Šta je novo?

Телевизија (DVB-T, HD и друге технологије)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=510628#p510628:f2jvcwfc je napisao(la):
srdjanprpa » 23 Jan 2018 12:34 am[/url]":f2jvcwfc]Jel se salis za UI?

Meni UI izlgeda kao da ga je radio neki srednjoskolac.

A brzina, to je relativna stvar, po kom testu je rts platforma brza od EON-a?

Ovde je EON brzi
https://tools.pingdom.com/#!/3euHs/http ... planeta.rs
https://tools.pingdom.com/#!/ppUof/https://eon.tv
UI za ovakve stvari i treba da izgleda tako jednostavno.

EON se sigurno odaziva brže što se servera tiče što je i logično, ali se u browseru sporije renderuje. I treba mnogo više vremena da se stigne do željenog sadržaja u odloženom emitovanju. EON je nakrcan grafikama i to opterećuje memoriju računara. U svakom slučaju je mnogo bolji nego ona bruka d D3GO koja je poslednjih godinu dana radila samo na Apple browseru.
 
Slazem se da treba da izgleda jednostavno, ali ova paleta boja na rts platformi je ocaj zivi.

Kako proveravas brzinu renderovanja?

Iz ovih gore linkova mozes da vidis da je velicina stranice 1.1MB, dok je kod rts-a 3.5mb, ne znam kako si dosao do zakljucka da EON nakrcan grafikom, i da jeste opet je manje velicina od rts platofmre :)

Sta podrazumevas pod grafikom?
 
Izašao je dokument na ETV stranici kojom se potvrđuje ono o čemu sam pisao pre par meseci, a to da će MUX2 koji namenjen regionalnim kanalima i za koga smo mi svi platili izgradnju i održavanje sada biti predat operateru - Telekomu Srbija, koji će umesto slobodnih sadržaja ubaciti kanale Pay tv-a

У 2017. години извршена је оптимизација DTT дигиталне мреже земаљских предајника у целој Србији. Од 1. септембра програми локалних и регионалних телевизија се емитују у првом мултиплексу, на територији целе Србије. Овом активношћу ослобођени су капацитети другог мултиплекса, чијим се упошљавањем за емитовање додатних садржаја у постојећем комерцијалном Pay TV пакету, у 2018. години отвара могућност остваривања додатних прихода ЕТВ-а.
http://etv.rs/wp-content/uploads/2017/0 ... 0ENJEM.pdf str 32

To znači da je zapravo razvoj slobodnih nacionalnih kanala zacementiran, jer u MUX-1 (koji će jedini biti slobodan) neće biti dovoljno prostora za HD i druge sadržaje. :roll: Dobićemo još n pinkovih kanala i verovatno ovu šačicu RTS kanala, za koje će izgleda naplaćivati :violina:
 
Ko je to odlucio i kako je to bas telekom dobio i zasto
 
Izvesno
da bi se što skuplje Telekom prodao jer je državni udeo čini mi se 80 % :roll:
a do sada svašta nešto započeto,
bez ,,upumpavanja,, novih vecih para , teško da moze da se nastavi
:sesir:
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=513272#p513272:201bo4ld je napisao(la):
boca-ica » 02 Feb 2018 08:09 pm[/url]":201bo4ld]Izvesno
da bi se što skuplje Telekom prodao jer je državni udeo čini mi se 80 % :roll:
a do sada svašta nešto započeto,
bez ,,upumpavanja,, novih vecih para , teško da moze da se nastavi
:sesir:

Ili je to ili je urađenjo kako bi se tehnički onemogućio dolazak novih igrača (televizija) kako je planirano digitalizacijom? Naime, sledeći korak u procesu je bio da ETV dostavi REM-u preostale kapacitete kako bi ovi raspisali konkurs za nove besplatne sadržaje. Taj korak je zamrznut, a novi konkurs nikada nije ni raspisan.
Inače, ovim trpanjem stanica u MUX1 su još više uništili kvalitet slike na nacionalnim kanalima u pojedinim regijama, a ubacivanje HD kanala je gotovo isključeno i teško će se desiti ako MUX2 postane PayTV.

Na kraju i sa 2 MUX-a MTS Antena kasni minum 5 godina i kao takva teško da će biti uspešna. Ponuda će uvek biti slaba u odnosu na ostale operatere. Jedna od grešaka je što nisu počeli odmah sa isključivo svojim prijemnicima i HEVC standardom, čime bi dobili oko 40 kanala SD po MUX tj. 80 ako bi eventualno imali 2.

Takođe, postoje tzv. Push VOD (Video-on-demand) rešenja postoje bez povratnog kanala. Risiveri kod korisnica se pune sadržajima preko T2 mreže i onda korisnik može birati šta će reprodukovati iz kataloga. Jedino tako bi mogao ovaj servis konkurisati ostalim, ali u ovom obliku jednostavno je došao u pogrešnom vremenu.
 
Da li postoji mogućnost snimanja ako pustim preko sbb ili mts-a snimanje unazad?
 
Da se ubacim u vezi DVB-T2.
Kupljen LCD 49 inča sa ugrađenim DVB-C, DVB-S2 i za ovu priču bitno DVB-T2.
Isprobano na SBB-u bilo sa njihovim Cisko dekoderom (HDMI) ili sa karticom (CAM modul) HD slika je odlična.
Kad je nakačena antena u selu i skenirani kanali preko T2 dočekao nas blagi užas. Kanali su kao i pre 20-30 godina, emituju se u 576i rezoluciji (100% kvalitet).
Pored besplatnih postoje i ovi MTS zaključani koji se plaćaju. Da nema Pinkovih kanala možda bi i platio ovako ni u ludilu.
Ostaje opcija da uzmem Total TV ili samo tanjir da isoristim besplatne kanale sa satelita.
 
O tome smo već pisali, JP ETV je u poslednjim promenama strpao nacionalne i regionalne kanale u jedan multipleks (ranije su bila dva) i time smanjio drastično kvalitet na svim kanalima. Pored toga, po cenovniku JP ETV emitovanje u HD je papreno skupo na T2 mreži, tako da se niko, pa čak ni RTS ne usuđuje da emituje HD. Njihov HD program je postojao probnoj mreži, da bi kasnije bio ukinut!

Cenovnik usluga:
http://etv.rs/wp-content/uploads/2017/0 ... usluga.pdf

Primer predajnik Avala (jedan predajnik, ne cela Srbija)

SD 1.748.291 RSD (14 802 EUR) mesečno
HD 4.370.729 RSD (37 006 EUR) mesečno

Dakle, umesto da bude cena na digitalnim predajnicima jeftinija, sada je emitovanje u odnosu na analogiju daleko skuplje i u SD varijatni. Ako se nešto ne promeni, nema ništa od obećanih noviteta u T2 mreži...

p.s. MTS kanali su još gora beda...
 
Dobro mi reče za MTS da prenesem ljudima.

Koji crni SD ? Kome to treba ?
Ovo je van pameti šta rade, umesto da omoguće raznolikost TV kanala oni guše već u startu.
 
Zasto oni toliko deru za HD jp ETV. Treba im usi malo izvuci ponasaju se kao mobilni operateri kad su tek poceli
 
Vec sam davno pisao o tome.
ETV je apsolutno privilegovana skupina. Namerno kazem skupina, jer su razjurili strucne i vredne, jer su dobili infrastrukturu za dzabe, jer su deo opreme takodje nasledili za dzabe, a deo bespovratnim sredstvima EU i iz budzeta Srbije.
Kancelarije na Senjaku (ima se moze se), Mazda SUV za ditektora, pa zasto ne jos jedan za njegovu suprugu (bilo u medijima, al ovaj narod mnoooogooo lose pamti), namesten tender za nabavku istih...
Paprene cene za emitovanje, koje dovode do toga da jedan po jedan lokalni medij nestaje...

Pazi sad...
SUVLASNISTVO platforme ANTENA (!!!)
Apsolutno nedopustivo!
Upravo je razlog nastanka ETV-a bio taj da produkcija i prenos i emitovanje signala ne budu u jednoj firmi, sto je bio slucaj RTS-a (i drugih velikih, nacionalnih emitera). Inicijalno je 'prepisan' zakon iz HR, a obrazlozenje je bilo 'uobicajeno':
To Evropa zahteva od nas.
Laz, jer RT Slovenija nije dopustila da nesto u sta je ulagala decenijama dekretom postane tudje. Da, imalisu razne ucene, opstrukcije, stvar je stigla i do sudova, ali sposobno domacinski nastrojeno rukovodstvo je istrajalo.
Žika":2fb2a9n0 je napisao(la):
Dobro mi reče za MTS da prenesem ljudima.

Koji crni SD ? Kome to treba ?
Ovo je van pameti šta rade, umesto da omoguće raznolikost TV kanala oni guše već u startu.
Izvini, a sta ti emituje SBB?
:D
Oa vise od 90% programa u ponudi SBB-a su ti takodje SD.
problem je u propusnoj moci, sto se ETV zarad onog svog suvlasnistva u ANTENA platformi drznuo da prekrsi zakone i pravilnike i 'sabije' lokalne, regionalne i nacionalne emitere na MUX1, pa su svi degradirani maksimalno.
Slicno su uradili i na paytv platformi, nagurali suvise kanala, i kvalitet je pao ispod svakog kriterijuma...
direktor":2fb2a9n0 je napisao(la):
Zasto oni toliko deru za HD jp ETV. Treba im usi malo izvuci ponasaju se kao mobilni operateri kad su tek poceli
Ponasaju se tako jer ima se moze.
Vec sam iznad napisao neke podatke koji bi se morali zakonski sankcionisati. No bojim se da je tokom procesa "digitalizacije" Srbije, 'podmazano' gde treba i da jos neko vreme nece biti promena.

Inace, nije ETV samo papren za emitovanje. I zakup linkovske trase kod njih je nenormalno skup. Toliko da je visestruko jeftiniji zakup satelitske trase, pa vi vidite...

Sent from my LG-D320 using Tapatalk
 
Pa za jeftiniji je emitovanje na Astri 19e, nego JP ETV za Srbiju (kad se uzme sve u obzir), pa vi sad vidite.

Što se MTS Antene TV tiče, tu su bukvalno dali Telekomu predajničku mrežu koja je, kao što je laki72 napisao, nasleđenu od RTS-a/RTV-a, izgrađena iz sredstava EU i budžeta R.Srbije. Pored toga digitalizacija je omogućila prodaju licence za mobilnu telefoniju smanjujući TV UHF obseg sa 21k-69k na 21-49k, i time se milioni evra opet slivaju u budžet, a mi kao građani, zbog visokih cena i monopola ETV-a, smo dobili praktično okrnjeni deo onoga što su u procesu obećavali.
Na kraju, zbog monopola mnoge TV stanice, posebno u zoni Avala su se ugasile ili prešle na kabal, jer su cene nemoguće.

Obećano:
HD kanali - nije ispunjeno (čak je jedan kanal izbačen)
DD5.1 zvuk - nije ispunjeno
Novi besplatni tematski kanali (dečiji,filmski,itd) - nije ispunjeno (REM odbija da raspiše konkurse, iako je predviđeno planom o digitalizaciji, verovatno štiteći neke od trenutnih ružičastih i ostalih kanala)
Nova platforma sa interaktivnim sadržajima (HBB TV + plaćena platforma sa videotekom) - nije ispunjeno (dobili smo onu glupost od telekoma sa pinkovima i lokalnim jeftinim telekom kanalima, koja je, već sada osuđena na propast).
Bolji kvalitet slike - upitno (možda je manje snega, ali je slika vidno gora na stanicama koje su imale ceo analgni lanac i sada su ih digitalizovali. zbog cene distribucije do predajnika, lokalne stanice koriste ili loše analogne veze ili internet, pa su ispadi tokom zime jako četo)
Bolja pokrivenost signala - ispunjeno (tačno je da je sada R.Srbija odlično pokrivena signalom, taj tehnički deo realizacije i postavljanje predajnika je urađen kako treba)

Naravno, svi na vrhu govore da je digitalizacije završena? Da li je?
 
Još jedan +.
Još jedan za tanjir pa u nebo.

Laki ono što plaćaš kod kod SBB to i gledaš.
 
@Žika
Jasno je to da "ono što plaćaš, to i gledaš, bilo kod SBB-a, bilo kod bilo kog drugog.
Ja sam se samo osvrnuo na tvoju konstataciju o 576 linija (SD)
Fakat je da od lokalnih provajdera jedini TOTAL TV (SAT platforma) nudi ozbiljniji broj HD kanala.

Svakako, sto se etra tice, konkretno Avale (ali i drugih zbog mog polozaja stana kao i kuce, ja danas imam i manje kanala na raspolaganju, ali i losiju (SD) sliku.

Tuga je kako ustvari ETV radi u korist kablovskih, SAT i IPTV provajdera.


Sent from my LG-D320 using Tapatalk
 
Pa cestitam rosjis RTS 60 ti i digitalizaciju valjda su kupili nesto nove opreme za jubilej
 
direktor":weaawgzz je napisao(la):
Pa cestitam rosjis RTS 60 ti i digitalizaciju valjda su kupili nesto nove opreme za jubilej
Kupljeno nesto, opet redukovano vec skromno planirano, a instalitanje opreme koje po ugovoru radi isporucilac traje mesecima... (i traje i traje...)
Da poludis!
No, srecan 'nam' rodjendan ;)

Sent from my HTC Desire 526G dual sim using Tapatalk
 
Portal N1 sa nekoliko tekstova najavio mogućnost da Telekom (čitaj:država) nepristojnom ponudom po četvorostruko višoj ceni od tržišne pokušava da kupi SBB. Ako bi se to dogodilo, N1 i TV Naša nestali bi sa medijskog neba, čime bi medijski mrak dobio onu najcrnju nijansu...

Nove mogućnosti za državnu kontrolu medijskog polja
Telekom: Akvizicija nije tajna, legitiman poslovni potez
Telekom Srbija nije odgovorio na ključna pitanja
Država kao kablovski operater
https://twitter.com/JugoslavCosicN1/sta ... 5755962368
 
Не верујем у ово, јер је N1 (читај СББ, читај ККИ) у сваком погледу много јачи од Телекома (читај: држава која уништава саму себе читај Телеком).
Иначе N1 гледам редовно, не зато што су независи јер то нису, већ зато што приказују другу страну медаље, те се слажем да треба да опстане, јер потребно је наћи средину.
 
tribi":16t3a4fs je napisao(la):
Portal N1 sa nekoliko tekstova najavio mogućnost da Telekom (čitaj:država) nepristojnom ponudom po četvorostruko višoj ceni od tržišne pokušava da kupi SBB. Ako bi se to dogodilo, N1 i TV Naša nestali bi sa medijskog neba, čime bi medijski mrak dobio onu najcrnju nijansu...

Nove mogućnosti za državnu kontrolu medijskog polja
Telekom: Akvizicija nije tajna, legitiman poslovni potez
Telekom Srbija nije odgovorio na ključna pitanja
Država kao kablovski operater
https://twitter.com/JugoslavCosicN1/sta ... 5755962368

Ne misli se na SBB jer SBB vredi 10 puta vise. Mislim da je Kopernikus u pitanju. Svakako Telekom da kupi i Orion i sve ostale nece biti opet isti kao SBB vec manje preduzece.
 
Od cega 10 puta više? ;)

Salu na stranu, sve su to igre uticaja, sto politickog, sto ekonomskog.

O (ne)objektivnosti medija kod nas je glupo da trosimo reci i vreme, kad smo to vise puta 'prezvakali' na ovoj i nekim drugim temama.

Ono sto meni bode oci je da je drzava dopustila fakticki duopol.
Takodje, dopustila je bezobraznu i nezakonitu igru SBB-a i MTS-a sa njihovim sportskim kanalima (SK, Arena) gde korisnike dovode u nezavidan, los polozaj.



Sent from my HTC Desire 526G dual sim using Tapatalk
 
Ту си погодио суштину (ово око спортских канала). Мислим да је ту у нормалним земљама забрањено.
 
Primetih da RTS1 na planeti ide u HD-u
11hqeyu.png

xojyol.png

2h3db9j.png
 
Vrh