Šta je novo?

Generalštab

To bih i ja zeleo da cujem. Kada bi se Generalstab vratio u originalno stanje 1:1 i dalje bi trebalo nesto dodatno uraditi kako bi komunikacija sa okolinom bila bolja.
 
Deset godina od otvaranja teme (10) i približava nam se dvadesetogodišnjica bombardovanja (20) Generalštaba. Naravno skoro ništa nije uradjeno na objektima koji već po našoj tradiciji ulaze u treću deceniju kao zapuštene ruševine u samom centru i naravno za to postoje "razlozi" i razne psihološke konstrukcije svih vlasti i načelnika GŠ jer ne zna se koji su smotaniji i nesposobniji. Zato su tu gde jesu, jer da su sposobni zasmetali bi gazdama.

Pitanje za sve, da li očekujete da će GŠ ući u fotofiniš sa Prokopom koji je imao istina bolju startnu poziciju i da li ćemo videti ove objekte nezavršene u okruglih 50 godina njihove agonije izgradnje i sanacije ?? Prokop je blizu tog cilja mada se tu nešto dešava sporadično i preti da ga osujeti u svojoj nameri a GŠ bez obzira na kasniji start deluje vrlo ubedljivo u svom nemrdanju i statusu kvo tako da zaista ugrožava Prokop kao favorita.
 
Moja prognoza je da će ceo kompleks da trune i propada još par godina godina. Onda će Ministarstvo odbrane da se kompletno, ili delimično iseli. Država neće imati para da obnavlja ostatak kompleksa pa će ga ili srušiti ili prodati za neke male pare.

Da je pameti, A deo (ovaj što je sad presečen) bi bio srušen i zemljište prodato. A deo B bi bio obnovljen i estetski dorađen. U njemu bi bilo mesta za nekoliko institucija, a najviše bi dobro došao MUPu, koji tu može da smesti objekte iz Kneza Miloša i/ili SUP iz 29. novembra. Pošto ima ogroman parking, građen je kao admin. zgada, a uz to je u centru grada, odma prekoputa Vlade i Ministarstava. E jedino što bi morali da premeštaju Komandno Operativni centar iz 29. Jer je imperativ da takva zgrada bude unutar bloka, radi bezbednosti i komunikacija. Mada on i jeste građen kao montažni objekat, tako da bi mogao i da se demontira. U krajnjem slučaju, napravio bi se novi. Helidrom im ovde i ne treba, pošto parking unutar ili plato ispred bloka mogu da služe u te svrhe. Ako ikada i bude potrebe za time, jer helikopteri ne sleću na Gradski SUP već 20 godina.

No da se vratim na GŠ - najverovatnije će samo da istrune pa će na kraju biti prodat za neku siću i srušen. Država uporno čeka neko bolje vreme i investitora koji će to tako da kupi za debele pare i još da ga vrati u prethodno stanje. A ne kapira da se to prosto nikad neće desiti i da sa svakim mesecom koji prođe, toj lokaciji opada vrednost.
 
voliom kladionicarski duh. Zgrada Generalstaba ce biti hotel do 2025 i po mojoj zelji Marriot ))
 
Za Avalski toranj su se skupile pare u roku od par godina, a za Generalštab već 20 godina ništa, samo su raščistili ruševine.
Očigledno je da se čuva građevinska parcela u Kneza Miloša za nekog ozbiljnog investitora, koji je spreman da plati koliko treba keša u koferčetu da se izmene urbanistički planovi i skine zaštita spomenika kulture, pa da može da napravi soliter, ko u slučaju zgrade Saveznog MUP-a i Skyline.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=518197#p518197:3up5y6pa je napisao(la):
Bender Rodriguez » 20 Feb 2018 12:45 pm[/url]":3up5y6pa]A kojom magijom oni misle to da postignu?
Onom prosto neprijatnom koliko nam dobro ide.
 
Vojska je u jako lošem stanju, to je diktat odozgo, da im se svede budžet na siću a da modernizacija zavisi od milostinje sa strane.. Ako se taj kurs ne promeni a neće sigurno jer je to više stvar mentaliteta i hronične depresije kompletnog društva sa primesama borbe ze puko preživljavanje možemo očekivati samo ovo što su neki gore već rekli, hotel, tržni centar, na mestu GŠ a da se vojsci daju neki stanovi i slično u kompenzaciju. Naravno sve to ako se desi i zaokruži proces u narednih deset godina to je zaista uspeh.
 
Vojska bi se povukla iz tih zgrada i ovako i onako. Prosto, ceo taj kompleks je pravljen za potrebe jedne armije i velike zemlje koje više ne postoje. Čak je pravljen i u znatno drugačije vreme. Ne pričam samo o arhitektonskom rešenju, nego i o konceptu i razlikama u organizaciji vojske nekad i danas. Promenilo se štošta za ovih 50 godina, čak i ako ne računamo raspad SFRJ i drastično smanjenje veličine i potrebe naših oružanih snaga.

Na kraju krajeva, Vojska čak i nije vlasnik tih zgrada, nego država. A sama Vojska je više puta rekla da njima te zgrade više nisu potrebne. Što je i logično, jer gledaju da se otarase troškova i suvišne imovine od koje nemaju koristi.
 
Da.. Zarobljeni u svom svetu, komunikacija izmedju države i vojske je loša i nikakva odnosno nema je niti načelnik GŠ može sebi da da za pravo da pita i da pokreće tu temu.. i da iznalazi rešenja, pa to bi bio skandal, to je ta tuga i čamotinja u despotskom sistemu gde jedan čovek odlučuje o svemu i kada će se ići u wc.
 
Zgrade treba polako obnoviti i u njih smestiti državnu administraciju, neki sud ili nešto slično, kako se više ne bi plaćalo iznajmljivanje raznih lokacija po gradu. Mislim da nije dobro da se jedna zgrada obnovi, a druga sruši, jer se tako gubi celina koju te zgrade čine. Sa dobrom stolarijom i sredjenom fasadom-te zgrade bi bile sasvim ok. Ne mogu na tom mestu da zamislim neki hotel, tržni centar itd. jer je to neposredno okruženje zgrade vlade, ministarstava, starog generalštaba-ta celina se sama nameće za mesto državne uprave.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=518443#p518443:1t97gw8i je napisao(la):
Вожд » Sre Feb 21, 2018 1:53 am[/url]":1t97gw8i]Pogledajte prilog 1Pogledajte prilog 2Pogledajte prilog 3Pogledajte prilog 4Pogledajte prilog 5Pogledajte prilog 6Pogledajte prilog 7Pogledajte prilog 8Pogledajte prilog 9Pogledajte prilog 10Pogledajte prilog 11Pogledajte prilog 12Pogledajte prilog 13Pogledajte prilog 14Pogledajte prilog 15Pogledajte prilog 16Pogledajte prilog 17Pogledajte prilog 18Pogledajte prilog 19Pogledajte prilog 20
file.php

file.php

file.php

file.php

file.php

file.php

file.php

file.php

file.php

file.php

file.php

file.php

file.php

file.php

file.php

file.php

file.php

file.php

file.php

file.php

file.php
Je li imaš ovaš ove slike u većoj rezoluciji?
 
ŠTA ĆE BITI S GENERALŠTABOM?
10.03.2018. 19:13

Neizvesna budućnost razrušenog kompleksa u Ulici kneza Miloša


Sudbina zgrada bivšeg Generalštaba u Ulici kneza Miloša i dalje je nepoznata, iako će naredne godine biti pune dve decenije od kada su oštećene tokom NATO bombardovanja 1999. godine.

Na njihovom je mestu u prethodnom periodu najavljivana izgradnja luksuznog hotela, Muzeja srpskog srednjeg veka, pa čak i objekta javne namene u koji bi bile smeštene pojedine administracije.

Prvo se govorilo da je za ovu atraktivnu lokaciju zainteresovan šeik Muhamed bin Zajed, koji je na tom mestu hteo da napravi najluksuzniji hotel u Evropi. Sličnu zamisao imao je, navodno, i sadašnji američki predsednik Donald Tramp, tada istina još kao "običan" biznismen.

Planovi su se nizali i ubrzo padali u vodu. Sledeća ideja bila je Muzej srpskog srednjeg veka i spomenik Stefanu Nemanji, ali je kasnije odlučeno da on bude pomeren nekoliko stotina metara niže na Savski trg. Konačno, poslednji put se govorilo krajem 2017. o zgradama A i B bivšeg Generalštaba i njihovoj sasvim drugačijoj nameni.

- Tek će se odlučiti šta ćemo uraditi sa zgradom Generalštaba. Moguće je da će ona biti renovirana i pretvorena u objekat javne namene ili će poslužiti nekoj administraciji. To tek ostaje da se vidi - rekao je prošle godine gradski menadžer Goran Vesić.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije su korisnici kompleksa zgrada starog Generalštaba, ali izvođenje radova i odluke u vezi sa budućim planovima, kako su nam potvrdili, nisu u njihovoj nadležnosti, već je za njih zadužena Direkcija za imovinu Republike Srbije.

Međutim, ni iz ove institucije nismo dobili konkretne informacije o sudbini kompleksa.
- Ministarstvo odbrane je korisnik, te su zaduženi za predlaganje, dok konačan sud donosi Vlada Republike Srbije. Direkcija nema saznanja vezana za eventualnu buduću izgradnju, odnosno sadržinu i namenu objekata koji bi se gradili na lokaciji Generalštaba, niti saznanja vezana za eventualnu rekonstrukciju objekata s obzirom na to da Ministarstvo odbrane nije pokrenulo odgovarajući postupak i predložilo način raspolaganja predmetnim objektima. Vlada Republike Srbije može odlučiti o načinu raspolaganja predmetnim nepokretnostima, po predlogu korisnika Ministarstva odbrane, a u nadležnosti Direkcije je primena odgovarajućeg akta za odlučivanje Vlade po eventualnom predlogu tog ministarstva - kažu iz Direkcije za imovinu.

Spomenik kulture od 2005. godine

Prema odluci Vlade Republike Srbije iz 2005. godine, objekti Generalštaba koji je građen po ideji arhitekte Nikole Dobrovića od 1954. do 1963. proglašeni su za spomenike kulture.
- Odlukom Vlade su utvrđene i mere zaštite spomenika kulture, kao i mere zaštite zaštićene okoline spomenika kulture, koja obuhvata katastarske parcele na kojima se objekti nalaze - potvrđeno nam je iz Direkcije.

Bombardovan tri puta

Generalštab je bombardovan čak tri puta: u dva navrata u noći između 29. i 30. aprila 1999. godine, u razmaku od samo 15 minuta, a treći put između 7. i 8. maja. Zgrada A pogođena je sa čak tri projektila.

Najavljivano potpuno rušenje

Tokom NATO bombardovanja 1999. zgrade bivšeg Generalštaba teško su oštećene. Srednji deo objekta koji se nalazi preko puta zgrade Vlade Srbije (zgrada A) iz bezbednosnih razloga dopola je porušen tokom 2016. i 2017. Tadašnji ministar odbrane Zoran Đorđević najavio je čak i potpuno rušenje zgrade A jer je to u tom trenutku viđeno kao najjeftinije rešenje.

https://www.blic.rs/vesti/beograd/sta-c ... za/9qgw2yy

Long story short: neće biti ništa, održavamo pozitivan duh, čekamo bolje dane, pomažemo ruševini da propadne još više ne bi li izgubila još malo na vrednosti i atraktivnosti i nadamo se nekoj bu**** punoj para koja će da kupi tu crnu rupu pa da je obnavlja i vraća u originalno stanje umesto nas.
 
Sramota od države, da 20 godina nisu u stanju da rekonstruišu 2 zgrade.
 
4 zgrade od bombardovanja nisu u stanju da srede urade sramota da su 20 godina odvajli po 1500 000€ to bi bilo dovoljno da se sve sredi samo nema plana nema vizije
Tekst u blicu je tu samo da se popuni prostor u broju
 
Vrh