Šta je novo?

Društveni sistem vrednosti u Srbiji

Srbo, reci sta je resenje za rast populacije u Africi? Ima nas koji ne znamo.

"антисрпско деловање" moze da znaci sve i nista, ili kako kome odgovara. Ustav, zakon i, sto je najbitnije, primena zakona su bog i batina svakog uredjenog drustvenog sistema.

Kada bi se u ustavu tacno odredilo da "антисрпско деловање" nedvosmisleno znaci da je to korupcija i lopovluk od vrha do dna, tajkunski monopol, nepostovanje prava radnika i slobode govora,, onda ne bih imao nista protiv takvog formulisanja, pogotovu ako je efektno.
 
Radnice preduzeća Fori tekstil u Kragujevcu danas su se pobunile jer rade po 12 sati na dan a primaju minimalnu zaradu, saopštio je Savez samostalnih sindikata Kragujevca.

"Ove radnice, bez obzira na prekovremeni i noćni rad, imaju zaradu u visini minimalne zarade u kojoj je sadržan i topli obrok, što je nezakonito. Proverom su utvrdile da neke od njih nemaju uplaćeno zdravstveno osiguranje", navodi se u saopštenju sindikata.

Istaknuto je da su radnice, njih 400, odlučile da se "suprostave višegodišnjem zlostavljanju", kojem su izložene od kada je Zastava tapacirnicu privatizovalo slovenačko preduzeće Fori tekstil (Textile) koje se bavi proizvodnjom navlaka na naslone za glavu i ruke u automobilima.

Prema navodima sindikata, radnice su odbile da rade prekovremeno iako je rukovodstvo naredilo da prva smena radi od 6-18 časova, a druga smena od 18-6 časova ujutru.

"Druga smena radnica došla je u 14 časova u fabriku, četiri sata pre odredjenog termina, insistirajući na osmočasovnom radnom vremenu. Radnice iz prve smene pomerile su se sa svojih radnih mesta, a njihova mesta zauzele su radnice iz druge smene, koje su radile do 22 sata i potom otišle svojim kućama", saopštio je sindikat.

Navodi se da je usledila i "strahovita" pretnja otkazima kao i ucene rukovodstva preduzeća, ali to radnice nije pokolebalo.

Radnice optužuju rukovodstvo za nepoštovanje radnog vremena, rad u trajanju od 12 sati dnevno, onesvešćivanje premorenih radnica, neplaćanje noćnog rada, preraspodelu radnog vremena u kojoj se gubi njihov prekovremeni rad kako ne bi bio plaćen.

Kako tvrdi Samostalni sindikat Kragujevca, radnice ukazuju i na to da se telefonskim pozivima obaveštavaju kada treba da dodju da rade, na normative koje skoro niko ne može da dostigne, manipulacije sa obračunom zarade, koeficijentima po kojima se obračunavaju.

One sumnjaju i da ima više obračunskih listića za istog radnika, a žale se i na "povišen i osoran ton" rukovodstva fabrike, kao i na "gadjanje jedne radnice radnim predmetom".

http://beta.rs/ekonomija/ekonomija-srbi ... kragujevcu
 
Radna prava po meri stranih investitora
Author: Ekipa sajta Radnik 31/03/2017
Premijer Srbije Aleksandar Vučić doneo je u januaru 2017. odluku da se formira radna grupa za sprovođenje preporuka iz takozvane „Bele knjige“ Saveta stranih investitora.

Neki od predloga Saveta stranih investitora iz „Bele knjige” su: smanjiti prekršajne kazne za poslodavce, uvesti mogućnost da trudnice budu „tehnološki višak“ i produžiti trajanje ugovora na određeno.

Uticajna „Bela knjiga“

Savet stranih investitora je poslovno udruženje koje je 2002. godine osnovalo četrnaest stranih investitora kako bi u dijalogu sa vladom rešili određene probleme koji se tiču poslovne klime u Srbiji. Savet od 2003. svake godine izdaje takozvanu „Belu knjigu“ u kojoj upućuju preporuke vladi kako da se poprave uslovi poslavanja u Srbiji. „Bela knjiga“ ima veliki uticaj na izmenu propisa u Srbiji zahvaljujući kvalitetu i relevantnosti, piše na sajtu ovog udruženja.

Mediji su u januaru nekritički preneli vest da je premijer Srbije osnovao radnu grupu kako bi se sprovele preporuke iz „Bele knjige“ Saveta stranih investitora i da je cilj ove radne grupe „poboljšavanje poslovne klime u Srbiji“. Predsednik Saveza samostalnih sindikata Kragujevac Jugoslav Ristić je za Radnik.rs upozorio da preporuke iz te knjige nisu uvek u interesu radnika i da sastav te radne grupe nije obećavajući za ljude u Srbiji.

„Bela knjiga nije nikakav zvanični dokument koji je usvojio bilo koji organ u Republici Srbiji, već su to želje stranaca kako treba da izgleda naša zemlja”, kaže Jugoslav Ristić.

„Bela knjiga” ima više poglavlja u okviru kojih Savet iznosi preporuke o tome kakve promene očekuju u određenom sektoru.
Ko primenjuje preporuke investitora?

Pored Aleksandra Vučića, koji je predsednik ove radne grupe, članovi Vlade u ovoj radnoj grupi su: ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović (potpredsednica radne grupe), ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar finansija Dušan Vujović, ministar privrede Goran Knežević, ministarka državne uprave i lokalne samouprava Ana Brnabić, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Članovi ove radne grupe su i predstavnici Saveta stranih investitora: Dimitrije Knjeginjić, generalni direktor Lafarge Srbija, Đorđe Koprivica, direktor finansija Karlsberg Srbija, Ivan Rakić, rukovodeći partner za Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu Ernst & Young, Vladislav Lalić, regionalni direktor za razvoj IKEA Srbija, Goran Pitić, predsednik Upravnog odbora Societe Generale Bank i Ana Firtel, izvršni direktor Saveta stranih investitora.

U radu radne grupe mogu učestvovati i predstavnici Nestle Adriatic, Delhaize Serbia, British American Tobacco, FCA Srbija, PepsiCo West Balkans i Telenor.

U radnoj grupi nema nijednog predstavnika/predstavnice sindikata.



Ovo su neki od predloga Saveta stranih investitora koji, ukoliko budu usvojeni, mogu uticati na položaj radnika i radnica:

Trudnice kao „tehnološki višak“
trudnice.jpg

Isečak iz “Bele knjige” Saveta stranih investitora

Na zahtev da nam obrazlože ovaj stav, iz Saveta stranih investitora su odgovorili:

„Navedeni predlog proistekao je iz prakse naših kompanija članica. Naime, u pojedinim slučajevima utvrđivanja viška zaposlenih („tehnološki višak“) sa isplatama stimulativnih otpremnina (često znatno viših od zakonom predviđenih) pojedine zaposlene trudnice, kao i zaposlene na odsustvu radi nege deteta izrazile su želju da budu utvrđene kao višak (iz njihovih privatnih razloga više im je odgovaralo da im prestane radni odnos uz isplatu stimulativne otpremnine nego da nastave da rade u kompaniji).

S tim u vezi javio se problem budući da tim kategorijama zaposlenih radni odnos ne može prestati kao višku zaposlenih, već samo sporazumno. Smatramo da bi uvođenje mogućnosti da ove zaštićene kategorije zaposlenih budu utvrđene kao višak zaposlenih (uz svoj pristanak) u ovakvim situacijama bilo u interesu zaposlenih, budući da bi iskoristili pravo na isplatu stimulativne otpremnine, a takođe i zadržali prava za slučaj nezaposlenosti.

Naravno, pristanak zaposlenih mora biti dat dobrovoljno, bez pretnji, prinuda ili drugih mana volje“.

Ovim predlogom Savet stranih investitora želi da uvede mogućnost da i trudnice i osobe na porodiljskom odsustvu mogu dobiti otkaz, odnosno biti proglašene „tehnološkim viškom“. Na ovaj način se mogu otpustiti trudnice koje ne pristaju na sporazumni raskid ugovora. Mnoge trudnice ne pristaju, između ostalog, i zato što u slučaju „sporazumnog otkaza“ nemaju pravo na naknadu za slučaj nezaposlenosti (koju isplaćuje Nacionalna služba za zapošljavanje). Ovo je pokušaj da se radnicama “olakša” napuštanje poslodavca tako što bi teret tog “sporazumnog otkaza” snosila država – ideja je da trudnice od države primaju naknadu kao da su otpuštene, a zapravo su pristale na otkaz.

„Neverovatno je da poslodavci trudnice i osobe na porodiljskom odsustvu ubrajaju u višak zaposlenih budući da ih u tom periodu ne finansiraju poslodavci, već država“, kaže profesor radnog prava Univerziteta Union Mario Reljanović. On dodaje da je „najlakše proglasiti radnicu tehnološkim viškom što poslodavci često urade odmah prvog dana čim radnica dođe sa porodiljskog odsustva“.

Manje kazne za poslodavce
prekr%C5%A1ajne-kazne.jpg

Isečak iz “Bele knjige” Saveta stranih investitora

Pitali smo Savet stranih investitora da nam obrazlože zašto treba smanjiti prekršajne kazne za poslodavce.

Iz Saveta za Radnik.rs kažu da su prekršajne kazne u visokim iznosima predviđene za male propuste poslodavaca koje oni čine iz neznanja. Iz Saveta smatraju da bi aktivnosti inspekcije trebalo da budu takve „da se poslodavci informišu o svojim obavezama i dobrom praksom kako da se te obaveze izvrše, a ne na pukom sankcionisanju svake greške poslodavca“.

Ipak, ako pogledamo izveštaj inspekcije rada za 2016. godinu, videćemo da je inspekcija izvršila ukupno 53.069 inspekcijskih nadzora, a u petini slučajeva utvrdila je nepravilnosti i donela rešenja o otklanjanju tih nepravilnosti. Ipak, inspekcija je donela ukupno 3.571 zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, 1.084 prekršajnih naloga i 62 krivične prijave. Dakle, iako je u 20% slučajeva uočila nepravilnosti, samo u 9% slučajeva inspekcija je pokrenula postupak pred prekršajnim sudom ili pokrenula prekršajni nalog.

Iz Saveta stranih investitora dalje smatraju „da su za pojedine lakše prekršaje predviđene kazne u najvišem iznosu (dakle u višem iznosu nego za neke daleko ozbiljnije prekršaje). Na primer, za nedostavljanje obračuna zarade u zakonom propisanom formatu (dakle čak i ako je zarada isplaćena i obračun dostavljen, ali ne u odgovarajućem formatu) predviđena je kazna u iznosu do 2 miliona dinara, dok je s druge strane za određivanje prekovremenog rada suprotno zakonom predviđena kazna u iznosu do 1,5 milion dinara, a za nedostavljanje primerka ugovora o radu samo 1 milion dinara“.

Međutim, prema rečima profesora Reljanovića, nedostavljanje obračuna zarade u odgovarajućem formatu nije nimalo bezazlen prekršaj i često dovodi radnike u situaciju da ne mogu da naplate svoja dugovanja.

„Obračun zarade služi kao izvršna isprava, odnosno radnici mogu na osnovu tog obračuna da pokrenu postupak izvršenja i naplate neisplaćene zarade za kratko vreme. Kada poslodavac ne daje radniku ove obračune, radnik mora da pokrene radni spor koji često traje više godina. U velikim firmama gde radi više stotina radnika, poslodavcu koji ne isplaćuje zarade se više isplati da plati kaznu zbog nedostavljanja obračuna, nego da poštuje zakon i da radnici onda mogu da naplate svoja dugovanja preko izvršitelja“, navodi Reljanović.
Ministarstvo za rad: Novi Zakon o radu

Iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nisu odgovorili na pitanje Radnik.rs da li će preporuke Saveta stranih investitora biti sprovedene.

Ali, iz Ministarstva su naveli da je izrada novog Zakona o radu planirana do kraja 2018. godine.

„Kao što je to bio slučaj i do sada, radnu verziju Zakona o radu sačiniće radna grupa sastavljena od socijalnih partnera, predstavnika Vlade i drugih zainteresovanih strana. Prilikom izrade ovog nacrta uzeće se u obzir svi predlozi zainteresovanih strana koji su u skladu sa međunarodnim standardima i pravnim tekovinama EU, i koji će doprineti stabilnom i održivom trendu zaposlenosti, boljim uslovima rada i stvaranju povoljnijeg poslovnog okruženja”, naveli su u odgovoru.



Produžiti trajanje ugovora na određeno
ugovor-na-odre%C4%91eno.png

Isečak iz “Bele knjige” Saveta stranih investitora

Savet stranih investitora predlaže da se radni odnos na određeno vreme ugovara na najviše tri godine, umesto sadašnjih dve (24 meseca). Osim toga, predlog je da poslodavac može posle tri godine ponovo da sklopi ugovor na određeno sa radnikom, samo za drugo radno mesto. Ovakav predlog ostavlja veliki prostor za zloupotrebu jer poslodavac tako može da na svakih dve ili tri godine „izmisli“ novo radno mesto za radnika. Jasno je da se na ovaj način omogućava poslodavcima da duži niz godina angažuju radnike po ugovoru na određeno, iako radnici ne rade na određenom projektu, ne rade sezonski posao, niti su angažovani privremeno, zbog povećanja obima posla.

Savet stranih investitora izneo je i niz drugih predloga koji se odnose na oblast radnog prava, između ostalog, da se proširi mogućnost uvođenja prekovremenog rada, produži otkazni rok u slučaju da zaposleni da otkaz, da se produži rok za trajanje mere udaljenja sa rada,

„Belu knjigu“ za 2016. godinu u celini možete pronaći ovde
http://www.rsjp.gov.rs/malodrvo/FIC_-_bela_knjiga_2016.pdf

http://radnik.rs/2017/03/radna-prava-po-meri-stranih-investitora/
 
Od zaposlene do iznajmljene čistačice
Author: Sonja Gočanin 11/04/2017

Preduzeće „Gradske tržnice“ u Kragujevcu raskinulo je ugovore o radu sa radnicima higijene kako bi čistače i čistačice iznajmljivalo od privatne firme.

Nekadašnji radnici higijene u ovom preduzeću imali su ugovor o radu i platu oko 25 hiljada dinara; iznajmljeni radnici radiće isti posao, ali će imati manje prava i najverovatnije niža primanja.

pijaca-naslovna.jpg

Bez posla, pred penzijom

Svetlana Milenković, bivša čistačica JKP „Gradske tržnice“ o kojoj su mediji već pisali, kaže da je morala da potpiše raskid ugovora o radu i uzme otpremninu sa 59 godina jer mora da otplaćuje kredite. Kako kaže, ostalo joj je još samo šest meseci, pa da može da prima pomoć Nacionalne službe za zapošljavanje do penzije.

„Živim sama u vikend naselju iznad sela, nemam vode, a nemam ni komšiluk koji bi mogao da mi pomogne. Bila sam na razgovoru kod direktora, ali on ne haje, on se nije obazirao na to što sam u beznadežnoj situaciji“, kaže Svetlana.

Ona kaže da je ukupno 14 radnika higijene bilo u preduzeću i da je plata bila 25.000 dinara.

„Radila sam šest i po sati, ali mi je i subota bila radna, samo nedelja mi je bila slobodna“, navodi Svetlana.

Izvor: JKP Gradske tržnice (http://www.trznicekg.rs)

Iznajmljivanje radnika po nalogu Grada Kragujevca

Nekoliko meseci pre nego što su mediji pisali da su radnici higijene ostali bez posla, preduzeće „Gradske tržnice“ je na tenderu dodelilo ugovor firmi „Lavani“ doo Beograd za usluge održavanja higijene. Na ovaj način, preduzeće je angažovalo privatnu firmu čiji će radnici zameniti radnike higijene koji su bili zaposleni u „Gradskim tržnicama“.

Međutim, za cenu koja je ugovorena na mesečnom nivou (320.506 dinara) „Lavani“ ne može da zaposli ni devet radnika po ugovoru o radu sa minimalnom platom, a da na tom poslu zaradi.

Direktor „Gradskih tržnica“ Nebojša Vidović za portal Radnik je rekao da je tender sproveden „po centralizovanoj nabavci“ Grada Kragujevca, odnosno da je po nalogu Grada odabrana firma da obavlja usluge čišćenja za preduzeće.

„Petoro radnika higijene je dobrovoljno raskinulo ugovor sa preduzećem i neki su prešli da rade za privatne firme“, kaže on.

Pitali smo koliko će ti ljudi na higijeni sada biti plaćeni kada rade za privatnu firmu, a ne više za preduzeće.

„Nemam pravo da kažem koliko će da plaćaju. Čuo sam da radnici firme koju smo angažovali rade za oko 17, 18 hiljada. Kod mene je rad bio precenjen, neki radnici higijene su nam stalno bili na bolovanju, trebalo je da angažujem i policajce da radnici ne bi odlazili ranije s posla“, tvrdi Vidović.

Vidović navodi da bivša radnica Svetlana Milenković, kako je čuo, sada radi za firmu za održavanje higijene, a da u “Gradskim tržnicama” „nije bila neki radnik”.

On dodaje da je za smanjivanje broja zaposlenih imao podršku sindikata koji se bavi komunalnim delatnostima.

„Kada radite priču o racionalizaciji, vodite razgovore sa sindikatima, a sindikat nije dao zamerku“, kaže Vidović.
Prava iznajmljenih radnika

– Radnici iznajmljeni preko privatne firme nemaju pravo na štrajk niti na sindikalno organizovanje u preduzeću u kome rade jer nemaju nikakav ugovor sa tim preduzećem.

– Iznajmljeni radnici higijene često nemaju ugovor o radu, već rade po ugovorima van radnog odnosa ili čak „na crno“, što firmama omogućava da ugovore nižu cenu radnog sata od minimalnog (koja ove godine iznosi 130 dinara) i da radnike mogu da otpuste svakog trenutka, bez prava na otkazni rok i otpremninu.

Sindikat komunalnih delatnosti: Radnici otišli dobrovoljno

Pitali smo predsednika Sindikata komunalnih delatnosti Branka Petrašinovića da li je dao podršku otpuštanju radnika u JKP „Gradske tržnice“.

„Ne, podržali smo samo da radnici dobrovoljno raskinu ugovor i uzmu otpremninu, nije bilo otpuštanja“, kaže on.

Petrašinović dalje navodi da su nekim radnicima ponuđena druga radna mesta. Na pitanje kakva su to radna mesta, on priznaje da su to uglavnom „nepovoljnija radna mesta i sa nižim primanjima”.

Izvor fotografije: JKP Gradske tržnice (http://www.trznicekg.rs)

http://radnik.rs/2017/04/od-zaposlene-do-iznajmljene-cistacice/#respond
 
Samo bih voleo da mi neko objasni 1 scenario u realnosti, gde neki radnik radi na odredjeno 2 godine, a potrebno je da to bude 3 ili 5, a nece raditi u toj firmi za stalno. Evo samo 1 konkretan slucaj.
 
Suština je u nesigurnosti rada, da većina koji rade budu preko lizing agencija, a deo koji mora da bude na određen. Da niko nema stalni posao i da svi koji rade žive u strahu za svoje radno mesto. Ranije je ugovor na određeno mogao biti najduže godinu dana. Na primer teško bolesna radnica Jure nije otpuštena već joj je samo istekao ugovor na određeno, čime je poslodavac čist i nema nikakve obaveza sa cimanjem davanja otkaza i otpremnina, a nema ni mogućnosti za tužbu. Savršeno za vlasnika.
 
Bas to. Cilj je da se bude u strahu za radno mesto i da se drhtni od robovlasnika. Pošto zivimo u robovlasnickom drustvu.

Imate manjinu bogatih, koji su vlasnici firmi, gde vecina ljudi radi za platu od koje moze jedva da sastavi kraj sa krajem. Veliki deo zarade se daje za najnekvalitetniju hranu, koja je najjeftinija, a nesto mora da se jede. Ostalo se prolongira koliko moze, a i kad mora je veliko pitanje da li i tada moze. A kako se prezivi mesec, prosecan Srbin ne zna. Vlasnici firmi imaju mnogo vise od onoga sto je potrebno da bi se vrhunski zivelo,a na racun plata koje su ispod dostojanstva jednog radnog čoveka. A vi ste kao radnik u njihovoj milosti i nemilosti, u stalnom strahu za svoje radno mesto, samim tim i za sve ostalo. I dok drzava uzme svoj deo poreza i doprinosa, sta vama ostaje?

I kako se taj sistem zove?
 
Treba spomenuti i da je sopstveni posao gotovo nemoguće pokrenuti zbog državnog terorizma, koji je jedini odgovarajući naziv za trenutni fiskalni sistem. Ja ako bih registrovao delatnost za ovo što radim morao bih državi da dajem 54% od onoga što naplatim.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=445937#p445937:14g4e4lg je napisao(la):
Blade » 12 Apr 2017 15:33[/url]":14g4e4lg]Bas to. Cilj je da se bude u strahu za radno mesto i da se drhtni od robovlasnika. Pošto zivimo u robovlasnickom drustvu. ...I kako se taj sistem zove?
Zvao se socijalizam i olako smo dozvolili našim magupima da nas iznutra s*ebu.
i nikada se više nece pružiti ni minimalna šansa da se išta slično uspostavi :(
 
Šta se uzbuđujete ? I onako će svi da se razbeže po belom svetu.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=445941#p445941:2rh715br je napisao(la):
tragac » 12 Apr 2017 16:05[/url]":2rh715br].... morao bih državi da dajem 54% od onoga što naplatim...
Slaba ti je matematika....
od toga sto zaradiš (naplatiš) uglavnom se nešto i kupi .... a uz kupovinu (placanje) ide i prosecan PDV od 20 %
te praktico iznos je oko 74 %
:lol:
 
Govorio sam o porezima na strani prihoda, ne na strani rashoda. Ali slažem se za poentu. U normalnim zemljama je taj ukupni porez (na prihod, rashod i imovinu) oko 45% bruto prihoda.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=445968#p445968:1y2cpyp6 je napisao(la):
boca-ica » 12 Apr 2017 07:07 pm[/url]":1y2cpyp6]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=445937#p445937:1y2cpyp6 je napisao(la):
Blade » 12 Apr 2017 15:33[/url]":1y2cpyp6]Bas to. Cilj je da se bude u strahu za radno mesto i da se drhtni od robovlasnika. Pošto zivimo u robovlasnickom drustvu. ...I kako se taj sistem zove?
Zvao se socijalizam i olako smo dozvolili našim magupima da nas iznutra s*ebu.
i nikada se više nece pružiti ni minimalna šansa da se išta slično uspostavi :(

Zove se liberalni kapitalizam, koji one na margini civilizacije cini sve siromasnijima i aposlutno nekonkurentnima.
Nama je nacionalizam podmetnut da bi se samounistili, a socijalizam je barem u svom nastajanju imao emancipatorski karakter da od uspavanih ljudi napravi potencijal za stvaranje neceg veceg i boljeg od nas samih.
 
Koliko čujem u NCRu pokušavaju da naprave sindikat, ali im poslodavac ne da. Država da firmi brdo para, a ona neda ni osnovno radničko samoorganizovanje.
 
Pa neka se potrude svaka firma koja ima dovoljan broj zaposlenih a nema sindikat treba kazniti sa 1 mil din svaki mjesec dok ne naprave isti
 
To je sumanuto jer nije obavezujuće. Recimo u nekim firmama postoje sindikati, ali su oni plaćeni od strane poslodavca i samo služe kao produžena ruka poslodavca. Jer kada izađe radnik u javnost sindikat kaže da on izmišlja i da poslodavac ne krši zakon. Pipava je to problematika u iskreno nedemokratskom drušvu kao što je Srbija.
 
Socijalizam je misaona imenica za ovo u cemu mi zivimo. Uređenje u kome se nalazimo zove se robovlasnicki kapitalizam, kakav je u nekim evropskim zemljama bio u 17. , 18. veku. Radnik je totalno nezasticen, otkaz moze da se dobije za svaku glupost, pa i za gresku koja je čak i normalna da se desi u nekom poslu. Ne ceni se rad, nego ulizivanje. Hajde sto je u drzavnim firmama tako, nego je i u privatnim.
 
Evo kako savet stranih investitora vidi tekst koji smo objavili na Radnik.rs.

31. March 2017.
Interview on Labour Legislation

HR Committee Vice President Mirko Kovac promoted FIC view on the Labour Legislation on the web portal dedicated to the workers’ rights Radnik.rs, in an article published on March 31.

His appearance at the web portal aimed at preventing faulty interpretation in public, showing pertinence of selected FIC proposals, and curbing negative view among part of the public opinion. The interview came in the moment after FIC attracted some negative publicity in the media in previous months for engaging in creating more flexible and EU harmonized labour legislation. Despite the somewhat tendentious presentation of the FIC role in shaping labour rules, it was better to present FIC views to the niche audience of this web portal instead of letting the interpretations to others.

More concretely, Mirko Kovac was asked to clarify selected FIC proposals, namely: the salary calculation, termination of contracts to the protected categories such as women on pregnancy and maternity leave, and on the penalties for the breaches of law by the employers. Kovac’s clarifications were followed by the views by Confederation of Autonomous Trade Union Kragujevac fraction representative Jugoslav Ristic and professor of the labour rights from Union University Mario Reljanovic, who were mainly opposed to FIC views. The text also featured some statistics, background on FIC and the confirmation from the Labour Ministry that the changes of the labour legislation are planned for 2018.

In brief, asked about the idea to exclude the pay based on performance as the obligatory part of the salary, he outlined that such solution was meant to simplify the calculation, and not to decrease the workers’ rights. Addressing journalist’s concern about the proposal to enable the employees protected from termination by reason of redundancy to consent to such termination and receive the benefits, in case this option is what they would willingly opt for, he outlined the proposal was a result of the practice of the FIC members who were faced which such demands by the employees, but were not in the position to meet them.

http://www.fic.org.rs/activities/recent ... ation.html
 
Brane ljudi svoj interes preko placenog pr jos na ingliskom
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=445988#p445988:2hbkukov je napisao(la):
boca-ica » 12 Apr 2017 19:33[/url]":2hbkukov]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=445941#p445941:2hbkukov je napisao(la):
tragac » 12 Apr 2017 16:05[/url]":2hbkukov].... morao bih državi da dajem 54% od onoga što naplatim...
Slaba ti je matematika....
od toga sto zaradiš (naplatiš) uglavnom se nešto i kupi .... a uz kupovinu (placanje) ide i prosecan PDV od 20 %
te praktico iznos je oko 74 %
:lol:

U Feudalizmu je bilo pola Feudu pola podaniku .... još kad se dodaju porezi na imovinu, razne takse i metakse

ovi procenti veci od polovine čine da je još gore nego u Feudalizmu....
 
Skrivena informacija o prosečnoj plati u Srbiji
Author: Ekipa sajta Radnik.rs

zavod-1.jpg

Republički zavod za statistiku ne objavljuje kolika je prosečna zarada svih radnika u Srbiji, uključujući radnike koji rade „na crno“, po ugovoru o povremenim i privremenim poslovima i po ugovoru o delu iako dobija taj podatak u okviru Ankete o radnoj snazi.

Podatak koji je Zavod za statistiku objavio je da je prosečna zarada u martu 2017. godine 47.814 dinara, a ovim istraživanjem su obuhvaćeni samo radnici koji imaju ugovor o radu.

Skriveni podatak

Republički zavod za statistiku četiri puta godišnje objavljuje rezultate takozvane Ankete o radnoj snazi sa ciljem prikupljanja podataka o broju zaposlenih, nezaposlenih i neaktivnih lica, a u skladu sa definicijama Međunarodne organizacije rada i zahtevima Evrostata.

Prema Anketi iz poslednjeg kvartala 2016. godine, u Srbiji ima 45,5% zaposlenih i samo 13% nezaposlenih.

Kao što smo već pisali, svako lice koje je „najmanje jedan sat u posmatranoj sedmici obavljalo neki plaćeni posao (u novcu ili naturi)“ ubraja se u zaposlene, prema ovoj Anketi. Na primer, ako ste jedan dan ubacivali flajere u sandučiće za 1.000 dinara, Vi ste zaposleni, bez obzira na to što sigurno ne možete preživeti mesec dana sa tim novcem i nemate uplaćene doprinose. Na ovaj način se delom može objasniti kako je ovim istraživanjem konstatovano da je samo 13% građana i građanki nezaposleno.

Međutim, podatak koji se ne može pronaći u objavljenim rezultatima Ankete o radnoj snazi je – kolika je zarada svih zaposlenih građana (u koje se, dakle, ubrajaju i oni koji su radili samo sat vremena u protekloj sedmici).

Ekipa sajta Radnik.rs analizirala je upitnik Ankete o radnoj snazi (koji popunjavaju anketari), a u kome je pod brojem 62. navedeno pitanje: „Koliko je iznosila Vaša neto zarada u prošlom mesecu?“. Prema upitniku, na ovo pitanje odgovaraju svi zaposleni sem pomažućih članova u porodičnom poslu (koji se takođe ubrajaju u zaposlene).

U metodološkom uputstvu Ankete o radnoj snazi iz 2017. i 2015. godine potvrđuje se da se anketom dobija informacija o zaradi zaposlenih radnika (zaposlenih kod poslodavca) na njihovom glavnom poslu.

„Od ispitanika se najpre očekuje da anketaru kaže iznos svoje mesečne zarade. Ukoliko odbije, omogućeno mu je da izabere interval u kom se kreću njegova mesečna primanja. Ispitanik ima pravo da ne odgovori na ovo pitanje“, navodi se uputstvu iz 2017. godine.

I u metodološkom uputstvu iz 2015. godine piše da zaposleni odgovaraju na pitanje o neto zaradi u prošlom mesecu.

Republički zavod za statistiku ne objavljuje ovaj podatak iako ga očigledno poseduje jer su anketari bili obavezni da postave pitanje o zaradi. Ovaj podatak bi pokazao kolika je prosečna neto zarada svih radnika, uključujući one koji su radili samo jedan sat, rade na „crno“, po ugovoru o delu ili o povremenim i privremenim poslovima. Portal Radnik.rs zatražio je ovaj podatak od Republičkog zavoda za statistiku i očekujemo odgovor uskoro.

Prosečna zarada 47.814 dinara?

Ipak, Zavod za statistiku objavljuje podatke o prosečnoj zaradi, ali u okviru drugog istraživanja sa potpuno drugačijom definicijom „zaposlenog“.

U „Istraživanju o zaposlenima i o zaradama zaposlenih“ zaposleni više nije lice koje je radilo sat vremena plaćeni posao, već „lica koja imaju zasnovan radni odnos sa poslodavcem .. na određeno ili neodređeno vreme“. Dakle, ovim istraživanjem obuhvaćeni su samo radnici koji imaju ugovor o radu.

„Ne smatraju se zaposlenim lica koja rade na osnovu ugovora o delu ili na osnovu ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova“, navodi se u opisu ovog istraživanja.

Na osnovu ovakve definicije zaposlenog, Zavod za statistiku je konstatovao da je u martu 2017. prosečna neto zarada u Srbiji 47.814 dinara.

http://radnik.rs/2017/05/skrivena-informacija-o-prosecnoj-plati-u-srbiji/
 
Mogu da povecavaju plate koliko god da pozelimo.kad uzimaju skoro 80 %
Treba imati jak budjet jer je onda jaka i drzava ali netreba fokus da bude punjenje iz djepa radnika vec iz izvoza ako hocemo pravu vrednost zdravo i stabilno

Na primer finasiramo gomliu diplomatskih parazita koj vise od 50 god nisu nabavili ni jedan posao. A sve se to guli sa radnickih ledja
 
Vrh