Šta je novo?

Скверови и платои Београда / Skverovi i platoi Beograda

Sonijeva zgrada iz perioda Milosevica je isto problem, treba je skloniti.
 
Nadam se da že pri najavljenoj rekonstrukciji, ovaj ćošak koji je sada kolovoz ali iscrtanom debelom signalizacijom pretvoriti u trotoar makar nekim delom.
 

Данашњи Студентски трг, 27. март 1941.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=464894#p464894:20mv29qh je napisao(la):
Вожд » 11 Jul 2017 06:14 pm[/url]":20mv29qh]
Данашњи Студентски трг, 27. март 1941.
file.php

Sjajna slika, predratni gospodin i uzurpatori. Ne zna sta ga ceka.
 
Тај крућни ток на Теразијама је можда онај предратни. Ако претворе улицу у трамвајско пешачку,и врате јој предратни изглед, она ће имати трамвајски кружни ток. Барем је имала пре рата.
 
Ako naprave pesacku zonu, kruzni tok je po meni suvisan.

Sent from my LG-D320 using Tapatalk
 
Uskoro novi skver na Vračaru.

http://www.blic.rs/vesti/beograd/ruse-k ... rk/ypkyyvg

Ruše se kiosci na uglu Viške, Kursuline i Krunske ulice pored Kalenić pijace. Biće izgrađena zelena oaza sa klupama za odmor građana Vračara, zelenim površinama i novim drvećem.

34MktkqTURBXy9jZDMyYmI1ZmM2YmEzZGM2ZmRkMzE5N2M3NWQzZDAyNS5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA


Nadam se da će biti bar jedna česma na tom skveru, pošto ni u parku prekoputa (šiptarcu) nema nijedna.
 
Ovo ostrvo* na starim Terazijama sa cvecem i fontanom bi danas moglo da se izvede jedino kada bi bilo skroz levo uz hotel moskvu,
fontana bi dosla otprilike u visini sadasnje, a ceo saobracaj bi isao desnom stranom (kako gledamo na ovoj staroj fotki).
 
UREĐUJU JOŠ JEDAN TRG Novi sjaj za Plato Milana Mladenovića

Suzana Luković | 07. 08. 2017 - 12:05h

Da plato ispred Doma omladine nosi ime po poznatom rok muzičaru Milanu Mladenoviću, pokazuje samo jedna tabla na fasadi ove institucije. Ove godine on će dobiti novi sjaj i granitne ploče.

w-EktkqTURBXy85NDgyYzYyNDQ4OGNlNGE0ZWJiOGNhNmI3MzczZmI0Mi5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA


- Planirani su radovi koji se tiču završnih obrada kolovoza i trotoara predviđenih za popločavanje granitnim pločama i granitnom kockom. Očekuje se skori početak radova na platou – najavljuju u Sekretarijatu za saobraćaj dodajući da će osim platoa biti uređen i deo trotoara.

Baš ispred platoa, koji već šest godina nosi ime velikana jugoslovenske rokenrol scene i frontmena grupe "Ekatarina Velika" naši reporteri upitali su građane da li znaju po kome je poneo ime.

- Ne znam, stvarno. Ne znam ni ko je Milan Mladenović – rekao je zbunjeni mladić.

No, izgleda da je starijim sugrađanima poznatija lokacija.

- Znam da je to Plato Milana Mladenovića, bila sam na otvaranju i mnogo mi je drago što će sve srediti – rekla je starija sugrađanka.

Susreli smo i jednog novinara radija Beograd 202.

- Poznavao sam Milana, družili smo se i često je bio gost u mojim emisijama na radiju. On je bio veoma uspešan čovek, fantastičan muzičar i jedno divno stvorenje. Zaslužio je plato sa svojim imenom, posebno ovde gde je često svirao i drago mi je što je planirano uređenje – kaže Marko Janković.

Plato je poznat i po tome što se na tom mestu svakoga leta održavaju "Koncerti na zidiću".

Novi sjaj dobiće delovi ulica Vuka Karadžića, Cara Lazara, Carice Milice, kao i Obilićev i Topličin venac i to 2018. godine.

Izvor: Blic

Mogli su da budu malo konkretniji po pitanju rokova...
 
Hoće li i tada biti dozvoljeno parkiranje ispred ulaza u Dome omladine kao što se sada uvek mogu videti vozila na platou?
 
Evo Folić će ti reći :D

– Паркинг и контејнери биће уклоњени и постављен паркинг за бицикле. Следеће године уређујемо другу страну улице где се налази Музичка школа „Мокрањац”, засадићемо дрворед и тротоар поплочати каменом. Потом се уређује део Дечанске улице од Нушићеве до Трга Николе Пашића. Дуж тротоара биће провучена бициклистичка стаза која ће повезати Булевар краља Александра и Трг републике – истиче Милутин Фолић, градски урбаниста.
 
Divno. Ta strana Dečanske gde je Mokranjac se ne vidi od automobila.

Kada bi se sva parking mesta sa trotoara uklonila, mogli bismo provući bici staze po većem delu grada.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=471050#p471050:20vlpci8 je napisao(la):
Homer Jay » 13 Aug 2017 09:43 am[/url]":20vlpci8]Plato Milana Mladenovića:

dom-omladine.jpg


cf16dfa4e3f744583195b6ca3b9ce524_3361054270.jpg


Izvor: Politika
Imam utisak da bi Mladenoviću bilo draže da je pored zida ostao mali plato za koncerte. Ali nevezano za to, uklanjanje trafike je stvorilo dodatni prostor. Zašto stepenasti deo sa sedištima nije produžen u polukrug, da bude kao polu amfiteatar okrenut ka ulazu u Dom Omladine? Ove klupe i prostor ispred njih su najpopularniji deo Doma Omladine. Zauzete su i preko dana, a uveče je ovo mesto za druženje. Ovako deo između drveća i ulice nije dovoljno iskorišćen. Na primer:


1024x1024_1110-gal-1377252663-Plato-Milana-Mladenovica-DOB-1.jpg

SAM_3327.jpg

o2hktkqTURBXy81Mzg5N2M4MTdmYTYzNzdkMjY2NzljMmFiOGYzNzdlNS5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

maxresdefault.jpg
 
... sem, naravno, ako uopšte ne postoji namera da se kiosk ukloni, već je upravo prostor koji sam označio ostavljen za njega. Onda po starom dobrom običaju renderi ne bi služili tome da se prikaže kako će prostor stvarno izgledati, nego samo tome da se u medijima projektant i njegov političar prikažu u što boljem svetlu.
 
... takođe, trafika može biti ispod stepenica, pa više ne vidim ni jednu smetnju da bude ovako. Na pločniku može plavom bojom da se markira prostor za malu (privremenu) binu, koja ne bi bila bitno manje površine od "scene na zidiću" koja postoji sada (pošto se druga dvostruka vrata za ulaz u Dom Omladine ne koriste). Tako ne gubimo ništa, ni trafiku ni binu, a dobijamo mnogo bolji prostor.

Pogledajte prilog 1
 
Vrh