Šta je novo?

Društveni sistem vrednosti u Srbiji

Ето, пристојан човек, па га било срамота својих кретена.

А почетком марта 1991, у предигри за 9. март, када су наши пандури млатили навијаче Динама из Дрездена у кавезу држећи пендрек десном а шапку на глави левом руком (испробано на утакмици Звезда - Панатинаикос 1986, када је Грке смиривао "нинџа", тј. православни свештеник, а ми умирали од смеха), нико се није извињавао, нити је то сметало Немцима да попрскају своју нацистичку багру воденим топовима у реваншу.
 
Не пратим фудбал уопште нити ме интересује тај спорт. Мој пословни партнер из Немачке, иначе из Келна, наравни и ватрени навијач "Келна", утакмицу је гледао на крузеру негде на Атланском океану, пошто је на одмору, и после утакмице ми је одмах е-поштом честитао на победи Звезде. Да није било тога не бих ни знао да се играла ова утакмица.

Да се вратим на утакмицу и нереде навијача Келна.
Наравно да су немачки медији извештавали о својим хулиганима, објављивали слике, видео записе, и кажу да су они опет показали своју најгору страну. А ФК „Келн“ ће платити казну због тих нереда, колико, то ће одлучити фудбалска европа. У једном од чланака се каже да су хулигани Келна бакљама гађали и клупу играча "Келна", а бацали су, а то први пут чујем, и „бенгалску ватру“ !


Неки од наслова

Chaoten des 1. FC Köln schießen in Belgrad Rakete auf eigene Spieler
http://www.focus.de/sport/fussball/euro ... 53890.html

Köln-Fans fallen in Belgrad negativ auf
http://www.rp-online.de/sport/fussball/ ... -1.7253747

Europa-League-Aus Für den 1. FC Köln geht die Reise in Belgrad zu Ende
https://www.rundschau-online.de/sport/1 ... e-29260180
 
Nisam baš njen ljubitelj , a istina je napisana na istoj strani od linka koj si dao

....Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture upozorilo je
da na Fejsbuku i Tviteru postoji veliki broj lažnih profila sa imenom i fotografijama ministarke....

a da umeju da zvocaju.... vala umedu :lol: :lool: :lol:
 
Ja sam mišljenja da to o čemu se govori na toj strani do koje sam zakacio link, nije baš tako. Čovek nije opravdao ništa, nego je objasnio kako do toga dolazi i da ta stvar ne može da se gleda crno i belo. Ne kažem da nema nasilja nad ženama, ali ima i nad muškarcima sa ženske strane. Biće mi drago, ako na tu temu možemo bez spuštanja na lični novo da razgovaramo, argumentima, kako i dolikuje. Ja osuđujem svaki vid nasilja na relaciji muškarac - zena i roditelj - dete. Ne postoji idealan brak, gde ponekad ne dodje do spora, ali smatram da dogovorom i razumevanjem većina može da se reši. A ako je neko do te mere bu**** da te toliko izbacuje iz takta da dolaziš u situaciju da se pobiješ - je..š takav život onda. Nebitno ko i šta je problem, očigledno je da niste jedno za drugo, pa je evidentna i nemogućnost zajedničkog zivota. Gori status od lošeg braka u tom smislu nema. Velika je ,,umetnost,, da u današnje vreme brak bude dobar, gde su poremećene vrednosti na razne načine i slično, ali nije neizvodljivo. Za neke stvari u zivotu si bukvalno sam direktno odgovoran.
 
Jedan od dobrih citata.

druga je priča sličan ishod http://www.beobuild.rs/forum/viewtopic. ... tart=16075
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=488623#p488623:1yfqo152 je napisao(la):
Bender Rodriguez » Sre Nov 01, 2017 3:34 pm[/url]":1yfqo152]

Kad se desi neko nasilje muškarca nad ženom, svi uvek trče da osude muškarca. I to je ok, to je ispravno. Ali niko nikad ne uzme da izanalizira kako je do toga došlo. Niko se ne bavi i odgovornošću same žene. Što kaže Bill Burr, jedan od retkih komičara koje slušam - nema opravdanja da se udari žena. Ali reći da nema razloga... da žene nikad nikome ne daju razloga za to... i da nemaju nikakvu odgovornost... to je smešno. Kad god se desi sranje, uvek svi pitaju šta je uradio muškarac a niko nikad ne pita šta je uradila žena, i kako je do incidenta uopšte i došlo.

------------
Nego na stranu sad sve to, tužno je što smo tako prgav i eskplozivan narod. Ali ko god je živeo ovde duže od 10 godina jasno mu je otkud sve to.


Mislim da je davno Marić u jednoj emisiji pričao upravo o ovoj ženi čiji je muž ubio čoveka koji je spasio njihovo dete.

http://www.politika.rs/sr/clanak/5745/% ... 0%BA%D0%B8

Žena je priznala da je godinama uživala da muža pravi budalom a onda bi ovaj na nju nasrnuo fizički ,nažalost. To je trajalo godinama dok nije dobio otkaz u policiji. Jednostavno kako ona kaže uživala je u tome. Tako da ko se uplete u tako nešto teško čist izađe.
 
Ja ne razumem ni te žene koje dozvole sebi da se nađu u situaciji da dovedu muževe do granice da mogu da ih udare. Ali dobro...Zašto i moram? Naravno, kada se to desi, ne treba da bude merodavan samo taj trenutak, nego da se izanalizira ono što je prethodilo tom događaju, pa doneti sud. Puno muškaraca trpi od žena svašta i čovek da im se čudom čudi kako tu ženu nikad nisu udarili. A nisu. Ne kažem, možda nekome prija da bude mučen i živi u zajednici pobrkanih uloga i mesta, ima nas raznih.
 
Maric je je jedan obican sarlatan, i to je najblaza rec kojom cu ga opisati.
U Srbiji je procenta nasilja nad zenama veliki, statistika ubistava zena u porodici ili devojaka u vezi nam je na vrhu crne liste u Evropi. I to samo sto se fizickog nasilja tice, o psiholoskom nasilju se i ne zna, jer zrtve mahom cute ili cak ne percipiraju psih. nasilje kao nasilje.
 
Koja će današnja devojka ili žena da trpi da je muškarac bije? Ma koliko da ga voli. I koji razlog bi imala da trpi? Današnje žene neće da trpe daleko manje stvari, a o tuči da ne govorimo. Za apsolutnu većinu današnjih žena muškarac ne predstavlja ništa u kući, brisu sa njim patos, a ne da dozvole da ih bije. Daj bre...

I ne treba niko nikoga da bije. Brak treba da bude institucija, koja mora da fukncioniše u svim okolnostima i da se čuva, gde ima reda i svako ima svoju ulogu, uz uzajamnu pomoć, dogovor i saradnju. Muž i žena treba da budu tim, a ne pas i mačka.
 
Ne sve. Čast i poštovanje izuzecima, koji su retki, ali neću reći da ih nema. Ali jedno je definitivno - nema reda gde je suknja komandant. Ne bi jedan drugom muz i zena trebali uopšte da budu komandant, ali to je nemoguće u praksi. Možda sam izabrao grublju reč, ali razumete me sigurno. Prosto - neko mora da prednjači. Ja ne razumem muškarce koji tuku žene, ali isto tako ne razumem i one koji žive sa ženama koje ih dovode u situaciju da ih udare. To je sve - samo nije život.

Generalno, ako ne možete zajedno, ne znači da je jedno od vas rđavo. Jednostavno niste jedno za drugo iz nekoh razloga i dalje možete da živite samo u iluziji da će jednog dana biti bolje - a neće nikad. I onda se treba razvesti, a ne lagati sebe i trpeti torturu i užas.
 
Možda vam bude poznat novinar iz teksta :)

Novinar udaljen sa suđenja radnika i NIS-a

Autor: Ekipa sajta Radnik
Sudija Osnovnog suda u Pančevu Violeta Ćirić Pinter zabranila je prisustvo novinara na suđenju koje se vodi između bivšeg radnika Naftne industrije Srbije (NIS) Milorada Cerovića i NIS-a o poništaju aneksa ugovora o radu.

Iako u Zapisniku o glavnoj raspravi na kojoj je novinar Radnik.rs Miloš Vučković želeo da prisustvuje piše da je rasprava javna, u daljem tekstu zapisnika se navodi da se „ne dozvoljava prisustvo novinara na raspravi“.

Premeštaj na manje plaćena radna mesta i otkaz

Bivši radnik NIS-a Milorad Cerović vodi više sporova protiv kompanije NIS AD u kojoj je preko 20 godina radio kao elektroinženjer. Spor koji se vodi pred Osnovnim sudom u Pančevu odnosi se na smanjenje zarade i premeštaj na drugo, manje plaćeno radno mesto.

„Aneksom ugovora o radu premešten sam sa posla elektroinženjera u Pančevu na mesto saradnika za marketinške aktivnosti u Pijaćoj vodi „Jazak“ na Fruškoj Gori, na posao van moje struke sa duplo nižom zaradom. Sledećim aneksom smanjena mi je ponovo zarada na 47.000 dinara. Onda sam sledećim aneksom premešten na radno mesto saradnika u službi digitalizacije arhive“, kaže Cerović.

Cerović navodi da je prvi aneks poništen presudom suda, a da ovaj spor vodi sa ciljem da poništi sve anekse ugovora o radu jer je to preduslov da poništi rešenje o otkazu i vrati se na radno mesto u Naftnoj industriji Srbije.

„Ovim aneksima poslodavac je pokušavao da me prisili da ja kažem – odlazim iz firme, ne zanima me, vi mene provocirate. Ali ja sam sve trpeo, proglašen sam tehnološkim viškom i otpušten sam na kraju“, kaže on.
Udruženje bivših radnika NIS-a
Milorad Cerović je i potpredsednik udruženja “Bivši radnici i mali akcionari NIS-a”(UBRIMAN) koje kako kaže ima nekoliko hiljada članova koji su bivši radnici NIS-a. On ističe da je udruženje osnovano kako bi se radnici koji su proglašeni za tehnološke viškove od strane NIS-a koordinisali u naporima da se sudskim putem vrate na posao.

Rasprava javna, ali ne dozvoljava se prisustvo novinara

Novinar Radnik.rs kontaktirao je upravu Osnovnog suda u Pančevu radi odobrenja prisustvovanja na suđenju gde mu je rečeno da je neophodno da se obrati postupajućem sudiji Violeti Ćirić Pinter „koja će razmotriti zahtev“ o prisustvovanju na suđenju. Sudija je u razgovoru rekla novinaru da podnese pisani zahtev upravi suda za prisustvovanje suđenju što je on i učinio.

U odgovoru na ovaj zahtev, sekretar suda je ponovo navela, ovaj put u pisanoj formi da je neophodno obratiti se postupajućem sudiji Violeti Ćirić Pinter „koja će razmotriti zahtev“.

Na samom ročištu koje je održano 16. marta u Osnovnom sudu u Pančevu, sudija je zabranila novinaru Milošu Vučkoviću da prisustvuje sa obrazloženjem da „ne postoji interes javnosti“ kada je reč o ovom sporu.

U Zapisniku o glavnoj raspravi sastavljenom na ovom ročištu piše: „Konstatuje se da je sudija upoznao prisutnog novinara sa time iz kojih razloga ne želi da prisustvuje raspravi“, a u daljem tekstu: „Ne dozvoljava se prisustvo novinara na raspravi“.

Ironično, na samom početku ovog zapisnika piše – „Rasprava je javna“.

Rakić Vodinelić: To je povreda prava na javno suđenje

U vezi sa ovim slučajem, Radnik.rs pitao je za mišljenje profesorku prava u penziji Vesnu Rakić Vodinelić. Ona je navela da se do sada nije susretala sa slučajem da sudija zabrani prisustvo na suđenju, a da je reč o radnom sporu.

„Po zakonu su suđenja javna osim nekih koja su po zakonu zatvorena: brakorazvodne parnice, odnosi roditelja i dece i tako dalje“, navodi Rakić Vodinelić.

Ona navodi da se može u prekršajnom i krivičnom postupku zabraniti prisustvo lica koji će biti svedoci na suđenju. Ali, kako navodi, ako je suđenje javno, javnost može da prisustvuje.

„Suđenje je javno, sudija može da isključi javnost ako donese rešenje u kom se navode razlozi za isključenje javnosti. Ako ne, onda se radi o povredi prava na suđenje. Prema Ustavu Republike Srbije i članu 6 Evropske konvencije o ljudskim pravima garantuje se javnost suđenja“, kaže Vodinelić.

http://radnik.rs/2018/03/novinar-udalje ... a-i-nis-a/
 
Nukleus društvenog sistema vrednosti je porodica. Pored drgugih nedaca kojim su porodice pogodjene
izložene su i jednoj dobro osmisljenoj sistemskoj nedaci a koja se zove Banka bez jasno definisanih uslova i preventivnih stavki
osim onih koje jasno govrore o zastiti SAMO bankarske strane, i ako ugovor izmedju dve strane koje se i potpisuju na nj.
defakto stavke o zaštiti druge (gradjanske) strane gotovo i ne sadrži.
te mnogo ljudi sa svojim porodicama upadaju u savremeno dužničko ropstvo koje kreira pad svih ljudskih vrednosti
a ne retko i do raspada same porodice.

Sdruge strane banka ne moze biti ni kriva jer nikog ne tera da se zadužuje
mada
ni šibacari nikog ne teraju da se kocka i budu prevareni ,
pa su prepoznati kao negativnost i zakonom sankcionisani u cilju zaštite društva i drustvenih vrednosti.

Uticaj dužničkog ropstva je katastrofalan ne samo na pojednica, porodicu vec na čitavo društvo i ceo sistem vrednosti
jer ljudi u ,,škripcu,, pri pronalaženju izlaza su skloni posezati za svakojakim rešenjima a najčešce ka lošim odlukama
na žalast koje ne samo da vode na loš put pojedinca , vec do kraha čitave porodice (što statistika i pokazuje)
a sa smanjivanjem broja ,,zdravih porodica,, sistem vrednosti sunovratno pada

Kod nas najveca bitka se vodi za lična prava i slobode, umesto za zaštitu porodice
nije pojedinac stub društva vec porodica
:sesir:

Da pojasnim
Fala Bogu , nemam ni kreditia nit ikom šta dugujem
ali smrad zločinackih sibicara i izdaleka osetim
 
Svaka čast ako nemaš kredit, a stvorio si nesto! A da li imaš platu koja je dostojna radnog čoveka u Srbiji, pomoć sa strane ili nesto osmo...U to necu da ulazim i ne zanima me. Ali znam da sa prosecnom srpskom platom, porodičan čovek, koji misli na buducnost, bez kredita, teško može nešto da stvori. I tokom tog kredita su velika odricanja.

Pare su stvar koja vrlo vešto zamaskira neke loše stvari i čovek jednostavno nece i prestane da ih vidi, sto ne znaci da one i dalje nisu tu. A pojave se kada čovek hoce da ih vidi ili kada nestane para.

Ko ima novca - i treba da olaksava sebi zivot i da se ne muci, a da mu ostane visak vremena za sebe. A sa druge strane, postoje ljudi koji nemaju novca za normalan zivot, nista ne znaju da urade i nece da rade - a zive. Kako, nije mi jasno. Ali - gde počinje Srbija, tu prestaje logika.

Kada imam neke troškove koje plata ne može da mi pokrije, ne čekam da dodjem do kraja i da nemam izbor, nego na vreme nađem još jedan posao i radim dva. Drugačije ne umem.

Sve vise zena i devojaka prave kompromis u tom smislu. Zakljucile su da se od ljubavi ne zivi, tj. bez ljubavi i može da se živi, pa i sa strane moze da se nađe, a bez novca ne može. Zašto da se uda za čoveka u koga je ludo zaljubljena, a da stvara sve sa njim iz početaka? Zašto mora da bude zaljubljena? Zive i oni koji to nisu. Kada može da ima sve na gotovom, a da napravi kompromis u ovom prvom smislu...

Ljudi se zbog para svađaju, stvaraju mržnju između sebe, umesto da razgovaraju i nađu rešenje. Želje su jedno - mogućnosti drugo. Ako imamo vece zelje, nego sto finansije mogu da pokriju, moramo da povećamo prihode (promenimo posao, nađemo više plaćen ili da radimo dva posla), stvar je jasna.

A iznova se zaduzivati i videti to kao jedini izlaz iz svake lose finasijske situacije - sve dok ne pukneš kao balon, nikako. To čak nije ni rešenje. To je samo (izvinjavam se na izražavaju, ali tako cete me najbolje razumeti) prebacivanje govneta sa jednog na drugo mesto. A ono smrdi i gusi vas i tamo i ovde.
 
To su dve razlicite stvari
ja sam pisao o pojavi koja bitno srozava kompletan sistem vrednosti u obliku ssibcarskog bankarstva , gde se u ugovoru dve KO-ravnopravne strane stiti samo banka a ne i porodica.

a ti
o odnosu, ulozi i nacinu raspolaganja novcem
Sto jeste danas malo drugacije
al to je licna stvar

Odnos banke kao drust. fin. subjekta nije licna vec drustvena stvar.
Sada je vrlo lose uredjeno
gde nadlezni ne reaguju , dok im bankari latentno unistava citave nukleuse drustva
jer porodica je nukleus drustva a ne pojedinac

Primer danassnjice
Banka moze oduzeti krov nad glavom porodici bez ikakvog ustezanja i time bitno ugroziti porodicu
i ako postoji opcija osiguranja
da u tim ne izmirenim obavezama iz ugovora nastupa
neko osigiranje za obezbedjivanje nuznog smestaja porodici, kako bi ista imala sanse da prezivi.
Da ne spominjem onu losu situaciju sa kreditima u ssvajcarcima gde su mnoge porodice bez stavke zastite , dovedene na rub opstanka :(
jer u ugovoru kao povlascena bankarska strana su gotovo ne dodirljivi
te ni nadlezni bez tih zastitnih stavki nisu mogli ni ,,pomoci,, visse, od onoga sto je i preduzeto.
:sesir:

.
 
Šta banku briga za naše porodice? Njoj je bitno da namiri dug, a mi možemo i da umremo, to se nje ne tiče. Banke su ,,agenti" Zapada koji svesno i planski uništavaju građane Srbije, tako što ih uz ,,ohrabrujuće priče" uvlače u dužničko ropstvo. Svaki mlad čovek hoće svoj krov nad glavom, auto i sve ostalo što bi trebalo da bude normalno da se ima. I kredit je u trenutku najlakši i najblizi put ka tome. I podigne se kredit, a cim dodje prva rata na naplatu, počinju muke. Ali to sve država omogućuje tim istim bankama, jer iz nekog razloga ne može da im stane na put.
 
može da im se stane na put sa polugom obaveznog osiguranja
kredit bi poskupeo od nekog promila do nekog procenta ali bi obe potpisnicke strane ugovora , bile i zadovoljne i bezbedne
i danas se ne retko koriste takve poluge ali samo u jednostranom pravcu na korist banke

Šta banku briga za naše porodice?
Ite-kako je briga po raznim tačkama :!: a to nek objasni neki bankar o toj vajdi :)
ali to nije tema
ovdi pisem o zastiti najmanje jedinice društva od šibicarskih banaka , a porodica je ta koja zapravo ima i naj vecu vrednost u tom sistemu vrednosti svakog društva pa i u Srbiji
činjenica je da se sve slabije vodi računa o njoj i ako bez nje nema ni drustva

društveni nukleus ne cini pojedinac nego porodica
sve više se okrecemo pravima i slobodama pojedinca, a zanemarujemo osnovu društvenu vrednost porodicu
a ovako dozvoljen bankarski sistem latetno je čini još ugoroženijom

a nadležni koj su još i škole o tome ućili čutu, žmuru, usput ki da su gluvi .... zašto ?
ah da
koliko je uzeto raznoraznih kredita koj se nikada ne vracaju jer su banke upravo zbog toga i popucale
gle čuda.... ni jedan taki kredit nije uzo Milojko što ima dve krave nego sve neki ,,ozgo,, svet
a verovatno i sad merkaju gde da se udenu za neki taki novi kredit ..... :lol:
a Milojku ....bez brige .... ce uzmu obe krave i kucu pride i ode mu porodica u tri lepe....
:sesir:
 
Znamo mi to ovde, verujem, svi.

A šta ti misliš, zašto se u Srbiju dovuklo toliko banaka? Jer hoce da pomognu građanima? Pa nije baš. I ako svi to znamo, opet cu reci, zato sto je ovo zemlja takva kakva je i mogu da lupaju visoke kamate i gledaju samo sebe u smislu kako si opisao.
 
Cek cek
Banke, krediti nisu neka zla stvar


Samo treba malo popraviti odnos zassticenosti OBE ugovorne strane. A o to je u nadleznost drustvene brige zvanicnih drzavnih institucija

Konkretno u segmentu minimalne zastite porodice kao naj dragocenije drustvene vrednosti.

A to se lako postize propisivanjem obavezne stavke osiguranja ne samo kao sada u zastiti banke, vec i u zastiti porodice .
:sesir:
 
Панел "Споменици у јавном простору", Културни центар Београда

У Културном центру Београда организована је панел-дискусија на тему "Споменици у јавном простору" на којој су учествовали: архитекта Бојан Ковачевић, историчар уметности др Бранислав Димитријевић, историчар др Милан Ристовић, вајари Славољуб Цаја Радојчић и Душан Петровић и Чедомир Васић уметник. Организаторка и модераторка панела била је Гордана Добрић, кустоскиња КЦБ.

https://rtsplaneta.rs/linear/16086?program_id=1037846
 
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Yj25-T5rRXU[/youtube]
 
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=NfkDLhYKpVE[/youtube]
 
Da li ste primetili kako je sve poskupelo, a na oko neprimetno...? Počev od hrane, komunalija, građevinskog materijala,...Ali sve!
Ali to nije važno, podiže se minimalac i daje se pomoć od države zbog krize koju je uzrokovao Corona virus.
 
Vrh