Šta je novo?

Rekonstrukcija kompleksa gradskih dvorova

Иначе, многи детаљи у вези са покољем из 1903. сугеришу да је реч о преломном догађају, који одваја "старо" од "новог" доба. Мене помало фасцинира податак да је током целе збрке на двору звонио аларм. Ту је и телефонска оставка шефа владе, из стана на почетку Крунске улице. Београдом је у то време возио један једини аутомобил, и није био краљев. Радио је електрични трамвај. Град је већ девет година имао водовод, не и канализацију. Полиција је знатно унапређена, ред и закон су тек уведени у дотад полудивљу земљу, али још не постоји тако елементарна ствар каква је служба безбедности у војсци.
Нажалост, не може се не приметити бруталност читавог догађаја која наговештава свирепи европски 20. век.

Све то ме учвршћује у уверењу да са дворског простора што пре треба иселити политичаре - и градске и републичке - и вратити грађанима право да у музејима на том месту осете своју прошлост, у смислу политичке повести и историје уметности.
 
Alarme shvatiti uslovno: koliko sam razumeo, to treba razumeti kao električno školsko zvono, čime naravno ne nipodaštavam činjenicu da je postojao sofisticirani sistem za upozorenje.
A ovo za muzej apsolutno podržavam. Da se predsedništvo lepo iseli sa Andrićevog venca u Palatu Srbija, pa tu može biti i Gradski muzej.
 
To je bio, kako sam čitao-mada više ni ne znam gde, alarm sa zvukom promenljive jačine, kako da objasnim-nije pištao istim zvukom sve vreme, nego je zavijao, slabije-jače..ako me razumete šta hoću da kažem..Pantograf, pronalazim se u tvome pisanju, gotovo isto razmišljamo. Ceo ovaj dogadjaj je sudbonosno uticao na budućnost Srbije, ali bih rekao i šire. Da su Obrenovići ostali na prestolu, gotovo sam siguran da Srbija ne bi došla u direktan sukob sa Bečom. Prvi svetski rat bi verovatno izbio kad-tad, ali mi ne bismo bili na glavnom udaru. Da je Aleksandar imao dece i da je sve išlo svojim tokom, ceo 20. vek Srbije bi bio drugačiji. Ubedjen sam u to. Veoma cenim Obrenoviće i tragično mi je da je porodica koja je korak po korak uzdizala Srbiju ceo 19. vek-tako užasno završila..Inače, kad smo već kod dvoraca-evo vile kraljice Natalije u Bijaricu. Tu je planula ljubav mladog Aleksandra i Drage, tada Natalijine dvorske gospodje, koja je na ovoj plaži spasila Aleksandra od davljenja:Pogledajte prilog 1
 
Zna li se u cijem je posjedu ta vila danas tzv sasino
Bas je ofucana
 
Vila Sašino je danas u posedu porodice Latekoer, uz vilu Aleksandar takođe u Bijaricu, bila je u vlasništvu kraljice Natalije.

Izvori:

"La Belle Historie du Pavillon royal"

"Historie du Pays Basque"

"Le pavillon Royal a bidart"



Elem, nadam se da je došao kraj tragikomičnim i potpuno bezvrednim tiradama kojekakvih naivaca, koji su ničim izazvani uzeli za shodno donositi vrednosne sudove o ljudima i događajima iz povesnice, bez i najmanjeg poznavanja metodologije istorijske nauke, a o dubokom off - u i da ne govorim..
 
Dodao bih i ovo,

dušama učesnika istorijskih događaja neka sudi Bog,

istorijske procese izučavaju i zaključke donose profesionalni istoričari,

dok mi zainteresovani građani, u najboljem interesu svih,
po meni,
možemo predložiti nadležnim organima da
kompleks gradskih dvorova državna administracija prepusti ustanovama kulture od nacionalnog značaja,
a njihovo privođenje nameni bude predmet međunarodnog konkursa.
 
Takodje se nadam da će pojedinci koji očigledno preskaču terapiju-u najboljem interesu svoje okoline, a i samih sebe, početi redovno da je koriste. Da će forum prepustiti entuzijastima i da neće izigravati drage savete i petljati se u nešto što ih se ni najmanje ne tiče i gurati svoj nos tamo gde ne treba. Forum ima administratora i drugi mu ne treba, a kome ovde nije lepo-može slobodno da otvori svoj forum i da pali. I neka ne misli da su suptilna podje*avanja sa sve smajlićima i namigivanjima na kraju, koja konstantno vrši na raznim temama i prema raznim forumašima ostala neprimetna-njima je dotični dobro pokazao ko je i šta je. Lično, takav karakter mi izaziva duboko gadjenje.
 
Zanimljivo, kraljica je u sećanju ostala zapamćena po nadimku a ne po krštenom imenu. To je dotle išlo da kada su Austrougari podigli spomenik u staroj crkvi svetog Marka, ispisano je "Draga" a ne "Draginja".

Ono što nedostaje ovom parku je obeležje na mestu poginije kralja Aleksanda i Drage, najpre da se obeleži mesto kako bi moglo da se položi cveće na godišnjicu atentata (ne kao sada, na travu). Ne zbog nekakve rehabilitacije reputacije poslednjih Obrenovića ili zbog osude zaverenika, nego iz osnovne ljudskosti prema ljudima i zbog sećanja na prelomni istorijski događaj. Jedna obična mermerna ploča je sasvim dovoljna.
 
Podržavam, treba postaviti dostojno obeležje. Rusi podigoše crkvu na mestu stradanja Romanovih, a kod nas nema ni obične ploče.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=525538#p525538:3068n1d7 je napisao(la):
Vox91 » Sat Mar 17, 2018 9:09 am[/url]":3068n1d7]Takodje se nadam da će pojedinci koji očigledno preskaču terapiju-u najboljem interesu svoje okoline, a i samih sebe, početi redovno da je koriste. Da će forum prepustiti entuzijastima i da neće izigravati drage savete i petljati se u nešto što ih se ni najmanje ne tiče i gurati svoj nos tamo gde ne treba. Forum ima administratora i drugi mu ne treba, a kome ovde nije lepo-može slobodno da otvori svoj forum i da pali. I neka ne misli da su suptilna podje*avanja sa sve smajlićima i namigivanjima na kraju, koja konstantno vrši na raznim temama i prema raznim forumašima ostala neprimetna-njima je dotični dobro pokazao ko je i šta je. Lično, takav karakter mi izaziva duboko gadjenje.

Entuzijazam je u ovom slučaju eufemizam za zadovoljavanje najnižih strasti, potrebom za doživljavanjem senzacija preteranim uživljavanjem u jedan krvavi istorijski događaj i svrstavanjem na jednu od sukobljenih strana.. To nije naučni, to je patološki pristup. I to na temi o budućnosti.

Simptomatično je i to da verovatno poslednji prijavljeni aktivni član foruma uzima sebi slobodu da "proteruje" starije forumaše, što i nije naročito iznenađenje jer je pristajeni fašizam i kada bi bio neuko skrivan iza pokušaja manirizma, postajao vidljiv u postovima gde potiskivana negativna energija prosto nadjača racio i u vidu gole agresije i mržnje prosto zaprepasti.

U jednom od tvojih ispada si napomenuo da srpski intelektualci kod tebe izazivaju osećaj gađenja, da.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=525553#p525553:hnzv5ipu je napisao(la):
relja » Sat Mar 17, 2018 10:50 am[/url]":hnzv5ipu]

Ono što nedostaje ovom parku je obeležje na mestu poginije kralja Aleksanda i Drage, najpre da se obeleži mesto kako bi moglo da se položi cveće na godišnjicu atentata (ne kao sada, na travu). Ne zbog nekakve rehabilitacije reputacije poslednjih Obrenovića ili zbog osude zaverenika, nego iz osnovne ljudskosti prema ljudima i zbog sećanja na prelomni istorijski događaj. Jedna obična mermerna ploča je sasvim dovoljna.

Slažem se, treba postaviti spomen ploču u sećanje na istorijski događaj, posmatran kao jedan od socioloških fenomena tog vremena.
 
Tebe i tvoje piskaranje ne uzimam za ozbiljno. Žalosno je što se sa toliko godina i kakvog-takvog životnog iskustva nisi naučio civilizovanoj komunikaciji. Drži se kačenja slika, diskusije ti ne idu od ruke-čim nešto progovoriš, omalovažavaš i nipodaštavaš druge. Da imaš barem malo dostojanstva, ne bi više ulazio ni u kakve diskusije sa mnom posle onoliko uvreda koje si mi uputio, a još si mi slao i privatnu poruku, koja je naravno završila nepročitana u djubretu gde joj je i mesto. Od tada tebe smatram osobom sa ozbiljnim problemima, ne obraćam ti se i ne primećujem te jer sam ti još pre pola godine rekao šta sam imao i napomenuo da nemam nameru više da trošim svoje vreme i ulazim u polemike sa osobama kao što si ti. Ali eto, ti i dalje imaš potrebu da se kačiš sa mnom, očigledno sam ostavio utisak na tebe jer sam te prozreo i natrljao ti taj kompleksaški i nadobudni nos da se još uvek pušiš i posle 7 meseci i dalje prosipaš svoj otrov. Tvoja potreba da glumiš nekog šerifa na ovom forumu i soliš drugima pamet-od mene, preko Jankauskasa, boce-ice do Igora je žalosna. Nadenuo sebi ime Vožd pa umislio da je šerif na ovom forumu. I za kraj-pošto me i dalje citiraš-vrati se na moje postove iz avgusta, ako Igor nije izbrisao tu našu diskusiju, pa ih opet pročitaj kako bi ih pravilno shvatio, a ne izvrtao moje reči. Ja nisam rekao da su mi SVI srpski intelektualci odvratni. Odvratni su mi pojedinci, krvoloci i huškači pod maskama intelektualaca, koji su iz sigurnosti svojih fotelja trovali ovaj narod, slali decu na klanicu, uvalili celu zemlju u haos i ukrali budućnost novim generacijama. Pa bio to i jedan Antonije Isaković, šmeker Momo Kapor, ili ljigavi Balašević. Pa kad opet pročitaš to što sam ti davno rekao, možda ćeš konačno shvatiti da treba da me se okaneš i ne uzimaš me u usta na ovom forumu. Za mene ne postojiš.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=525882#p525882:eq7ypmam je napisao(la):
Vox91 » Sun Mar 18, 2018 4:55 pm[/url]":eq7ypmam]Tebe i tvoje piskaranje ne uzimam za ozbiljno. Žalosno je što se sa toliko godina i kakvog-takvog životnog iskustva nisi naučio civilizovanoj komunikaciji. Drži se kačenja slika, diskusije ti ne idu od ruke-čim nešto progovoriš, omalovažavaš i nipodaštavaš druge. Da imaš barem malo dostojanstva, ne bi više ulazio ni u kakve diskusije sa mnom posle onoliko uvreda koje si mi uputio, a još si mi slao i privatnu poruku, koja je naravno završila nepročitana u djubretu gde joj je i mesto. Od tada tebe smatram osobom sa ozbiljnim problemima, ne obraćam ti se i ne primećujem te jer sam ti još pre pola godine rekao šta sam imao i napomenuo da nemam nameru više da trošim svoje vreme i ulazim u polemike sa osobama kao što si ti. Ali eto, ti i dalje imaš potrebu da se kačiš sa mnom, očigledno sam ostavio utisak na tebe jer sam te prozreo i natrljao ti taj kompleksaški i nadobudni nos da se još uvek pušiš i posle 7 meseci i dalje prosipaš svoj otrov. Tvoja potreba da glumiš nekog šerifa na ovom forumu i soliš drugima pamet-od mene, preko Jankauskasa, boce-ice do Igora je žalosna. Nadenuo sebi ime Vožd pa umislio da je šerif na ovom forumu. I za kraj-pošto me i dalje citiraš-vrati se na moje postove iz avgusta, ako Igor nije izbrisao tu našu diskusiju, pa ih opet pročitaj kako bi ih pravilno shvatio, a ne izvrtao moje reči. Ja nisam rekao da su mi SVI srpski intelektualci odvratni. Odvratni su mi pojedinci, krvoloci i huškači pod maskama intelektualaca, koji su iz sigurnosti svojih fotelja trovali ovaj narod, slali decu na klanicu, uvalili celu zemlju u haos i ukrali budućnost novim generacijama. Pa bio to i jedan Antonije Isaković, šmeker Momo Kapor, ili ljigavi Balašević. Pa kad opet pročitaš to što sam ti davno rekao, možda ćeš konačno shvatiti da treba da me se okaneš i ne uzimaš me u usta na ovom forumu. Za mene ne postojiš.


Да би се бавило историјом на озбиљан начин, какав овом месту и приличи, као и са одговорношћу за јавно написану реч,
потребно је познавати бар основе методологије друштвених наука, односно историјске науке и примењивати је у пракси,
у супротном тема се за час претвори у неку врсту бућкуриша жуте штампе са кашњењем од 115 година, без навођења релевантних извора за било шта написано, са немогућим аналогијама ван историјског и било ког другог контекста до маштања - шта би било кад би било, на шта се једноставно мора реаговати.

Признајем, сам сам покренуо оф наводећи изводе из примарног извора, у жељи да одговорим на упит колеге Траволте о распореду просторија, односно позицији конкретне просторије у згради страже, нимало не слутећи где то може одвести.

Уопште нисам обратио пажњу на то ко је у оф-у учествовао, било је више форумаша, нити толико због самог оф - а, већ због погрешака у начину сагледавања, разумевања и тумачења повести које су начињене.

Теби конкретно сам и прошлог пута на теми о Косанчићевом венцу са, морам рећи, много више стрпљења него што је сада случај,
цитирао енциклопедијске дефиниције о значењу одређених термина које си претходно погрешно употребио и указао ти на чињеницу да су одређене аналогије немогуће, и скренуо пажњу на излишност твог увођења дневне политике на тему на којој се пише са посебним пијететом, на шта сам добио одговор у виду увреда, што ће пре значити да је твој "нос натрљан" аргументима, на шта си у немоћи да одговориш посегнуо за најприземнијим методама..
 
Koliko je od ovoga sacuvano koliko je nestalo pokradeno itd
 
Da ponovim sto sam napisao kad sam postavio davno ovu fotku da je zelenilo pametno pa da oznaci klupu a nije nazalost
 
Vrh