Šta je novo?

Park kod Ušća i Park prijateljstva "Oaza Novog Beograda"

Biciklisti mogu da se spreče da tuda voze (ako je to deo samo za pešake) da razne druge načine.

Verujem da će sve biti OK kada se završi. Ipak ne verujem da Danci mogu nešto da uprskaju.
 
Najbolje od ovog je to sto su odlucili da ne seku drvece, vec odaju postovanje. Naizgled mali gest, ali pravi veliku razliku.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=483807#p483807:17zi22wj je napisao(la):
Eddie » 10 Oct 2017 09:46 am[/url]":17zi22wj]
file.php
Vrlo lepa vest, do sada smo tuda isli kroz prasinu ili blato :)
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=483823#p483823:1g8zxiwe je napisao(la):
Drakche » 10 Oct 2017 10:13 am[/url]":1g8zxiwe]Najbolje od ovog je to sto su odlucili da ne seku drvece, vec odaju postovanje. Naizgled mali gest, ali pravi veliku razliku.
Nazalost nisu bili dosledni, ovo drvo je iseceno iako je lako moglo biti zaobidjeno
 
Mene zanima da li ce se setiti da urade neki sistem da se cela ova povrsina zaliva iz vode koja bi se izvlacila iz Dunava (a ne pijacom vodom kao sto rade sada), jer svi znamo da je leti ovde trava zute boje a ne zelene.
 
Једина иоле добра ствар у вези овог пројекта је што урбани дизајн и уметност у Србији нису напредовали од раних седамдесетих година тако да ће се овај бетон и бруталистички минимализам сасвим лепо уклопити у целину

Xkueg4f.png
 
Meni se sve ovo mnogo svidja, Muzej konačno dobija adekvatan i širok prilaz, a sa ove pešačke raskrsnice se lepo vidi i toranj Saborne crkve. Uostalom, sačekajmo da se sve završi, jer se i za stakla na Muzeju komentarisalo kako je boja loša, kako su stavili jeftine bele lajsne-pa je na kraju sve ispalo odlično. Verujem da će ovo na kraju ispasti lepa celina.
 
http://www.danas.rs/beograd.39.html?new ... a+Ne+da(vi)mo+Beograd%3a+Krivi%C4%8Dna+prijava+zbog+radova+u+parku+%E2%80%9CU%C5%A1%C4%87a%E2%80%9D

Radovi koje izvodi JKP "Zelenilo - Beograd" izvode se uz intenzivno betoniranje širokih staza, ograđivanje stabala betonskim ogradama i uništavanje zelenih površina jednog od najlepših beogradskih parkova, bez prethodno usvojenog plana detaljne regulacije, a po projektu podobnog investitora "MPC Properties", ističe se u saopštenju.

Ovo direktno kršenje i zaobilaženja propisa, koje se primenjuje i u slučaju predizbornog raskopavanja zelenila parka "Ušće", već je prepoznatljiv potpis gradske vlasti, navodi Incijativa Ne da(vi)mo Beograd i podseća da je prostor parka "Ušće" pod posebnim režimom zaštite.

Prema važećim planovima i propisima, radovi na zelenim površinama parka, od Brankovog mosta do Hotela "Jugoslavija", uslovljeni su organizovanjem arhitektonsko-urbanističkog konkursa i izradom Plana detaljne regulacije.

Napominjemo da se radovi u parku "Ušće" izvode po projektu koji je donacija privatne kompanije "MPC Properties", arhitektonskog biroa "Gehl architects".

Uslovi i detalji pod kojima je ova donacija dogovorena skrivaju se od javnosti, zbog čega je inicijativa Ne da(vi)mo Beograd pokrenula i žalbeni postupak pred Poverenikom za informacije od javnog značaja.

Istina ili ne?
 
Nisam znao da za uredjenje parka treba PDR.
Mada cinjenica ko 'podrzava' ovo uredjenje sama po sebi u normalnom svetu ne bi trebalo da bude sporna, znajuci domace koruptivne mehanizme, bas je zabrinjavajuca.
 
Pa evo ja podržavam, a načelno podržavam i NDMBGD i bicikliste, a prezirem vladajuću trenutnu garnituru.

Podržavam i pretvaranje ulice uz most u parking što Biciklisti i NDMBGD kritikuju.
 
И ја ово подржавам, а не бих гласао за СНС да немам леба да једем. Овде нема говора о некаквом "драгоценом парку који се уништава". Реч је о земљишту насутом крајем тридесетих година и никад уређеном. Сад се уређује. Саопштење Иницијативе је потпуна будалаштина, каквих би требало да се клоне у свом политичком деловању.
 
они то чисто да се чују. више не знају шта да раде, па измишљају глупости. наравно да овај парк треба да се среди, и да, подржавам и ја. а за њих и СНС не би гласао, па да су једини на листићу
 
Nije sramota priznati da su neke stvari koje politički nepriatelji rade dobre.

Previše gledamo stvari kroz politiku, pa se neke, u načelu dobre stvari (besplatni udžbenici), u startu odbijaju, samo zato što dolaze od političkih protivnika.

Interes građana je naravno potpuno nebitan, samo je bitno napasti političkog protivnika.

Biciklisti (Ulice za bicikliste i slična udruženja) i NDMBGD imaju stav da povećanje parkinga i proširenje ulica nije dobro jer generiše dodatni saobraćaj i destimuliše korišćenje bicikala i gradskog prevoza. Ja se sa time ne slažem i zato podržavam trenutno vlast u pravljenju novih parking mesta. Jedino bih insistirao na pravljenju garaža jer bismo time mogli da ukinemo zonska parking mesta na ulicama (ili makar na trotoarima)

Ovde su napravili ekstra potez što su nove parkinge napravili na postojećoj širokoj ulici. Čak mi se ne sviđa što su prvobitnu ideju (koja je funkcionisala par meseci) kosog parkiranja, zamenili paralelnim. Ta ulica je ionako pretvorena u jednosmernu i zaista ne vidim potrebu za dve trake za saobraćaj.

Ne bi smetalo i da na nekim mestima po obodima naprave parking mesta (na primer na desnoj strani ulice Ušće koja od ide Bulevara Nikole Tesle, kao Asteriksu). To je samo 3 metra zelene površine.
 
Ma niste me razumeli, mislio sam na MPC i ostale domace biznismene :D

A inace ja podrzavam i pravljenje staza i parking (u nekoj normalnoj meri), tako da je nesporazum u pitanju :)
 
Kao i kod svih parkova kod nas i sada mi nije jasno da se uređenje ovog parka radi sa betoniranjem staza. Prosto mi je neverovatno da nisu mogli da iskopiraju brojne primere iz uređenijih država gde se parkovske staze rade uglavnom od tucanika ili sličnih materijala, što je vrlo značajno u približavanju nekog dela što prirodnijem stanju. na tim stazama nikada nije blatnjavo, bare se povuku odmah posle kiše i daleko su zgravije za hodanje. Par glavnih staza su mogli da ostave popločano/betonirano, ali ovako izgleda kao da se sve staze sređuju samo da bi se kolima vozilo po njima.

Dalje, kada pogledam plan uređenja nije mi jasno kako su u parku mesta za više betoniranih sportskih terena. To onda više nije park. U parku je potrebno ostavljati slobodne livade na kojima onda ljudi mogu da se skupe i igraju lopte ili čega već, ali postavljati terene za basket/fudbal nije isto.

Dalje planom koji vidim na Beobildu takoreći nigde ne vidim da je ideja da se značajno unapredi flora parka, već pre svega o sadržajima koji će tamo biti - vođenje raznovrsnih tematskih sadržaja i urbane opreme. Dakle sačuvaćemo neko drveće, ali ćemo zapravo najmanje uložiti u ono što bi trebalo da od parka napravi park - zamena bolesnih stabala, uvođenje više niskog rastinja i žbunja, ODRŽAVANJE istog, koji bi značano unapredili izgled samog parka. Kod nas se o tome ne vodi računa, ali kada uđete u neki ozbiljan park, obično su obodni delovi istog veoma pažljivo i dobrim delom popunjeni žbunastim rastinjem, koje dovodi do toga da posle 10-15 metara po ulasku u park više ni nemate osećaj da se nalazite u gradu, već prirodi.

Ovde imamo slučaj da su veliki deo drveća praktično "uredili" tako što su posekli sve niže grane, tako da sada komotno sa keja lepo gledate palatu Srbije i sl. Ovo je sasvim normalno da se radi u drvoredima uz puteve, trotare, ne vidim nikakvu poentu da se isto radi u parku.
 
Ja gradski park zamišljam sa fino pokošenom travom (kao na fudbaslkom terenu), sa potresanim drvećem (naročito nisko granje), bez prirasta, bez neurednog žbunja, sa stazama od veštačkih materijala.

Šumu zamišljam potpuno suprotno.

Beograd ima i šume na dohvat ruke, a ima i parkove.

Ovde skoro nijedno drvo nije (niti će biti) uklonjeno, sportski tereni, neće uopšte mnogo mesta zauzimati, jedino bih mogao diskutovati o betonskim stazama, ali one mi nekako i idu uz brutalizam Novog Beograda. Prvo su mi smetale baš dosta te betonske staze, međutim, kada sam ih video uživo, stekao sam potpuno drugi utisak nego peko slika i sada su mi prihvatljive.
 
I ja zamišljam gradski park sa pokošenom travom, ali naravno ne svom pošto se to nigde ni ne radi. Šumu nigde nisam pomenuo. Evo sa googlemaps par ulaza u neke od parkova (osim glavnog koji obično daje neki otvoreni pogled).
Hamburg Stadtpark (svi ulazi su skoro ovakvi, meni se tamo stvarno svideo park pa se uvek vraćam na njega)
https://www.google.rs/maps/@53.5949406, ... 312!8i6656

New York (central park)
https://www.google.rs/maps/@40.766164,- ... 312!8i6656

Paris (primer bez žbunja ali valja baciti pogled na teren, asfalta/betona ni u najavi)
https://www.google.rs/maps/@48.8650533, ... 376!8i2688
 
U delu parka uz Dunav trasirane su 4 staze koje spajaju Bulevar Nikole Tesle i šetalište uz Dunav. Prva je u produžetku Trešnjinog cveta i izlazi na Spanulis basket teren, druga izlazi na brod hotel Kompas, i preostale dve gađaju ulice uz bočna krila Palate federacije (da ne kažem SIV-a)

Da li negde postoji plan novoplaniranih staza? Da li će u glavnom parku (gde je MSU) postojati neka kružna staza ili će biti samo zvezdasto raspoređene kao što se sada vidi?
 
Vrh