Šta je novo?

Generalštab

И још нешто, када је помоћник министра Шутановца, ког је као и дотичног делегирала политика, неко ко на промоцији књиге "Усташка војница" чији је коаутор, обуче одевни предмет са великим знаком злочиначке Принц Еуген дивизије, јасно је да постоји континуитет штетног увлачења политике и њених представника у МО. Да је до војске она би своје објекте обновила, али пошто је та одлука на политици, имамо или "рушевину" или ћемо имати скарабуџевину као у Рајићевој.
 
General Sreto Malinovic je to objasnio Vozd bio je kod vojtehovski u emisiji
 
Не гледам политичке емисије, шта је то "објаснио" Малиновић, који је некада био ппвс, а сада је активни члан једне странке..?
 
И он је у томе учествовао.

Када ппвс уђе у политику, или у било какву комбинацију са њом, за њега кажу да више није војник већ политичар.
 
3 miliona evra za jarbole...
Nemanjici i spomenik, Fontana.

A Generalstab stoji kao cuk decenijama, kao i Dom vazduhoplovstva u Zemunu. Sram vas bilo!
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=448283#p448283:wajy6zaa je napisao(la):
kkorisnikk » 26 Apr 2017 12:06 am[/url]":wajy6zaa]Da li se zna možda razlog zbog čega ima toliko malo fotografija posledica bombardovanja 99-te godine.

Tek su se pojavili digitalni fotoaparati i to u jako slabim rezolucijama a telefoni tada nisu snimali.
Takodje retko ko je u to vreme imao kameru da snima analognim putem.
 
Pa dobro, nije baš da su kamera i foto-aparat bili retki u to vreme. Prosto, kada se film relativno teško nabavlja, a imaš limit na 36 fotki, malo ko će da gubi vreme na slikanje sopstvene nesreće.
 
Klasicni fotoaparati su postojali ali digitalni su bili prava retkost u to vreme.
 
За време ратних дејстава није најпаметније ићи около и фоткати, поготово војску и војне објекте...
Вероватно ни ви не желите да ваше фотке случајно помогну непријатељу.
 
Iako mi se zgrade Generalštaba preterano ne svidjaju i mislim da nisu najbolje uklopljene u okolni prostor, sramota je što nisu mogli da ih rekonstruišu sve ove godine. Ako vojsci ne trebaju-mogli su u njih smestiti brojnu administraciju, neki sud itd. Strah me je i da pomislim šta bi danas izgradili na njihovom mestu, neki staklenac verovatno, poput onog silosa naspram Glavne pošte. Ako i sruše do kraja ovaj raspolućeni deo i tu naprave taj muzej Nemanjića, biće loše jer se gubi celina koju čine obe zgrade sa tim kaskadama iznad Nemanjine. I ovde da ponovim-neka nadju adekvatnu zgradu za Istorijski muzej, mogli bi da vrate originalni izgled Novom dvoru i tu ga smeste, jer je bivši kraljev dvor po meni dobro mesto za to. Sadašnja zgrada muzeja je tesna jer su tamo i brojni instituti i nema mesta za stalnu postavku. U Novom dvoru onda neka izlože malobrojni sačuvani materijal o Nemanjićima i naprave dostojnu postavku o našoj istoriji. AV je ionako rekao da će preseliti predsedništvo iz te palate. I spomenik Nemanji ne treba da se podigne na ovoj raskrsnici, nego možda u sredini parka Manjež, ili ispred Glavne železničke stanice kada se ona zatvori za saobraćaj i napravi lep trg okolo.
 
Slažem se sa Brankom Bojovićem.
Kao neko ko je nekad davno radio u tim zgradam, i ja sam definitivno da se te zgrade sačuvaju u orginalnoj formi. Nikad mi nisu nešto impresionirale, ali to je deo naše historije.

Jedini je problem buduće namene.
Držati tu neka ministarstva ili vojsku je malo van ovog vremena.
Možda nešto proceduralno, ali sigurno nije baš najfunkcionalnije za kancelarije.
Osim toga ima dosta prostorija ispod zemlje i to bi takođe trebalo na neki način iskoristiti.
U dvorištu leve zgrade ispod ploče od 2 metra, na 15 metara dubine ima velika sala. Kao bioskopska sala, ali za generale. Tu sam ja još 1992 instalirao veliki projektor u boji. To čudo tehnike od 80 kilograma smo dizali na 12 metara visine i montirali na plafon. Sad takav projektor stane na dlan i košta 50 dolara.

Ne bih voleo ni da to postane hotel. Nešto što bi ljude privuklo da uđu unutra, neki aktivni prostor.
Bilo šta da stave tu, moraće dosta da se investira.
 
Ni hotel ni muzej - zgrada Generalštaba mogla bi da dobije potpuno novu namenu
Dunja Tulimirović | 07. 10. 2017 - 12:29h

12_03_2014_09_velika.jpg


Zgrada bivšeg Generalštaba neće biti pretvorena u hotel, ali ni kako je najavljeno u Muzej srpskog srednjeg veka, već bi mogla da postane objekat javne namene ili da posluži nekoj administraciji!
- Tek će se odlučiti šta ćemo uraditi sa zgradom Generalštaba. Moguće je da će ona biti renovirana i pretvorena u objekat javne namene ili će poslužiti nekoj administraciji. To tek ostaje da se vidi - prokomentarisao je usputno gradski menadžer Goran Vesić na poslednjoj sednici Skupštine grada Beograda.

A baš na tom zasedanju gradskog parlamenta pala je odluka da se Muzej srpskog srednjeg veka, a s njim i spomenik Stefanu Nemanji, umesto na prostoru nekadašnjeg Generalštaba u Ulici kneza Miloša, preseli na Savski trg, u zgradu Glavne železničke stanice.

Ovo zasad poslednje seljenje najavljenog muzeja ponovo je otvorilo pitanje šta će se desiti sa zgradama na uglu Nemanjine i Kneza Miloša, koja imaju i status spomenika kulture. Otkako su 1999. teško oštećene prilikom NATO bombardovanja, o njihovoj sudbini kovali su se različiti planovi. Pre tri godine šuškalo se kako je šeik Muhamed bih Zajed zainteresovan da na ovoj lokaciji sagradi najluksuzniji hotel u Evropi, ali mu u toj nameri smeta upravo status spomenika kulture, zbog kojeg spoljašnji izgled objekta mora da ostane isti.

Kasnije je priča dobila novog glavnog junaka - Donalda Trampa lično. Pisalo se kako su predstavnici “Tramp hotela” zainteresovani da Generalštab priključe svom brendu, sve dok odbor za podizanje spomeničkog kompleksa Stefanu Nemanji ovu zgradu nije odabrao za svoj muzej.

Koliko god da su mnogi stručnjaci zazirali od ideje da se u jedan deo ovog ansambla smeste artefakti koji pripadaju srpskom srednjem veku, u neskladnoj mešavini ipak se videla šansa za očuvanje dela čuvenog Nikole Dobrovića. Sada, kada je i ona pala u vodu, sudbina zdanja je ponovo na kocki.

Iz Ministarstva odbrane tvrde da odluka nije njihova, te da će se pridržavati onoj koju donese Vlada Srbije.
- Ministarstvo odbrane je samo korisnik vojnog kompleksa zgrada A i B starog Generalštaba, dok je odlučivanje o daljim planovima navedenih nepokretnosti u nadležnosti Vlade Republike Srbije. Nije planirano izvođenje radova na objektima A i B starog Generalštaba do kraja 2017. godine - objasnili su oni.

Rušenje najjeftinije

Bivši Generalštab se sastoji od zgrada A i B. Objekat koji se nalazi preko puta zgrade Vlade Srbije je dopola srušen (njegov srednji deo) tokom prošle godine, a pričalo se da su radovi koštali 78 miliona dinara. Nedugo zatim, tadašnji ministar odbrane Zoran Đorđević je najavio njeno potpuno rušenje uz napomenu “da država nema novca za konzervaciju, te da je najjeftinije rešenje, da bude sravnjen sa zemljom”.

Izvor: Blic


Po mom mišljenju sasvim razumna odluka. Kompleks A (ovaj presečeni) je jako oštećen i tražio bi mnogo novca za obnovu. A uz to mu nije mesto među tim zgradama, pored Starog generalštaba. Kompleks B, s druge strane, bi mogao da se obnovi, doradi, i pretvori u administrativnu zgradu u centru grada, na par koraka od drugih institucija. Vojska je ionako više puta dosad dala do znanja da njoj tolika zgrada ne treba i da joj Generalštab na Topčideru zadovoljava sve potrebe.

Već neko vreme razmišljam o tome kako bi bilo da se tu preseli Ministarstvo unutrašnjih poslova sa sve Gradskim SUPom iz 29. novembra. Unutar bloka se nalaze ogroman parking i garaža, idealno za policijska vozila. A ima i dovoljno mesta da se premesti Operativni centar. Uz to, nalazi se u samom centru, na bližoj i boljoj lokaciji nego u 29. novembra.
 
Ako se jedna polovina kompleksa sruši, a druga obnovi-to onda nema nikakvog smisla, jer su te obostrane kaskade činile celinu iznad Nemanjine. Obe zgrade treba postepeno obnoviti i tu smestiti administraciju, neki sud itd.
 
Da, te kaskade valjda simbolizuju prelazak preko Neretve. Ali mali su izgledi da će se ceo kompleks ikada obnoviti i vratiti u prethodno stanje.

Moje razmišljanje je više nalik Srđanovom - aj da se napravi/prepravi u nešto, bilo šta, samo da ne stoji više ovako ruinirana.
 
Ma znam ja da nema para i da sve već dugo stoji u raspadu, ali ne smemo tako razmišljati-u smislu daj šta daš, samo da ne stoji ruina..Te dve zgrade su vredno i retko Dobrovićevo delo u Beogradu, deo našeg nasledja i treba da se očuvaju. Iako po meni nisu dobro uklopljene u okolinu, strah me je i da pomislim šta bismo danas dobili na tom mestu-nešto bolje i kvalitetnije verovatno ne bi.
 
One da se renoviraju opet ce izgeldati lose, jer je se okolina promenila i nece se uklopiti u sve to, a ovako stoji vec 18godina, bolje i da hotel izgrade nego da stoji ovako jos 20godina.
 
Kako se okolina promenila? Sve je na toj raskrsnici isto od šezdesetih i izgradnje Generalštaba. Zgrade treba polako rekonstruisati, staviti dobru stolariju, useliti administraciju, sud i to je to. Samo neka već jednom počnu sa radovima-prvo neka srede blok b koji i nije u tako lošem stanju, a blok a kad finansijsko stanje dozvoli. Jedan blok bez drugog nema nikakvu poentu i ne mogu da zamislim na mestu bloka a neku stakluriju tipa Rajićeve, ili onog silosa 3 lista duvana.
 
Гледам овај травњак испред Генералштаба, па онда размишљам мало о самој асоцијацији коју сама зграда међу грађанима буди на ратове и бомбардовање и онда се сетим оног несрећног решења тзв. Српског "зида" плача испред Народне скупштине где је председник удружења несталих са КиМ има за идеју да тај зид виде званице које долазе у посету у Србију (а он уствари увек буде склоњен кад неко долази). Па ми падне на памет да се травњак испред ГШ лепо искористи за споменик те намене, може се и буквално направити зид са именима погинулих у НАТО агресији као и дивљању УЧК терориста пре, током и након бомбардовању. Подсетник за оне у зградама Владе и МСП да се не играју са животима, а и подсетник за стране званичнике који дођу у зграду владе или МСП. Сам комплекс зграда свакако да се обнови, имамо гомилу институција и установа које су по неадекватним просторима да би смо се разбацивали олако са квалитетним административним објектима.
 
Generalstab, ako cemo iskreno, nije bas adekvatan i kvalitetan prostor ni za administraciju, sem sto moze dosta u nju da stane, jer je koncept prostora zastareo. To, pak, nikako nije razlog da se rusi, jer je zgrada zasticena kao kulturni spomenik. Kada bi isli po logici da treba da se rusi sve sto vise nije tako idealno i pragmaticno za upotrebu, Beograd ne bi imao nijednu star(ij)u zgradu.

Ono sto se meni ni pre bombardovanja nije dopadalo je odnos generalstaba sa okolnom arhitekturom, konkretno na levoj strani:
https://www.google.at/maps/@44.8057144, ... 312!8i6656
Mozda bi zgrade generalstaba trebalo gledati kao deo celine - sve do Masarikove ulice, a ne samo kao par zgrada za sebe.
 
...Mozda bi zgrade generalstaba trebalo gledati kao deo celine....
baš bih voleo da vidim -pročitam to tumačenje : kako taj objekat komunicira sa svojom okolinom :roll:
sem tog malog dela ovalnog oblika.... liči mi na gluvo-nemu usamljenu tvorevinu.
mozda je to upravo i bio cilj u odnosu na namenu zgrade
kako bi samim pogledom na nju vojnički sve bilo ,,jasno,, :)
:sesir:
 
Vrh