Šta je novo?

Zaprašivanje komaraca i gundelji

Koliko dugo je efikasna ta zaštita od smrdibuba. U pitanju je terasa na NBG.

ps; verujem da ima taj info na sajtu, ali korektnije je napisati to ovde na forumu.
 
Otkud odjenom ovi veliki komarci ovolikom broju i to ih ima svuda ?
leleee :shock:
pa ni leto necemo dočekati, kako su krenuli da nas glodju :shok:
 
Stvarno, ja ne pamtim ovakvu invaziju komaraca, i to ovako rano.

U četvrtak, 19. aprila uveče, je krenula invazija.

Ne znam šta čekaju, prethodna 3 dana su bila idealna za zaprašivanje komaraca.
 
Комарци не знају за календар, развијају се кад им погоди температура, а и водостај им иде у прилог. Баш сам причао са кумом који се бави дезинсекцијом , и њега чуди шта општине чекају са расписивањем тендера.
 
Jednom davno u jednoj državi koja više ne postoji zaprašivanje komaraca je spadalo u nadležnost gradskih i republičkih institucija pa čim se oseti da su se komarci namnožili podigne se flota od 10ak aviona širom zemlje koji ih zapraše i suzbiju.

A danas se za sve raspisuje tender, pa tako imamo čekanje za sam tender, pa čekanje za odabir, pa čekanje za aktivaciju mašina... i tako dok mi dočekamo zaprašivanje eto ti ga već jun.

To je ono kad srpske birokrate hoće da glume transparentnost i poštenje pa s jedne strane kobajagi uvode tendere i za najbanalnije stvari kao što su zaprašivanje komaraca a s druge strane kriju ugovore koji se tiču državne infrastrukture i zemljišta i poslova vrednih više stotina miliona evra.
 
Genijalne aktivnosti i pune novine o njima kako sada sistematski zaprašuju Bg-podrume zgrada

Prvomajski ,,uranak,, trajace samo do 16 h ,
a posle
pir nastvljaju ove male krvopije

Beogradjani nakon 16 h moci ce prvomajski provod da nastave bezbedno u zaprašenim podrumima :lol: :lool: :lol:
 


Pogledajte prilog 1

Sad imamo mapu zona za prskanje.

Ono što mene zanima je da li je ovo prskanje definisano nekim godišnjim planom ili su vršena redovna brojanja larvi i odraslih jedinki i na osnovu toga je odlučeno da se prska.

Ja, na žalost, mislim da je ovo prvo u pitanju,

(Slično je i sa Zelenilom jer sam skoro uveren da oni imaju godišnji plan šišanja i uređivanja i retko kada odstupaju od tog plana, a dešava se da nekad malo ranije vegetacija podivlja)
 
Срећом их нема ноћу које су још увек изгледа превише хладни за њих. Колико сав приметио најезда је негде у периоду од 18-20h а после полако нестану.
Тако да тренутно сви који воле да спавају са отвореним прозором као ја, могу да уживају.
 
Синоћ су код мене на Бежанијској коси запрашивали из овог Фијатовог камиончића са горње Вождове слике.
 
Vidim da su predvideli da cica Tominu&sinovi vikendicu i okolinu zaprase. A centralni Bg nije vazan (recimo Kalemegdan)
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=533643#p533643:19uwhv5y je napisao(la):
Bender Rodriguez » Pon Apr 23, 2018 2:03 am[/url]":19uwhv5y]
A danas se za sve raspisuje tender, pa tako imamo čekanje za sam tender, pa čekanje za odabir, pa čekanje za aktivaciju mašina... i tako dok mi dočekamo zaprašivanje eto ti ga već jun.
Ogreših dušu. Ipak je sve rešeno za jedan-dva dana. I to je za pohvalu.

Mada i dalje mi je tragikomično da se potencira ta ''borba za transparentnost'' tako što se za najbanalnije stvari raspisuju i čekaju tenderi a za velike masne i bitne poslove se ugovori drže pod statusom ''biće objavljeno jednog dana''.

I nije mi jasno zašto Grad, ako već više nema svoje sopstvene službe za suzbijanje, ne sklopi višegodišnji ugovor sa outsourse-erskom firmom umesto da se ovako obnavlja svake godine.
 
Taj kamioncic samo nam trosi pare, :twisted:
uslov da je tako uzan, je bio da bi mogao se kretati i sirim pesackim stazama-trotoarima kako bi u krosnjama drveca stvarno i zaprasio komarce
Ali dzaba.. .
vise im para ostane kad zaprasuju kolovoz bas kao na g. slici.
 
Ne radi se o vašem subjektivnom osećaju - zaista je najezda kao nikad do sad.

Rečni komarci će tek da nas ujedaju
G. NOVAKOVIĆ | 24. april 2018. 12:41

Aedes-aegypti1.jpg

(Aedes vrsta komaraca)

Dosadne krvopije se pojavile pre vremena, nadležni nemoćni. Takva najezda nije zabeležena, insekti ne prenose virus

Prestonicu je preplavio najveći broj rečnih komaraca ikad zabeležen! Na leteće krvopije najviše se žale žitelji priobalja, međutim, ni posetioci gradskih parkova ne mogu da se odbrane od njih. Kako priznaju iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, koji je zadužen za suzbijanje ovih napasti, ovakva najezda nije zabeležena u ovo doba godine. U naredne dve nedelje, problem s njima biće rešen.

Šetnja Kalemegdanom, Tašmajdanom, beogradskim šumama i kraj reka pretvorila se u neprijatnost. Kako svedoče Beograđani, možda bi ovogodišnji komarci bili podnošljiviji da ne opsedaju i tokom dana!
- Juče sam se šetala Kalemegdanom, komarci su me uboli na nekoliko mesta - priča nam Snežana Č. - Kada sam sela na klupu, napasti su bile svuda oko mene. Čini mi se da je ova vrsta veća nego inače, a najčudnije je to što ih ima mimo večernjih sati, kada je to uobičajeno. Zaista su nepodnošljivi.

Prema rečima Branislava Pešića iz Zavoda za biocide, građane osećaj ne vara. Vrsta edes razmožila se usled veoma blage zime, koja je pogodovala insektima da prežive. Tokom proteklog meseca, povećana količina padavina uslovila je porast vodostaja reka i kanala i dovela do formiranja privremenih stajaćih voda pogodnih za njihov razvoj.
- Glavna karakteristika im je da lete tokom celog dana i napadaju čoveka - kaže naš sagovornik. - Ipak, nisu prenosioci virusa Zapadnog Nila. Nakon njihovog uboda na koži ostaju plikovi koji su kratkotrajni i povlače se u narednih nekoliko časova.


Zavod je već prošle nedelje počeo da zaprašuje sa zemlje, baš kada je najezda i počela. Ipak, glavni problem je što se rečni komarci kriju u još nepokošenoj travi, pa preparat na njih ne deluje.
- U kontaktu smo sa "Zelenilom". Ne možemo da ih krivimo za ovu situaciju, jer ljudi ne stižu da u nedelju dana pokose ceo Beograd. Mi ćemo u predstojećim danima imati i jutarnje i večernje tretmane komaraca, tako da će do kraja sedmice cela teritorija grada biti pokrivena. Osim toga, sezona rečnih komaraca traje kratko, te će u naredne dve nedelje oni biti istrebljeni - kaže Pešić.

Inače, kako objašnjava Pešić, rečni komarci mogu preleteti razdaljine i po deset kilometara, tako da sa leve obale Dunava, gde im je leglo, bez poteškoća mogu preći na suprotnu obalu i napraviti problem na Novom Beogradu i u Zemunu.

Suzbijanje komaraca planira se prema prethodno izvršenom monitoringu. Prioriteti se daju lokacijama na kojima je zabeležena veliki broj insekata.
Za uništavanje se koriste biocidni preparati registrovani u Republici Srbiji, za koje je dozvolu izdalo Ministarstvo zaštite životne sredine.

Plan zaprašivanja

Tretmane suzbijanja Zavod za biocide već je isplanirao. Juče je zaprašivan Novi Beograd, centralni deo Zemuna i deo leve obale Dunava. Danas su na redu Zemun Polje, Nova Galenika, centralni deo opštine Palilula, Karaburma i Stari grad. Sutra će se tretmani istrebljenja obavljati na opštinama Zvezdara i Vračar, u četvrtak na Čukarici, dok će se u petak suzbijanje vršiti u naseljima na levoj obali Dunava.

Novosti
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=533742#p533742:3lszd80b je napisao(la):
paradox polje » Pon Apr 23, 2018 2:19 pm[/url]":3lszd80b]Срећом их нема ноћу које су још увек изгледа превише хладни за њих. Колико сав приметио најезда је негде у периоду од 18-20h а после полако нестану.
Тако да тренутно сви који воле да спавају са отвореним прозором као ја, могу да уживају.

Pre par dana kupila sam mrežicu koja se vrlo lako postavlja na prozore pa eto ti rešenja. Pošto me komaci ne tangiraju, želim da se zaštitim od skakavaca, smrdibuba i komšijskih moljaca ali nisam protiv uništenja komarce samo neka ne diraju bumbare. Inače
2212949188.gif
 
i kineske bubamare treba istrebiti. one potiskuju nasu domacu crvenu bubamaru.
 
Boca zadovoljan konacno ce aviacija da djeluje
 
Nego šta, i više nego zadovoljan , jel te - i mi krila za tepanje imamo - :lol:
 
Vrh