Šta je novo?

JKP Infostan - Обједињена наплата комуналних услуга

Osigurači kod sata su mi bili 20A, a u stanu su mi 10A i 16A. Električar mi je rekao da kod sata mogu da stavim i 25A (držaću se 20)

Sva podnožja kod sata su mi bila nagaravljena. Više puta me je pitao da li imam protočni bojler (nemam), a nemam ni TA peć i tako neke jake potrošače.
 
Zapravo, sa strujom u ovo, slucaju gde pricamo o limitatorima, to sasvim ima logike. Ne radi se o apsolutnoj kolicini utrosene elektricne energije, vec o vrsnoj snazi koju nam sistem isporucuje. Te oscilacije su ogromne na dnevnom i sedmicnom nivou, te zahtevaju mnogo vecu "instalisanu snagu" koju upravo ogranicava limitator.

Sent from my LG-D320 using Tapatalk
 
Najveći problem snabdevača su oscilacije u potrošnji jer proizvedena struja mora negde da ode, ne može se skladištiti (što nije skroz tačno, eno tesla sad pravi ogromne baterije baš za mrežu). Prva 4 osigurača na ulazu u kuću/stan/strujomer su glavni dovodni osigurači, koliko AMPERA oni imaju tolika je angažovana snaga koju plaćamo kao fiksni deo računa. Industrijski potrošači ovo plaćaju u odnosu na to koliko su maksimalno u toku meseca povukli sa mreže pa dosta njih sad ugrađuje velike kondezatore nakon strujomera kako im velike mašine koje pri startu povuku npr 50A a odmah sekundu posle troše 20 ne bi pravili nenormalne račune. Limitori su verovatno isto neki osigurači? Eventualno veliki otpornici, ali to do sad nisam video, pokušaću posle da ih izguglam.
E sad, unutrašnji osigurači imaju zaštitnu ulogu pa je poželjno da ih ima što više i da su lepo razdvojeni i da mogu da podnesu taj inicijalni udar koji neki uređaji prave prilikom aktivacije.
10 A osigurač može da nosi do 2KW snage, znači jednu ringlu, 16A može da nosi 3500w ili ti jednu kvarcnu ili malu TA peć. sve preko 16A u stanu nema smisla jer se veće ta peći snabdevaju ili sa više faza iz trofazne utičnice ili sa pravom trofaznom strujom koja na 16A ima potencijal za nešto preko 6kw. I osigurača ima više tipova spori, brzi, srednje brzine, za kuću bih ja uvek uzeo brze jer što pre on izbije to bolje, međutim ako je osigurač knap onda je bolje uzeti sporiji inače će ovaj iskakati svaki put kad se aktivira mašina. Dalje, i spori osigurači imaju brzi mehanizam za kratak spoj (baš jako opterećenje) tako da ni oni nisu toliko nebezbedni (ako se uzmu dobri naravno)
Što se tiče šine koja nosi osigurač i nagorevanja ovo je valjda glupost, jer je mesing u pitanju i osigurači ne nose baš tako dobro toplotu, a prašina će uvek da se lepi tamo gde ima struje.

E sad samo da dodam još ovo, kada "pada napon" ili naglo skače to se dešava mahom zbog toga što je neko naglo uključio ili isključio neki veliki uređaj, upravo te oscilacije su manje ako je angažovana snaga manja i tu oni pokušavaju da stabilizuju napon, umesto da naprave više stanica i dovoljan broj kondezatora na mreži da upije te udare.
 
Zajedniča struja tj brojilo da li je izuzeto od ugradnje limitatora ?
ako nije
nema ni zamene sa (dugotrajnim ) snaznijim lift motorima za Bg-liftove pa ce i dalje često biti u kvaru....
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=492305#p492305:3d97jzl3 je napisao(la):
Gorstak89 » 14 Nov 2017 04:58 pm[/url]":3d97jzl3]
...
10 A osigurač može da nosi do 2KW snage, znači jednu ringlu, 16A može da nosi 3500w ili ti jednu kvarcnu ili malu TA peć. sve preko 16A u stanu nema smisla jer se veće ta peći snabdevaju ili sa više faza iz trofazne utičnice ili sa pravom trofaznom strujom koja na 16A ima potencijal za nešto preko 6kw. I osigurača ima više tipova spori, brzi, srednje brzine, za kuću bih ja uvek uzeo brze jer što pre on izbije to bolje, međutim ako je osigurač knap onda je bolje uzeti sporiji inače će ovaj iskakati svaki put kad se aktivira mašina. Dalje, i spori osigurači imaju brzi mehanizam za kratak spoj (baš jako opterećenje) tako da ni oni nisu toliko nebezbedni (ako se uzmu dobri naravno)
...


Осигурач осигурава проводник у зиду! Другим речима, осигурач се бира спрам жице у зиду, јер не желимо да се она запали, прегори и сл.
Даље важан је принцип да увек избије осигурач ближе квару, тако брже осигураче постављаш ближе потрошачима. Другим речима, не желиш да због кратког споја на неком уређају прво избије осигурач код сата, већ онај у стану а ти одмах да схватиш који је уређај цркао.

Свакако позовите електричара.
 
A fidova sklopka sve investitore koji prodaju stanove bi kaznjavao sto ne napisu ispod osiguraca sta je koji ja imam npr u stanu 3 prekidaca kojima neznam funkciju
 
pa tom logikom ja u kući imam isključivo presek 2.5 čak i za luster pa svuda treba da stavim osigurač od 20A ? tj na pun presek može i 30A ako se ne varam? Nije to baš tako, bira se spram kompletne namene a provodnih u zidu svakako treba da bude odgovarajući i što se tiče sastava, i što se tiče preseka i što se tiče izolacije.
Fid sklopka ima zadatak da izbije prilikom prespajanja sa uzemljenjemsa ciljem da zaštiti život. A svaki ormarić bi trebao da ima plan sa tačnom naznakom šta čemu služi.
 
Uvek kada sam čitao o osiguračima, svi kažu da se gleda presek, a ne krajnji potrošač. Zato sam jedva čekao da vidim ko će prvi to da potegne :)
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=492388#p492388:1kmm4elb je napisao(la):
Gorstak89 » 14 Nov 2017 09:14 pm[/url]":1kmm4elb]pa tom logikom ja u kući imam isključivo presek 2.5 čak i za luster pa svuda treba da stavim osigurač od 20A ? tj na pun presek može i 30A ako se ne varam? Nije to baš tako, bira se spram kompletne namene a provodnih u zidu svakako treba da bude odgovarajući i što se tiče sastava, i što se tiče preseka i što se tiče izolacije.
Fid sklopka ima zadatak da izbije prilikom prespajanja sa uzemljenjemsa ciljem da zaštiti život. A svaki ormarić bi trebao da ima plan sa tačnom naznakom šta čemu služi.


Па ако мислиш да електричар приликом пројектовања и развођења електричних инсталација израчунава планирану потрошњу и води се њоме, у праву си. Само примети да неко мора ставити потпис на тај пројекат и гарантовати да ти због тога се нешто неће запалити.

Што би се онај Мујо жалио на геноцид из шездесетих. Какав болан Мујо геноцид шездесетих? Ма, пусти, болан, почела електрификација, увело нам струју по Босни, побило нас ко зечеве...
 
Moja kuća od kako je napravljena tamo neke 96. pa do dana današnjeg nema potpis, još uvek ima samo građevinsku dozvolu.. Ali teško da će se moderna kuća od blokova i betona zapaliti zbog opterećene instalacije, daleko pre će otići loš šteker ili loš kućni aparat kojih ima sve više danas na držištu poput vog kalorifera (znam jedno 4 priče gde je počela da se topi). Ali nije teško pretpostaviti opterećenje, pogotovu ako se ima neko centralno grejanje. ja imam samo na jednoj utičnici osigurač od 20A i na njega kačim aparat za varenje, svi ostali su 10 ili 16 i sve žice nenormalno debele ali tata kaže da nije mogao da bira te davne divne godine kada je zidao kuću :)
E sad šta se sve stavlja u ovo novo i kako se povezuju žice... Kod prijatelja sam npr video loše uvijene žice u razvodnoj kutiji, otopljenu izolir traku i na kraju je spoj izgubio kontakt, dakle ima i jaaako loših majstora i onih koji bi da uštede na svakom koraju neki dinar pa makar i po cenu bezbednosti kupaca. Setimo se onog požara u novom sadu u nekom klubu!
 
Ako ti kuca ima gradjevinsku dozvolu onda mora da ima i projekat instalacija
Ono sto nemas upotrebnu dozvolu i atest instalacija sto nema 80 % privatnih kuca u srbiji
Instalacije struje projektuje i potpisuje dip ing etf sa licencom a pregleda drzava kad odobrava gradj dozvolu
 
A onda odes u legalizaciju i za par stoja ti je sve legalno pa cak i upotrebna dozvola. :D

No ima kvaka ;)
Potpisujes da je to sve na tvoju (vlasnikovu) odgovornost.



Sent from my LG-D320 using Tapatalk
 
Kod nas sve može na kvaku.. Čak su hteli da mi legalizuju i nedovršen objekad da se vodi kao završen, a ima samo prvu ploču. No nije poenta u tome, otišli smo daleko od teme. Poenta je limitiranje snage. Inače, meni je posve nenormalno da za sve i svašta plaćamo angažovanu snagu, cena mreže i svega ostalog mora biti uračunata u cenu svakog kilovata i posle se kenja kako imamo najjeftiniju struju u svetu ili kako već.
 
На ненормално дебеле проводнике пуног пресека ударе ненормалну таксу на снагу - то мени заправо звучи нормално.
 
Em što se taksa na snagu ne vodi po provodnicima već po tim glavnim osiguračima ko što rekoh gore em što to nema veze sa logikom. Zašto bi se naplaćivalo po provodnicima? :) Ali i sama angažovana snaga ne bi smela biti osnov za naplatu, bar ne u nekoj normalnoj situaciji, npr do 25A, pa da bude koliko potrošiš toliko platiš. E ali onda ne bi bilo mesta za bahaćenje po kopovima i elektranma. I ne bibilo mesta da mi koji plaćamo platimo i onima koji ne plaćaju pa da jkp posle oprosti cca 600 000 računa kao pre 2 godine kad je stupio na snagu novi ZIO
 
Спрам свеца и тропар. Дистрибуција се мора прилагођавати својим корисницима, рецимо дијалог би изгледао овако:

Корисник: Добар дан
Дистрибуција: Добар дан, шта желите?

Корисник: Ја бих да прикључим кућу на вашу електро мрежу
Дистрибуција: Одлично, имате ли пројекат?

Корисник: Не, ми смо то сами разводили
Дистрибуција: Добро и 80% Србије је, какви су вам проводници?

Корисник: Ненормално дебели пуног пресека, чуо сам да могу и 30 ампера по њима да пустим
Дистрибуција: Одлично, за вас имамо и ненормално високу таксу за снагу, а пошто видим и да сте еколошки освешћени изволте и таксу за обновљиве изворе енергије која ће и ненормално нарасти чим приватници буду изградили те изворе...

Корисник: Хвала, довиђења
Дистрибуција: Хвала и вама господине
 
Vidi ovako, ako ćeš tom logikom, ja mogu da uzmem i telefonske kablove i da njih sprovedem svuda pa da se nešto zapali ;) Sama debljina provodnika ne utiče na eps. Deblji provodnici mogu samo da budu +, nikako -. Kapiraš li?
Ispred strujomera idu veliki osigurači koji limitiraju struju, po njima se određuje ta naplata. Ali i to je debilno, jedino ima smisla naplatiti utrošenu energiju. Ali ova naša država uvek gleda da te ojadi kako god stigne pa čak i ako nešto ne koristiš pa ćeš tako plaćati poreze i ako ti firma taj mesec ne radi, tako ćeš plaćati i gas i tv pretplatu i struju i čuvenu taksu za vodomer i fiksni deo računa za grejanje... A preko svega toga i te priključke debelo platiš u startu! 2000 eur je bio priključak na grejanje i oko 1000 eur je danas valjda priključak na struju plsu kablovi i šta treba, moji su čak i banderu morali da kupe i postave.

Dakle, kabal mora biti MINIMUM propisane debljine, da se ne bi topio, pregrevao i pravio prevelik otpor te dodatno trošio struju. Ako je kabal deblji od potrebnog štete nema jedino što si utrošio možda kilo bakra više, ali to si platio iz svog džepa ;)
 
Ja bih rekao da ne kapiras pojam "angazovane snage".
Za elektro mrezu, od proizvodnje pa do krajnjeg korisnika nije isto dal:
A. Ceo mesec ne trosis nista i onda zadnjeg dana u mesecu potrosis 600kwh
B. Svakog dana trosis po 20kw i to re imo linearno oko 0.8kw po satu.
Tvoja "vrsna potrosnja" je ono sto distributer mora da uzme u obzir i za proizvodnju i za disgribuciju, a ne tvoja prosecna potrosnja.


Sent from my LG-D320 using Tapatalk
 
Generalno sve komunalne usluge su lose uredjene kod nas i nikakva transparentnost
Ljudi se zale konstantno na iste stvari nista ne preduzimaju tipa los napon oscilacija
Drvene bandere koje padaju ne odrzavanje strujomjera itd
 
Допусти да појасним.

Обавеза инвеститора је да плати инфраструктуру на својој локацији. Другим речима, никог никада није било брига да ли ће он имати струју, воду, гас - ако хоће мора да плати или изгради. Па се некад то радило путем разних самодоприноса, такси за примарну и секударну мрежу, помоћи општине, сада преко донација и сл.

Углавном, ако немаш пројекат, ниси градио са дозволом заправо си избегао да уплатиш свој динар за изградњу инфраструктуре - зато си и
градио без дозволе јер је скупо. Па смо се довијали да народ легализује куће али сам постави бандере, купи каблове, ископа канале. Веруј ни до моје куће никад није ништа дошло без да смо сви учестовали што у раду што у средствима.

С друге стране политичари држе ниску цену киловат часа, прислонили и ТВ претплату, неки су годинама као у Нишу позивали на неплаћање рачуна као вид отпора, народ је градио без дозвола ови легализовали, народ није плаћао - ови опраштали - све је то једна папазјанија, а опрема стари и мора се сервисирати и обнављати.

А како да све то функционише и тај народ ипак има стабилно снабдевање, од неких пара се морају изградити трафо станице довљне снаге за све те новоизграђене објекте. Уводе се квази техничке таксе у које политичари не могу да дирају као што дирају цену киловат часа. С тим да је такса за снагу још и технички добро објашњива, заиста је замисли као динар за трафостаницу одговарајуће снаге за твоје насеље.

Наравно, политичари су измислили и своје таксе, рецимо такса за обновљиве изворе директно иде онима који су изградили мале електране а народ енергију из тих неефикасних објеката плаћа по вишеструко вишим ценама него што плаћа ЕПСу из нормалних електрана. Закон је такав да рецимо ХЕ Ђердап не сматра обновљивом енергијом, па уместо да сви дамо динар за ХЕ Ђердап III ми плаћамо за неко постројење на некој речици где нема воде и које уништи читав тај крај а струје не произведе.

Истина некад давно је било лакше, већина опреме се производила у земљи а сада морамо да је увозимо, па се у читавом послу ни наш радник не наплати, а и народ је лакше подносио чињеницу да све сам себи мора да плати и обезбеди. И тада су електрне грађене из разних доприноса али су се барем градили профитабилни објекти.
 
Ma ne kapiram u opšte da su moji vukli nekoliko kilometara cev za vodu. I znam šta je angažovana snaga i kolko je EPS-u svejedno kada i koliko ujednačeno ja trošim struju, pročitaj par postova iznad. Zamisli da odeš u Maxi i da ti tamo kažu e pa taksa na ulazak je 20 dinara, taksa za grejanje u maxiju je 30 dinara,, i dobiješ fiksno da platiš tih 50 dinara kada uđeš u Maxi :) Politika i jeste ono što nam uništava infrastrukturu i državu, gomila kojekakvih idiota je uvek na svim ključnim pozicijama, te trafo stanice se ne obnavljaju. Gledao sam neku statistiku po kojoj se silni milioni u državi gube zbog nestanka struje.
Dišo, što se tiče napona, napon i opada zbog nemogućnosti mreže da pruži dovoljno struje, zbog slabih stanica i nefleksibilne proizvodnje što je stvarno šteta budući da imamo dosta proizvodnje iz HE koja može da kontroliše proizvodnju dosta lako, tj dosta lakše u odnosnu na TE kojoj treba malo više vremena da poveća proizvodnju. Jedno veće skladište bi moglo komotno da reši taj problem udara potrošnje i naglog prekida potrošnje. Naši to rešavaju i izvozom/uvozom.
 
Јесте и наше складиште се зове Заовинско језеро и реверзибилна хидроелектрана Перућац. Само што има јако низак степен искоришћења енергије.

Опет сваке године неко објави да има револуционарни напредак са батеријама и опет после годину се од њега ништа не чује а неко нови објави да има напредак са батеријама. Не вреди на то трошити време, кад се тај револуционарни напредак оствари, веруј, сви ћемо га јако брзо почети користити. Добар индикатор је то што ће почети користити техничке мере, рецимо киловатчасове, а не ово моје чудо може да снабдева 100 домова или мање насеље. Те одокативне мере су први показатељ да неко паламуди (у то категорију убрајам и ненормално дебео проводник пуног пресека).
 
Ajde da pitam i ovde:
Koliko treba Infostanu da usvoji molbu o promeni broja članova domaćinstva?
Tj. ako sutra predam nogu li se nadati da promena teče od 01.12. ?
 
Vrh