Šta je novo?

Generalštab

Део је привремено смештен у круг Центра високих војних школа, односно Института за стратегијска истраживања.

А Шутановцу је пала на памет изградња нове зграде поред ВМА.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=429011#p429011:1wajedyi je napisao(la):
Вожд » 20 Jan 2017 08:39 pm[/url]":1wajedyi]Део је привремено смештен у круг Центра високих војних школа, односно Института за стратегијска истраживања.

Fino mesto

https://www.google.rs/maps/@44.7710081, ... !1e3?hl=en
 
Не би се Генералштаб премештао на локацију која је дозвољена на гоогле мапс или бингмапс.
 
Овде је све дозвољено, ми смо окупирана територија.
 
Је ли бре @Ђорано Анђело (Giorano Angelo) :wink: , хтедох наравно да подржим петицију за очување Генералштаба, која стоји у твом потпису сваког поста. :kk:

Укуцам податке, наравно ћирилицом, кад оно „цврц“, код државе пише „Србија и Црна Гора“ :o Е па даље нисам хтео да попуњавам па сам избрисао. Кад ћеш бре то да промениш ? Онда попуњавам податке. :)

Морао сам мало на шаљив начин да ти скренем пажњу :dil:

Подржите петицију против рушења Генералштаба:
https://www.peticije24.com/inicijativa_ ... neralstaba
 
VESTI|28.02.2017. |15:51 >15:54
Insajder: Vlada Srbije odlučila da sruši zgradu Generalštaba
http://rs.n1info.com/a231458/Vesti/Vest ... -rusi.html

Vlada Srbije odlučila je da sruši deo zgrade nekadašnjeg Generalštaba u centru Beograda, za čiju sanaciju je pre manje od dve godine platila oko 78 miliona dinara, piše portal Insajder.net.

Prema saznanjima Insajdera, za posao rušenja dela zgrade planirano je da se iz budžeta Srbije potroši 180 miliona dinara, a odluka o rušenju doneta je uprkos mišljenjima pojedinih građevinskih stručnjaka da za rušenjem nema potrebe.

Zgrada Generalštaba jedan je od simbola bombardovanja Srbije 1999. godine, a kako navodi taj portal Republički zavod za zaštitu spomenika kulture 2005. godine je kompleks zgrada proglasio kulturnim dobrom.

Vlada je, međutim, izračunala da će dalje renoviranje i sanacija tog dela zgrade koštati oko 950 miliona dinara, pa je zaključeno da se ne isplati dalja sanacija, jer Ministarstvo nema raspoloživih sredstava.

Iako je odlučeno da se zgrada sruši, jer je to najjeftinija mogućnost, prema saznanjima Insajdera vojni stručnjaci su tu odluku osporavali.

Nakon toga formirana je radna grupa na osnovu naređenja načelnika Uprave za infrastrukturu pukovnika Milorada Đokića, koja je razmatrala navode iz mišljenja dvoje inžinjera Vojno-građevinskog centra.

Radna grupa je pobila zamerke svojih kolega i konstatovala da "Uprava za infrastrukturu nema nadležnost da vrši preispitivanje stavova Vlade".
 
Ovo je totalni hit, mafijaska drzava (znam da se protive mnogi, meni je ok sto ce da sruse ali mi nije nikako ok sto je neko sebi lepo spakovao u dzep 630000e)7
http://rs.n1info.com/a231458/Vesti/Vest ... -rusi.html

Vlada Srbije odlučila je da sruši deo zgrade nekadašnjeg Generalštaba u centru Beograda, za čiju sanaciju je pre manje od dve godine platila oko 78 miliona dinara, piše portal Insajder.net.



Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Videti koja firma je vršila radove na sanaciji i sve će biti jasno.
 
Ja sam lepo govorio isto da je treba srušiti. Kakva crna zaštita i kulturno dobro al ajd sad. Rekoše deo zgrade će da ruše. Valjda misle ovo levo na slici a ostave ovo što visi nad Nemanjinom i što su navodno sanirali da ne padne a mogu da obnavljaju dalje deo po deo. Ako i to ruše onda su ga za dž popravljali. Problem je taj sanirani deo posle ukopiti sa nečim što bi tu moglo da se izgradi i veže sa ovim delom.

A ove fasadne ploče su blagi užas. Kao da će neko sad to da lepi nazad. Deo konstrukcije do Nemanjine i jeste autentičan a ovo ostalo nije ništa specijalno a dobar deo je već i sturšen i očišćen. Ove gredice mi deluju tanko a ovo gde su sanirali izgleda deblje i bolje.
Mogla bi da se dobrano uredi smo da nema taj teret "kulturnog dobra" da mora da joj se vrati stari izgled.

Da neće da dovlače opet crveni kamen iz Kosjerića a beli mermer sa Brača? :?:
 
Napisao si sledece:

"Mogla bi da se dobrano uredi, samo da nema taj teret kulturnog dobra""

Kakav hejterski komentar...

Blago nama, kada nam 'kulturno dobro' predtavlja teret... :(

Sent from my LG-D320 using Tapatalk
 
A cement odakle ce to da dovlace da nece da ga vade u centru bg ili mozda odakle i kamen
 
Mogu samo da ga puše, a ne ruše. Banda. Sprdaju se s nama najzesce....

IWqSt0u.png


https://insajder.net/sr/sajt/tema/3214/ ... iliona.htm
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=436628#p436628:1stam0az je napisao(la):
laki72 » 28 Feb 2017 09:54 pm[/url]":1stam0az]Napisao si sledece:

"Mogla bi da se dobrano uredi, samo da nema taj teret kulturnog dobra""

Kakav hejterski komentar...

Blago nama, kada nam 'kulturno dobro' predtavlja teret... :(

Sent from my LG-D320 using Tapatalk

Hejterski! :rant:

Misliš li da je ova dražava sposobna da to vrati u pređašnje stanje?
Zato sam napisao "teret" jer on obavezuje da se to vrati kako je i bilo što deluje u ovom trenutku nemoguće.

Zato ako se prevaziđe to arhitekte bi mogle da osmisle neku novu fasadu.
Meni se ta fasada nimalo ne dopada pa možda odatle ide taj stav pema celoj zgradi.
Ne mora staklo ali ne moraju ni ove crvene pločice.

Lako je za cement, enoga već su zalili rupu da ne padne sve na "španac" tok juri Nemanjinom.
Teško je za mermer sa Brača al dobro možda ne mora taj, možda može neki naš ako ima.

Opet sve to teško da će se desiti jer hoće da je se reše.

Srbija danas jednostano nije ni upola toliko jaka kao tadašnja Juga da to može sebi da priušti a oni koji odlučuju se vode nekim drugim interesima.
 
@edgeman
Sasvim je Ok da se tebi, meni ili bilo kome neki objekat svidja, a neki drugi ne svidja.
To je ok, to je ljudski.
Ali to nam ne daje za pravo da nesto sto je proglaseno kao kulturno dobro rusimo.
(Meni se recimo ne dopada osmeh monalize, a verovatno ima jos istomisljenika, pa nikome nije palo na pamet da se zalaze da se to platno prefarba ili da se koriguju usne i osmeh) ;)
U ovom gradu ima toliko neuglednih i bezvrednih objekata. Masa takvih se danas tek gradi sirom Beograda.
Ovo Dobrovicevo delo "moramo sacuvati" jer je to nade vredno kulturno nasledje.
Beograd je previse puta bio razaran od raznih osvajaca, da bi smo sebi mogli dozvoliti luksuz da ga i sami razaramo.

Sredstva koja su potrebna za rekonstrukciju ova dva objekta (generalstab i ministarstvo odbrane) su smesna za jednu ozbiljnu drzavu.
Most sa jednim pilonom je za toliko ako ne i vise bio skuplji, a radjen je tako radi navodnog prestiza.

Drzavi, sa druge strane fali prostora, i najmi ga.
Verujem da je za 15 godina samo na najam iste kvadrature dala sredstva dovoljna za rekonstrukciju.


Sent from my LG-D320 using Tapatalk
 
ovo i treba da se rusi. turisti ne zele da gledaju rusevine. a mi ako hocemo spomenik, moze da postavimo neke slike tamo. totalno podrzavam ovo i vreme je bilo da se skloni!!!!
 
Колико знам генералштаб је под заштитом државе, и не би смело да се сруши (сем ако ће га изградити идентичног). Додуше, сама држава је изгубила смисао па су зграду коју су заштитили у НС срушили да би се на њеном месту изградила солитерчина која ће прогутати околне зграде.

Што се саме рушевине тиче, мислим да је то и план државе, да дуго стоји ругло, да се људима згади и да једва дочекају да дође неки "инвеститор" који ће то откупити за ситну кинту и изградити ултра-мега-гига Рајићеву на том месту.
Није чудо што је и Депо у булевару К. Александра изгорео, па сада исто дуго гледамо ругло, па ће да нам као изађу у сусрет и да поруше депо да направе најмодерније зграду у овом делу Европе и први пут у историји итд.
 
I ja tako kad odem negde kao turista, baš razmišljam kako bi neki znameniti objekat bilo dobro nagrditi, bombardovati, pa onda (pošto će mi biti ružno jel') srušiti. A ovi domaćini bi trebalo da vode računa o takvom mom stavu, pa onda sve sami poruše.
 
Ako je ovo tačno što su rekli, da će da sruše deo zgrade Generalštaba koji su pre 2 godine rekonstruisali, i onda će kad bude bilo para u budžetu (iako imamo najveći suficit u budžetu ikada u novijoj istoriji, ali se nema para da se sredi spomenik kulture preko puta zgrade Vlade??) da naprave istovetnu građevinu jer je pod zaštitom države, onda imamo problem u logičkom zaključivanju.Jer iz ovog što je ministar odbrane rekao imamo sledeća 2 isključujuća zaključka:
1. Ministar i vladini činovnici koji su smislili ovaj plan imaju ogroman problem da naprave logičan zaključak iz početnih pretpostavki, a početne pretpostavke su sledeće: zgrada Generalštaba je spomenik kulture i zbog nedostatka finansija treba napraviti rešenje koja mora biti bezbedno a i najjeftinije. Konačan plan je promašio obe početne pretpostavke.
2. Ministar i vladini činovnici su možda izveli logičan zaključak ali su im očigledno početne pretpostavke dijametralno drugačije od onog što je predstavljeno javnosti - plac na kome je zgrada Generalštaba treba da se očisti da bi se to zemljište dalo nekom investitoru za izgradnju (po scenariju Bg na vodi: imamo ruglo u centru grada, nadje se investitor, i nakon maketa kreće se u 1A fazu izgradnje super velelepne ikonične zgrade).
I za par godina, Generalštaba ćemo se sećati samo sa slika, a mi ćemo imati jednu 30-spratnicu na uglu Nemanjine i kneza Miloša.
 
Vrh