Šta je novo?

Куће у низу - Видиковац и Церак и сл. примери

Silovana arhitektura jednog podneblja tj. divljastvo nad njom su najbolje ogledalo tog drustva (reality-ja) bez zakona i pravila jaceg u kome zivimo...da ima makar malo dostojanstva i obzira ovo se nikada ne bi desilo, ali desilo nam se...nikakvo siromastvo i beda nisu opravdanje za ovakav arhicid.

Umesto da se na ovoj temi vodi diskusija o predivnim kvartovima grada u kojima se nalaze jos lepse u uredjenije kuce u nizu, pipci poput nekog zlog kancera sa teme "Ko im ovo dozvoli?" zalaze u svaku temu ovog foruma...naravno opravdano.
 
Прве две Михајла Аврамовића, трећа Рашка.
 
Lepe :) Zbunio me naziv teme, nisam ih vidjala po Vidikovcu i Ceraku ;)
 
Batajnica

ce1e667c795146fb9c44dc1bdd3c91ea.png


Visnjica
1cbf7c88ef6a484886a10aed78f17b6e.png
 
Zdravo,

da li neko zna da li su kuce u nizu na Belim vodama (levo od ulice Belo vrelo) gradjene u isto vreme kad i kuce istog tipa na Ceraku (Kadinjacka, Lipar), taj. da li je kvalitet na istom nivou?

Takodje, fasade su im oblozene nekim termoizolacionim plocama, da li neko zna o cemu se radi, odnosno, kakav je materijal u pitanju?
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=467742#p467742:3l81dlf8 je napisao(la):
11030 » Čet Jul 27, 2017 9:59 am[/url]":3l81dlf8]Lici na azbest.

Da nije to malo previse pausalan odgovor? Voleo bih da znam cime je potkrepljen?
 
Nisam rekla da je, vec da lici. Lici na azbestne ploce, po izgledu, po nacinu na koji su pricvrscene. Izguglaj ''Azbestno naselje'' pa ces videti da deo ove fasade lici na ono cime su te zgrade bile oblozene. Svakako treba proveriti na licu mesta, a i sa nekim strucnim licem.
 
Da je bilo sreće i pameti, pa da je ovakav koncept izgradnje bio dominantan pri izgradnji većine predgrađa, poput Kaluđerice, Borče, Kumodraža, Leštana i mnogih drugih. To je uostalom i jeftinija gradnja od gradnje samostojećih kuća :lol: :shock: , s obzirom da se zauzima manja zemljišna parcela, nije potrebna značajna toplotna izolacija sa bočne strane, niti uređivanje fasada na tim delovima, projekti su isti, pa i to štedi novac na razne načine. Ovako smo dobili favele na sve strane :oops: .
 
E da je bilo pameti u tim predgradjima bi bio skuplji kvadrat
 
Baš se juče video sa drugarom koji živi u kući u nizu u Nirmbergu.



Po meni je ovo bolje rešenje nego Žarkovo. Kao što je neko rekao već, deliš zid sa komšijom, pa je bolje za grejanje, a i stvarno ne vidim svrhu razmaka između kuća koji ne može da se iskoristi.

Pogledajte prilog 1
 
Mnogo su lepe one u Dimitrija Avramovica. Iskreno mi je zao sto nema vise te gradnje.
 
astrodule":z7a7sfuv je napisao(la):
Baš se juče video sa drugarom koji živi u kući u nizu u Nirmbergu.



Po meni je ovo bolje rešenje nego Žarkovo. Kao što je neko rekao već, deliš zid sa komšijom, pa je bolje za grejanje, a i stvarno ne vidim svrhu razmaka između kuća koji ne može da se iskoristi.

Pogledajte prilog 1
U Žarkovu svaka kuća kao omanja zgrada u Nemačkoj.
 
Stara srpska boljka. Čovek gradi ogromnu kućerinu sa tri stambene jedinice, po jednu za svakog sina koji tek treba da se žene i poslednju za sebe, što je plemenito, naravno. Veći deo života gradi kuću, živi kao pas, izdvaja poslednji dinar iz oka da je završi, a gotovo po pravilu sinovi ili odu u inostranstvo, ili se ne ožene, pa se propiju, ili snajke neće pod isti krov sa svekrvom, pa se uzimaju krediti za garsonjere na Mirijevu ili Altini.

Tada dolazi na red plaćanje poreza na imovinu koji je sve veći, grejanje i održavanje kuće, što starca dovede do potpunog isrpljenja.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=531474#p531474:1llgxvwk je napisao(la):
Propeler » 11 Apr 2018 07:41 pm[/url]":1llgxvwk]Stara srpska boljka. Čovek gradi ogromnu kućerinu sa tri stambene jedinice, po jednu za svakog sina koji tek treba da se žene i poslednju za sebe, što je plemenito, naravno. Veći deo života gradi kuću, živi kao pas, izdvaja poslednji dinar iz oka da je završi, a gotovo po pravilu sinovi ili odu u inostranstvo, ili se ne ožene, pa se propiju, ili snajke neće pod isti krov sa svekrvom, pa se uzimaju krediti za garsonjere na Mirijevu ili Altini.

Tada dolazi na red plaćanje poreza na imovinu koji je sve veći, grejanje i održavanje kuće, što starca dovede do potpunog isrpljenja.
Jedan od osnovnih postulata uređene države je uređen fiskalni sistem, kao i hipotekarno tržište.
Ko nema to ima da bira način rešenja svog stambenog pitanja između zajednice u velikoj kući i kredita za bolesno skupe legalne kvadrate građene nelegalno stečenim novcem.

Kuće u nizu su jedna od odlika razvijenih zemalja i nešto čime je SFRJ pokušala da se šepuri i uđe na taj nivo na brzaka. Građene su prvo za visoke oficire oružanih snaga i političare, potom za inženjere firmi koje su mlatile pare po Trećem svetu - primer Ceraka recimo. Na kraju su građene za turbo-estradu (Bežanija). Nedostatak gradnje ovih prelepih i prefunkcionalnih objekata govori u kolikom smo čabru. Danas čak ni bogataši i skorojevići ne žele u kuće u nizu jer to ubija njihov takmičarski duh donet iz Gornje Drobaje. A generacija srpskih bejbi bumera ima jednu posebnu maniju gradnje. Samo da se zida i gradi, samo neka bude što veće, da se nadmaši komšija. I kad se jedna kuća ukrovi, pored odmah zadenuti drugu, pa polako. Usput jesti paštetu i kad recimo neko skupi 500 evra da ode na letovanje, obavezno dati toj osobi F dijagnozu i reći koliko je cementa/šljunka/armature/keramike/opeke moglo da se uzme za te pare.

Isto je i sa kućom u nizu. Na Balkanu nisi domaćin ako nisi sam bio izvođač radova. Kupovina gotovog stana je OK ali kupovina kuće - makar bila i kuća u nizu smatra se lenjošću i nedostatkom karaktera. Odvratan narod iskompleksiranih i bahatih pojedinaca bez urbane kulture i smisla za prostor.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=467729#p467729:1nqx9zmt je napisao(la):
robbief » Čet Jul 27, 2017 7:55 am[/url]":1nqx9zmt]Zdravo,

da li neko zna da li su kuce u nizu na Belim vodama (levo od ulice Belo vrelo) gradjene u isto vreme kad i kuce istog tipa na Ceraku (Kadinjacka, Lipar), taj. da li je kvalitet na istom nivou?

Takodje, fasade su im oblozene nekim termoizolacionim plocama, da li neko zna o cemu se radi, odnosno, kakav je materijal u pitanju?
file.php

Zaista i meni lici na azbest evo ti slika nekadasnjeg Azbestnog naselja na Belim vodama koje je sada sruseno tu se sada nalaze nove zgrade.
azbestno-naselje.jpg

Te "ploce" izglesaju veoma slicno pa na osnovu toga odatle i pretpostavke da je azbest u pitanju ne znam sigurno ima neko strucan na forumu ko moze da potvrdi.
Te kucice u nizu su gradjene u slicno vreme kada i azbestno naselje barem ja tako mislim ispravite me ako gresim.
Inace po meni te kucice u nizu na Belim Vodama su malo precenjene one na Vidikovcu su po meni mnogo bolje i estetski i verovatno unutra a sigurno i malo novije gradnje.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=530675#p530675:za0ekk7l je napisao(la):
Propeler » 07 Apr 2018 09:36 am[/url]":za0ekk7l]Da je bilo sreće i pameti, pa da je ovakav koncept izgradnje bio dominantan pri izgradnji većine predgrađa, poput Kaluđerice, Borče, Kumodraža, Leštana i mnogih drugih. To je uostalom i jeftinija gradnja od gradnje samostojećih kuća :lol: :shock: , s obzirom da se zauzima manja zemljišna parcela, nije potrebna značajna toplotna izolacija sa bočne strane, niti uređivanje fasada na tim delovima, projekti su isti, pa i to štedi novac na razne načine. Ovako smo dobili favele na sve strane :oops: .

Tako je. Velika steta st ose kod nas to nije favorizovalo. Pa skoro cela periferija Londona je u kucama u nizu i prelepo izgledaju svi kvartovi.
 
Vrh