Šta je novo?

Brankov Business Centre (Ex Zgrada Beobanke) - Zeleni Venac

Već smo ranije primetili da će nedostajati gomila parking mesta.

Usput rečeno, sada stižemo do tačke razvoja grada kada se u centru gradi gomila novih parking mesta a po NBG skoro ništa.
 
Пало ми напамет како решити проблем паркинга за старије зграде кад је по пропису било мање, углавном имају надземне паркинге, испод њих направити велике гараже а изнад парк, и паркинг и зеленило сви срећни
 
bgbg.png
 
Od onoliko sjajnih projekata sa konkursa, na kraju će nići krmača koja ne liči ni na jedan projekat.
 
Konkurs je bio samo marketing. Izmedju redova to je potvrdio i pobednik konkursa. Problem je sto u ovom birou rade ekstremno netalentovani ljudi i evo već godinu dana ne mogu da dodju ni do prstojnog idejnog rešenja.
 
Koliko puta do sad je ova zgrada preprodata :D ? Kako se bilo kome isplati da plati milione evra, porez, pa da ništa ne uradi? :laugh:

Nešto mi govori da će se ova zgrada još dugi niz godina preprodavati, a da će panoramu Starog grada krasiti jedan kostur...
 
Поставио сам им питање о почетку радова још пре две недеље на Фејсбку, видели су поруку, али ништа нису одговорили. Мени је то непрофесионално.
 
Idejno rešenje biće predstavljeno u četvrtak. Igore, nadam se da ćete biti tamo :)
 
Javili su se iz Stattwerka danas tako da ce biti informacija i sa nase strane :)
 
Kakv laznjak od rendera uzeli dvije zgrade lijevo i desno tj eps i poreska uprava bahato nema od ovog nista
Jedino pametno je vidikovac 8)
 
Ova zgrada je ruglo Beograda, ja se iskreno nadam da ce je napokon srediti.
 
Zanimljivo na renderu je i reklama za Car2Go dal ima neko neke novosti hocemo li dobiti to u BG?
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=536508#p536508:2y14tj0f je napisao(la):
Homer Jay » Uto Maj 08, 2018 12:02 am[/url]":2y14tj0f]Jedini objektivni izveštaj koji očekujem :)
Izvor: Beobuild.rs

Zelena budućnost za Zeleni venac

Prezentacijom idejnog rešenja za rekonstrukciju nekadašnje zgrade Beobanke na Zelenom vencu predstavljena je zanimljiva studija arhitekture. Novi vlasnik ovog zdanja pokrenuo je obimnu kampanju u javnosti sa ciljem promocije projekta, od uključivanja studenata i struke, do organizovanja konkursa i radionica. Osim zanimljivog i drugačijeg nastupa pred javnošću, ovaj projekat promoviše kreativni pristup gradnji, koji treba da proizvede inovativni koncept sa ekološkom odživošću kao osnovnom temom. U skladu sa već izloženim načelima, izabrano rešenje predstavlja kako primenu poznatih obnovljivih izvora energije, tako i za testiranje novih tehnologija i približavanje ovih inovacija domaćoj stručnoj i široj javnosti.

Zgrada Beobanke na Zelenom vencu izgrađena je 1960. godine kao poslovna zgrada Energoprojekta, a po projektu arhitekte Milice Šterić. Kompleks sastavljen od tri celine nagrađen je brojnim nagradama i predstavljao je jako moderan koncept u svoje vreme, sa fasadom pretečom prve staklene zid-zavese i otvorenim prostorom na spratu bez nosećih zidova. Izgradnjom velike poslovne centrale Energoprojekta na Novom Beogradu 1982. godine ova zgrada prelazi u vlasništvo Beobanke. Na prvi pogled neprimetno, ali ova zgrada je isto dograđivana, pa se od originalnog rešenja razlikuje u visini, odnosno za dva sprata dodata na glavnu kulu.

Predstavljeno rešenje otelotvoruje vrlo ambiciozan koncept, kontradikcije kakva je zelena zgrada na Zelenom vencu. Radikalan ekološki pristup privlači pažnju, pogotovo ako uzmemo u obzir gotovo misionarsku ulogu koju je ovaj projekat preuzeo na sebe. Potpuno ozelenjena fasada treba da koristi najsavremenije “pametne” tehnologije iz Izraela, kako bi biljke mogle da se navodne i prežive ovako specifične uslove. Poseban akcenat posvećen je i energetskoj efikasnosti, kroz korišćenje fotonaponskih ćelija, vetrogenetatora, geotermalne energije, kao i razmenu toplote u okviru kanalizacionih sistema i upotrebu piezoelektričnih podova (stvaraju napon pritiskom na njih).

Što se funckionalnosti jednog ovakvog kompleksa tiče i ona ima pomalo konceptualni pristup. Osnovna funkcija je poslovna, gde je najveći deo kancelarijski prostor sa ekskluzivnim hotelom. Planiran je relativno nov model apart-hotela (apartment+hotel), kao kombinacije hotelskog smeštaja i stanovanja. Kuriozitet je i takozvani “Eko-hab – centar” na prve četiri etaže aneksa, namenjenog za edukaciju i praktično usavršavanje učenika, studenata i mladih naučnika. Ovaj razvojni centar sastojaće se od konferencijskih sala i učionica, eko-prodavnice i sajma, kao i prostora za rad namenjenog startapima i pojedincima koji razvijaju "zelene" ideje. Zgrada će imati i garažu sa 514 parking mesta, kao i parking za bicikle i punjače za električna vozila. Krov najvišeg dela objekta predviđen je za javni vidikovac i eko-restoran. Vrednost projekta se procenjuje na 30 miliona evra, a obuhvata ukupno 30.000m2 bruto prostora.

Ekologija je ta nit koja spaja sve to u jednu smislenu celinu, motiv koji se ponavlja u svim detaljima. Problem ovako raskošnih koncepata uvek se svede na njihovu izvodljivost i ekonomsku održivost, što je mozda najveća prepreka za ovakav i slične projekte. Ovako skockane funkcije u ovako skupom tehnološkom okruženju predstvaljaju izazov i na mnogo razvijenijim tržištima od našeg. Kompanija “Stattwerk” tvrdi da su finansije već zatvorene za izgradnju, međutim drugih i približnijih informacija o tome još nema. Isto nas je iznenadilo da vidimo kako predstavljeno rešenje uključuje i dve susedne zgrade - svakako jedna čudna odluka novog vlasnika.

Problem je u tome da “Stattwerk” još uvek ne poseduje te objekte, što je samo još jedna neizvesnost u celoj priči. Susedne zgrade su u vlasništvu države (EPS u Carice Milice i Poreska uprava u delu ka Zelenom vencu), pa tu postoji nekakva realna mogućnost. Međutim, akvizicija mora biti u otvorenom postupku tj. nadmetanju sa drugim zainteresovanim, što nosi dodatne rizike. Kako će se sve ovo odraziti na realizaciju ovog projekta i kako će projekat biti prilagođen ako do kupovine ne dođe nismo mogli da saznamo. U svakom slučaju još uvek ima previše nepoznatih, ali ako je investitor zaista ozbiljan i u stanju da donese novi i inovativni koncept u Beograd, ovaj projekat treba da dobije podršku. Sa druge strane, Beogradu nikako nije u interesu da još godinama zjapi ruševina na Zelenom vencu, tako da je i to scenario koji treba obavezno izbeći.
 
I dalje nema podatka o tome kada će početi rekonstrukcija objekta. Predstavnici ove fantomske firme (vlasnik Srbin) sa ad-hoc turbo marketing nastupom (vidi eagle hills) na pitanje kada će ista početi, daju nemušte odgovore u smislu: kada se reše administrativne prepreke. U prevodu, oni očekuju da im neko pokloni još 2 objekta u strogom centru grada na konto toga što su oni napravili tobože projekat od društvenog značaja. Kao da je tuđa (u ovom slučaju društvena) imovina samo administrativna prepreka. Da li će grad naplatiti penale investitoru kojem skoro 2 godine zjapi ruševina na placu u strogom centru?
 
Nema šanse da ispadne kao po ovim renderima, tako da me generalno nervira što ih takve i prave. Da naprave ovakve elene zidove zahtevalo bi da imaju po baštovana na svaki sprat, što svakako neće biti slučaj.
 
Ova vest se zove ,, TRESLA SE GORA RODIO SE MIS,, a ja se obradovao misleci da ce biti nesto od ovog kostura u Beogradu. Mislim da je ovo naucna fantastika .
 
Vrh