Šta je novo?

Železnička Stanica Beograd Centar, Prokop - [ Železnica ]

Stvarno, zar ne bi trebalo već da počne da se zida zgrada stanice na ploči, ako se već do kraja 2018. gasi glavna stanica?
 
Ma de ce da se gasi glavna stanica, nista od toga minimum 2 godine. Ja na prokop ne racunam , ima tu mogo posla.. Gde je pristup aa autoputa, gde je veza sa vecim delom grada, gde ce auto vozovi da se ukrcavaju itd. Sve je to sporo i tromo. Nisam optimista oko toga.
 
To što spominješ treba tebi, političarima ne treba, oni se ne voze vozom, bitno je da se gradi Beograd na vodi.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=484275#p484275:1w4w8zt4 je napisao(la):
dziggy » 12 Okt 2017, 00:17[/url]":1w4w8zt4]Ma de ce da se gasi glavna stanica, nista od toga minimum 2 godine. Ja na prokop ne racunam , ima tu mogo posla.. Gde je pristup aa autoputa, gde je veza sa vecim delom grada, gde ce auto vozovi da se ukrcavaju itd. Sve je to sporo i tromo. Nisam optimista oko toga.
Gasi se, red vožnje za 2018. je poslednji koji je obuhvata.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=484254#p484254:qajlk8ca je napisao(la):
Vox91 » Wed Oct 11, 2017 8:55 pm[/url]":qajlk8ca]Stvarno, zar ne bi trebalo već da počne da se zida zgrada stanice na ploči, ako se već do kraja 2018. gasi glavna stanica?

Kad su onomad srusili stanicu Zemun i vozove presumjerili na Novi Beograd trebali su i na stanici Novi Beograd da naprave stanicnu zgradu....pa eto, prodje 47 godina pa jos uvijek nista.

Uklanjanje i rusenje ide brzo. Izgradnja malo teze.
 
Pa nista kad zatvore glavnu atanicu 2019, znaci za godinu i dva meseca , ne znam sta ce da bude. Mogu da donesu ona dva kioska iz osamdestih da ih tu postave za zvake i virsle da covek ima de da se osvezi.
 
Шта ће да буде? Биће главни град са главном станицом без станичне зграде, ето то.
 
Aj se kladimo da će se radovi na staničnoj zgradi otvoriti maksimalno dve nedelje pre gradskih izbora :D
 
Nema od toga nista. Stanica Prokop je svecano otvorena prosle godine uz svu medijsku pompu i sto se tice ove vlasti...oni su svoje odradili. Sad ce jos malo dvije godine, od tog svecanog dogadjaja...

 
Za koliko vremena bi mogla da se izgradi planirana stanična zgrada na ploči? Mislim samo taj centralni deo-bez tržnog centra i garaže sa strane.
 
Мислим да је и за тај централни део неопходно да се доврше колосеци ка ауто путу, као и сам саобраћајни приступ од ауто пута. Време изградње зграде би зависило пре свега од величине наравно.
 
Ja mislim da je potrebno samo odraditi taj posao okop prvog koloseka pa da grade gore. Meni se cak sam prohekat koji je aktuelan i dopada ,misim znajuci sta sve moze da padne na pamet srpskom arhitekti, resenje bolje i ovo nego nesto gore.

Meni je zao , mada je i u neku ruku povezano sa ovim, sto ako se nesto bude zbrzalo opet cemo dobiti neko polovicno resenje , koliko li bi se samo hvalila vlast kako je napravila petlju sa auto-puta ka stanici, a u tom delu npr stoji vec predvidjena kaseta za metro, koji po urbanistickom planu koji je ista ova vlast donela nece ici tuda.
Umesto da je prvi cilj da se ta stanica poveze sa Slavijom, trgom, beogradjankom, kako je predvidjala prethodna studija, ovako opet polovicna resenja, prosto da ne znas sta da zelis, da se gradi ili ne...

Valjda bi normalan redosled bio prvo zavrsiti stanicu i povezati je sa gradom, pa onda seliti saobracaj, pa onda zidati u bnv. Kod nas naravno obrnuto, zidaj kucu od krova. Prvo pesacka zona pa onda metro itd...
 
Ne verujem da će se igrati i ostaviti grad bez normalne zgrade stanice, Bg ipak nije selo u unutrašnjosti, ne mogu tek tako da postave dva kontejnera za prodaju karata na ploči i to je to. Mislim da do januara 2019. mogu da naprave tu centralnu zgradu, a tržni centar i garažu neka grade zainteresovani kasnije.
 
Ево једног симпатичног искуства са Прокопом, апропо његове фантастичне позиције у урбаном ткиву.

Воз из НС ка БГ у 23:30. Прилази нама кондуктер, узима карте, гледа, гледа и тек ће: "Јел сте ви сигурни да сте у правом возу?". Ми га гледамо, и као: "Па иде у Београд?". Каже кондуктер: "Да иде, али на Прокоп." ... ми њему: "Па ок, битно да уђе у Београд." И човек се насмеје и поништи карте. :D

Долазак у Прокоп у 00:52. Излазимо нас тројица + још 7 особа. Излазимо на плочу. Кад су виделе где су дошле, две девојке почињу хистерично да се смеју. Нема чак ни такси станице - нема ничег. Шта сад?

Ми као форумаши већ у глави рачунамо шта и како, куда са Прокопа. Сад иду ноћни, али ништа не пролази поред Прокопа. Одлучимо ми да се спустимо до Стеко центра и онда преко надвожњака у Делиградску, па преко др. Суботића изађемо на Храм. Ту има ноћних колко оћете. Време пешачења - цирка 15 минута брзог хода. Мисија успела.

Где су нестале девојке, остаје мистерија ...

1hv8rc.jpg
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=484563#p484563:o4f2qx1x je napisao(la):
Vox91 » 12 Oct 2017 23:44[/url]":o4f2qx1x]Ne verujem da će se igrati i ostaviti grad bez normalne zgrade stanice, Bg ipak nije selo u unutrašnjosti, ne mogu tek tako da postave dva kontejnera za prodaju karata na ploči i to je to. ...

mozda ti je promaklo ali vec sada je uradjen nov kolski pristup na ,,krov,, stanične zgrade
evo i sličice sa mestom ulaza
ne verujem da bi ga radili
da ozbilno ne planiraju komercijalizaciju te ploče koja ima sve infrastrukturne izvode
što znaci jeftinu i brzu izgradnju ...
verovatno je pitanje spratnosti i raspodele....
:sesir:
 
Чудо је што не обезбеде такси станицу на плочи за сада док нема јаког ЈГП.
 
@Stf, pisao sam ja već koliki je bezobrazluk što taj polazak ide na Prokop. Ti možeš kod Hrama da dočekaš noćni ka Voždovcu ili Zvezdari, a za Zemun ili Novi Beograd da pešačiš do Trga ili Zelenog venca. Ili da siđeš na Novom Beogradu i pešačiš do Bulevara Mihajla Pupina, preko onih kretenskih (za pešake) petlji kod Arene.

Mi ni sada nemamo staničnu zgradu dostojnu evropske prestonice. I ne znam odakle vam pravo da se nadate da neće ostaviti polovično rešenje. Nama na grbu piše Srbija - polovično rešenje. Bitno je oterati narod i vozove, jer narod koristi vozove, a ne političari, dalje od Beograda na vodi.

Koji taksista bi ovde čekao voz sa 7 putnika? I to uglavnom domaćih koje ne može da odere.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=484563#p484563:32mfflg9 je napisao(la):
Vox91 » 13 Oct 2017 12:44 am[/url]":32mfflg9]Ne verujem da će se igrati i ostaviti grad bez normalne zgrade stanice, Bg ipak nije selo u unutrašnjosti, ne mogu tek tako da postave dva kontejnera za prodaju karata na ploči i to je to. Mislim da do januara 2019. mogu da naprave tu centralnu zgradu, a tržni centar i garažu neka grade zainteresovani kasnije.

Mogu, mogu...
 
Ено НБГ као пример, контејнер поред степеништа је шалтер.
 
Kad smo na temi stanicne zgrade imam i ja pricu, samo vezanu za staru glavnu stanicu. Cekao sam uvece jedan voz ali me put naneo dosta ranije, uz kasnjenje voza ispostavilo se, sat i po ranije. Dodjem tamo, ekrani za dolaske se ne vide. Postoji ekran ali je zamuceno skroz. Odem na salter da pitam kad voz dolazi, salterusa kao iz najgorih stereotipa mi prvo kaze da vidim na ekranu, ali onako preko kurca, da je ne razumes. Onda ja budem bezobrazan pa mi odgovori. Blago sokirana sto prica sa bilo kime. Posle malo drndanja telefona, sto mi je i inace dosadno, stavljam ga u dzep i gledam oko sebe. Prljavi zidovi, prljav pod, neuredno sa gomilom starih objava. Uporedo sa novim, jelte, cisto da ne budete sigurni sta je tu aktuelno. Izlazim na perone, tamo se setka par pandura pa idu u svoju celijicu. Legitimisu nekog momka koji tu ceka. Valjda da mu ne bude dosadno.

Vracam se unutra, pa malo izadjem napolje na parking. Kao prolaz kroz portal u novu dimenziju. Iako je to bilo tipicno vece radnog dana, nema nesto ljudi, saobracaj zvizdi, klasika, surova metropolska atmosfera, ali odjednom je osecaj topliji, kao prelaz iz nerealnog u realno. Vracam se unutra, tu neka dva starija coveka pljugaju u cosku. Posle 10ak minuta dolazi matori pandur sa kolegom i uzima ih na zub. "Sta radite ovde, ajde skloni to. Ovde pusis, ajde mars napolje, mars u picku materinu!" Gospodin je kanalisao kompletan sveti bes poklonjen mu od Slobodana i Broza. Prava celicna pesnica. Ja namerno ne izlazim da vidim da li ce meni nesto da kaze. Nisam mu interesantan, pa ostajem kao i vecinu tih sat i po vremena, sam na stanici.

Imao sam par takvih epizoda u par meseci, samo sto sam se opametio za vreme dolaska voza pa sam uglavnom provodio po par minuta a ne par sati. Nije bilo nista bolje-samo krace.

Tako da nije Prokop grobar nase zeleznice ili njegova (ne)postojeca stanicna zgrada. Grobari i krivci su mnogi drugi, naravno i dan danas i ubuduce.
 
Наравно, није зграда крива: тврђа је глава у глупана од армираног бетона.
 
Vrh