Šta je novo?

Marina "Dorćol" - (Stambeni kompleks)

Из интервјуа Горана Весића за портал "Србија данас":

Београд полако проналази своју душу, гради се све више, доста радимо на томе да се гради велики број објеката. Следеће године имамо хотел „Југославија”, „Хилтон”, почеће да се гради „Плаза”, друга зграда Делте, покренућемо и марину Дорћол из мртве тачке. То су грађевине које неће креирати само нова радна места, већ и док се буду градила, значиће посао за доста људи.
 
Bilo bi lepo...toliko potencijalno lepog prostora trune...
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=365124#p365124:b1csv80o je napisao(la):
Zaza Bg » 31 Dec 2015 06:42 pm[/url]":b1csv80o]Из интервјуа Горана Весића за портал "Србија данас":

Београд полако проналази своју душу, гради се све више, доста радимо на томе да се гради велики број објеката. Следеће године имамо хотел „Југославија”, „Хилтон”, почеће да се гради „Плаза”, друга зграда Делте, покренућемо и марину Дорћол из мртве тачке. То су грађевине које неће креирати само нова радна места, већ и док се буду градила, значиће посао за доста људи.


Две године касније...

Pored Beograda na vodi skoro svi veliki novi projekti Beograda su na rekama, rekao je on dodajući da tu pre svega misli na blok 18 koji se nalazi tačno preko puta Beograda na vodi, na stambeno poslovni kompleks u Makiškom polju na Savi, na projekte kao što su bivši Beko, luka Beograd i marina Dorćol koja odlukom Vlade Srbije postaje naučno - istraživački centar Nikola Tesla, na Višnjičko polje kao i na levu obalu Dunava od Pupinovog do Pančevackog mosta tzv. "Treći Beograd".

веза: https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2017&mm=12&dd=18&nav_id=1337607
 
Zao mi je da gledam sve ove planove, znajuci da u skorijoj buducnosti od toga nema nista i da se vec vise od jedne decenije tacka ne pokrece sa nule, dok god traje sudjenje Beka i grada :(
 
https://www.blic.rs/vesti/beograd/d...ontejnere-sad-zidaju-i-cvrste-objekte/wp779sd

Na lokaciji Marine Doćol niklo je divlje naselje zbog čega je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda odlučila da ga raščisti i ogradi.

- Izdvajanje oko 50.000 evra iz budžeta grada za ovakve namene iznuđeno je rešenje zbog pojedinaca koji bespravno zidaju objekte na gradskom zemljištu, kako bi pokušali da kroz postupak ozakonjenja i sistema socijalne zaštite pribave novčanu korist sebi i drugim neformalnim grupama koje učestvuju u vršenju krivičnog dela bespravne gradnje - kažu iz Direkcije.

Oni su, kako objašnjavaju, raskinuli prošle godine ugovor sa dotadašnjim zakupcem jedne od najskupljih gradskih lokacija, na kojoj je planirana izgradnja komercijalnog i stambenog prostora, sa pratećim sadržajima.

- Obilaskom lokacije uočeno je da se na ovom zemljištu u javnoj svojini bespravno postavljaju kontejneri i zidaju čvrsti objekti, a na delu lokacije postavljen je parking. Zbog bespravnog zauzimanja zemljišta u javnoj svojini na kome je Direkcija rešila imovinsko-pravne odnose i koje u okviru svojih nadležnosti priprema za dodelu, podneta je prijava za vršenje inspekcijskog nadzora komunalnoj inspekciji opštine Stari grad. Prijavom je traženo da se utvrdi činjenično stanje i preduzmu odgovarajuće mere radi uklanjanja postavljenih objekata i sprečavanja pokušaja bespravnog nastanjivanja - dodaju u Direkciji.

Osim komunalne inspekcije, o bespravnoj gradnji na lokaciji je obaveštena i opštinska građevinska inspekcija, koja je donela rešenje o uklanjanju bespravno izgrađenog objekta. Međutim, objekat nije uklonjen iako je nesumnjivo utvrđeno da ne može da bude predmet ozakonjenja.
 
Lokacija „Marina Dorćol“ na udaru bespravnih graditelja

19. aprila 2018.

slika_vest.jpg


Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda prinuđena je da raspiše javnu nabavku za ograđivanje i čuvanje građevinskog zemljišta u javnoj svojini na lokaciji Marine Dorćol. Izdvajanje oko 50 hiljada evra iz budžeta grada za ovakve namene iznuđeno je rešenje zbog pojedinaca koji bespravno zidaju objekte na gradskom zemljištu, kako bi pokušali da kroz postupak ozakonjenja i sistema socijalne zaštite pribave novčanu korist sebi i drugim neformalnim grupama koje učestvuju u vršenju krivičnog dela bespravne gradnje.

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raskinula je prošle godine ugovor sa dotadašnjim zakupcem jedne od najskupljih gradskih lokacija, na kojoj je planirana izgradnja komercijalnog i stambenog prostora, sa pratećim sadržajima. Obilaskom lokacije uočeno je da se na ovom zemljištu u javnoj svojini bespravno postavljaju kontejneri i zidaju čvrsti objekti, a na delu loakacije postavljen je parking.

Zbog bespravnog zauzimanja zemljišta u javnoj svojini na kome je Direkcija rešila imovinsko-pravne odnose i koje u okviru svojih nadležnosti priprema za dodelu, podneta je prijava za vršenje inspekcijskog nadzora komunalnoj inspekciji Gradske opštine Stari grad. Prijavom je traženo da se utvrdi činjenično stanje i preduzmu odgovarajuće mere radi uklanjanja postavljenih objekata i sprečavanja pokušaja bespravnog nastanjivanja.

Osim komunalne inspekcije, o bespravnoj gradnji na lokaciji Direkcija je obavestila i opštinsku građevinsku inspekciju, koja je donela rešenje o uklanjanju bespravno izgrađenog objekta. Međutim, objekat nije uklonjen iako je nesumnjivo utvrđeno da objekat ne može da bude predmet ozakonjenja, te je rešenje građevinske inspekcije postalo izvršno danom donošenja.

Веза: http://www.beoland.com/lat/lokacija-marina-dorcol-na-udaru-bespravnih-graditelja/
 
Po njima nije bilo vrijedno cuvanja... a u neku ruku bi mozda bilo bolje ne bi se bahatili ...sa 8 spratova koja rastu u venizelsovoj ...
 
Pa ne bi se slazio sa tim
Kao prvo, primera radi, na ovom planu vec vidim da su sve zgrade iz mog bloka bile predvidjene za rusenje (ukljucujuci i moju iz 1939 koja tada nije bila nakaradno nadogradjena), a tu jos ima i par zgrada iz 20ih i 30ih koje su u dobrom stanju i za koje uopste nema potrebe za rusenjem.
Ulica Skender Begova je bukvalno izbrisana! Zajedno sa svim zgradama/kucama koje cine tu ulicu!
Kad pogledam ostale blokove fali na desetine zgrada iz predratnog perioda.
Ovaj plan je cist urbicid i brisanje istorije.

Ne, ne mogu nikako se sloziti da bi to bilo mozda bolje da je izvedeno.
 
Zato vrijeme onaj mojstrum.u venizelsovoj raste
Vjerovatno plan ne bi bilo izveden u potpunosti i radikalno kako su ga zamisli kao sto nisu sproveli mnoge vec je ostalo na pola ...
Nema sanse da bi ostvarili izmhestanje depoa dorcol itd
...
 
slika_vest.jpg


Ove zuto bele zgrade u Pancicevoj i Mike Alasa su deo tog plana. Izvedene su 1978-1980te.
Bile su moderne svojevremeno ali jako loseg kvaliteta jer su bile uradjene prefabrikovanim elementima i vec 90ih su bile dosta oronule. Mislim da bi Dorcol potpuno izgubio svoj originalni duh "pistolj male" sa svim onim malim zgradicama iz 30ih i onim prizemnim zgradama gde su ziveli ribari, alasi, romi, jevreji, i tako raznorazni ljudi iz razlicitih krajeva sveta koji su zavrsili tu.

Slazemo se da je onaj monstruozni CECEsijski hotel u Venezilovoj zreo za dinamit.
 
Tekst o novom muzeju "Nikole Tesle" je izasao u "Politici":

http://www.politika.rs/scc/clanak/41077 ... na-Dorcolu

Ovde se pominje jedna interesantna stvar:

"У обнову старе електричне централе где ће бити научноистраживачки центар, како је најављено крајем јуна на седници Скупштине града, биће уложен новац од продаје марине Дорћол. Део ће бити инвестиран и у околну инфраструктуру."

Ovde se jos pominje izgradnja koja bi pocela sledece 2019. godine. Zanima me da li iko zna dokle se doslo sa resavanjem slucaja "Marina Dorcol", tj. sporom Beka i grada, cim se vec razgovara o novcu od prodaje Marine Dorocl?
 
Da ponovim beko milan nema veze sa marinom dorcol
Vec sa lukom beograd a to su razlicite stvari...
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=566781#p566781:fgupsboc je napisao(la):
direktor » Sre Sep 12, 2018 8:22 am[/url]":fgupsboc]Da ponovim beko milan nema veze sa marinom dorcol
Vec sa lukom beograd a to su razlicite stvari...

Ok, svejedno. Sa ili bez Beka, dugo tapka u mestu, pa me zanima, sta se desava i ima li kakvog pomaka?

Cisto da bi realnije znali koliko su ove najave projekata realne, a koliko ne.
 
Marina je uzeta od investitora koji nije platio jakov enkel tako da sad grad to ponovo prodaje
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=566867#p566867:2trx418w je napisao(la):
direktor » Sre Sep 12, 2018 11:43 am[/url]":2trx418w]Marina je uzeta od investitora koji nije platio jakov enkel tako da sad grad to ponovo prodaje

Hvala za info :) Nadamo se da nece jos dugo ostati ova "olupina od marine".
 
Marina je odnedavno označena u GIS-u kao "lokacija u pripremi". Zna li neko malo više o čemu se radi?
 
Da li neko ima sliku tacne parcele?
 
Vrh