Šta je novo?

Beogradska tvrđava i park Kalemegdan

Vidio sam cijeli prostor i onaj ispod malog tasa koji je pripojen pravnom faksu tj iza metalnih vrata
I opet sam protiv kluba bolje da onda bude akvarijum ili muzej sve moze samo klub nikako
Klub koji bi bio dostupan maloj klaberskoj eliti za opijanje nikako
Opet mi nije jasno da ti je to jedina ideja
Onda opet na tvrdkavi da otvorimo klub u magacinu a vojni muzej u hotel
 
Клаберима су довољне бараке на Старом сајмишту, Бетон хали, или плутајуће бараке, као и подруми по центру. Ова пећина може имати далеко бољу и атрактивнију намену а притом и да доноси зараду као права туристичка атракција.
 
И мени је интересантна чињеница да један археолог предлаже ноћни клуб у пећинама.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=497922#p497922:ll4goesa je napisao(la):
direktor » 03 Dec 2017 09:57 pm[/url]":ll4goesa]Vidio sam cijeli prostor i onaj ispod malog tasa koji je pripojen pravnom faksu tj iza metalnih vrata
I opet sam protiv kluba bolje da onda bude akvarijum ili muzej sve moze samo klub nikako
Klub koji bi bio dostupan maloj klaberskoj eliti za opijanje nikako
Opet mi nije jasno da ti je to jedina ideja
Onda opet na tvrdkavi da otvorimo klub u magacinu a vojni muzej u hotel
Koliko ja znam klub u Velikom barutnom magacinu i dalje postoji, tj ove godine je iznajmljivan kao klub. Sa time bi valjalo da se prestane i da funkcioniše samo kao izložbeni prostor. Kamenolom na Tašu sa druge strane ima taj jedan istorijski trenutak korišćenja u drugom svetskom ratu koji ne čini od njega spomenik kulture od izuzetnog značaja. Ja sam opet protiv otvaranja još jednog muzeja s obzirom da Muzej grada Beograda nema svoju zgradu, i da je Vojni muzej odavno zaboravljen od svih institucija, a vojska valjda hoće da ga se reši.
Ne tvrdim da je moja ideja dobra, međutim ne vidim šta bi drugo moglo da oživi kamenolom. Realno nešto bi moglo da se uradi sa njim, a potrebna su ogromna ulaganja. Tamo je ogroman problem sa ventilacijom za početak.
 
http://www.beogradskatvrdjava.co.rs/?p=550&lang=la
Ulaz usklopu dnevne ulaznice ili pojedinacno
Ili nisi u toko totalno ili postoje 2 velika barutna magacina
ili se nisi dobro izrazio pa mislis na klub eks lagum molokini kako se vec zove sad
Nisam ni rekao da ga cini spomenikom kulture od izuzetnog znacaja vec da moze da se proda prica turistima naplati ulaznica za pocetak
Muzej grada Beograda ima svoju zgradu kojoj je zamjenjen krov uskoro ce i fasada radi se etapno projekat je dobijen na konkursu pomjera se sa mrtve tacke dosta muzeja nema svoj adekvatan ozlozbeni prostor npr prirodnjacki muzej postoji spisak muzeja.
Sto se tice vojnog muzeja zbog nerjeseih imovinskih odnosa izvisili su za veliku donaciju
Kazes ventilacija problem zamisli kakva tek ventilacija treba za nocni klub
Moze akvariju cak su neki uradili projekat samo pitanje da li bi zazivio i koliki su troskovi odrzavanja pritom imaju dva priliccno blizu budimpesta i bec koji su odlicni
 
Pravilno sam se izrazio. Veliki barutni magacin je i ove godine korišćen kao noćni klub....ne znam šta da ti kažem. Moja kancelarija je u Donjem gradu, povremeno odlazim u VBM tako da imam uvid u to šta se dešava....
 
Video sam juče uživo ovu ogradu i rampu što su uradili. Ideja sama po sebi i nije loša. Uklopilo se bolje nego što sam očekivao.

Ali mi se ne sviđa što su uzeli korten. Ne sumnjam da ima prilika gde se on lepo uklapa ali ovde to nije slučaj. Dal zbog trave oko ograde ili čega već, sve to izgleda nekako ubrljano i blatnjavo. Mislim zbog tog braon-žućkastog sloja rđe. Mada kapiram da je i to stvar navike.

Vidim da su stavljeni gelenderi od nekog drveta, koji lepo izgledaju. Samo se nadam da su zaštićeni nečim.
 
Koriscen za snimanje neke reklame ljetos i bila neka zurka u dvoristu i sam prilaz
Nisam siguran za dio gdje su stele i ostali spomenici izlozeni
Na zalost bg tvrdjava oce da uzme svaku paru koje neznamo kako se trose
 
Када је почетком двадесетог века рађено и 1928. године завршено Велико степениште, направљено у духу романтизма који раније није био присутан, београдска тврђава је претрпела интервенцију неколико десетина пута већу од ове која је сада урађена. И то је била жива и квалитетна интервенција. Арахне написа да тврђава има шездесет хектара, а овде се дигла галама због интервенције (по мени изненађујуће успешне) на две-три стотине квадрата. Критичарима препоручујем да сачекају пролеће, да трава и дрвеће озелене, а кортен порђа. Контрасти ће бити, ако не мањи, а оно природнији.

По мени, много већи проблем је у томе што се захваљујући турским парама замагљује један много озбиљнији проблем, а то је да је готово престало инвестирање у истраживање, конзервирање и обнову тврђаве. Старији чланови су овде кратког памћења, а они млађи вероватно мисле да је тврђава увек овако изгледала, па се заборавља да је после 2000. урађено много управо на том плану. Зашто је обнова стопирана, не знам. Али сигуран сам да постоји још много "ниша" попут чесме Мехмед-паше Соколовића (јесте био турски везир, али ипак и наш човек који је обновио Пећку патријаршију, па су прва три патријарха и била баш из куће Соколовића), чија би обнова допринела спектакуларности једне од најлепших европских тврђава. Радом на неколико локалитета у Доњем граду мислим да бисмо добили највише.
 
Очекивао сам да неко упореди околину чесме са Великим степеницама.

Али...

Имајте у виду да Велике степенице и нису изграђене у тврђави, већ на падини рова испред тврђаве, практично у - парку и у наставку постојећег шеталишта. Плато у наставку је више уклопљен у тврђаву, а цео тај потез је и направљен јер није постојао други пут којим би "цивили" могли да прошетају до платоа на којем је постављен "Победник" (војска је користила тврђаву).
Мада не видим проблем ни са степеништем, ни са кортеном код чесме, ни са "модерним" решењем.

Уклапање у околину по стилу и по материјалу је једна страна приче, и ја ту не видим проблем. Овако, "модерно", је у крајњој линији - поштено. Нема лажи , нема преваре, није фалсификат (као нпр. "круниште" Зиндан капије.. и да је само она...).


Уклапање у околину по контексту и по симболици, а као последица ових димензија - је промашај.
Димензије су проблем, а не кортен, рампа, зид...


Неко је написао да обележје победе над Турцима и 15. веку може да се помери...

Кашљуц - обележје на којем пише:

"НА ОВОМ МЕСТУ 22. ЈУЛА 1456. ГОДИНЕ
БРАНИОЦИ БЕОГРАДА
НА ЧЕЛУ СА ЈАНКОМ ХУЊАДИЈЕМ
ИЗВОЈЕВАЛИ СУ ВЕЛИКУ ПОБЕДУ НАД ТУРЦИМА"

треба да се помери због уређења прилаза једној турској чесми, подигнутој када су Турци коначно освојили Београд, а изградњу тог прилаза је платила - Турска??? Да ли је могуће да неко не може да повеже колико је то погрешно?

Неко је рекао да обележје може да се замени већим.
Аха, али онда ће то ново обележје бити веће од споменика Деспоту Стефану.
А он је за нас значајнији од победе Угарске војске над Турцима. Хоћемо ли онда да "скалирамо" и тај споменик?
Онда ће он по величини бити близу симбола тврђаве и Београда - Победнику...

Видите шта се дешава када се нема осећај за меру, за симболизам, за постојеће наслеђе?
Ја схватам да архитекте и дизајнери гледају само на ово решење као на један "посао", сам за себе.
Али тако не може, мора да се гледа шира слика.
 
Pogledajte prilog 4

Pogledajte prilog 3

Pogledajte prilog 1

Pogledajte prilog 2



Мислим да комотно може да се престане са повлачењем аргумента о "великом степеништу у романтичарском стилу које се не уклапа у тврђаву", пошто је очигледно да степениште и није подигнуто у тврђави, већ изван тврђаве, на прилазу и као део парка.
 
....на прилазу и као део парка.
+1 :D
Sličice su fenomenalne i jasno pokazuju da je tako oštra padina idealna za ,,visece,, cvetne terase
ako vec jeste deo parka na tvrdjavi koja bi bukvalno tako i procvetala od lepote
:sesir:
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=498964#p498964:3483mdpy je napisao(la):
relja » 07 Dec 2017 08:22 pm[/url]":3483mdpy]
Неко је написао да обележје победе над Турцима и 15. веку може да се помери...

Кашљуц - обележје на којем пише:

"НА ОВОМ МЕСТУ 22. ЈУЛА 1456. ГОДИНЕ
БРАНИОЦИ БЕОГРАДА
НА ЧЕЛУ СА ЈАНКОМ ХУЊАДИЈЕМ
ИЗВОЈЕВАЛИ СУ ВЕЛИКУ ПОБЕДУ НАД ТУРЦИМА"

треба да се помери због уређења прилаза једној турској чесми, подигнутој када су Турци коначно освојили Београд, а изградњу тог прилаза је платила - Турска??? Да ли је могуће да неко не може да повеже колико је то погрешно?
Pa sad ... kome bivši protivnik plaća restauraciju VOJNOG objekta koji je njima služio ISKLJUČIVO za okupaciju upravo nas (obične turske porodice nisu stanovale u tvrđavi), na kraju će završiti baš tako. Ironični obrti postaju nešto što smo zbog novca prihvatili mi sami. Naprimer, ovo je novi dizajn uobičajene metalne info table kakvih sada ima svuda po Kalemgdanu. Mada, možda ne baš ovakvih ...


Iz nekog razloga i OVDE (a ne samo na česmi i turbetu) mora da bude TIKIN logo. Velikim slovima. A TIKIN logo je, ne slučajno, ustvari Turska zastava sa vrlo sitnim slovima unaokolo. Naše zastave nema, zato što je nema (a i ne treba da bude) i na ostalim tablama. Ali zato ne treba da bude ni Turske. Pošto ovako izgleda da su zvaničnom državnom oznakom deo tvrđave Turci ponovo označili kao svoju. Drugog znaka nema. A najlepši je deo što je Turska zastava ustvari praktično ista kao i zastava Otomanske imperije. Upravo ona pod kojim je, oko baš ove tvrđave i njoj, pobijeno toliko Srba. Pa tako, možda Turci jesu posle predaje ključeva 1867. odneli svoju zastavu, ali izgleda da se ona upravo vratila kao jedina koja je ovde relevantna.
 
Forumaški Vučić sve više briljira :D počeću da čitam forum uz kokice...

Послато са SM-G900F уз помоћ Тапатока
 
Relja ne vidim problem ako se spomen kamen sa natpisom pomjeri na vidljivije mjesto ako ga ovdje par forumasa smatra zaklonjenim
Mislim i dalje da je spomen kamen proizvoljno postavljen
Bez nekog posebnog biranja lokacije i da je zika reko miki ma spusti tu odlicno vozi dalje
Pa despot je dovezen i postavljen na divlje
Treba se zapitati zasto se na tvrdjavi nista ne radi nasim poreskim parama i gdje i na sta pare trosi jp bg tvrdjava osim na plate a dosta toga se iznajmljuje na tvrdjavi
 
@Direktor - Zato što je sramota da se takav spomenik pomera, zato što je sramota što su oni koji treba da vode računa, dozvolili da tako važno obeležje bude zaklonjeno mobilijarom prilaza jednoj - česmi. Turskoj, srpskoj, Mehmed Pašinoj, Despota Stefana, Đurđa, Mare ili Katarine Branković, Eugena Savojskog ili Karađorđa, svejedno. To je ipak samo česma čija najveća vrednost je što je jedan od retkih sačuvanih objekata na tvrđavi. Praviti toliki prilaz i davati joj toliki značaj je potpuno pogrešno, najpre zbog objekata i obeležja u njenoj okolini, a i zbog značaja u celoj tvrđavi i za istoriju naše zemlje.

A ako se ja pitam, sve bi se to rešilo veoma jednostavno - ova ograda od "П" elemenata treba da se zameni nečim nižim.
Ne zbog kortena ili modernog dizajna, već zato što zaklanja obeležje koje je za 10 redova veličine važnije od česme.

@Spactiotete - e , vidiš, to tako ne može. Neko plati restauraciju, ti to prihvatiš ali nećeš da se zna da je on to platio.
Aj što je funjarski, aj što smo toliko bedni da nam drugi poklanjaju pare pa treba još i da uništavamo ploče (s ave smo to prihvatili), ali ako se to uradi - ko će sledeći put da donira za restauraciju kulturne baštine? Niko.
Ovde izgleda niko ne razmišlja o širem kontekstu, samo se gleda dizajn urađenog...

@Homer - ko je "Forumaški Vućić" i šta to uopšte znači?
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=498964#p498964:1tykchot je napisao(la):
relja » 07 Дец 2017 08:22 pm[/url]":1tykchot]Очекивао сам да неко упореди околину чесме са Великим степеницама.

Али...

Имајте у виду да Велике степенице и нису изграђене у тврђави, већ на падини рова испред тврђаве, практично у - парку и у наставку постојећег шеталишта.

Како се тим микролокацијама слатко манипулише. Ономад кад сам бранио Облак причао сам исто ово - да је он поред тврђаве а не на њој. Међутим, тада су се неки упирали да докажу како се тврђава простире до Звездарске шуме скоро ...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=498964#p498964:1tykchot je napisao(la):
relja » 07 Дец 2017 08:22 pm[/url]":1tykchot]
Неко је написао да обележје победе над Турцима и 15. веку може да се помери...

Кашљуц - обележје на којем пише:

"НА ОВОМ МЕСТУ 22. ЈУЛА 1456. ГОДИНЕ
БРАНИОЦИ БЕОГРАДА
НА ЧЕЛУ СА ЈАНКОМ ХУЊАДИЈЕМ
ИЗВОЈЕВАЛИ СУ ВЕЛИКУ ПОБЕДУ НАД ТУРЦИМА"

треба да се помери због уређења прилаза једној турској чесми,

Баш ту ко тог камена? Или се мисли на ширу локацију, типа цело тврђаву? А и за локацију обележја се ја у нашим условима не бих превише везивао. Сви знамо колико је тачна локација споменика бранитељима Београда 1915 ...
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=499039#p499039:11bajhus je napisao(la):
stf » 08 Dec 2017 08:04 am[/url]":11bajhus]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=498964#p498964:11bajhus je napisao(la):
relja » 07 Дец 2017 08:22 pm[/url]":11bajhus]Очекивао сам да неко упореди околину чесме са Великим степеницама.

Али...

Имајте у виду да Велике степенице и нису изграђене у тврђави, већ на падини рова испред тврђаве, практично у - парку и у наставку постојећег шеталишта.

Како се тим микролокацијама слатко манипулише. Ономад кад сам бранио Облак причао сам исто ово - да је он поред тврђаве а не на њој. Међутим, тада су се неки упирали да докажу како се тврђава простире до Звездарске шуме скоро ...

Ti si taj koji po običaju meša babe i žabe. Stepenište nema uticaja na tvtđavu, "Oblak" bi postao dominantniji objekat.
To je i sam Fujimoto shvatio.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=499039#p499039:11bajhus je napisao(la):
stf » 08 Dec 2017 08:04 am[/url]":11bajhus]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=498964#p498964:11bajhus je napisao(la):
relja » 07 Дец 2017 08:22 pm[/url]":11bajhus]
Неко је написао да обележје победе над Турцима и 15. веку може да се помери...

Кашљуц - обележје на којем пише:

"НА ОВОМ МЕСТУ 22. ЈУЛА 1456. ГОДИНЕ
БРАНИОЦИ БЕОГРАДА
НА ЧЕЛУ СА ЈАНКОМ ХУЊАДИЈЕМ
ИЗВОЈЕВАЛИ СУ ВЕЛИКУ ПОБЕДУ НАД ТУРЦИМА"

треба да се помери због уређења прилаза једној турској чесми,

Баш ту ко тог камена? Или се мисли на ширу локацију, типа цело тврђаву? А и за локацију обележја се ја у нашим условима не бих превише везивао. Сви знамо колико је тачна локација споменика бранитељима Београда 1915 ...

Naravno da se ti ne bi vezivao, ti bi ih pomerao kako vetar dune, tj kada neko da pare.
Obeležje je simbol, ima i kontekst. I pomeranje ima kontekst. Ti to naravno, ne shvataš.

Aha, lepo si spomenuo spomenik braniocima 1915. Zbog razmišljanja kao što je tvoje, od ljudi koji su veoma slični tebi i koji rade za lokalnu samoupravu, doživeli smo da i taj spomenik bude skrajnut zbog - izgradnje teniskih terena.
Jel ovo uvod u njegovo pomeranje, takođe?
Uopšte me ne čudi tvoj relativizirajući stav.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=499042#p499042:z064u4jy je napisao(la):
relja » 08 Дец 2017 08:19 am[/url]":z064u4jy]

Ti si taj koji po običaju meša babe i žabe. Stepenište nema uticaja na tvtđavu, "Oblak" bi postao dominantniji objekat.
To je i sam Fujimoto shvatio.
Не, баш није имало визуелног утицаја на тврђаву. Па свака фотографија из тог периода јасно показује колико је то степениште имало утицај на тврђаву, и колико је било доминантно. Огромна бела структура поред тврђаве у земљаним тоновима цигле и камена, потпуно новог и неповезаног архитектонског стила и функције непознате војној тврђави без историјског и визуелног контекста.

Као и код многих других структура и објеката у овом граду, визуелна перцепција "уклапања" или "неуклапања" се гради из најпростије навике. То степениште је ту од наших рођења, тј "одувек" и наш мозак информацију обрађује са "уклапа се". Све што се уради ново мозгу који је навикао на одређену слику, "смета" па се "не уклапа" ...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=499042#p499042:z064u4jy je napisao(la):
relja » 08 Дец 2017 08:19 am[/url]":z064u4jy]

Naravno da se ti ne bi vezivao, ti bi ih pomerao kako vetar dune, tj kada neko da pare.
Obeležje je simbol, ima i kontekst. I pomeranje ima kontekst. Ti to naravno, ne shvataš.

Aha, lepo si spomenuo spomenik braniocima 1915. Zbog razmišljanja kao što je tvoje, od ljudi koji su veoma slični tebi i koji rade za lokalnu samoupravu, doživeli smo da i taj spomenik bude skrajnut zbog - izgradnje teniskih terena.
Jel ovo uvod u njegovo pomeranje, takođe?
Uopšte me ne čudi tvoj relativizirajući stav.

Неки много мудрији, образованији и упућенији људи су констатовали да тај споменик изворно није постављен на тачној локацији. Чини ми се да си ти један од оних који је то тврдио, али не могу да тврдим, не сећам се.

Па на крају крајева, и Храм је подигнут "на месту спаљивања моштију Светог Саве" па се испоставило да ипак нису спаљене на том месту ... поменуо сам то у контексту упитне тачне локације одређених догађаја и ништа више.

Браниоци Београда Јаноша Хуњадија извојевали су победу на Калемегдану. Да ли је то на тих 2 метра квадратна где је тај блок сада, или на неких 2 метра одатле у десно, 15 у лево ... ко то зна. Како се код нас постављају споменици, не би ме чудило да је мајстор са виљушкаром овај блок истресао одприлике ...

... стога не видим твоју константну потребу да ме вређаш. Ко ти дрма кавез Реља?
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=499044#p499044:1jhkbw33 je napisao(la):
stf » 08 Dec 2017 08:44 am[/url]":1jhkbw33]
Не, баш није имало визуелног утицаја на тврђаву. Па свака фотографија из тог периода јасно показује колико је то степениште имало утицај на тврђаву, и колико је било доминантно. Огромна бела структура поред тврђаве у земљаним тоновима цигле и камена, потпуно новог и неповезаног архитектонског стила и функције непознате војној тврђави без историјског и визуелног контекста.

Као и код многих других структура и објеката у овом граду, визуелна перцепција "уклапања" или "неуклапања" се гради из најпростије навике. То степениште је ту од наших рођења, тј "одувек" и наш мозак информацију обрађује са "уклапа се". Све што се уради ново мозгу који је навикао на одређену слику, "смета" па се "не уклапа" ...

Ponavljam - sam Fujimoto je dao konačan sud o uklapanju Oblaka u zatečeno stanje.
A tvrđava je pre 1927. bila jedna obična sumorna kasarna.
Naravno da je stepenište imalo uticaj - pa razbucana tvrđava se pretvara u park za građanstvo. U čemu je problem?
Možda je za tebe stešenište "ogromno" ali nije, naprotiv, elegantno je i pravi prelaz između parka i tvrđave.
Ni na koji način to stepenište ne ugrožava tvrđavu, ni po dimenzijama, ni po obliku - to je besmisleno. Tvrđava je manje više isto što i bunker, ovo je bila mala intervencija, na nivou šminke.
Mešaš babe i žabe.



[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=499044#p499044:1jhkbw33 je napisao(la):
stf » 08 Dec 2017 08:44 am[/url]":1jhkbw33]
Неки много мудрији, образованији и упућенији људи су констатовали да тај споменик изворно није постављен на тачној локацији. Чини ми се да си ти један од оних који је то тврдио, али не могу да тврдим, не сећам се.

Па на крају крајева, и Храм је подигнут "на месту спаљивања моштију Светог Саве" па се испоставило да ипак нису спаљене на том месту ... поменуо сам то у контексту упитне тачне локације одређених догађаја и ништа више.

Браниоци Београда Јаноша Хуњадија извојевали су победу на Калемегдану. Да ли је то на тих 2 метра квадратна где је тај блок сада, или на неких 2 метра одатле у десно, 15 у лево ... ко то зна. Како се код нас постављају споменици, не би ме чудило да је мајстор са виљушкаром овај блок истресао одприлике ...

... стога не видим твоју константну потребу да ме вређаш. Ко ти дрма кавез Реља?

Evo, da znaš, front odbrane Beograda je 1914. i 1915. bio celom dužinom obala Save i Dunava.
Ginulo se svugde. Spomenik je postavljen tamo gde ima ljudi, na otvorenom, u parku. A onda su neki ljudi dozvolili da se tik do spomenika podignu privatni teniski tereni i visoka žičana ograda.

I kakve sad veze ima Hram sa ovom temom? Šta sada, jednu grešku, neznanje, nezainteresovanost ljudi u 21. veku ćeš da pravdaš sa istiom greškom ljudi iz 19. veka? To ti je argument za relativizovanje simbolike pomeranja spomenika? Argument ti je i što TI ne znaš zašto je spomenik baš tu postavljen.
Praviš veliku logičku grešku - nije problem u spomeniku koji je tu ranije postavljen, poroblem je kako je taj spomenik (a i svi ostali na tvrđavi i u parku) tretiran kada se uređivala okolina česme Mehmed Paše Sokolovića. Nikako nije tretiran, zato što one koji treba da vode računa o tome - nije bilo briga.
Simbolika je velika.
Ako se nastavi ovakva politika gabaritnih rešenja kada su spomenici u pitanju, doći ćemo u paradoskalnu situaciju da će spomenik jednom Nikoli Tesli biti jedan od manjih u gradu. Živi bili pa videli.
Tako je to kada o kulturi odlučuju ljudi koji sa njom nemaju veze. Bitno da je skupo, šljašteće i što veće. Kao gastarbajterske kuće.

A da sam stvarno hteo da te vređam, upotrebio bih adekvatne izraze.
Časna reč.
Želim ti da pobegneš iz tog svog kaveza u koji su upao.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=499052#p499052:1yl4lmbk je napisao(la):
relja » 08 Дец 2017 09:17 am[/url]":1yl4lmbk]

Naravno da je stepenište imalo uticaj - pa razbucana tvrđava se pretvara u park za građanstvo. U čemu je problem?
Mešaš babe i žabe.
Ни у чему није проблем. Нема проблема. Ни код овог степеништа, ни код рампе за чесму, ни код Бетон хале, ни код Бека, ни код Облака.
И не мешам бабе и жабе. Имам доследан став за разлику од већине па и тебе, који ставове о нечему коригујете и шминкате зависно од ситуације и личних афинитета.

Да још једном појасним, али знам да не вреди. Пошто је ова рампа код чесме толико модерна и толики проблем па се визуелно "не уклапа" да питам ... каква је визуелна, односно стилска и архитектонска конекција између зидина тврђаве Калемегдана, зграде Војног музеја, Природњачког музеја, Великих степеница, Павиљона Цвијета Зузорић, Бетон хале, зграде Бека, спортског центра Милан Гале Мушкаторовић ... па никаква. Калемегдан и његова ближа околина је стилски, архитектонски и визуелни паприкаш. Ако Калемегдану не смета Бетон хала - не смета ни Облак. Ако не смета Милан Гале Мушкаторивић, не смета ни Беко, ако не смета Велико степениште, не смета ни ова рампа.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=499052#p499052:1yl4lmbk je napisao(la):
relja » 08 Дец 2017 09:17 am[/url]":1yl4lmbk]

Praviš veliku logičku grešku - nije problem u spomeniku koji je tu ranije postavljen, poroblem je kako je taj spomenik (a i svi ostali na tvrđavi i u parku) tretiran kada se uređivala okolina česme Mehmed Paše Sokolovića. Nikako nije tretiran, zato što one koji treba da vode računa o tome - nije bilo briga.
Simbolika je velika.
Не, није проблем у третману, него у споменику. Он је габаритно, обликовно и позиционо толико небитан да је сам себи проблем. Изгледа као случано остављен блок камена после неке грађевинске интервенције на којој је неки вандал урезао нека слова ...
 
Vrh