad!) i brzi putevi ka Galatiju, ka Moldaviji i Ukrajini (Odesi i delti Dunava sa UKR strane), brzi put iz Konstance ka južnoj delti Dunava (verovatno na Tulču?), brzi put ka SRB na Turn SEverin (prelaz ka Kladovu preko Đerdap brane) - sve mi to deluje vrlo pametno.

Ono što me iznanađuje: ništa, baš ništa ka BG. Ništa ka Kišinjevu u Moldaviji (najveći postojeći prelaz). I bez brzog puta Temišvar-Vršac.

Verujem da je razlog - neopravdanost investicije, tj. čist nedostatak saobraćaja. Rumuni su trenutno vrlo, vrlo racionalni i u velikom su naletu, veoma sumnjam da su omašili...
 
Sve je receno u zadnjem pasusu tvog posta.
To je domacinski odnos.

Sent from my LG-D320 using Tapatalk
 
Поредећи саобраћајни потенцијал праваца ка Кладову и кроз Банат ка Темишвару, мени је логичнији овај кроз Банат, али ајд.
 
Fora je u tome što to, iz rumunkse vizure, i nije pravac ka Kladovu. Već pravac ka Dunavu koji spaja Krajovu, Turn Severin, Karpate (nekoliko banja i NP Semenik su u tom delu Karpata), Karansebeš i onda se uključuje na koridore ka zapadu. Kladovo je tu usput, kada je već sa druge strane brane :).
 
Изгледа даће се нешто померити са мртве тачке што се тиче аутопута од престонице до Темишвара како преноси портал Евршац, креће се у израду студије изводљивости и пројектовање ове саобраћајнице.

http://evrsac.rs/index.php/vesti/item/1 ... o-temisvar
 
Kakav transparent kao da sutra počinje gradnja...
 
Gde nađoše 92km ovog autoputa kroz Srbiju, kad meni na Google Maps-u od Pančeva do granice iza Vršca ispada max 70km (dok od kraja Bg obilaznice na novoseljenskom putu u Pančevu do Vršca ima oko 50km). Jedino ako su uračunali i Beogradsku obilaznicu do mosta Vinča-Starčevo ili tako nešto ali to će se raditi nezavisno od ovog projekta, nadam se da će se za to uskoro potpisati ugovor sa Kinezima (Sinohidro) i Azerima (Azvirt) sa kojima je već aranžiran neki memorandum.
A izjava da gradnja počinje za 3 godine, ne vidim koja je svrha kad mi nismo poznati kao zemlja koja ispunjava ni kratokorčna a kamoli dugoročna planiranja.
 
Нема тренутно, али биће...кад се буде плаћала изградња ...
 
Ни мени није јасно како је могуће да аутопут кроз Србију буде дугачак 92 км. када ода Панчева до Вршпца има 60км. а од Вршца до границе са Румунијим (прелаз Ватин) 10км. Што је укупно 70 км. јер се предпоставља да ће будућа саобраћајница пратити постојећи пут Панчево Вршац, једино ако се ту рачунају петље и приступни путеви могуће је да ће дужина бити 92км.
 
Igore, zasto ova tema nije u kategoriji Regionalni razvoj?
 
Hoce li se raditi neki put preko Zrenjanina?
 
Premijer je svojevremeno najavio modernizaciju puta BG - ZR u profil 2+2, ali se od tada cuti o ovom pravcu.

Sent from my LG-D320 using Tapatalk
 
2+2 je vise nego dovoljno.
Trenutno stanje je bas lose. Ima dosta vozila, a put i nije u najboljem stanju.
Mada do Zrenjanina jos i nekako, a od ZR ka Rumuniji uzas :p
 
Ne kazem da je to prioritet, ima prioritetnijih projekata, ali bi trebalo da se razmislja i o tome i ima u planu. Još od Borče 2+2 trake, brzi put.
 
Da, pre 2 i po godine obećao je Bg-Zr šnelštrase (kako ga je tada nazvao) 2+2. Mislim da nije bilo u pitanju modernizacija tj proširenje postojećeg puta već novi koji bi zaobilazio postojeća mesta poput Ćente i Ečke. Ali nije ispunio obećanje.
 
Nadam se da su odustali od ovog projekta, posto je notorna glupost. Jedini nacin da se Temisvar povezxe sa Srbijom treba da bude preko Kikinde, Zrenjanina, Alibunar - Krak za Pancevo/Bg i drugi krak za Vrsac , Pozarevac, Negotin Krajova, Bukurest to bi bio posao :D
 
Autoput na trasi na kojoj ne postoji niti autobuska niti železnička linija?
 
То је стога што је Румунија озбиљна држава, која се озбиљно развија и не види у новим аутопутевима, макар и екстремно неисплативим, једини смисао живота нације.
 
Zanimljiva hronologija

Auto-put Temišvar-Beograd prioritet
Beograd -- Srbija i Rumunija trebalo bi da se više angažuju na realizaciji prioritetnog infrastrukturnog projekta za obe zemlje - auto-puta Temišvar-Beograd.

IZVOR: BETA UTORAK, 16.12.2014. | 11:33

To su zaključili premijeri Rumunije i Srbije Viktor Ponta i Aleksandar Vučić u razgovaru u Beogradu, a na sastanku je istaknuto da su izrada studije izvodljivosti i pronalaženje načina finansiranja ovog projekta prvi koraci koje će dve strane preduzeti, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Bukurešt -- Rumunija i Srbija odustale su od projekta povezivanja svojih prestonica auto-putem, izjavio je rumunski premijer Sorin Grindeanu.

IZVOR: B92 PONEDELJAK, 22.05.2017. | 11:19

On je za lokalni Digi 24 objasnio da srpske vlasti nisu više želele da podrže taj projekat.

“Srpski partneri su procenili da izgradnja auto-puta od Beograda do Temišvara nije strateški projekat za Srbiju”, kazao je Grindeanu.

Rumunski premijer je naglasio da odluka o odustajanju od projekta ni na koji način nije povezana sa Rumunijom.


Auto-put je trebalo da ima 140 kilometara. Studija izvodljivosti je odobrena u oktobru prošle godine i vredela je skoro 10 miliona evra. Saobraćajnica je trebalo da bude izgrađena do 2025. godine.

Bukurešt -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je zainteresovanost za izgradnju auto-puta Beograd-Temišvar.

IZVOR: B92, TANJUG PETAK, 9.03.2018. | 11:07

Vučić je u poseti Rumuniji u četvrtak ukazao na potrebu izgradnje brze saobraćajnice Beograd-Temišvar, precizirao da je reč o 150 kilometara, 75 na srpskoj i isto toliko na rumunskoj strani.
 
Vrh