Šta je novo?

1914-2014 - 100 година Првог светског рата

Zejtinlik.jpg


17 Feb Đorđa Mihailovića nije lako zamijeniti
Posted at 12:33h in Društvo, Vijesti by Zeljko Komnenovic
0 Likes
Share

Od 1.avgusta 2014. godine legendarnog čuvara Srpskog vojničkog groblja u Solunu, osamdesetosmogodišnjeg Đorđa Mihailovića zamijenio je Predrag Nedeljković. Čuveni Đorđe porijeklom iz grbaljskog sela Prijeradi nije imao muških potomaka koji bi nastavili porodičnu tradiciju koju je počeo njegov djed Savo, pa mu je Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike Republike Srbije pod čijom ingerencijom je Zejtinlik imenovalo Predraga za pomoćnika. Zanimljivo je da Đorđe koji je rođen u Solunu nikad nije bio u svom rodnom kraju u Grblju iako je više puta izražavao želju da ga posjeti. Pozdrave mu je prilikom posjete Zejtinliku prenio gornjogrbaljski paroh, jerej Miajlo Backović koji je sa grupom vjernika iz Tivta i Grblja prethodno boravio na Svetoj Gori. Predrag Nedeljković je bio novinar u Kraljevu, oženjen je Grkinjom i ističe da Đorđa koji i dalje dolazi na svoje radno mjesto na kome je proveo pola vijeka, nije lako zamijeniti. Čuveno groblje na kome počiva 8.000 srpskih ratnika u hladovini čempresa sa Hilandara bez Đorđa nije isto, ali je Predrag riješio da vrijednim istorijskim podacima koje iznosi posjetiocima obogati jedinstveno iskustvo ove popularne destinacije.

„Njegove životne koordinate su ovdje, jednostavno on je čika Đorđe, on je legenda. To je tradicija porodice Mihailović, na nesreću čika Đorđe nije imao muškog potomka. Meni je velika čast da budem čuvar srpskog vojničkog groblja, pradjeda mi je bio Solunac, ja ih gledam kao svoje. Kada dođu stranci, pa i Grci oni ne mogu da shvate da postoji druga konotacija u tom nazivu čuvar. Prvo to je velika čast, a drugo ja sam ovdje „pet u jedan“ – i čuvar i kustos i vodič i baštovan i čistač. Stvar je u tome što je to tradicija, jer ako imamo pijeteta prema ovim ljudima gdje bi danas stigli. Čika Đorđe je imao svoju životnu priču i govori stihove. Zbog pijeteta prema njemu ja to ne govorim jer imam svoju priču koja se bazira na istorijskim činjenicama, ali se i u tu mora voditi računa. Kao što kaže Niče „ne postoje činjenice, postoji interpretacija“, ističe Nedeljković koji sa ponosom ističe da potiče iz vojničke porodice. „U životu ništa nije slučajno i moj pradeda se zvao Đorđe kao čika Đorđe. Mnoge se stvari podudaraju. Prvi moj izlazak u inostranstvo bio je kad me deda iz Kraljeva doveo me ovde na groblje. Uvek sam imao neko poštovanje jer se kod nas u porodici uvek gajilo srpstvo. Ne možete da zaboravite ono što su ljudi gajili vekovima“, ističe čuvar srpskog vojničkog groblja u Solunu. Kaže da 12.000 kvadratnih metara nija lako održavati, a tu je i kilometar oborinskih kanala i zelenilo. „Kad god završite i očistite sa jedne strane, sa druge strane groblja je već zatravilo. U sklopu našeg je i rusko groblje koga takođe održćavamo“

Predrag-Nedeljkovic-Zejtnilik.jpg


Mi smo drugo najposećenije mesto u Solunu posle crkve Svetog Dimitrija. Prema zvaničnim podacima 2015. bilo je oko 250.000 posetilaca, a prošle godine smo oborili sve rekorde. Više ne znam ni ja tačan broj, ali dovoljno je da kažem da je prošle godine od 1. aprila do 1.novembra bilo milion i 150 hiljada Srba u Grčkoj, a otprilike svaki treći je posetio ovo mesto. Mnogo koji dođu raspituju se za svoje pretke ali svima pokušavam da objasnim da iako i ne nađete nekog – svi oni su naši. Drugo, na samom Zejtinliku su shranjeni oni koji su stradali do granice, a proboj Solunskog fronta bio je na Kajmakčalanu između Srbije i Grčke. Oni koji su stradali sa tadašnje srpske strane su sahranjeni u Bitolju. Sada postoje potpuniji podaci jer je Vojni arhiv Republike Srbije uradio digitalizaciju podataka iz Velikog rata i ko želi da pronađe nekog taj način će mu biti najlakši“, kaže Nedeljković.

On objašnjava da prosječan stanovnik Soluna ne zna da se groblje zove Zejtinlik („pijaca za prodaju ulja“ na turskom), zbog grčke averzije prema turcizmima. „Do Balkanskih ratova većinu stanovnika grada Soluna nisu činili Grci nego Jevreji kojih je bilo oko 80.000 pa onda Turci. Svi zaboravljaju da u mestu Suruti nedaleko od Soluna odakle je inače starac Pajsije rođen je Kemal paša Ataturk – „Otac svih Turaka“. On je dobar deo svog života proveo ovde u Solunu, 500 metara od crkve Svetog Dimitrija nalazi se kuće gde je on proveo dobar deo svog života“, ističe čuvar Zejtinlika.

http://radiotivat.com/dorda-mihailovica ... i/2017/02/
 
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=wBaF3b8Or2Q[/youtube]
Treći srpski ustanak
 
Knjiga Branimira Ćosića, Pokošeno polje, dobro opisuje život u okupiranom Beogradu, a i oslobodjenje i stanje posle njega.
 
Srbija priprema veliku vojnu paradu povodom stogodišnjice pobede u Prvom svetskom ratu. Predsednik Rusije Vladimir Putin biće gost vojne parade i pred njim će biti prikazano 100 novih tenkova i rakete, pišu "Večernje novosti".

Prema pisanju beogradskih "Večernjih novosti", osim ruskog predsednika gosti parade biće i drugi svetski zvaničnici.

Kako navodi list, na paradi će defilovati čak 100 tenkova.

Parada ce se odrzati ispred palate Srbija najverovatnije 1 Novembra na dan oslobodjenja Beograda u 1 svetskom ratu.

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/100-t ... om/vml8kl4
 
Igore spoji sa temom parada inace od kud nama 100 novih tenkova
 
Ovih dana su završili onu ulicu između Brankovog mosta i parka gde su bili parkirani tenkovi pred prethidnu paradu. Tenkovi su naravno uništili asfalt i ivičnjake i tako je stajalo godinama, a pošto je ovo Srbija, ne bi me čudilo da će opet tenkovi biti parkirani tu.

Podsetio bih takođe i da je zbog prethodne parade uklonjeno razdelno ostrvo iza SIV-a i da je tamo prilično uništen kolovoz, a Gašić je obećao da će asfalt biti popravljen.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=561688#p561688:2n7c9epr je napisao(la):
direktor » 24 Aug 2018 11:59 am[/url]":2n7c9epr]Igore spoji sa temom parada inace od kud nama 100 novih tenkova

Nisu novi to su M84 i ima ih oko 200 komada.A i nije ista parada ova ce biti mnogo veca nego ona 2014 ..
 
Bilo je reci da dolazi i novi PVO sistem kupljen od Belorusa,tek tada ode asfalt :D

Buk
1200px-Buk-M1-2_air_defence_system_in_2010.jpg


Jos gore ako stigne S300VM tezak oko 50 tona po vozilu :mrgreen:

S-300V.jpg
 
Nije problem da ode asfalt ako se sutradan presvuče. Mi ćemo uništiti asfalt i nećemo ga godinama dirati.

Ne smetaju mi parade, šta više, mislim da su korisne, zanimljive (parkirani tenkovi su bili atrakcija danima), samo treba popraviti sve što se uništi tih dana.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=561713#p561713:1513c8cp je napisao(la):
astrodule » 24 Aug 2018 11:58 am[/url]":1513c8cp]Ovih dana su završili onu ulicu između Brankovog mosta i parka gde su bili parkirani tenkovi pred prethidnu paradu. Tenkovi su naravno uništili asfalt i ivičnjake i tako je stajalo godinama, a pošto je ovo Srbija, ne bi me čudilo da će opet tenkovi biti parkirani tu.

Podsetio bih takođe i da je zbog prethodne parade uklonjeno razdelno ostrvo iza SIV-a i da je tamo prilično uništen kolovoz, a Gašić je obećao da će asfalt biti popravljen.


Pa upravo zato što će morati da se asfaltira posle parade, požurili su da još jednom asfaltiraju pre nje, pa da naplate i podele pare dva puta.
Šta je tu toliko čudno? Sve se tako radi, bez plana i bez veze, samo da se naplati što je više moguće.
 
Jedna takva parada kosta 4 000 000 evra. Po brojnosti angazovane motorizacije je cak veca od francuskog defilea 14og Jula.
 
Srbija na Dan pobede u Prvom svetskom ratu poziva predsednika države koja se u sred tog rata povukla iz borbe da bi ratovala sama sa sobom.
 
Meni je sve to jezivo, i Putin i naoruzanje. Ali tako nalaze aktuelna ideologija vlasti.
 
Nema opravdanja, čak se i otac trenutno vladajuć epolitičke provinijencije - Nikola Pašić, od koga su ovi i preuzeli to "naginjanje Rusiji" u tim kritičnim trenucima okretao ka Zapadu, kako pre rata, tako i u toku istog. Putinu je na ovoj paradi mesto koliko i Kurcu ili Merkelovoj.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=561688#p561688:2zq0tadr je napisao(la):
direktor » Pet Avg 24, 2018 11:59 am[/url]":2zq0tadr]inace od kud nama 100 novih tenkova
Pa neće nove tenkove da dovode nego postojeće iz inventara.

Inače nemojte se radovati novim PVO, teško da će to tako skoro. :wink: Ako i bude nešto, biće najverovatnije Buk. S-300 je ipak i dalje prevelika i prejaka igračka za nas.

P.S.
Problem ''oranja asfalta'' gusenicama tenkova se u normalnim zemljama rešava dodavanjem gumenih naplatka na gusenice. Ali to se kod nas smatra fenserajem i nepotrebnim troškom pa mi više volimo da prepravljamo cele ulice nakon parada umesto da prepravimo gusenice na 50 vozila... :) :roll:
 
Navodno gumeni naplatci ne mogu na nase tenkove
Ono bjese navodno nikolaj 2 uletio u rat zbog srbije
Mozda vucic zovne i merkelovu ko zna...
 
Ne mogu na neke gusenice. Ima i onih na koje mogu. Nego naši neće da se cimaju s time.

Evo jedna slika sa drugog foruma. Ima ih još nego teško je pogoditi prave ključne reči baš za M-84 (a ne T-72)


A i Hrvatski Degman je imao gusenice sa gumenim podlogama.
 
A možda ima i one stare: bolje uzeti mnogo love na tenderu za asfaltiranje, nego malo na tenderu za gumene naplatke...

Nikolaj možda jeste ušao u rat zbog Srbije, ali isto su to uradile i njegove kolege iz Francuske, Engleske i Italije. Oni su za razliku od Nikolaja dočekali kraj rata i bili pobednici. Ovde se proslavlja 100 godina pobede, a poziva se predsednik zemlje u kojoj se tad kolju boljševici i menjševici protiv carista i međusobno, skroz daleko od Srbije i bez ikakvog uticaja na ishod Velikog rata.
 
Potrošiti milione na vojnu paradu u ovakvoj zemlji je suludo. Bez obzira što je povod stogodišnjica oslobodjenja Beograda, na mnogo bolje načine se to moglo obeležiti nego paradiranjem mašinerije koja služi za razaranje. Za početak-bolje da su obnovili sve zapuštene i zakorovljene spomenike i kosturnice našim stradalim precima, što u Srbiji, što u inostranstvu-eno prvo neka odu do Avale i vide u kakvom je stanju spomenik, a onda na Mačkov kamen i tako dalje. Trebalo je cele godine praviti izložbe, pozorišne predstave, štampati knjige, voditi školsku decu da obidju lokalitete velikih bitaka, snimiti lepe filmove i serije povodom jubileja..Ali ne, mi ćemo da glumimo neku silu i da uništavamo beogradske ulice zastarelim šklopocijama..I ne, nije Nikolaj ušao u rat zbog silne ljubavi prema Srbiji, nego zato što bi propašću Srbije i sama Rusija izgubila svaki kredibilitet kao velika sila, jer je ionako na Balkanu uvek bila u defanzivnom položaju. Da podsetim samo da je ruski ministar spoljnih poslova Izvoljski samo nekoliko godina ranije, tj. 1908. postigao sporazum sa a-u ministrom Erentalom, kojim je Beč anektirao BiH. Na Balkanu su im uvek bili bitniji interesi Bugarske, nego naši, jer im je kao i svakoj sili najpreči sopstveni interes, a njima je to uvek bio Bosfor..Kakva prijateljstva i ljubav u politici, da je ovde gazila ruska čizma do 1990. kao u ostatku Istočne Evrope, drugu bi pesmu Srbi danas pevali..Umesto da nam uzor bude obrenovićevsko vodjenje politike, mi se i dalje ložimo na Apisa i Pašića, pa kad ne daj Bože opet bude po onom-neki ćemo iz rata da se vratimo, a neki ćete da poginete-čitaj 1,3miliona, voleo bih da vidim da li bismo se opametili, pošto nam očigledno dve strašne srpske pogibelji u 20.veku nisu bile dovoljne da se opametimo.
 
Vrh