Šta je novo?

Безистан

Idea posluje dobro i širi se. Ona je vvlasnik bioskopa Voždovac bar pet godina, dakle nisu finansijski razlozi već verovatno zaštita namene. Za Kozaru nisam znao da im je prodata.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=461845#p461845:3u3hq5nt je napisao(la):
astrodule » 27 Jun 2017, 13:23[/url]":3u3hq5nt]Mislim da u današnjem vremenu bioskop kao što je bila Kozara ne može da bude konkurentan, a još manje isplativ. Samo jedna sala na takvoj lokaciji ne može da se održi.

Neki restoran je već realnija solucija.
To nije ni bitno. Ne verujem da bi ijedno "kultno" mesto na svetu postojalo da zavisi samo od komercijalnih rezultata.
 
U Srbiji (trenutnoj) je bitno.

Bilo bi mnogo lepo da neki bogataš kupi Kozaru i podari građanima novo staro kultno mesto, ali realno je to teško ostvarivo.

Država da to otkupi? Ne budimo smešni.
 
@astrodule: po toj logici možemo da zatvorimo sve kulturne institucije ;)
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=461851#p461851:1iwhutqt je napisao(la):
Duleja » 27 Jun 2017 12:53 pm[/url]":1iwhutqt]Beogradu nedostaju art-bioskopi. Naravno, to bi morali da budu privatni novci, ali daleko od toga da je neisplativo.

Kolarac bi se mogao nazvati art bioskopom. Uglavnom pusta evropske filmove. U proseku ima 5 gledalaca.

DKC ponekad naginje ka manje komercijalnim ostvarenjima i ima kada bi se svi skupili na gomilu, 2-3 reda posetilaca.

Kultura mora da se gaji postepeno da bi tako nesto postalo komercijalno isplativo.
 
Art filmovi, ili uopste manje komercijalna umetnost, ne moraju biti komercijalno isplativi da bi se prikazivali tj. imali svoj prostor.
Ovo je jos jedan primer pogubnosti kulturne politike ministartva da "kultura treba izaci na trziste".

Morali bi dobiti vise prostora za oglasavanje u medijima da bi se ljudi zainteresovali ili uopste znali da tako nesto postoji,
onda finasiranje iz fondova da bi filmovi mogli da se otkupe, da se plati radnicima, cistacima itd, a profit od prodaje karata da se upotrebi za dalji razvoj i odrzavanje.
 
U Bgdu ima jako puno pozorišnih grupa i amaterskih pozorišta i dr. kul. umetničkih grupa ansambla i pojedinca
a koj žude za predstavljanjem pred sto vecom javnosti
sta ih sprečava da svako ovo letnje vece
na postojecem uzdignutom prostoru fontane Devojka sa školjkama u Bezistanu oviceno stubovima
leti održe svi po jednu mini predstavu ili koncert
i tako se predstave večernjim prolaznicima skracenim programom na pr. 45 min.

korisno i za njih
da se afrmišu naročito oni koj dobijaju neka (minimalna) sredstva od grada
korisno i za sam Bezistan
koj ima drugačiju svežiju mikro klimu značajno u ovim vrelim večerima pride neometanu atmosveru od buke saobracaja
korisno za gradjane
neki bi zastali na kratko a neki bi odgledali i celu predstavu u mometu kada interesovanje za pozorište nije više kao nekada
korisno za gradsku upravu
neke neophodne subvencije koje se daju, i nisu tako vidljive dr. gradjanima, te bi ovako jasno i bile opravdane baš svima

Troškovi bi mogli biti svedeni na neko mini ozvučenje i mini osvetljenje i dr. ništa
preko dana i po završetki Bezistanovog festivala ta mini apartura moze biti smeštena par metara dalje u ,,domu sindikata,,

i tako oživeti Bezistan

:sesir:
 
I madi bendovi i umetnici...

Imam drugara koji svaki dan naslika po bar jednu sliku, crtež, a verujem da takvih ljud ima mnogo.

Omogućiti im da za džabe izlažu na ovakvom mestu bi bilo ekstra.
 
Bilo nekad modne revije dogadjaji u bezistanu mislim da sam kacio fotke
 
Bezistanu će vratiti stari sjaj
M. STANOJKOVIĆ | 19. mart 2018. 22:15 | Komentara: 1

Uskoro završetak tehničke dokumentacije za obnovu čuvenog prolaza u centru grada. Ukloniće ogradice, žardinjere i kioske, a postaviće novu rasvetu i zelenilo. I Čavketov prolaz će pretrpeti izmene

TEHNIČKA dokumetacija za rekonstrukciju Bezistana trebalo bi napokon da bude gotova, kada će biti stvoreni uslovi za izbor izvođača radova. Prvobitan rok koji je dobila firma "Andzor inženjering" za ovaj posao produžen je zbog zastoja u izdavanju saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika. Kako je najavljeno, Bezistan će biti samo revitalizovan i zadržaće izgled kakav je imao kada je bio sagrađen.

Nakon više neuspešnih javnih nabavki za preuređenje ovog prolaza, koji spaja Terazije sa Trgom Nikole Pašića, posao je poveren novosadskoj firmi "Andzor inženjering" u junu prošle godine. Prvobitni rok za izradu dokumentacije bio je prošli novembar, ali je produžen. Prema rečima nadležnih iz ove firme, postoje realni izgledi da ovoga puta sve bude privedeno kraju u propisanom roku. S obzirom na to da je Bezistan pod zaštitom, u toku izrade morali su da se konsultuju sa Zavodom za zaštitu spomenika i prilagode njihovim zahtevima.


PROČITAJTE JOŠ: Uz ajncer i osmeh ruše predrasude

- Da li će sve biti završeno do 28. marta najmanje zavisi od nas, jer ima mnogo papirologije koja treba da bude usklađena - kaže za "Novosti" Zoran Vukadinović iz "Andzor inženjeringa".

- S obzirom na to da je ispod Bezistana smeštena velika infrastruktura, plan rada moramo da uskladimo i sa drugim komunalnim preduzećima koja učestvuju u radovima. Imali smo nekoliko krugova konsultacija sa Zavodom za zaštitu spomenika kako bismo videli šta je moguće, u kom obliku, kao i koji sadržaji su izvodljivi. Trebalo je usaglasiti i obim i vrstu radova.

Prema idejnom planu, Bezistan će zadržati prepoznatljiv izgled i posle rekonstrukcije, dok će Čavketov prolaz ka Terazijama biti dosta izmenjen.

- Pošto je Bezistan pod zaštitom, neće se mnogo menjati u odnosu na pre - navodi Vukadinović. - U ostalim prolazima će biti više izmena, jer za to imamo mogućnost.


PROČITAJTE JOŠ: Za pola kilograma jagoda 250 dinara



Projektom je planiran pešački prolaz Bezistan, uključujući i Čavketov prolaz, površine 13.000 kvadrata. Radovima će biti obuhvaćena obnova pešačkog prolaza, tako što će se ukloniti prepreke, ogradice, žardinjere i kiosci. Prostor će biti popločan kamenom i opremljen rasvetom, urbanim mobilijarom i zelenilom.

NE OBNAVLjAJU FONTANU
KAKO je ranije najavljeno, ovi projekti će morati da budu usklađeni sa idejnim rešenjem dobijenim 2015. godine na konkursu za uređenje tri centralna gradska trga. Fontana sa skulpturom "Devojka sa školjkom", koja je rekonstruisana 2011. godine, neće biti obuhvaćena ovim projektom. Ukupna vrednost radova je 2.280.000 dinara.

http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... stari-sjaj
 
Nadam se da ce postaviti stubice za sprecavanje ulaska kolima...
 
Ali zašto sve moraju da urade u nekim fazama? Pa kada fontana dođe na red, tada će da shvate da instalacije moraju da se menjaju, pa će razrušiti ono što je sređeno.
 
Pa fontana je skoro radjena i stavljene su nove cijevi ali fontana nema mlaz kao nekad
 
Јел то @Вожде постављена запрека да они бахати инвалиди у мозак не улазе и не паркирају унутар Безистана ? :wink:
 
Хех, мултипрактик Гаго и реклама и запрека..
:D
 
Супер, а надам се да ће онда та реклама да остане ту, све док се не реконструише Безистан ! :) :bg4:
 
Sutra se zavrsava rok za predaju tehnicke dokumntacije po 6 put.Siguran sam da ce ponovo da produze posto nisu nikoga obavestili da su posle godinu dana nabavili papire.
 
Ovo piše na Beoland-u (dokument je iz prošle godine)

У току 2016. урађена конкурсна документација и по Плану расписан тендер за израду техничке документације, није било пријављених понуђача. Спроведена нова ЈН за израду техничке документације. Пројектант je уведен у посао 01.06.2017.

Šta praktično znači ovo da je projektant uveden u posao?
 
Vrh