Šta je novo?

Kupovina nekretnine, stana, kuće (pitanja i saveti)

Draga Jelena,

dobro dosla na forum :)

Na tvoje pitanje je na zalost nemoguce odgovoriti bez daljih informacija. Kakva je kuca? Koliko je stara? Da li ima temelje? Kakva je izolacija? Na kom nivou hoces da je renoviras? itd.. :)
 
Pale su cene nekretnina..stan u galenici koji je kostao 80000eura je sada 60000eura :)

Pogledajte malo cene...ako neko cuva stare oglase...pale su svuda... vrte se iste lokacije,nema kupaca.
 
Влада":5tgubdky je napisao(la):
Niklo milion kvadrata
D. KRSNIK, 26.10.2008

.

Međutim, podaci se odnose na prijavljene površine dok broj nelegalnih objekata koji se i dalje zidaju nije poznat. Procene su da ih najviše ima u naseljima Krnjača, veliki deo Borče, Staro sajmište, Altina, Ledine, deo Batajnice, Kumodraž, Padina, Jajinci... Nelegalna površina se tako prema tvrdnjama stručnjaka, prostire na čak 5.430 hektara, dok je na primer, površina novog Beograda 450 hektara.



3,5 divljih kuća i zgrada je legalizovano u proteklih pet godina
извор Новости
линк http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=14&status=jedna&vest=131089&datum=2008-10-27
Toliko o zaustavljanju nelegalne gradnje..
 
Nenad":1ooorrda je napisao(la):
Draga Jelena,

dobro dosla na forum :)

Na tvoje pitanje je na zalost nemoguce odgovoriti bez daljih informacija. Kakva je kuca? Koliko je stara? Da li ima temelje? Kakva je izolacija? Na kom nivou hoces da je renoviras? itd.. :)
Pitanje je bilo vise hipoteticko, ali pretpostavimo da kuca ima oko 60 m2 da je 60 godina stara gradnja, da ima temelj i nema dobru izolaciju.
Hvala
 
da li rekonstrukcija obuhvata i zamenu crepa ili cele krovne konstrukcije?
 
Ma kakva drama na trzistu nekretnina, MRTVO MORE trenutno!
Drama krece od aprila 2009 pa nadalje :grand:
 
shmeksi":3d489scm je napisao(la):
da li rekonstrukcija obuhvata i zamenu crepa ili cele krovne konstrukcije?
Pretpostavimo da obuhvata I zamenu crepa I krovne konstrukcije
 
niki":1lx1itug je napisao(la):
Ma kakva drama na trzistu nekretnina, MRTVO MORE trenutno!
Drama krece od aprila 2009 pa nadalje :grand:
link nisam stavio zbog tržišta stanova. Tu čovek lepo kaže da se ništa neće dramatično desiti.

više zbog onog da je office prostor sve više i više nepopunjen.
znači, ništa Kampusi, ništa 26.kblo, ništa delta kule (dobro, ovo sam znao i ranije), ništa 2. kula ušće...
 
jelena":p6kdise5 je napisao(la):
shmeksi":p6kdise5 je napisao(la):
da li rekonstrukcija obuhvata i zamenu crepa ili cele krovne konstrukcije?
Pretpostavimo da obuhvata I zamenu crepa I krovne konstrukcije
Onda racunaj da bi ruke + materijal kostali oko 7000 evra. Mene je rekonstrukcija dedine kuce pre 3 godine kostala toliko, doduse tu je bilo jos nekih manjih radova, ali je objekat od 40 kvm. Najvaznije, ali stvarno najvaznija stvar je da nadjes odgovorne majstore. Mene i majku je ta avantura kostala godinu dana zivota za nesto sto je realno moglo biti zavrseno za mesec dana, promenili smo dvojicu tura majstora da bi na kraju ja uzeo alat u ruke i dovrsio ono sto su oni zeznuli. Inace ti majstori su bili preporuceni kao vrsni znalci. Samo cu reci da su staticni prozori naopacke postavljeni, dok su oni koji se otvaraju normalno postavljeni jer je tu mogao da se vodi smerom otvaranja. Najbolje je da ti lepo sa njima potpises ugovor, ma sta ti oni govorili i da tu lepo definises rok i penale. Racunaj da ces morati svaki dan da budes sa njima da ih kontrolises jer su inace vrlo nemarni. Meni su tako krenuli da liju stub za novu krovnu konstrukciju da bih ja na golo oko video da je stub kriv, a mene majstor ubedjuje da nije i onda sam se popeo na krov sa libelom i pokazao mu da on gresi. Na takve stvari se jednostavno moras spremiti.
 
sula":109w7pbk je napisao(la):
niki":109w7pbk je napisao(la):
Ma kakva drama na trzistu nekretnina, MRTVO MORE trenutno!
Drama krece od aprila 2009 pa nadalje :grand:
link nisam stavio zbog tržišta stanova. Tu čovek lepo kaže da se ništa neće dramatično desiti.

više zbog onog da je office prostor sve više i više nepopunjen.
znači, ništa Kampusi, ništa 26.kblo, ništa delta kule (dobro, ovo sam znao i ranije), ništa 2. kula ušće...
To je i najsmesnije u ovoj vesti, pretencizan naslov posle koga u tekstu se prica kako se nista dramaticno nece desiti...ja za razliku od experta iz King Sturg-a ocekujem i te kakvu dramu, vrlo brzo...
;)
 
očekuješ ili se nadaš? :lol:

eno, ako znaš bolje pa ti osnuj konsultantsku real estate agenciju, grdne pare ćeš da zaradiš.
 
Hvala na sugestiji, uvek sam u potrazi za zaradom, mada sumljam da ce u real estate biti kakvih para u godinama koje dolaze...
 
Shmeksi, hvala najlepse na odgovoru. Cula sam i od drugih da je gotovo uvek veliki problem sa majstorima..
 
shmeksi":11l6rzoe je napisao(la):
Najbolje je da ti lepo sa njima potpises ugovor, ma sta ti oni govorili i da tu lepo definises rok i penale. Racunaj da ces morati svaki dan da budes sa njima da ih kontrolises jer su inace vrlo nemarni.
Za ugovor - potpuno tacno , ali ne i dovoljno;).

Ja sam prilikom rekonstrukcije stana (veoma detaljni i veliki radovi) potpisao Ugovor i jednostavno sam odustajao od svih firmi koje u ugovoru nisu htele cvrsto definisane rokove, kontrolu kvaliteta i posledicne penale. U obzir sam uzimao samo legalne firme - cak nista majstore koji rade na divljaka. Dakle, svesno sam pristao na znacajnu vecu cenu da bih imao sve ovo.

I opet su zakasnili i neke stavri su morali da rade po vise puta. Naplatio sam penale do zadnjeg dinara - ali nije njihov smisao bio da ustedim, vec da ne gubim vreme i energiju na kontrolu majstora. I na kraju sam cak i raskinuo ugovor, koristeci klauzulu o neplacanju zadnjih nekoliko rata za izvedene pozicije.

I opet sam morao da kraja da ja nalazim, koordiniram i kontrolisem majstore - tek tada je sve uradjeno kako treba. Jednostavno, nerviranje i zaHebamcija;) su zagarantovani. Ovo je zemlja puna neodgovornih ljudi, sa "lako cemo" i "dogovoricemo se" mentalitetom i tu jednostavno nema pomoci.

Ko u renoviranje ide - neka dobro pripremi zivce. Takodje, za vece zahvate - pripremite alternativno mesto za zivot na bar 2 puta duzi rok nego sto Ugovor predvidja. I ipak - NIKADA nemojta da placate unapred (bez obzira na izgovore!) i nikada nemojte da ulazite u posao sa divljacima i bez ugovora (bez obzira na izgovore!).
 
A zasto je ova tema zamrla sad kada se mogu ocekvati neka talasanja trzista zbog globalne ek. krize?
 
Куповина станова преполовљена
Продаја опала у Миријеву, Вишњици, на Карабурми и Канаревом брду, док је константно велико интересовање за стамбеним простором у центру – на Врачарском платоу, Дедињу и Сењаку
34y7jvn.jpg


Продаја станова у последњих четири месеца опала је за више од 50 одсто. Смањена тражња и продаја непокретности последице су повећаних камата на стамбене кредите али и глобалне финансијске неизвесности у којој купци чекају да квадрати појефтине. Агенти за некретнине кажу да је претходних месеци тржиште мировало, али да ни ове године цене станова неће драстично пасти.

– Продаја јесте вртоглаво опала али не и цена. Тачно је да су продавци смањили цене станова које су биле нереално високе и то би се десило и без економске кризе. Али таквих станова на тржишту није много. Један од разлога мање продаје су савети политичара који су говорили да грађани одложе куповину крова над главом док они не појефтине. Ако цене нису пале за четири месеца то се неће догодити ни у скорије време, јер Београду и даље недостаје више од 100.000 станова – објашњава Недељко Малиновић, директор и власник агенције „Легат”.

Затишје на тржишту одразило се и на банке. Зајмови су поскупели и мањи број људи ће кредитом долазити до стана, премда је он пре светског финансијског слома за готово 50 одсто суграђана био једини начин да пазаре некретнине. Интересовање за кредитима знатно је смањено крајем прошле године и ситуација је засад без промена, напомиње Ненад Лучић, менаџер за развој производа Фолксбанке.

– Наша банка кориговала је каматне стопе у еврима од један до 1,5 одсто, тако да су оне скочила са 6,95 на 7,95 процената али маржу нисмо повећавали. Иако у појединим банкама каматне стопе прелазе 10 одсто, на пад тражње позајмица првенствено су утицале превисоке цене некретнина јер је тржиште код нас још неуређено да бисмо засад осетили праве ефекте кризе – изричит је Лучић.

Куповина станова на кредит посебно је опала у Миријеву, Вишњици, на Карабурми и Канаревом брду, док је велико интересовање за стамбеним простором у центру, на Врачарском платоу, Дедињу и Сењаку непромењено. Инвеститори који су зидали сопственим средствима, а не новцем будућих власника сада не продају некретнине већ из издају – тврди Томислав Секулић, председник Удружења посредника у промету непокретности.

– Предузетници којима је новац одмах потребан спуштају цене до 10 одсто и продају станове али то не утиче на пад цена. Наше тржиште је непредвидиво. Специфично је и по томе што нема разлика у цени квадрата старих и нових станова. Понуда је лоша, и ако оваква ситуација потраје није искључено да цене поново скоче, мада је тренутно незахвално давати било какве прогнозе. Златно доба продаје може се повратити ако услови за кредитирање буду повољнији – коментарише Секулић.

Инвеститори су једногласни да је све стало. Купци који имају готовину чекају на појефтињење квадрата, они без живог новца одложили су куповину за боља времена, а високе камате могу да стопирају градњу код оних предузетника који се финансирају путем кредита. Неки, ипак не планирају да обуставе зидање јер како кажу не морају да зараде 30 одсто. Биће задовољни и са добити од 10 процената.

И док се већина жали на кризу, агенти јер немају посла, инвеститори који не могу да рачунају на профит као досад, грађани јер им опада куповна моћ, инвеститори комплекса „Белвил” у новобеоградском Блоку 67 задовољно трљају руке. Интересовање за становима у будућем универзитетском селу не да није спласнуло већ је и превазишло њихова очекивања. У децембру су потписали 114 купопродајних уговора, по цени од 1.950 евра за квадрат без пореза.

– За јануар када је обично мртва сезона планирали смо да продамо 15 станова а већ смо достигли тај број. Купцима излазимо у сусрет тако што смо продужили период чекања да они среде папире за кредит, а у процесу добијања зајма имамо 200 клијената – каже Слободан Михајловић, извршни директор фирме „Блок 67 асошиејтс”.

Без обзира на кризу, банкари и агенти тврде да је куповина некретнина за све оне који имају новац још најсигурнија инвестиција на дуге стазе.

Д. Мучибабић
[објављено: 20/01/2009]
Izvor: Politika
Link: http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/Kupovina-stanova-prepolovljena.sr.html
 
Пала цена закупа локала
Због беспарице и смањеног промета пословни простор јефтинији за 10 до 15 процената. – Са ексклузивних локација се нико не сели
2viow03.jpg

Власници пословног простора принуђени су да због економске кризе и пада промета смање цене закупа локала и канцеларија у престоници.

У последњих месец дана ренте за најам простора на најбољим градским локацијама јефтиније су за око 10 одсто, а на мање прометним местима и до 15 процената. Како сазнајемо, за неколико евра по квадрату ниже су и цене закупа канцеларијског простора.

– Догодило се очекивано, промет је опао па су закуподавци морали да постану рационалнији. Боље је и да снизе цене него да им пословни простор буде празан – објашњава Томислав Секулић, председник Удружења посредника у промету некретнина и власник агенције „Европа ексклузив”.

Најатрактивнији локали су и даље у Кнез Михаиловој улици и Булевару краља Александра, али је до њих изузетно тешко доћи. Последњи пут пословни простор на градској штрафти издавао се у септембру прошле године и „плануо” је за мање од 24 сата.

– Тражња је огромна, колико год да има доступних локала у овој улици били би издати за дан. Тако је било у срећнијим временима, а једнако је и сада. Колика год да је криза из овог пословног простора се ретко ко сели. Велики излог на овој локацији обезбеђује одличан промет и сигурну, платежну клијентелу – објашњава Секулић. Он истиче да је незахвално прогнозирати шта ће се даље догађати на тржишту и колики би даљи пад цена могао да се очекује.

Мали привредници и трговци који послују у градским локалима и поред опште беспарице још успевају да се одрже у бизнису. Како тврде у Агенцији за пословни простор града, из локала у центру још се нико није иселио. Једнако се својих позиција држе и закупци из других делова града. И после недавног поскупљења од шест одсто, цене закупа су минималне у односу на тржишне.

– Град има локале на најбољим могућим локацијама и најниже цене. Они који су успели да закупе те локале надају се и да ће моћи да их откупе уколико се промене прописи. У том случају право прече куповине имали би управо дугогодишњи закупци – каже наш саговорник, додајући да још нема назнака да би град ускоро могао да се одлучи на тај потез.

У власништву града је 253.784 квадратна метра пословног простора који је разврстан у четири зоне. После усвајања Закона о финансирању локалне самоуправе, 2007. године, најављено је да ће се приход који остварује Агенција улагати искључиво у инфраструктуру и да ће тако фонд пословног простора у Београду бити увећан. То се, међутим, није догодило.

– Постоји детаљан план и програм за ову годину и фонд локала ће сигурно бити увећан– каже Саша Лековић, директор Агенције за пословни простор Београда, не прецизирајући шта ће конкретно бити изграђено.

И. Албуновић
[објављено: 07/02/2009]
Izvor: Politika
Link: http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/Pala-cena-zakupa-lokala.sr.html
 
Sve češće po gradu može da se vidi FOR RENT.Čini mi se da ne ide dobro što je za građevinarstvo jako loše.
Uglavnom je to kancelarijski prostor.
 
Ako spuste cene kako onda da se obogate za tri dana? To je kao ono sto sam negde procitao (verovatno upravo ovde) da gradjevinske firme ne zabadaju asov u zemlju ukoliko od izgradnje zgrade nemaju barem 100% dobiti.
 
Канџе дедињских газди
Странци који изнајмљују виле за три-четири хиљаде евра месечно нису поштеђени неславне бахатости београдских рентијера
Плати кирију две-три хиљаде евра и – ћути. Или иди. Због овог познатог филозофског приступа београдских газдарица и рентијера подстанари у дедињским вилама почели су да се жале, баш гласно. Толико да су и дружења у дипломатском клубу постала место где се све чешће говори о лошим искуствима са власницима луксузних кућа.

Једно од њих слушамо од службеника из амбасаде једне западноевропске земље.

– Проблем је што у вили, за коју месечно плаћамо три-четири хиљаде евра, имамо мање права него становници такозваног картонског насеља. Газда је додуше показао изузетну љубав према нашем новцу, само смо у свему томе ми били сувишни. Доживели смо да слушамо најпримитивнију врсту вербалне агресије, укључујући и палету најружнијих речи српског језика. Долазио је без најаве, доводио породицу, кумове, комшије, „мајсторе” који су нешто поправљали аљкаво или никако – каже дипломата, који за собом има 16 година службовања, али не и искуства попут овог београдског.

– Питао сам се зашто нас узнемирава и доводи људе који очигледно нису мајстори. Одговор смо сазнали ускоро када смо добили отказ, јер је власник виле доводио потенцијалне купце и продао кућу. Закупнина је плаћена унапред, уговор важи још две године, али зашто нас он не би избацио када може. Ми смо само покрили трошкове док не стигне нови власник, мада многи не могу да замисле какви су апетити газда тих лукс објеката – уверава саговорник из амбасаде, коме је адвокат пријатељски саветовао да се не суди јер има шансе да уђе у дуготрајну и неизвесну парницу.

Из разговора са „сапатницима” из других земаља и члановима дипломатског кора, овај незадовољни привремени житељ Дедиња је сазнао да многи имају сличне проблеме. Тако је у једној кући, која је стављена на „црну листу” направљену у амбасади, грејање урађено тако да странац плаћа цистерну нафте и за своје и за газдине вруће радијаторе. Јер, сви се греју из истог котла, власник станује у приземљу, а рекламације нису могуће. Отказ јесте, у свако доба.

Догађа се и да се странац усели, а газди падне на памет да мења прозоре и врата иако је напољу снег. Ако се станари пожале, газда их утеши причом да ће им бити топлије за неколико месеци, а лепи прозори само повећавају вредност некретнине за следећи пут.

Зашто упркос овим непријатностима странци на привременом раду у Београду, ипак, јуре на Дедиње, Сењак, Вождовац, у крајеве града у којима су куће са уређеним баштама, базенчићем? Има лепих салонских станова и у центру?

– То је најлакши начин да се реши питање безбедности, мада морам да подсетим да су све школе, интернационалне како их зову, које похађају наша деца, смештене на Дедињу. Знате какво би то било губљење времена да се малишани возе по целом граду пре и после наставе – објашњава наш саговорник.

– Као страни држављанин, не би требало да бринем што је Србија толико богата земља која опрашта порез најбогатијима, али мораћу да вам поменем и неке бројке. Кирија за кућу која је нешто лошије уређена износи 2.500 евра и то је наш случај тренутно, при том газда не плаћа никав порез. Наши познаници плаћају 3.500-4.000 евра за становање у луксузнијим кућама. Уговор који смо потписали о рентирању куће стоји у амбасади, додуше нигде није оверен и на основу њега се исплаћује додатак за становање на који као дипломатски службеници имамо право. Дакле, пореске службе би лако могле да дођу до папира који би их одвео код оних који згрћу велике паре а држави не дају ни динар – истиче незадовољни дедињски подстанар.

Искуства из других земаља говоре сасвим другачије. На Западу би непоштовање уговора, малтретирање станара подразумевало контрамере, сигурно изгубљене спорове, а после другог пута газда би могао да се поздрави са било каквим начином рентирања и зарадом од таквог посла.

– Без пријаве, макар и анонимне, нама су везане руке. Ништа не можемо да предузмемо – одговара Зоран Јовановић, портпарол Пореске управе у Министарству финансија Србије. Уговором о рентирању куће утврђен је облигациони однос, шта су чије обавезе, па и инвестиционо одржавање, те газда нема права да малтретира станаре и да им доводи неку свиту у кућу – објашњава Јовановић.

„Ми не можемо као пореска служба да се тиме бавимо, али све друго у вези са наплатом пореза у нашој је надлежности, а овде је реч о класичном избегавању плаћања пореза. Ако би Пореска управа тражила од амбасада да доставе такве уговоре, тај посао би морао да иде преко Министарства иностраних послова и ми бисмо евентуално могли да покренемо поступак против таквих лица за класичну утају пореза”, каже портпарол Јовановић.

Рајна Поповић
[објављено: 20/04/2009]
Izvor: politika
Link: http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Kandze-dedinjskih-gazdi.sr.html
 
da samo su propustili da kažu da bi to što ovde plaćaju 2-3.000 EUR negde drugde (ne tako daleko) plaćali 6-8.000
jadni stranci i ex-patovi kojima firme sve plaćaju . okej, naš narod (pa i gazde!) su uglavnom nevaspitani i ne umeju da se ponašaju korektno, ali ipak je ovaj članak čist bezobrazluk
 
Ma sta pricas Eileen. Bezobrazno je to sto se ljudi zale kako ih gazde maltretiraju??? Uospte nije vazno koliko placas, ukoliko te neko tretira kao budalu! Dovodi im familiju, placaju im grejanje. Ma sramota! Uostalom normalno je da ce negde gde su cene nekretnina neuporedivo vise da placaju i vecu cenu. Za Beograd par hiljada evra kao mesecna kirija je jako puno novca.
 
Vrh