Šta je novo?

Narodni muzej

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=545003#p545003:2532fa0x je napisao(la):
Vox91 » 15 Jun 2018 12:14 pm[/url]":2532fa0x] Kada se udje sa Trga-nailazi se na mali hol i stepenište za spratove. Do novog dela zgrade i atrijuma može da se dodje samo kroz biblioteku. Zato je ulaz iz Vasine-tu je mnogo veći hol, a i odmah pored je atrijum sa arheološkom postavkom. Lepo je da su bar ta vrata sa Trga sada osposobili za izlaz, jer je taj deo zgrade iz 1903. mnogo raskošniji, sada su obnovljeni i svi gipsani ukrasi sa pozlatom.

Ето објашњења, хвала пуно Воксе!
 
Nema na čemu, Sarajevska! Jedna fotka iz Nedeljnika:
 
To je ta metalna konstrukcija o kojoj sam pricao. Meni to deluje uzasno ali ok.

Sent from my SM-J510FN using Tapatalk
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=545165#p545165:1npu4a21 je napisao(la):
fjerinic » 15 Jun 2018 10:28 pm[/url]":1npu4a21]To je ta metalna konstrukcija o kojoj sam pricao. Meni to deluje uzasno ali ok.

Има тај хипстерско-кортенски шмек (знам да то није кортен). Занимљиви избор за Народни музеј...
 
Вожде, хвала што си поделио ове исечке из емисије.
Можемо поредити са новом сталном поставком и видети да ли је нешто изостављено.
 
Хвала другари, било би ми драго да постављено иколико допринесе сећању на реноме старог НМ.. :gobb: :pob: :)
 
Hoće li biti kao za MSZ - nekoliko prvih dana besplatno?
Jer ako bude, to će biti gužve do "Mažestika"...
 
Otvara se za publiku 28. juna u 23h i radi bez prestanka do 29. juna u 22h. Zatim 30. juna i 1. jula radi 10-22h i sva tri dana je ulaz besplatan.
 
I treba, kad samo pomislim da smo bez glavnog muzeja u državi bili skoro 20 godina i da moja generacija i ove mladje praktično nikada nisu ni videle to blago-velika je to tuga..
 
Svake nedelje ulaz će biti besplatan, ostalim danima će karta biti 300 din. Direktorka reče da će moći da se kupi i godišnja karta, da se učlani u klub prijatelja muzeja. A prvih dana će sigurno biti ogromne gužve, valjda ću uspeti da se strpim i sačekam neko vreme pa da na miru razgledam.
 
Večeras u 20h na RTS 3 prikazuje se emisija o Narodnom muzeju snimljena pre 2003. godine dok je još postojala stara stalna postavka.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=545470#p545470:2ttbay96 je napisao(la):
Vox91 » 17 Jun 2018 11:12 am[/url]":2ttbay96]Večeras u 20h na RTS 3 prikazuje se emisija o Narodnom muzeju snimljena pre 2003. godine dok je još postojala stara stalna postavka.

Одгледах ову фину емисију, мада поједини кустоси као да су имали невиђену трему:

https://rtsplaneta.rs/linear/2?program_id=934118

Директор академик Тасић је још у овој емисији причао како је срамота да се улази из Васине улице. Јасно су нагласили да још 2003. године велики део поставке није био изложен, већ у депоима и трезорима, као што нам је Вокс већ скретао пажњу.

Схватих и колико смо се променили од 2003...
 
Malo mi je bilo tužno gledati tu emisiju. I meni kustosi deluju prilično smeteno, vade one eksponate iz kutija, jedva objašnjavaju šta je šta. Muzej u raspadu, mraku, u onim galerijama sa jugoslovenskom umetnošću na podovima kao da stoji izlizani itison..Što se tiče hronologije zatvaranja postavke, mislim da je išlo ovako: 1996. sklonjena strana umetnost, 1999. sklonjeno sve, posle bombardovanja vraćena u izložbene dvorane samo jugoslovenska umetnost 20. veka i tako stoji do 2003. kada se i to sklanja u depo. Tasić kaže da posle bombardovanja nisu ni hteli da vraćaju ostale eksponate "u stare vitrine". To je strašna rečenica. Ako nemaš plan rekonstrukcije, niti je ona izvesna, onda ima da vratiš eksponate i izložiš ih do poslednjeg dana pre rekonstrukcije. Bar arheološkom materijalu ne smetaju toliko mikroklimatski uslovi. Tasić nekako naivno kaže-nekome je palo napamet da napravi ulaz iz Vasine, umesto sa Trga. Pa takvo rešenje je bilo uslovljeno strukturom zgrade, kao da svi ne bismo voleli da se ulazi sa Trga, ali to je nemoguće bez većih radova..Treba tom muzeju opet jedan direktor poput Lazara Trifunovića, sposoban operativac i dobri menadžeri sa svetskim iskustvom u promovisanju muzejskih zbirki i organizovanju izložbi. Kreće se opet od nule i veliki je posao pred njima.
 
Bilo bi sasvim prikladno i znak podrske da narodni muzej dobije poklone iz svetskih zbirki.
 
Prema pisanju Bizlife.rs-Miroslavljevo jevandjelje neće biti stalno izloženo, nego u specijalno zakazanim terminima. U stalnoj postavci biće i egipatska mumija koja je trenutno izložena na Filozofskom fakultetu-samo je neće izložiti na samom otvaranju, ali ubrzo. Egipatski ambasador je razgovarao sa direktorkom muzeja i dogovoreno je da "prvi muzejski projekat" bude vezan za stari Egipat.
 
Što se M.J. tiče, mislim da ne bi ni bilo normalno da takav rukopis stalno bude na izvolte.
 
Кад помислим на неке холивудске филмове о пљачкама банака и музеја, страх ме обузме на помисао да било шта буде изложено, али јебига, не може се живети у страху. Надам се да ће обезбеђење и аларми бити на нивоу.

Реноар је 1996. буквално исечен из рама, а требало је преко годину дана да га рестаурирају. Мирослављево јеванђеље би на белосветском подземном тржишту уметнина и антиквитета вероватно имало мању материјалну вредност од једног Реноара, али за наш народ је непроценљиво. Разумем и подржавам да се оригинал не излаже, рукопис је јако стар и осетљив, али требало би да постоји неко његово почасно место у сталној поставци, па да ту рецимо стоји некаква копија-фототипско издање, као пре пар година у галерији САНУ.

Не знам, буквално би ми срце препукло да се нешто деси неком експонату, а нарочито оним најважнијим из националне историје.


Падају ми на памет две изузетно вредне ствари које нису у Народном музеју, али могао би ми неко потврдити - Стројимиров печат је у трезору Историјског музеја Србије (и ко зна кад ћемо га видети), а златни аварски појас откривен 1992. је у Сремској Митровици у трезору?
 
Сећам се оне епизоде Полицајца с Бетловог брда када се дешава пљачка народног музеја.
 
Mogli bi se u Muzeju setiti da izrade bistu ili spomen-ploču Milunki Savić. Ipak je to naša Jovanka Orleanka, koja je posle Prvog svetskog rata i radila kao čistačica u Hipotekarnoj banci, tj. sadašnjoj muzejskoj zgradi. Trebalo bi joj posvetiti jedan kutak, izložiti i njeno ordenje i ispričati priču o njoj, jedino ne znam koliko se to kosi sa izložbenom politikom Vojnog muzeja, tj. koliko joj je tamo posvećeno pažnje.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=545839#p545839:3mrd08l0 je napisao(la):
NsMiki » 18 Jun 2018, 19:45[/url]":3mrd08l0]Zna li se da li će Beogradska mumija biti deo postavke?
Hoće.
 
Vrh