Šta je novo?

Opera na uscu-novi simbol Beograda

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=421424#p421424:298j1evm je napisao(la):
direktor » 05 Dec 2016 10:32 pm[/url]":298j1evm]Ima li sidnejska opera pozlatu sta treba da je rade u baroknom stilu

Sidnejska je postala simbola grada, ali ta opera je poznata po ocajnoj akustici, i bacaju se stotine miliona da se nakako popravi ali sto se grbo rodi...

http://content.time.com/time/world/arti ... 47,00.html
http://www.telegraph.co.uk/news/2016/08 ... ts-hideou/
http://slippedisc.com/2015/02/200-milli ... not-again/

U Njujorku je to lepo reseno gde su filharmonija, balet i opera 3 zgrade jedna do druge u okviru Linkoln centra. Možda bi tako nešto trebalo isplanirati i u BG samo naravno manjih dimenzija, i ne mora sve biti izgradjeno odjednom.

LincolnCenter1__NewYorkNY.jpg
 
Šta napisa ti @vranac? Loša akustika u zgradi Sidnejske opere!?
Gledao sam pre 5 godina emisiju na Diskaveri kanalu o toj opera, i zanimljivo mi je bilo, a emisija je zbog toga i pravljenja. Kako oni rade antikorozivnu zaštitu od uticaja morske soli na objekat, jer kao što se zna zgrada opera im se nalazi na obali okeana u prekookeanskoj luci. Verovatno su to ti troškovi koji ti se čine da su veliki. Takođe sam arhitekta te zgrade je osmislio selu unutrašnjost od drveta radi bolje akustike. Inače ne razumem se u opera i akustiku, ali sam oblik te zgrade u Sidneju koji je svetski poznat daje joj akustiku u sali. Inače kod nas je najakustičniji, a da je većih dimenzija hala (objekat) sajamska zgrada broj 3. na Beogradskom sajmu zbog tog luka od plafona - krova.
 
danas sam optimisticno otisao do filharmonije da se raspitam za karte za koncert u kolarcu u decembru i rekli su mi da su rasprodate u maju. dvomilionski grad sa najpoznatijom koncertnom salom od 900 mesta. apel da se pre ko zna kakvih nemanjickih muzeja i arapskih hotela i nebodera aktuelizuje ovaj projekat!!
 
Od muzeja Beogradu je potreban jedan dobar prirodnjacki muzej u sklopu kojeg moze da postoje i akvarijum i planetarijum.
Takodje, muzeju savremene um. je potreban veci kapacitet, mozda duplo vise od postojeceg.

Ali pre svega toga, da bi se na Usce spontanije odlazilo ili uopste, potreban je pesacko-biciklisticki most od beton hale.
 
Neko nije zatvorio masinu za pranje sudova :laugh:

Podsetilo me da u Beogradu odavno nije nije sagradjeno nijedno arhitektonsko remek delo,
nesto sto probija granice u poigravanju sa apstrakcijom i sto je cak i u tom apstraktno-umetnickom smislu autenticno za Beograd,
a ne samo kopija ili verzija nekog trenda u svetu koji vise nije ni originalnan.

Sve ovo sto se trenutno gradi u Beogradu je arhitektura na "diskauntu", kao u "lidlu" i "ikei", sto je ok za neke lokacije, ali kada gradis jednu operu na uscu onda se ruke i um moraju dublje zaroniti u umetnicku sustinu, a to mogu samo ljudi genijalci.
 
Био човек и ..отишао.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=FOtvXn2x_aY[/youtube]
 
Наравно, БеоБилдовци су први имали прилику да ову вест сазнају пре осталих. Пре две недеље написао сам:


Порука од sizif » 29 Дец 2016, 05:07
Можда није право место, али друго нисам успео да пронађем.

Незванично, на конкурсу за идејно решење зграде Београдске филхармоније, која треба да се гради на месту где су темељи несуђеног Музеја револуције на Ушћу, прву награду није добио ниједан од претплаћених студија, већ ауторски двојац Драган Марчетић-Милан Максимовић (обојица доценти на Архитектонском факултету).

Ово ми је нарочито драго због чињенице да ови људи нису чланови ниједног "клана", а имали су далеко најпримереније решење за реконструкцију Музеја града Београда. Међутими, добили су само откуп, док је прва награда припала Војводићима, иако нису испоштовали један од главних конкурсних услова да депо због безбедности буде изнад нивоа тла.

http://www.dab.rs/downloads/Katalog%20k ... 0ulici.pdf

Такође незванично, прву награду на конкурсу за изградњу објекта Градске галерије на Косанчићевом венцу прву награду добио је Бранислав Реџић.

Званично, резултати ће бити саопштени ускоро, па ћемо тада моћи да видимо и награђене радове.
 
Imamo otvorenu temu o Filharmoniji
 
Ок. Тек сада сам видео и прешао на њу.
 
da zlikovci planirali operu na mestu stratista ustaskog, dal moze gore od toga.
 
Nece je biti nigdje za koga da se gradi od cega da se izdržava ....
 
Ocekujem da ce soraja kad kupi stan u kulli da postane operska pevacica, znaci ima za koga.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=706727#p706727:13519tvn je napisao(la):
Ventilator_BGD » Нед Феб 09, 2020 4:31 pm[/url]":13519tvn]da zlikovci planirali operu na mestu stratista ustaskog, dal moze gore od toga.
Istine radi, iako se logor nalazio na teritoriji NDH, logor su osnovali Nemci 1941. godine, koji su njime upravljali i koji su počinili gotovo sve zločine. Tokom savezničkog bombardovanja polovinom aprila 1944. godine poginulo je više od 100 logoraša a tom prilikom je logor teško oštećen. Samo mesec dana kasnije su ga Nemci napustili i predali na upravu NDH a već u julu 1944. godine je logor ugašen.

A planirati operu na tom mestu je u najmanju ruku bolesno..
 
Blok 18 je takođe jedna od lokacija predviđena za izgradnju. Reč je o velikoj površini preko puta Beograda na vodi i za koju je, prema planovima predviđeno gotovo 600.000 m2 za izgradnju.

"Tu se traži po kom pravnom modelu će se raditi, jer postoji veliki broj vlasnika, male su parcele", navodi Stojčić.

Idejno rešenje iz 2016. predvidelo je da glavna atrakcija ovog prostora bude Operski trg sa zgradom opere, koji će se preko promenade i pešačkog mosta spojiti sa obalom u starom gradu na drugom kraju reke.

I za Blokove 18a i 69 će ove godine biti završena planska dokumentacija.
https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.ph ... id=1662928
 
Победничко решење - Фантастично!
 
Vrh