Šta je novo?

Savski nasip - nelegalna gradnja na levoj obali Save

Ови се још увек надају дозволама !!!!!!

Надају се дозволама а градили на обали
М. Љ. ПОПОВИЋ | 20. март 2017. 17:22 | Коментара: 10
Судбина нелегално саграђених објеката поред Саве још непозната, власници хоће да их легализују. Према важећем Закону о озакоњењу, кућице на обали не могу добити грађевинске дозволе

http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%8 ... 0%BB%D0%B8
 
Realan tekst, sa time da su promašili rok - kada su rekli da su "proteklih 25 godina nikle kao pečurke". Kakvih crnih 35 godina, zadnjih manje od 10 godina je ovo ruglo nastalo, a naročito je intenzivno zadnjih 4-5.
Pre ovog perioda takoreći nije moglo ni da se primeti puno kućica pošto su one tada sagrađene uglavnom bile dalje ili nije bilo značajnijeg krčenja šume.
 
Tako je, većina nelegalnih objekata je nastala nakon 2008 godine, do tada je na celom potezu do Ostružničkog mosta bilo ne više od dvadesetak vikendica-sojenica.
Ukoliko pogledate članke iz medija, koji su pisali o nelegalnoj gradnji na savskom nasipu, videćete da su prvi članci iz 2008 godine.

http://savskinasip.com/pres-kliping/


Evo teksta iz Blica 2008
http://www.blic.rs/vesti/beograd/divlja ... ve/sgvfqd4

Evo teksta iz Politike 2009
http://www.politika.rs/scc/clanak/96033 ... obali-Save

Satelitski snimak stanja dela šume na Savskom nasipu 2005-2016
http://savskinasip.com/2017/02/14/nekadisad/
 
Све рупе на путу које су биле на Савском насипу окрпљене, а које су настале од силних камиона и возила власника нелегалних сојеница, викендица, вила и осталих наказа на обали Саве.
Удружење љубитеља реке Сава „Зелени рај“, које су они направили, је само финансирало радове крпљења пута на насипу и самог прилазног пута од Др. Ивана Рибара до насипа. Радове је обавило грађевинско предузеће АР-Градња.

Само не знам коме се чланови овог удружења овим додворавају и коме се увлаче у задњицу. Шта све неће да ураде да би добили грађевинске дозволе.

Чланак из Новости и видео запис са друштвене мреже „“Књига ликова“

Власници сплавова и сојеница на Сави урадили феноменалну ствар: Закрпили све рупе на Савском насипу (ФОТО-ВИДЕО)
Новости онлине | 13. април 2017. 10:40 | Коментара: 9
Власници сплавова и сојеница на новобеоградској страни Саве, окупљени око удружења “Зелени рај“, претходних дана су показали да су грађани вредни дивљења

http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%8 ... FOTO-VIDEO

видео запис
https://www.facebook.com/28435944159699 ... =2&theater

Интересантан је и четврти видео, траје 7:26 минута:
https://www.facebook.com/pg/Udruzenje-l ... 92/videos/
 
Zanimljivo je da je plemenito to sto su zakrpili rupe koje su njihovi sleperi napravili. Svaka im cast. Orden Nikolic da im uruci dok je jos u fotelji.
 
Umesto kompletnog rusenja zajedno sa Tominom vikendicom oni se prodali za par zakrpljenih rupa.
Ukrades nekom ceo dzak jabuka i vratis mu jednu jabuku on ti jos i zahvali.
 
Ни први ни последњи који је продао/купио нелегалну сојеницу, кућицу, вилицу, дворчић,... на левој обали Саве
 
Dragi sugrađani,

Gradske službe pokušavaju još jednom na izvrdaju zakon i zdrav razum i odbijaju da zatvore nelegalni priključak puta sa Savskog nasipa ka ulici Dr. Ivana Ribara, napravljen od strane vlasnika vikendica iza Savskog nasipa. Da ironija bude veća, vikendaši sami popravljaju taj put ka nasipu koji su kamioni razrovali vozeći građevinski materijal za njihove vile, preuzimajući time zakon u svoje ruke. Pored države koja žmuri, vikendaši zidaju, popravljaju, nasipaju, asfaltiraju, licemerno se izgovarajući opštim dobrom, a sve bez dozvola.

Servisne službe ( vozila vodovoda, vodoprivredna i protivpožarana vozila) imaju mogućnost da se preko već postojećih prilaza duž blokova uključe na nasip, ali gradski Sekretarijat za saobraćaj i gradski Sekretarijat za inspekcijske poslove odbijaju da postupe po Zakonu o javnim putevima i i Odluci o ulicama i lokalnim nekategorisanim putevima i da zatvore nelegalni priključak.

Upravo zbog toga je na Savskom nasipu i postojao znak zabrane saobraćaja u oba smera (osim za servisna vozila), koji je gradski Sekretar saobraćaja Dušan Rafailović svojim rešenjem ukinuo krajem 2016., izgovarajući se da je put na nasipu u nadležnosti JVP “Beogradvode”. Međutim, sada kada se dovodi u pitanje priključak na ulicu Dr. Ivana Ribara koja je pod direktnom nadležnošću Sek. za saobraćaj, Rafailović i njegovi ljudi se sakrivaju iza prolaska servisnih službi, iako su odgovarajući znak koji ih na nasip propušta ukinuli pre samo pola godine.

Na ovaj način gradske službe odbijaju da iskoriste mogućnost da nelegalni pristupni put zatvore, a pritom ne žele da učine ništa da odblokiraju krunu nasipa koju su sami zatvorili iznad okretnice u Dr. Ivana RIbara. Kruna nasipa je blokirana 2010. godine, na zahtev opštine Novi Beograd. Nemamo ništa protiv ovog poteza jer sprečava prolaz privatnih vozila po keju, ali se nameće logično pitanje zašto čuvar JKP “Gradsko zelenilo” ne propušta vozila servisnih službi ka Galovici, na isti način kao i što propušta dostavna i servisna vozila na deo nasipa duž blokova.

I umesto da čuvarska služba JKP “Gradsko zelenilo” uz pomoć stubića kontroliše jedini prilaz nasipu, mi imamo paralelni prilaz napravljen na “divlje” od strane vikendaša uz blagoslov Grada.

Ovo je čist i nedvosmislen dokaz da Grad Beograd stoji iza bezakonja i zloupotreba na Savskom nasipu i da je sadašnja situacija odraz želje gradskih službi da se ne mešaju u svoj posao.

Nećemo ostati dužni ni opštini Novi Beograd čiji građevinski inspektori žmure na prijave građana o nelegalnoj gradnji iza nasipa.

Dođite u nedelju u 17h da vas detaljnije upoznamo sa situacijom, a i da na neko vreme blokiramo nasip i pokažemo im kako je lako da se blokiraju privatna vozila, a propuste servisne službe. Upravo ono što oni kao vlast ne žele da urade!



4UQsnoQ.jpg



http://savskinasip.com/2017/05/19/bloka ... 1-maj-17h/
 
Ne bi me čudilo i da se Šapić pojavi na toj vožnji. Odgovorio je Vesiću i zahtevao da se reše zahtevi za legalizaciju sojenica.

Nadamo se takođe da će u najkraćem roku po istoj proceduri rešiti i ostalih 203 zahteva za legalizaciju objekata izgrađenih na javnim površinama na teritoriji opštine Novi Beograd, koje smo još davno uputili Gradskoj građevinskoj inspekciji. Opština za rušenje ima trenutno na raspolaganju 7 miliona dinara, a upućen je zahtev za dodatni novac Gradu Beogradu kako bi u kontinuitetu nastavili da sprovodimo rušenja. Naš predlog je da, s obzirom da je okončan postupak za pomenuti objekat na lokaciji oko Studentskog grada, da baš odatle i krenemo u čišćenje cele raskrsnice koja je puna nelegalnih objekata, a da dalje nastavimo sa objektom na uglu ulica Bulevar Zorana Đinđića i Bulevara umetnosti (poznati „Avramčić“), koji već godinama ugrožava bezbednost saobraćaja i za koji opština već više godina insistira da se reši legalizacija kako bi mogli da pristupimo izvršenju. Očekujemo da u skladu sa postavljenim kriterijumima i prioritetima nastavimo da na javnim površinama dalje uklanjamo preostala 203 objekta, kao i 120 objekata koji su bespravno podignuti u zoni vodoizvorišta na Savkom nasipu (takozvane „sojenice“).

Opština je davno popisala i fotografisala navedenih 204 bespravno izgrađena objekta na javnim površinama i spisak istih odmah prosledila Gradskoj građevinskoj inspekciji. Spisak objekata možemo da dostavimo i medijima, koji su zainteresovani, kako bi i na ovaj način dokazali da opština već duži vremenski period savesno, neselektivno i u skladu sa Zakonom pokušava da radi.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... id=1262402
 
e da vidim i taj film. Već se ogradio te osam dana obaveštenje, te ako je na legalizaciji onda ništa i šta ostade. Neka skalamerija.Ljut je i ishitren kao i kad je bio vaterpolista a mislim da to tako ne ide.
 
On baš traži da se rešavaju zahtevi za legalizaciju. Zna i on da prvo zahtev mora da se završi, tj. da se odbije.

Čekamo Vesićev odgovor...
 
Pa dobro. Oni njega pljuju da ne rusi nelegalne objekte na NBG, on im je lepo dao do znanja da ce rusiti cim ONI odrade svoj deo. (Barem recima, videcemo da li ce biti i delima)
Koliko sam procitao ima 20tak vikendica koje nemaju zahtev tako da mogu odmah da se ruse pa ako stvarno hoce imaju i sta dok ne stignu ti papiri od grada :)
 
meni to smrdi na ono: Ne diraj moje neću ni ja tvoje. E sad dirnuli na moje pa ću i ja na tvoje. Sad svi legalisti, svi primenjuju zakone.
 
Polako se kuva da ovo više ovako ne može. Prvo Šapić, pa Ministar možda nešto i bude od toga da nam vrati veru u pravnu državu.

Jedno pitanje. Kad se ukloni objekat, ko plaća troškove uklanjanja nelegalno podignutog objeka? Verujem da će troškovi biti visoki jer je bag** ubacivala ozbiljnu armaturu u njihove palate iz snova iz turskih serija.

Takođe, ko uklanja? Republika jer je u njenoj nadležnosti, opština NBG?
 
Општина Нови Београд ће да плати трошкове уклањања, предузећу које сад уклања ову скарабуџевину, а општини ће то да надокнади, по рачуну, инвеститор ове скарабуџевине.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=453190#p453190:mzbhfdx1 je napisao(la):
Гага » 23 May 2017 07:18 pm[/url]":mzbhfdx1]Општина Нови Београд ће да плати трошкове уклањања, предузећу које сад уклања ову скарабуџевину, а општини ће то да надокнади, по рачуну, инвеститор ове скарабуџевине.

Hvala ti!

Samo još jedna info, Kako mogu da utvrde ko je investitor kada je sve nelegalno...?
 
Vrh