Šta je novo?

Телевизија (DVB-T, HD и друге технологије)

Sjajan TV Žiko, ali jedini potencijalni problem s njim, za većinu nas ovde, je njegova cena. Trenutno, u našim prodavnicama LG OLED55B7V se prodaje za 250.000 dinara (oko 2.100 evra). OLED tehnologija je definitivno prava stvar, ali ja ću ipak sačekati da cena sličnih modela padne ispod hiljadu evra.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=498943#p498943:394zuz4y je napisao(la):
Bukira » 07 Dec 2017, 19:07[/url]":394zuz4y]Ja imam Android boks, koji možeš preko HDMI kabla da zakačiš na bilo koji moderniji TV. Nije loša igračka, može svašta da se nađe preko njega. Kupio sam ga pre par meseci, i još uvek mi nije dosadio. Tu je beskonačno filmova, serija i raznoraznih TV kanala, samo ako imaš vremena da se igraš s tim. Cene prosečnih Android boksova su od 30-ak do 70 evra, ja sam uzeo Beelink Mini MXIII II za 50$ (+1200 din porez) preko Gearbesta. Zasad radi bez ikakvih problema, može da instalira svaku Android aplikaciju, izuzetno sam zadovoljan.
Buki koji od ovih pet modela si uzeo ?
https://www.gearbest.com/beelink-mini-mxiii-ii-_gear/
 
Kupio sam svojevremeno Beelink MINI MXIII II model sa 2BG RAM-a i 32GB ROM-a za nešto manje od 50$, izgleda isto kao ovaj sa linka:
https://www.gearbest.com/tv-box-mini-pc ... tml?wid=37


Međutim vidim da sad kod svih modela sada piše OUT OF STOCK, što znači da su rasprodati.

Proveri za par dana da li će se pojaviti u prodaji, možda čekaju novi model. Ako ga nema, izaberi nešto slično u tom rangu. Važno je da bude Amlogic-ov čip (S905X ili bolji), 4K, najmanje 2GB RAM-a (bolje 3GB), poželjno 32GB ROM-a, najmanje dva USB i jedan mrežni port.

Na ovom linku se nalazi lepa recenzija ovog uređaja:

https://www.youtube.com/watch?v=Hd1GI64 ... 9KgQAnaOUQ

Kad stigneš, pogledaj i ostale njegove klipove. Lik je interesantan (ima naglasak kao Gru iz filma Despicable Me), i testira raznorazne gedžete.
 
Bukira , posle prestanka proizvodnje Plazma panela svet je spao na krš LCD tehnologiju. Nažalost.
OLED se spominje kao naslednik Plazme i na testovima to pokazuje. Kao i svaka nova tehnologija idealno tlo za velike profite što je ovog puta dokazano. Sećam se Sony Plazme od 33000 maraka pa je posle cena uz daleko naprednije modele i rezolucije pala na par stotina evra. Tako će i OLED, Austrija ima ih za 1500-1600 evra što uz odbijanje poreza spušta cenu na jako lep nivo. https://geizhals.eu/lg-electronics-oled ... 07153.html
Evo testa OLED posle 5000 sati rada što bi uz neki prosek 10 h dnevno dalo 500 dana.

http://hdtelevizija.com/2017/06/04/lg-5 ... sati-rada/



ips-va-oled-black1.jpg
 
Nema sumnje Žiko, OLED je budućnost, ali će nažalost, barem u mom slučaju, morati da sačeka još malo.
 
A i nema svako potrebe, ja u proseku gledam TV recimo 1h dnevno. Za mene bi sve preko nekoliko stotina evra (nekoliko < 4) bilo cisto bacanje para.
 
@mekbejn

Svako razuman tako rezonuje. I to bez obzira gleda li se TV sat ili 10 sati.
Onaj kose odluci da medju prvima ima "novu tehnologiju" placa i proizvod i razvoj tehnologije.
To je cena ekskluzivnosti ili narodskim recnikom "prvi u selu" ;)


Sent from my LG-D320 using Tapatalk
 
Kad sam uzeo LCD sa LED pozadinskim osvetlenjem e onda sam video šta je bacanje para. :notok:
Jednostavno ne mogu da gledam ni tih sat vremena, koliko god da smanjim boje, osvetlenje, kontrast bla, bla , bla uvek mi smeta očima. Naročito kad su neke scene sa zelenišem i puno boja.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=499912#p499912:2ac5rn11 je napisao(la):
Žika » Pon Dec 11, 2017 3:02 pm[/url]":2ac5rn11]

http://hdtelevizija.com/2017/06/04/lg-5 ... sati-rada/

Odlican link a i test, uknjizen plusic, bas sam juce citao da je OLED tehonolgiji najveci problem izdrzljivost, ali ovim su pokazali da je to proslost, jedva cekam i testo od 10000 sati rada.
 
Navodno ih zeza trajnost plavog pixela pa su iz tog razloga ugradili dva.

Evo kod mene tačno za 7 godina i dva meseca.

 
Da li kod nas ijedna televizija ima u planu skoro emitovanje programa u 4K/UHD formatu?
 
S'obizirom da nemamo ni 30% HD kanala, tesko da ce u skorije vreme biti 4K/UHD.
 
tragac":uk75qnuq je napisao(la):
Da li kod nas ijedna televizija ima u planu skoro emitovanje programa u 4K/UHD formatu?
To je i u uslovima bogate evrope prilicno "egzoticna" i retka rezolucija.
Malo je bolja situacija sa SAT prigramima.

Realno, uzimanje TV-a sa 4K panelom je bacanje novca ako je primarni zadatak gledanje programa.
Druga je prica ako ste filmofil pa koristite strimove ili piratske fajlove (mada je upitno koliki procenat njih je nativno 4K a koliko ih je apkonvertovano.
Svakako, u etru (DVB-T2) ne ocekujte skorije HD emitovanje (zbog cene koju je postavio ETV), dok u kablu imate iskljucivo 1080i kao standard usvojen i kod vecine evropskih emitera.

Inace, ovih dana japanska kompanija SHARP je pustila u komercijalnu prodaju 8K prijemnik, iako je NHK najavila pocetak emitovanja tek za drugu polovinu sledece godine.

Sent from my LG-D320 using Tapatalk
 
ETV dobija katastrofa signal od domaćih televizija.
1080i je takođe degradirajuć u odnosu na 1080p, a opet stvar uštede.
Bilo je negde koliko TV kompanijama treba više prostora za materijal u HD rezoluciji u odnosu na SD, a tek ludilo nastaje sa 4K pa dalje sa 8K.
 
Ziko, deo o ETV-u nije tacan.
SVE signale nacionalnih emitera ETV dobija u odlicnom kvalitetu, optickim vlaknima.

1080i je sasvim solidna rezilucija za gledanje na 45-50" panelima.
Naravno da je 'progresiv' bolji, ali sve u zivotu je kompromis.

Ni mnogo bitnije je sta i kako procesuira signal pre emitovanja i to je ono po cemu razlikujemo signale i mnogo bogatijih televizija nego sto su ove nasa sve zajedno.
Zato odmah i nepogresivo prepoznajemo Erste, Ard, BBC i slicne, iako deklarativno emituju isto kao i recimo TF1 ili ORF ili M1HD.

Edit:
Takodje, nije dovoljno samo deklarisati nesto kao HD (Broj linija i piksela u liniji) pa imati "kvalitet"
Profesionalni formati i kodeci "jedu" prostor nemilice pa je 50gb za sat materijala uobicajena mera za neke od njih.

Sent from my LG-D320 using Tapatalk
 
UHD se sad najviše koristi za lokalnu reprodukciju i to je tačno, sa druge strane u USA je po novome pojmom širokopojasnog interneta obuhvaćena samo veza koja može preneti 4K signal bez buffera. I kod nas je Internet dosta napredovao zadnjih godina pa većina konekcija u urbanim sredinama ispunjava sad i ovaj inače strogi standard. Bilo bi u redu da se uskoro ponudu TV on demand u 4K.

U isto vreme SOS kanal i razne lokalne stanice emituju u "kvalitetu" slike na nivou TV Tirane iz vremena Envera Hodže.
 
Laki kako nije tačno, vidi se golim okom ? I čuje se isto loš kvalitet.
Ortak mi tamo radi i on se isto žali na kvalitet.
Hrvati imaju daleko bolji kvalitet , a o tonu da ne pričam. Da li su puštaju i surround zvuk to ne mogu da tvrdim ali risiver lepo odvaja centralni i pozadinske zvučnike.
 
@Žika
One televizijske stanice koje imaju nacionalnu frekfenciju sigurno dostavljaju kvalitetan signal u SD kvalitetu do terminala ETV-a.
Za regionalne i lokalne stanice prica je sarena jer mnoge od njih rade sa smesnom opremom, ali ima recimo i lokalnih koje imaju ceo lanac u HD 1080i, a taj signal 'obaraju' pre slanja ETV-u na emitovanje.

U testnoj fazi (koja je uzgred pocela 10 godina pre konacnog prelaska na digitalno i gasenja analognog) emitovan je i RTS HD koji je veci deo programa bio upkonvertovani RTS1ali je npr za vreme olimpijade u pekingu sve dane bio HD signal, cak i kada nije bilo prenosa.

RTS HD se od gasenja analognih predajnika vise ne emituje preko DVB-T2 mreze, ali je ostao u ponudi kavlovskih i IPTV operatera.
Utakmice Lige sampiona i Lige evrope su sve sa Dolby 5.1 zvukom, osim kada se ne dostavi takav zvuk sa stadiona. Slicno je i sa olimpijadama, medjunarodnim muzickim dogadjajima koji se sa mesta desavanja distribuiraju kao 6-tokanalni.
Ostatak programa je suludo emitovati kao 5.1 jer bi to bio lazni signal, totalno vestacki generisan, sto svako na svom risiveru moze i sam da uradi ako pozeli.



Drugara iz ETV-a pozdravi (imam i ja neke drugare tamo) i pitaj ga dal je SLUCAJNO sto se losiji kvalitet slike koju emituje ETV poklopio sa pokretanjem 'paytv' platforme Antena ? ;)
(Koju su uzgred kao svoju registrovali upravo ETV I MTS sto mislim da nije u skladu sa vazecim propisima, no dobro ;) )
Problem ETV-a je alavost pojedinaca koji nazalost vode glavnu rec i apsolutni nedostatak sluha za struku. Dosta ljudi koji su strucni su i oterali, a i one koji su tu tretiraju jako lose. Iako po prirodi monopolisti, bojim se da radesami sebi o glavi (opstanku) makar dugorocno gledano).
Prenosne veze su im paprene u vreme kada kao alternativa postoji IP, optika, pa i satelitske veze po ceni pristupacnije od njihovih usluga prenosa signala.
Van Beograda, prekidi u emitivanju su im postali redovna pojava
Zasto? Pa oni najbolje znaju (znam i ja, ali ne mogu da dokazem, pa nek bude da ne znam.



Sto se hrvata tice, tamo je situacija malo specificna jer pored OIV-a koji emituje 'stari' DVB-T u MPEG2 (i koji ni po kom parametru ne moze biti bolji), postoji i paytv platforma "evotv" koja emituje u novijem DVB-T2 MPEG4 sistemu.
EvoTV nisam gledao da bih mogao da dajem svoj sud, ali oni sto emituje OIV po kvalitetu ne odskace u odnosu na ETV, vec upravo suprotno.
Jedino sto se mora priznati je da im EPG mnogo tacniji, mada je tu dosta velika zasluga i 'disciplinivaninih' TV stanica.

Svakako, po meni prenos signala na nacin kako se to danas radi nece oostati jos suvise dugo.
Brzi internet i njegova interaktivnost (u svakom smislu te reci) kao i visestruko fleksibilnije i jeftinije platfome ucinice klasicno emitovanje sa predajnika suvisnim, posebno sto je prelazak sa jedne na sledecu generaciju uredjaja u tu mnogo brzi i jednostavniji (a i zakonski manje ogranicen).




Sent from my LG-D320 using Tapatalk
 
tragac":1ittepz9 je napisao(la):
...
U isto vreme SOS kanal i razne lokalne stanice emituju u "kvalitetu" slike na nivou TV Tirane iz vremena Envera Hodže.


Eh, SOS kanal...
Da su samo oni.
No iznenadio bi se koliko takvih ima i po razvijenim zemljama zapadne evrope, sto je peosto neverovatno, jer 'solidnu' lokalnu HD TV stanicu mozes da napravis za par stotina hiljada € (pa i manje) sto su realno male pare.



Sent from my LG-D320 using Tapatalk
 
4K je još daleko... na svim satelitima koje možemo uloviti u Srbiji (čitaj od 45e do 30w) ima svega par 4K FTA kanala sa uglavnom negledljivim sadržajem i par PAY kanala u Videoguardu - sport, film.

Dakle, u ovom trenutku, 4K na DVB-S2 nema smisla, ako se koristi samo za TV.
 
Sjajna stvar, nadam se da će funkcionisati kako je zamišljeno. U poređenju sa EON-om RTS platforma ima mnogo bolji UI i mnogo je brža.
 
Vrh