Šta je novo?

X most - pesacka pasarela preko Save

a ako bi tunel bio kod samog ušća bio bi i smrdljiv, ako me razumete :) ali eto jednog predloga koji nije nešto posebno koristan ali bi bio atrakcija. za neki beograd koji već ima metro linije i ostalo infrastrukturu koja mu je sada preko potrebna
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=452461#p452461:htx1rcdc je napisao(la):
zidar » 20 Мај 2017 11:38 am[/url]":htx1rcdc]Evo i online verzije clanka:

http://www.blic.rs/z3bgdxz
Идеја је феноменална и ово је одавно потребно Београду.

Мене је нешто друго изненадило и онерасположило, везано за овај чланак у Блицу. То је страховито велики број негативних коментара читалаца, скоро 90% од 111 коментара, на ову прелепу идеју. Чак је један "стручњак" инжењер! рекао да овакав мост не може у опште да се изгради.

Зар је стварно толико негативности у људима и толике пљувачине кад се нешто лепо и корисно предлаже да се гради, а колико сам схватио из коментара, већина њих (коментатора!) је из унутрашњости.

Иначе јако, јако ретко читам коментаре на чланке из новина, али сад сам прочитао све ове коментаре, баш из разлога што је "Имамо план" у питању и што су у питању наши чланови форума :) .
 
Komentari na sajtovima medija su i kod nas a i u svetu odavno postali prostor za izliv sirovog besa, sta god da je tema clanka.

Na svu srecu imamo Beobuild forum kao oazu razuma, optimizma i pristojnosti.

Ne znam ni za jednu lepu inicijativu koja je potekla iz komentara medijskog sajta, a znam ih gomilu koje su se rodile i sazrele bas ovde.
 
Ja vidim ovde vise razloga zasto su ljudi kritikovali projekat na internetu.

Ideja je svakako interesantna i neobicna te mozemo pohvaliti kolegu Juga za inovativnost.

Medjutim
-Ako analiziramo cistu statiku mosta u odnosu na kako je prikazan na renderu, mislim da je onaj inzenjer koji je osporio mogucnost izgradnje takvog mosta u pravu. Nije tehnicki moguce imati kontinualni nosac u vidu grede koja ima isti poprecni profil na toliko velikom razponu. Most kako je prikazan na slici bi se jednostavno srusio sam od sebe jer nema sta da podupre vertikalne sile niti bi mogao da bude ravan kao na slici vec bi morao da ima nagib kako bi odbacio sile na svaku stranu reke.
Necu ni da ulazim u deo preplitanja oba mosta koji se racvaju u sredistu raspona koji stvaraju jos veci pritisak tamo gde bi trebao da bude najslabiji.

Visina grede jednog kontinualnog nosaca je 1/25 deo glavnog raspona u proseku. Sava je na tom delu siroka 230 metara, to bi zahtevalo da greda koja ga nosi ima visinu od 9.2 metara da se most ne bi srusio...
Dakle most na slici ili lebdi ili mu fale stubovi ali onda vise nije to to.

-Ako izuzmemo tehnicko tehnoloske uslove za izgradnju ovakvog mosta treba imati u vidu da ovaj X most nije jedan most vec 2 mosta koji su ukrsteni i kao most pesackog karaktera se postavlja pitanje njegove finansijske isplativosti jer mali protok pesaka i biciklista bi zahtevao duplo veca finansijska sredstva i to ne bi prihvatili ni budzeti bogatijih gradova a kamoli Beograd.
Odnos cost/benefit je nazalost ovde jako nizak.

-Treci problem je pozicija mosta.
Previse je blizu Brankovom mostu i adekvatnija je bila pozocija iz konkursnog resenja beton hale koju je Jug tada predlozio.
Ako se izuzme stari zeleznicki most, u Beogradu su svi mostovi udaljeni u proseku 500 metara jedan od drugog i to je optimalna funkcionalno estetska razdaljina za svaki most s'obzorom na raspon Save u tom delu.
Cak i hipoteticni buduci most u produzetku Zorana Djindzica bi upotpunio taj redosled.

Zbog svih ovih razloga i uzgred entuziazma na Beobuildu, jasno je da ovaj most nema nazalost nikakve sanse da bude ikada izgradjen.
 
Spatio ja mislio da ti arhitekta i da tazumijes sta je render koji predstavlja ideju sirokim masa a sta projekat
Drugo oko statike to prepusti gradjevincima konstruktorima mostova izezelju su svasta govorili pa je napravio cuda
Si radio analizu koliko bi bilo pjesaka kad se sredi usce msu kosancic i to poveze mostom lagana setnja zemunski kej kalis npr .
Sto se tice cjeno moze se gledati da po cjeni jednog mosta dobijamo dva mosta
 
Direktore, moram te ispraviti da arhitekti imaju casove statike, betonskih konstrukcija i izucavaju sile momente itd...
Ja sam bar imao takva predavanja i polagao te ispite a i Jug takodje ovde u Parizu, predpostavljam da je u Srbiji isto.
Uostalom, nek se slobodno oglasi neki gradjevinski inzenjer po tom pitanju ovde na forumu ako ih imamo.

Jasno mi je da je ovo render ali opet statika je apsolutna nauka i tu nema nikakvih mogucih kompromisa.
Dakle most ne moze biti toliko tanak kao na slici. Imas li predstavu tj osecaj koliko bi njegova silueta bila narusena kad bi se ubacila prava njegova debljina?
ja sam napravio neki odokativni proracun 230 metara /25, pa cak i da se uspe 230 metara/30, opet je greda debljine 7.66 metara. Ali to je to u sustini.
Na slici deluje kao da je debljina mosta 1 do 2 metra. Most bi mogao da bude kao na slici jedino kad bi imao stubove.
 
I jos jedna stvar Direktore, da ne bude zabune zbog tvojih komentara jer si mi vec duze vreme jako naporan jer po default-u uvek osporavas moje misljenje i uvek dovodis u pitanje moje znanje arhitekture.

Dakle da ti pojasnim neke stvari:
Ja ovde ne pljujem Juga niti ga blatim. Bilo bi malo glupo posto decka ipak znam u stvarnom zivotu a i igrom slucaja smo saradjivali sa istim covekom koji nam je nabacivao poslove u Parizu i taj covek nas je cak stavljao u konkurenciju na istim projektima.

Dajem svoje misljenje kao kolega njegov i tu nema nista licno, Jug je osoba koja zna da prihvata kritiku, u ovom slucajnu je svakako dobronamerna.
 
Konstrukcija sigurno može da se sredi nekim nosačem, ili nekim pilonom van reke od koga bi sajla išla ka mestu gde se ukrštaju dva mosta.
ostale kritike ne mogu baš da osporim, ovde je više u pitanju još jedan simbol nego sama korisnost, bar u mojim očima. Neki drugi mostovi bi daleko više doprineli cirkulaciji, npr metro most O:)
 
Спатио,

Није јавност масовно критиковала идеју због статике, већ зато што нам је друштво потпуно застранило. Мејнстрим атмосфера је таква да се људи јављају да нешто кажу само да би се истресли. Ако немају шта негативно да прозборе, ни не јављају се. Они који имају шта паметно да кажу више се не усуђују због превеликог броја бу******** који немају два грама блама да лупе и остану живи ма какву глупост....паметни неће више да се носе са будалетинама који су преузели интернет простор.
 
Gabarit je slican samo sa vecom visinskom razlikom sa strane starogradskog grebena
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=451141#p451141:ql1gvu26 je napisao(la):
stf » 13 May 2017 19:29[/url]":ql1gvu26]сец да се не растеже страна

А што не овако, мало је чудније и није х ал спаја плус добију људи леп круг за трчање

CfHmhY.png
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=452788#p452788:1f39x5h7 je napisao(la):
Гага » Sun May 21, 2017 10:59 pm[/url]":1f39x5h7]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=452461#p452461:1f39x5h7 je napisao(la):
zidar » 20 Мај 2017 11:38 am[/url]":1f39x5h7]Evo i online verzije clanka:

http://www.blic.rs/z3bgdxz
Идеја је феноменална и ово је одавно потребно Београду.

Мене је нешто друго изненадило и онерасположило, везано за овај чланак у Блицу. То је страховито велики број негативних коментара читалаца, скоро 90% од 111 коментара, на ову прелепу идеју. Чак је један "стручњак" инжењер! рекао да овакав мост не може у опште да се изгради.

Зар је стварно толико негативности у људима и толике пљувачине кад се нешто лепо и корисно предлаже да се гради, а колико сам схватио из коментара, већина њих (коментатора!) је из унутрашњости.

Иначе јако, јако ретко читам коментаре на чланке из новина, али сад сам прочитао све ове коментаре, баш из разлога што је "Имамо план" у питању и што су у питању наши чланови форума :) .


Dobrodošli u svet negativnih komentara. Već nekoliko godina pratim komentare čitalaca u Srbiji i već sam uvideo psihu velikog dela srpskog internetskog čitalaštva. Tema je veoma kompleksna i vredna sociološkog istraživanja.
 
Pogledajte film o najinteresantnijem mostu koji sam video. Ideja je prenosiva u Beograd. U pitanju su samo pare.
 
@tomkarlo postavi ponovo ispravan youtube link
 
Šta mislite-da li bi pešački most Ušće-Kalemegdan mogao da se izgradi po uzoru na nekadašnji viseći Most kralja Aleksandra? Pošto je tu pristanište, stubovi u vodi ne dolaze u obzir, tako da bi viseći most taman legao jer bi piloni bili na obali. Još kada bi most bio beo, to bi baš bio lep prizor pri uplovljavanju u Beograd. Ja bih ga postavio preko krova Beton hale pa do MSU, samo je pitanje da li bi takva konstrukcija zaklanjala pogled na tvrdjavu. Inače kao uzor mi je poslužio viseći pešački most preko Drave u Osijeku.
 
+1Vox91
Sjajna ideja, tehnicki je potpuno moguce uraditi tako nesto.
 
Hvala Spatiotecte! Ta misao mi se dugo vrzmala po glavi i dok se nisam registrovao čudilo me je kako je niko nije predložio. Viseći mostovi daju posebnu eleganciju izgledu grada sa reke, a još jedna prednost u našem slučaju je što bi na neki način "oživeli" Most kralja Aleksandra..u produžetku tog mosta koji bi mogao da se pruža preko krova beton hale i puta sve do savske padine-možda bi moglo da se uz tu padinu napravi veliko široko stepenište sa npr. 2 velika odmorišta za sedenje, koje bi vodilo pravo do terase naspram grobnice narodnih heroja. To bi onda bio pravi silazak sa tvrdjave na reku, i čini mi se bolje rešenje od predvidjene uske pasarele.
 
Mogli bi cak i uspinjacu da naprave u produzetku tog mosta, kao u Budimpesti sto postoji.
 
Da, može i uspinjača. Uglavnom, to bi bila prava atrakcija-pravo sa drevne tvrdjave spuštaš se širokim stepeništem/uspinjačom uz prelep pogled na reke i pešački beli viseći most..prelazi se reka i stiže se do zelene oaze na Ušću. Već sam pisao da bih i ispred MSU do reke raskrčio drveće u širini zgrade muzeja i lepo popločao u vidu blagih stepenica sve do same obale koje bi mogle da posluže za sedenje i neka predavanja, izmedju tu i tamo neko nisko rastinje/posadjeno cveće i naravno svuda okolo bi bile skulpture i umetničke instalacije iz muzeja. Tih dvadesetak stabala što bi posekli, nadoknadili bi sadjenjem drugih po Ušću. Već zamišljam noćni pogled s Kališa-uz dekorativno osvetljenje mosta i zgrade MSU-to bi bila fantazija.
 
Negde sam pročitao da tu planiraju zicaru da postave.
Meni se više dopada neki elegantni pešački most koji ce tu negde pored beton hale ići ka muzeju savremene umetnosti, recimo.
Mosta sa jednim pilonom već ima Beograd pa mi se više dopada da bude nešto drugačije.
 
Vrh