Šta je novo?

Street Art

jlaki

Advanced
Učlanjen(a)
07.03.2007.
Poruke
2.751
Pohvaljen
650
Lokacija
Beograd
Telenor: Pokreni grad (Startup City)
aktivnosti_051007.jpg


5. oktobar 2007. - Slikanjem murala u centru Leskovca obeležava se i početak projekta „Pokreni grad“, inicijative za unapređenje i podsticanje razvoja kulturnog i umetničkog života manjih sredina u našoj zemlji. Ovaj projekat, zahvaljujući kome će 12 opština u Srbiji dobiti po jedan mural, pokreću Telenor fondacija i nevladina organizacija KIOSK uz podršku opštinskih vlasti i kompanije Duga.
http://www.telenor.rs/?section=about&page=6034&pn=1

Ovo je iz 2007, a ja do sada nisam ni primetio.
Ovo je divna stvar.

I kod jedne osnovne škole na Dorćolu (ne znam da li ovo ima veze sa školom) nacrtana je zebra as in životinja na pešačkom prelazu.
Meni su takve stvari divne.

Čudno je da na ovom forumu nema teme kao što je ova.
Ipak mislim da bi podsticanjem i razvitkom ove vrste umetnosti mogao da se ulepša grad na neki način, tj. neki njegovi delovi.

Mislim da je ovo dobra tema za razmišljanje.
 
Imaš nekoliko takvih murala po gradu, pregledaću ovih dana svoju arhivu jer mi se čini da imam neke fotke njih, ali nisam baš siguran.
 
U Beogradu na zalost ima vrlo malo murala, iako mislim da su u jednom momentu 80ih krenuli masovno da se slikaju. Mislim da su mnogi cak unisteni velikim reklamama.
Jedan od najneverovatnijih je svakako Vladimira Veličkovića na Platou, čovek koji se penje dugačkom stazom/stepenicama ka vratima.
Jedan je bio, mislim da se i dalje nalazi iznad Grčke kraljice u Knez Mihajlovoj.
Na uglu Takovske i Cvijićeve, ima jedan koji je relativno noviji, ali mislim da je sada prekriven reklamom.
U Maršala Tita, iznad bioskopa Zvezda ima mural na zidu koji izgleda kao vrlo vrlo star - fotografija žene i negativ, izgleda kao stara reklama, ali je zapravo ideja komemoracija prvog fotografskog studija koji je bio u toj zgradi (u potkrovlju, koje je bilo stakleno, a sad je onaj zaliven beton).
Bio je jedan veliki mural na zidu kod vrtića u Jevremovoj, ali kada sam odlazio oni su ga nešto krečili, ne znam da li su vratili nešto ili je sasvim običan zid sada..
Ne mogu se setiti još, ali ima ih..
 
Ja znam samo za onaj što se vidi sa brankovog mosta.
I sećam se da je bila neka manifestacija tada kada je on nacrtan. Crno beli je i čini mi se da su neki anđeli.
 
Đubar!
Onaj zid kojim je ograđeno ono električno postrojenje u Jurija Gagarina gde su mogli da se crtaju grafiti slobodno su počeli danas da prekrivaju bilbordima!

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!
Marketing buđavi.

Sakriće grafite limenim bilbordima na koje će lepiti papir.
Gadost!
 
Neoliberalni konzervativni fašisti....

Inače, setio sam se još jednog zabavnog murala, ali je ovaj više na ogradi na Kosančićevom vencu, kod galerije slika i uramljivanja..
 
@little lightning : znam i ja sam to juče izvalio i popizdeo sam, to je skroz do jaja izgledalo..... e da bog da im i po bilbordima žvrljali;) baš su džukci...
meni stvarno više nije jasno koji će krivi toliko bilborda u gradu?????
 
A mogli su da ih dignu gore, na sam zid da ih popnu.
Baš su drsko to odradili.

I biće još bezobraznije ako zbog bilborda sklone ono drvo.

I, naravno, pisao sam mail optšini Novi Beograd.
I održao im bukvicu o razvoju kulture i umetnosti na njihovoj opštini koji su zapostavili. :grand:
 
U davnoj drugoj polovini '80-tih, murali su bili proglašeni za tadašnji "novi simbol Beograda" ....niko ne može više da nabroji za koliko se stvari upotrebila ova formulacija :lool: ...
Beograd su tada proglasili za "grad murala". Zbog burne istorije ovaj grad je ostao sa mnoštvom golih bočnih zidova nekih malo viših grada. Zgrade koje su sa nima bile u liniji ili su bile srušene u nekim od ratova ili nikada nisu bile izgradjene. Postojeći placevi i zgrade su ostali bez gazde i neki prirodni razvoj je zaustavljen. Tako smo 40 godina kasnije dobili površine za murale.

Ono što mene tu najviše oduševljava je - kvalitet "radova" - prošlo je oko 20 pa i više godina, ti murali se i dalje odlično drže.
 
relja":10hroojh je napisao(la):
Ono što mene tu najviše oduševljava je - kvalitet "radova" - prošlo je oko 20 pa i više godina, ti murali se i dalje odlično drže.
Da, to stvarno! Najčuveniji mural po meni je onaj na kalkanu zgrade u Kneza Mihaila 37, neka šarena jaja koja tu tako lepo ''stoje'' od kada znam za sebe.

Interesantan je bio i onaj zid zgrade u Pariskoj koja je nedavno srušena zbog izgradnje hotela.
 
heh, nisu mogli da odaberu gore mesto za postavljanje bilborda. Samo su im postavili još ravniju površinu za crtanje grafita. Metal umesto betona, i to besplatno. :lol:

retka fotografija umetnika nekoliko sekundi pre početka pravljenja grafita
 
@goldstein

"Šarena jaja" koja pominješ su, u stvari, raznobojna brda koja je u svom maniru oslikao jedan od najpoznatijih hrvatskih (a i svetskih) naivaca Ivan Rabuzin. Najveći broj izuzetnih murala u Beogradu oslikan je 1989. godine pred IX konferenciju nesvrstanih. Tada je svaka republika bivše SFRJ glavnom gradu poklonila po neki kulturni artefakt. Recimo BiH je sagradila kopiju česme na Baščaršiji u dnu Skadarlije, Makedonija je u K. Mihajlovoj (ako se ne varam, pored nekadašnjeg Beka) na zidu postavila kopiju mozaika sa antičkog lokaliteta Stobi itd. U to vreme je urađen i fenomenalan mural iznad bioskopa Zvezda o kome je pisao Ambasador.
 
Vrh