Šta je novo?

Hram Svetog Save

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=519200#p519200:2za36r39 je napisao(la):
Vox91 » 23 Feb 2018 04:07 pm[/url]":2za36r39]U ovom Blicovom članku piše da treba uraditi i mermerne zidove do visine 7 m od poda-pa zar to nije već uradjeno, oni rombovi od mermera?

То им је једна од грешака. А друга је то што су као недавно прилачи о 25 милиона само за под и иконостас, а заправо су писали о 25 милиона за све, укључив и преостале мозаике.
 
Ali realno ovakva gradjevina zasluzuje mnogo veci plato..... u najmanju ruku kao
 
Што се тиче платоа, нажалост то је што је, сумњам да би икоме пало на памет да руши најскупље квадрате стамбеног простора у Бгу. Оно што се може исправити јесте померање Боре Станковића након рушења барака између Мутапове и Патријарха Варнаве, и да се ураде нормалне стазе до храма које би имале везе и логике са токовима кретања пешака. Од станице Карађорђев парк до стазе која пролази поред НБС и иде право на храм треба обиграти око неколико пешачких прелаза.
 
Verujem da će zbog jubileja crkve uraditi oltar i podove, ali kako će teći radovi posle 2019-videćemo..
 
Pod se nece raditi dok se sve zidne povrsine ne urade najbolje da dizalice voze po mermeru
 
Koliko sam pratio-do 2019. se planira završetak oltarskog dela, ikonostas, liftovi do kupole i terase, podno grejanje i mermerni podovi. U tako uredjenom Hramu obeležiće se 800 god autokefalnosti..Za kasnije radove valjda nisu potrebne ovako glomazne skele i konstrukcije kao za kupolu, a i podovi se mogu zaštititi. Uostalom ko zna kada će se i nastaviti radovi posle 2019. a malo mi je i teško da zamislim svečanost sledeće godine u Hramu sa betonskim podom. Uostalom i u Crkvi svetog Marka je odavno postavljen pod, a radovi na oslikavanju tek predstoje.
 
I u Markovoj crkvi se radi mozaik. Samo što su oni krenuli od oltarske apside.
 
Najlepša tema na BB forumu. Hvala svima koji postavljaju fotografije iz unutrašnjosti Hrama.
 
Evo i Vodja je najavio na Pinku-sledeće godine dolazi Putin na proslavu, predsednici svih pravoslavnih zemalja, a biće do tada završeni oltar, ikonostas, podno grejanje i podovi..
 
TripAdvisor je očito promenio nešto u svom algoritmu. Hram Svetog Save je poslednjih nedelja bio između 8. i 10. mesta na listi beogradskih atrakcija (a na istom položaju se nalazio godinama unazad), a sada je pao na čak 23. mesto. Na primer, Kalemegdan je pao sa 1. mesta na 6:

https://www.tripadvisor.com/Attractions ... grade.html

Očito, stavljen je veći akcenat na visunu ocena posetilaca, a manje se gleda sam kvantitet ocena/poseta.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=523596#p523596:l8gmgipa je napisao(la):
orjen » 10 Mar 2018 10:22 am[/url]":l8gmgipa]Hvala Vozd. Vidim ove pozlacene kupole. Da je moguce da ce tako i biti moze se i ovde slusati: https://rtsplaneta.rs/video/show/155672/

Hvala, Vožde!

A što se kupola na ovim slikama tiče, ja na primer nisam ni pomislio da su zlatne, već mi to liči na bakarni lim kad je nov, pre nego što bude presvučen patinom bakar-karbonata.

Едит: I hvala orijene na ovoj zanimljivoj emisiji, šteta što je ne prati i video zapis.
 
Interesantan ruski prilog:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=XdtclyjqjxU[/youtube]
 
Ovo je daleko lepše negp današnje stanje. Ne samo pozlaćene kupole, nego cela fasada hrama. I venci su beli a ne braon, Ima dosta više detalja. A plato je stvarno plato a ne park.

file.php


hram-svetog-same-spoljasnjost.jpg
 
To je boja bakra prije oksidacije Plato je veci danas i sa fontanama itd
 
Velika greska je ubacivanje braon mermera, kao da su se uplasili da se ne beli previse... O ostalim detaljima fasade moze se raspravljati ali pobedila je modernisticka verzija.
 
Treba zameniti pojedine sijalice na dekorativnoj rasveti. Pored toga sto su crkle neke i trepere.
 
Vrh