Šta je novo?

Terazijska terasa

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=515151#p515151:33krqeek je napisao(la):
SRBO » 09 Feb 2018 03:09 pm[/url]":33krqeek]Да, зато треба направити да се историјски и прави центар увек подударају
Ne, ne treba. Postoje razni "centri" koji služe raznim potrebama. Ne može se u velikom gradu sve spakovati na isto mesto. A i kad bi moglo, ne bi trebalo. Uspešnost zavisi od optimizacije, da prostor bude maksimalno u skladu sa nekim određenim potrebama. Zna se kako se najbolje koristi staro istorijsko središte nekog grada. Pa ga tako treba i razvijati. Šta će u njemu čitavi kompleksi poslovnih i stambnih kula? To tajknuni žele da iskoriste popularnost nekog prostora za maksimizaciju svog profita. A urbanisti i gradske vlasti treba u tome da ih spreče. Ili, tako bi bar trebalo da bude.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=515288#p515288:ej6hr6ze je napisao(la):
Zuma » 09 Feb 2018 10:25 pm[/url]":ej6hr6ze] Zna se kako se najbolje koristi staro istorijsko središte nekog grada. Pa ga tako treba i razvijati. Šta će u njemu čitavi kompleksi poslovnih i stambnih kula?
Slazem se u nacelu. Medjutim osim Kosancicevog venca, Karadjordjeve, Knez Mihajlove i Skadarlije, dakle 3 ulice i jednog malog izolovanog kvarta ne znam po cemu je nas istorijski deo grada u arhitektonskom smislu bitno lepsi i vredniji od onog sto se moze videti u San Francisku, Njujorku i sl. gradovima. Sta mi ovde to toliko vredno i unikatno treba da sacuvamo od kompleksa modernih kula? I zasto se toliko potencira na tom "ISTORIJSKOM" kad na sve strane vidimo krs i lom plus soc. stambenu gradnju a ono iole vredno nista vrednije nije od onoga sto ima u pomenutim i dr. gradovima. Sta mi to toliko vredno i unikatno treba da "sacuvamo" u potezu oko Beogradjanke ili dole oko zgrade gradske uprave u Takovskoj da ne nabrajam dalje? Sta fali jednom Londonu da bas u tom "istorijskom" delu grada podize moderne kule koje su odlicno oklopljene u okruzenje? Moze li se uopste uporediti taj njihov istorijski deo grada sa nasim? mozda u nekoj filmskoj komediji ili u crtanom filmu ali u stvarnosti nikako. I pored toga oni su nasli nacin da se sve lepo uklopi, ali mi ne, London je za nas jedna palanka i tacka. Skoro sam postavljao primere starih Evropskih gradova gde ljudi gledaju u buducnost i zive u skladu sa vremenom i gde je moguce spojiti staro i novo i dobiti jednu skladnu dinamicnu harmoniju a Beograd je jedan od savrsenih primera za to. Ali ne, mi imamo arhitekturu kojoj ni London, ni Pariz, ni Bec, ni Prag, ni Barselona, ni Rim, ni Prag, ni Napulj, ni Lajpcig, Madrid ..... nemogu prici i zato mi cuvamo nas istorijski deo grada od modernog primitivizma i alavosti. Smesno.
 
Ti kažeš da se Beograd i London ne mogu porediti, pa onda radiš upravo to. Pa kažeš, ako može London (da gradi visoke zgrade), onda može i Beograd. Ali oni se zaista NE MOGU porediti. London je još u srednjem veku bio ogroman. Zauzima ogromnu površinu. On ima toliku veliku površinu pod tim starim zgradama da koliko kod kula da naprave tih starih četvrti sa drugačijim ambientom će i dalje biti mnogo. To nije slučaj u Beogradu. Mi imamo vrlo malo relativno očuvanih i kompaktnih blokova tih starih zgrada, čak i u apsolutnim iznosima površine, a pogotovo ako računamo odnos administrativne povrine grada i starog jezgra. Siromaštvo i stalni ratovi su nam ostavili situaciju u kojoj moramo da dokazujemo da smo deo Evropske urbane i kulturne tradicije, a ne Turske. Zbog toga mi, za razliku od njih, MORAMO ljubomorno da čuvamo to malo starog Evropskog ambijenta i arhitekture što imamo. Dakle, mi NE TREBA da je vrednujemo po nekim apsolutnim, univerzalnim kriterijumima arhitektonske vrednosti i lepote, nego po tome šta ona znači NAMA. Zato je vredna i sasvim nezavisno od eventualnih drugih, klasičnih arhitektonskih vrednosti koje ima. Takođe, Beograd za razliku od Londona i drugih velikih gradova, ima sasvim dovoljno slobodnih, neizgrađenih ili sasvim zapuštenih površina na prilično vrednim lokacijama ne toliko daleko od starog centra gde MOŽE da se gradi a da to staro središte ne bude ugroženo.
 
A ko kaze da ti blokovi visokih zgrada treba da se grade u zoni Knez Mihajlove, Karadjordjeve ili Kosancicevog venca? I ko kaze da ti blokovi treba da zauzimaju toliku povrsinu kao u Londonu? i da hocemo to je nemoguce. Ja sam sasvim precizno rekao gde je moguce to graditi i u kojim zonama, po nekom mom inicijalnom osecaju a tu bih dodao i buducu zonu luke ako se izmesti jednog dana.

I drugo ko kaze da to malo evropske kulturne tradicije mi netreba da cuvamo? Pa ocuvacemo, a na mestima gde imamo bezvredan krs ili bezlicne komunisticke spavaonice treba graditi moderne objekte u skladu sa vremenom. Pa upravo i to ce nas razlikovati od ostatka turcizma. Te spavaonice nisu gradjene samo na Novom Beogradu vec ih ima kolko hoces i u starom delu grada.
 
Današnje sličice više deceniske Teraziske deponije ...
vreme je da oni iz zavoda za zaštitu kulturnih dobara po starosti uvrste u obaveznu turističku tačku obilaska :lol:
 
Ovo je stvarno veliko ruglo Beograda, koje stoji tako decenijama. Pogledajte samo ovu nemalterisanu zgradu desno, iako ima jedan od najlepših pogleda u gradu, na poslednjem spratu je samo jedan prozor i to pod rešetkama. Tragedija.

 
Najveca tragedija ovde je ono cudo u sredini, ona limenka a zatim i oni brojni "divlji" prozori ili otvori na ovoj nikad dovrsenoj zgradi desno. Jedini lek u citavoj ovoj nesreci je rusenje sve tri od te desno sa prozorima pa levo do one najnize.
 
Та лименка мени и изгледа као узрок ове депоније. Задње фасаде ове две старије зграде, поготову ова са голом опеком би могле лепо да се среде, она би могла исто да добије терасе. Мени је ту симпатична она мала кућица за мачке поред ове ружне ограде од арматуре око депоније. :)
 
Stvarno je interesantna ta kućica za mačke, nigde nisam video nešto slično:

 
Ово у средини то Карићево нешто исти стил као код цветка и ту недовршено сад ће ваљда нешто бити
 
Пун град тих недовршених пословних скарабуџевина од пре најмање деценију-две које само руже град, ова, Три лиса дувана, та код Цветка, она на углу Воје Илића и Устаничке, зград Рада, она Б23 у блоку 23... Све најбоље локације у граду, да има реда то би се толико дебело опорезовало да би их тајлуни на крају продали некоме да их доврши, најбоље би било да припадну граду или држави али и да их они доврше и доведу некој намени. Кад мало боље размислим сетим се и државних градилишта која стоје деценијама.
 
Нашалост за зграду Рада темељ је фушарен па зграда кренула да тоне или тако нешто како год мора под мач а цимање је па неће за сад нико
 
Заборавио сам да споменем још два ругла, хотел Лика на Савском тргу и још ружнија она зграда преко пута поште у Савској са дозиданим спратовима од блокова која стоји тако деценију.
 
Nije baš tu ali je taj reon, stara zgrada Kompgrapa mislim , znači poslednja pre Hotela Evropa u Kolarčevoj. Lice zgrade prema Sremskoj je ruševina sa rupama umesto prozora. Ne vidi se sa zemlje iz Sremske lako
 
Spisak od 20 stranica papira nije dovoljan da se nabroji svo ruglo ovog haoticnog grada u totalnom raspadu i umoru.
 
Par kucica jos da si zamazo i parking u dnu zazelenio to bi bilo to
 
i zgradu KPMG, ispod Moskve, kopirao na drugoj strani. Odlicno!
 
Za mene je Kamenička ulica najtužnije nešto što postoji u Beogradu, a još tužnije je što se nalazi u centru grada.. tu treba ceo time eksperata da se skupi i reši onu sliku i negativnu vibraciju odatle, deluje kao ukleta mahala iz predgradja Kaira. Tragedija.
 
Треба тим експерата да се скупи и реши цео град

По могућству и државу ни у другим градовима није лепо
 
Де нађе све то

Занима ме да ли постоје на интернету силни планови који су сада укинути, за масовне реконструкције а никад нису спроведени
 
Postoji takvo mjesto na netu zove se beobuild
 
Vrh