Šta je novo?

Upravljanje stambenim zgradama (stambene zajednice, kućni saveti, upravnici zgrada)

Hvala direktore.

Jel zna neko da mi kaže koji sve kriterijumi moraju da se ispune da bi se smatralo da zgrada ima odgovarajućeg upravnika i da je jelte skroz pokrivena i izregulisana?
Pitam ne zato što mi mrsko da dam pare (naprotiv, i mi i svi ostali u zgradi smo željni da se izabere profi upravnik) nego da se ne gnjavimo bezveze sa zaključivanjem ugovora oko nečega što ionako već sami radimo. Znači da ne bude ono rikne sijalica, pa moramo da zovemo upravnika da menja, pa dok on dođe, pa skupljaj pare odnosno beleži u zapisnik za zajedničku blagajnu... Nego lepo kao i do sad, popne se onaj čiji je sprat, i zameni o svom trošku. A stvari koje ne možemo i nismo do sad sami, da se to radi uz njegovu pomoć.

A i inače me zanima, dakle šta sve po propisima upravnik mora da pokrije od delatnosti i kriterijuma? Kad je zgrada u potpunosti, što bi rekli, po PS-u?
 
Sve zavisi sta vi hocete i sta ugovorite
Da li zgrada moze da izabere upravnika medju stanarima mislim da bi to za pocetak dok se sve ne uhoda bilo bolje
Pa onda dogovorno da angazujete firme za pojedine stvari ciscenje lift itd
Sto se tice sijalica predjite na led sa senzorima daleko je lakse i jeftinije brzo se investicija isplati
 
direktore ako si mislio na protiv požarnu iliti pp u zgradama sad to po zakonu radi gradjevinska inspekcija . A plaćanje i neplaćanje troškova održavanja kontroliše komunalna inspekcija. Ko ne može da se dogovori po meni je najbolja opcija profesionalni upravnik . Nekad se to zvalo domar, kućepazitelj i sl.
 
Sve zavisi sta vi hocete i sta ugovorite
imate opcije
-da sakupljate parice od stana do stana i da preživljavate od meseca do meseca od kvara do kvara
ako ste ostali bez zajedničkih prostorija, lokale ili dr. zakupa (antene i sl)
ili
-ako ima i dr. izvor prihoda da
da uvecavate prihode na računu zgrade .... vidi par postova unazad
:sesir:
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=498860#p498860:2kmz722a je napisao(la):
direktor » 07 Дец 2017 02:32 pm[/url]":2kmz722a]
Ako vam zgrada ima lift za to mora da se angazuje posebna firma za odrzavanje
@Директоре, што се лифта тиче, само је надлежно Градско стамбено. Они сами бирају које ће предузеће да одржава лифт у згради/зградама. То је обично предузеће које брине о лифтовима у неком одређеном делу града, односно разврстани су по деловима града.

То значи кад се има проблем са лифтом, зове се градско стамбено на телефон 353-7777, а онда они шаљу сервис који је задужен за ту зграду која је у неком делу града. Раније се звало предузеће које сервисира лифтове, а које је bilo задужено за неку зграду, сад тога нема више.
 
Evo da javim...
Održan sastanak i... Ništa...
Od potrebnih 29 za odlučivanje bilo nas 17.
Stara predsednica ss neće više time da se bavi .
Rok je 12.12 da se javi koga smo izabrali.
Pošto očigledno većinu ne zanima ništa oko toga ona će otići u Priv. Kom. da preda papire za tog profesionalnog upravnika...
 
Gago to vazi samo za one zgrade koje su u sistemu gradskog stambenog
Zgrada moze da nema ugovor sa njima vec da ima posebno ugovir sa firmom za lift posebno za viscenje itd
 
E specalno ciscenje sa poliranjem jednom mjesecno masinsko
 
Prijave inspekciji za uvođenje prinudne uprave će moći da se podnose od 12. decembra.

Rok za registrovanje stambenih zgrada i određivanje načina upravljanja, 12. decembar, neće biti odlagan, ali to ipak ne znači da posle tog datuma zgrade neće moći da se registruju, kažu iz Ministarstva građevine za "Tanjug".
Iz Ministarstva građevine kažu da će zgrade moći da se registruje i nakon 12. decembra, sve dok se ne uvede prinudna uprava, a onda će prinudni upravnik registrovati zgradu.
Rok koji je postavljen, 12. decembar, praktično, kako kažu u Ministarstvu, označava da od tada može da se obavlja inspekcijski nadzor.

To znači da inspektor može da dođe i proveri da li je zgrada registrovana i da li je izabrala svoj sistem upravljanja, a ako to nije učinila, biće ostavljen rok do 30 dana kao i nalog da zgrada postupi u skladu sa zakonom, objašnjava za Tanjug v. d. pomoćnica ministra za stambenu i arhitektonsku politiku, komunalne delatnosti i energetsku efikasnost u Ministrastvu građevinarstva Jovanka Atanacković.
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story ... anara.html
 
Da li zgrada/stanari snose neku kaznu ako do 12decembra ne prijave stambenu zajednicu i odredi upravnika? Nije mi bas najjasnije citam temu i vidim da se pominjala neka kazna ranije a sad vidim u tekstu sa rts da nema kazne. Mi jos nismo prelomili da li cemo profesionlaca ili neki od vlasnika stana, zato pitam.

Da li moze samo da se prijavi stambena zajednica bez da je izabran i upravnik? I da li to kupuje neko vreme za odlucivanje jer ozbiljno vagamo sta nam je bolje, do sad smo kako tako funkcionisali npr. imamo presednika koji je bio aktivan ali on ne moze da bude upravnik jer nije vlasnik stana, zato nam profesionalac bas i nije zanimljiv jer za te pare koje njemu damo mozemo da odradimo osnovne stvari na zgradi sami.

Ono sto nas bire da li bi neprofi upravnik mogao da snosi slicne sankcije ko profesionalac? Pominjale su se neke kazne ranije zbog nekih rokova sto mi je prilicno suludo ako neko to radi ko volonter i o kakvim rokovima se radi za koje mogu biti kaznjeni ako ih ne ispune???
 
Nema kazne, nego šalju opomenu za registraciju.
Možete slobodno da izaberete tog predsednika pošto upravnik ne mora da bude vlasnik stana, a ne mora ni da živi u zgradi.
 
Bili do opstine, upravnik mora da bude vlasnik stana. Meni inace deluje diskrimintorski odluka da profesionalac ne mora da ima ista sa zgradom dok neko koji je prijavljen da zivi u zgradi ne moze biti upravnik ako nije vlasnik :bash:
 
Krajnja budalastina onog ko je pisao zakon. Vlasnistvo stana se formalno vodi na muza i zena ne moze da bude upravnik ali ako je vlasnik jednog hiljaditog dela stan onda moze ?.
 
kakvu opomenu za registraciju šalju. U zakonu piše da komunalni inspektor donosi rešenje i naloži stambenoj zajednici da se registruje i izabere upravnika a ako to ne urade u nekom roku onda inspektor to prijavi organu za stambene poslove u opštini da im uvedu prinudnu upravu iliti upravnika. Ali ja mislim da će to produžiti oko registracije . Meni je interesantno da su navalili na registraciju a nisu doneli i sva podzakonska akta.Naprimer trebali su još do 30. marta da donesu novu odluku o kućnom redu i usaglase je sa Zakonom pa ništa.
 
Код мене у улазу се од пре неки дан једна комшиница представља као председница скупштине станара а повремено и представница станара.
Кум ми каже да је нашао на неком регистру да нам је стамбена заједница заиста регистрована и да је она председница.
Пошто никакве скупштине није било, или јесте али без обавештења на огласној табли, интересује ме шта ми је чинити даље? Конкретније, да ли ја као власник стана могу да тражим увид у документе са те скупштине или чак да тражим ванредну седницу или како то већ иде?
Хвала
 
Икар":4o4gt7c0 je napisao(la):
Код мене у улазу се од пре неки дан једна комшиница представља као председница скупштине станара а повремено и представница станара.
Кум ми каже да је нашао на неком регистру да нам је стамбена заједница заиста регистрована и да је она председница.
Пошто никакве скупштине није било, или јесте али без обавештења на огласној табли, интересује ме шта ми је чинити даље? Конкретније, да ли ја као власник стана могу да тражим увид у документе са те скупштине или чак да тражим ванредну седницу или како то већ иде?
Хвала
Naravno da možeš, moj savet ti je da se raspitaš prvo da li je bilo uopšte sastanka/sednice.
Verujem da si obratio pažnju, ali dobro je da se upoznaš pre delovanja.
Jedno je da je optužiš da se lažno predstavlja, a drugo je da tvrdiš da nisi bio obavešten ako je sednice bilo.
Porazgovaraj sa komšijama, možda i sa tom ženom...
Inače , svašta ljudi rade, nije nikakva drskost previše.
Sigurno da možeš na netu fa se informišeš, a i da se prošetaš do opštine...
 
Овде лепо видите које су све стамбене заједнице регистроване и изабрале управника
https://katastar.rgz.gov.rs/StambeneZajednice/
А што се тиче седница у закону пише следеће
Сматра се да је власник посебног дела уредно позван истицањем обавештења о дану, часу и месту одржавања седнице скупштине са предложеним дневним редом на видљивом месту у простору који је заједнички део зграде и који је у свакодневној употреби власника посебних делова (улаз, ходник и сл.).
Обавештење о одржавању седнице скупштине мора се истаћи најмање три дана пре дана одржавања скупштине, осим у хитним случајевима у којима се обавештење може истаћи и на дан одржавања скупштине.
Власник посебног дела може гласати и писаним или електронским путем, у ком случају се за потребе израчунавања кворума сматра да тај члан стамбене заједнице присуствује седници.
Скупштина стамбене заједнице одлучује на седници, али се одлуке могу доносити и давањем писаних изјава ван седнице.
О раду скупштине стамбене заједнице води се записник. (И наравно као власник стана односно како зову посебног дела зграде, имате право увида у тај записник, документацију зграде, уговоре, средства на рачуну и др.)
Власник посебног дела зграде, осим права прописаних законом којим се уређује право својине, има право и да покрене поступак пред надлежним основним судом за утврђивање ништавости одлуке скупштине стамбене зграде која је донета супротно овом закону и подзаконским актима, у року од 45 дана од сазнања за одлуку, а најкасније у року од шест месеци од дана доношења одлуке
 
Kako se definiše ko je vlasnik kog boksa u podrumu? Sada sam gledao katastar tu se i ne pominje nigde podrum ili bilo koje druge prostorije osim stana.

Inače porodica koja živi u vešernici već dosta dosta godina iako je to rebalo biti privremno koristi 2 boksa u podrumu, a ukupno ih ima 20 tako da neki stanovi uopšte nemaju nikakav dodatan prostor.
 
Pise u ugovoru o kupovini stana broj boksa i povrsina istog .Da li ima ugovor sa zgradom ta porodica da li placa nesto zgradi
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=499911#p499911:3pghab4d je napisao(la):
tzoran1 » 11 Dec 2017 02:01 pm[/url]":3pghab4d]Krajnja budalastina onog ko je pisao zakon. Vlasnistvo stana se formalno vodi na muza i zena ne moze da bude upravnik ali ako je vlasnik jednog hiljaditog dela stan onda moze ?.
Da, tako je jer se izvlaci iz katastra i lako se vidi ko sta gde. Potpisi ii upravljanje zavisi od vlasnistva a ne perebivalista, ako muz voli zenu neka joj prepise pola sta i eto :D
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=500329#p500329:2zae0yqo je napisao(la):
direktor » 12.Dec.2017/9:11 pm[/url]":2zae0yqo]Pise u ugovoru o kupovini stana broj boksa i povrsina istog .Da li ima ugovor sa zgradom ta porodica da li placa nesto zgradi
Ne koliko ja znam. Sve je to bilo po dogovoru sa zgradom.
Posvađala se braća pa su stanari jednom dali da se useli dole. Vremenom se pomirili i prodali stan, a ostali da zive u vešernici. Ne znam samo otkud im drugi boks.
 
Kako su iskusni prodali stan ostali u zauzetoj prostoriji plus uzeli 2 podrumska boksa
 
Vrh