Šta je novo?

Parkovi

Čime zaliti? Ima li neki herbicid jer bih ja da to uradim ispred ulaza.
Gomila preparata sličnih ,,Totalu,, u poljoprivednoj apoteci ( Kamenička - Zel. venac obiluje tim apotekama)
jedna flaša je ispod hiljadarke a pokriva mnogo ari

Uglavnom deluju tako što kroz list preparat se spusti u koren i plastificira ga da ne moze piti vodu i biljka se osuši
zato se pazi da ne pada kiša posle prskanja

Ne treba ti ni onaj raspršivač - prskalica
čep plastičnnog balona za vodu od 5 lit. usijanom iglom izbockaj sitno pa ,,tuširaj,, uveče stazu ispred zgrade , sa predhodno razblaženom tečnosču sa uputstva na flašici
te posle mozes ,,balon,, baciti a to uradi kasno uveče jer dece nema
do jutra biljka sa listova ce upiti veči deo hemikalije

Nije na odmet bar jedan dan ranije da vidno istakneš obaveštenje o pretstojecem prskanju kako bi komšije blagoveremno to znale

Kako ide brzo ostace ti dovoljno i vremena i tečnosti da mozes da urediš i više nego samo ,,svoju,, stazu

Javi šta si uradio i kako si zadovoljan sa sličicom bice još bolje , :)
mozda to potstakne i druge da urade opšte korisno kad vide kako je to lako
a ne samo da čekaju na tacni gradsko zelenilo kojima ulaz-staza u zgradu i nije im ni u nadležnosti
:sesir:
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=550398#p550398:2hh1sguh je napisao(la):
Bukira » 09 Jul 2018 06:20 pm[/url]":2hh1sguh]Pre nešto više od godinu i po dana, sređen je par kod obeliska, u Fruškogorskoj ulici. Dugo su ga radili, ali izgleda nedovoljno kvalitetno:


file.php

Covece ima li makar jedan 1m2 da su uradili kako treba...pa ovo postaje tragikomicno !
 
Sa' će samo da naliju pesak i šljunak i kažu kako je to sređeno. Pola grada je tako ''rešeno''.
 
Prvo utvrditi zašto se ovo desilo, tj, kako je došlo do spiranja podloge, tj, odakle je voda došla.

Verujem da će naliti betonom i biti mirni jedno vreme (dok voda ne dođe do drugog mesta, pa sve ponovi).
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=547796#p547796:3iziobpb je napisao(la):
GOJE » Čet Jun 28, 2018 9:12 am[/url]":3iziobpb]Ekipica pozira nakon uspešno obavljenog posla:

file.php

Gde je ovaj parkić? :)
 
Danas su sredjivali tj. kosili travu u kraju, pitao sam jednog od radnika da pokosi travu oko stanice. Gospodin je odgovorio da rade samo do ulice ali bi mogao da mi ucini uz malu nadoknadu. Stanica je bila prekoputa na ~30m od mesta razgovora.

Izgleda da se strogo pridrzavaju plana rada.
 
Вожде, како ти се чини квалитет радова?
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=556649#p556649:ig1gqo5r je napisao(la):
abrines » Пет Авг 03, 2018 8:39 am[/url]":ig1gqo5r]Вожде, како ти се чини квалитет радова?

Увек може боље. :wink:
 
Стазе у Земунском врту су одлично асфалтиране, бар тако изгледа. Али уређење једног врта би требало да подразумева и унапређење додавањем неких нових садржаја, а то је изостало.

1. Нема ни један једини водоскок, а тако велики и стари врт.
2. Главна стаза је могла да буде поплочана исто као тај део код гимназије који се види на слици са бистом, изнад.
3. Цветна леја на средини главне стазе је могла да се продужи целом њеном дужином.
4. Земунски врт који је вредан по много чему и због грађевина из 19. века и растиња, био би још вреднији када би добио садржаје које имају сви значајнији европски класични вртови: МУЗИЧКИ ПАВИЉОН, ЈЕЗЕРО, НЕКОЛИКО ВОДОСКОКА...

Најузорније уређен наш врт је Мањеж, мада и њему недостаје бар један водоскок а једини детаљ који нарушава сређеност врта су црно жути стубићи, које треба заменити живом оградом нпр.

Најпотпунији по вртним садржајима је Топчидер.Има и водоскоке и језера и скулптуре и грађевине, павиљон, мада је могућ и неки сличнији калемегданском музичком павиљону...

Дворски врт је лепо уређен и одржаван, али и њему недостају неки садржаји које сам навео, а пре свега мало више цветних леја којих у већем делу врта и нема, док се велике количине цвећа постављају уз здања.
 
Ili zgrada na zelenoj povrsini na dedinju koja se upravo zavrsava ...
 
Pa najlakše je srušiti nekome ko nije iz politike. Čisto sumnjam da je ovo u Ledinama zidao neko poznat (a i kvadratura je 80m2, malo veća trafika ili manja prodavnica)
 
Detaljan opis radova u Zemunskom parku:


Завршена обнова Градског парка у Земуну

Написано 04 мај 2018.

Градоначелник Београда Синиша Мали, генерални директор ЈКП Зеленило Београд Слободан Станојевић и представници општине Земун, обишли су данас реконструисани Градски парк у Земуну.

Највећи парк у Земуну после санације добио је другачији, лепши изглед. Стазе, застори и ободна степеништа у парку су потпуно обновљени (12.000 м2), а парк је богатији за још једно дечје игралиште.

Tом приликом градоначелник је подсетио да је у претходне четири године у српској престоници уређено више од 200 зелених површина. Истакао је да су радови на реконструкцији Градског парка у Земуну почели у октобру, као и да је за ту намену издвојено 60 милиона динара.

– „Уређена је површина од око 35.000 квадратних метара, обновљене су зелене површине, посађена стабла, постављене нове клупе, док су стазе и прилази споменицима асфалтирани. Дечје игралиште има нове реквизите, који су урађени по најновијим стандардима. Грађани Земуна и Београда добили су на коришћење још једну обновљену зелену површину“ – рекао је Мали.

Парк је сада прилагођен већем броју корисника. Постојећа матрица парка, као и садржаји су задржани.

– Изграђена је нова стаза, која треба да обезбеди да пешаци неометано могу да прођу до Вртларске улице, где се налази пешачки прелаз и семафор. Обновљени су платои око чесме и једног од малобројних сачуваних артеских бунара – рекао је Слободан Станојевић, директор ЈКП „Зеленило Београд”.

Платои у парку израђени су од гранитних плоча површине од 700 м2, са прилазним стазама од камених плоча (100 м2).

Санирано дечје игралиште има нови застор од гумених плоча површине 347м2. Стари реквизити су замењени модренијим.

Део површине око игралишта издвојен је за одмор посетилаца и пратилаца деце. Прилаз простору игралишта омогућен је стазама са три стране.

– На дечијем игралишту постављени су дечији реквизити из програма ЈКП Зеленило-Београд. Уграђено је укупно осам реквизита: пењалица, две клацкалице, две њихалице, две љуљашке и једне вртешке – напоменуо је Станојевић.

На игралишту је постављено шест клупа и три корпе за отпатке, а око њега је формирана жива ограда у дужини од 50м и засађени су ниски лишћари жалосне форме дуда Morus alba "Pendula" и јоргована Syringa vulgaris по 3 комада.

У целом парку постављено је 80 нових клупа и 35 ђубријера. Изграђена је и једна полукружна клупa око стабла са металном конструкцијом и чамовим лајснама.

Травњак је обновљен сетвом на површини од 25.500 м².

Градски парк је најстарији парк у Земуну. Оивичен је улицама Вртларском, 22.октобра и Немањином, и зградом Пољопривредног факултета.

На месту данашњег парка, од 1730. до 1871. године, када је Земун добио статус краљевског слободног града, налазио се такозвани контумац, односно карантин у којем су били смештени путници који би допутовали с друге стране реке Саве у тадашњу Аустроугарску. У контумацу је боравило много великана: Алфонс де Ламартен, Карађорђе, Јоаким Вујић, Ханс Кристијан Андерсен…

Изградња парка започета је 1880. године, када је озелењен простор око зграде Велике реалке, данашње Земунске гимназије. Преуређивање простора контумца у парк трајало је до 1886. године, а идејни творац и руководилац радова био је Иван Перковић.

Парк је једно време носио назив Елизабет-парк (по царици Елизабети Баварској), а данашњи назив је добио после Првог светског рата.

Градски парк се простире на површини од 7.72 хектара. У оквиру парка налазе се две цркве једна до друге, православна црква светог архангела Михаила и Гаврила и католичка црква светог Рока, које су 1966. године проглашене културним добрима. Обе цркве су биле изграђене у стилу умереног барока, а за потребе особа које су проводиле прописани временски период у контумцу.

Као и у сваком већем парку, и у овом су своје значајно место добиле скулптуре као уметнички израз у слободном простору. Постављене у јавни простор, изложене дивљењу пролазника, у Земунском парку налазе се скулптура “Бомбаш”, дело вајара Вање Радауша из 1946. године и скулптура “Талац” вајара Бориса Калине из исте године. У парку се налази и неколико споменика, споменик Алфонсу Ламартену, Бранку Радичевићу и споменик-Хачкар српско-јерменском пријатељству.

Између Земунске гимназије и касарне постављени су остаци римског саркофага.

Парк је подељен на два дела централном алејом са чије обе стране се налази дрворед.

У парку се налази око 1300 стабала дрвећа различитих врста од којих 9 имају статус заштићеног природног добра. Пет стабала тисе ( Taxus baccata) и четири групације птерокарије (Pterocarya fraxinifolia), представљају велику ботаничку ведност и својеврсну хортикултурну баштину нашег главног града.

Земунски парк испуњен је свим садржајима који су карактеристични за један градски парк. У њему се налазе стазе за шетњу, клупе за одмор и релаксацију, два дечја игралишта и теретана за вежбање на отвореном.

https://www.zelenilo.rs/novosti/zavrsen ... a-u-zemunu
 
Obožavam park na Banovom brdu! Stvarno mislim da je jedan od najboljih i najlepših parkova u Beogradu. Iz tog razloga sam hteo da mu posvetim malo pažnje u obliku jedne fotoreportaže i jedne male diskusije o prednostima i manama parka, kao i potencijalnim intervencijama da se mane uklone.

Počinjemo znači sa fotoreportažom:
 
Park na Banovom brdu stvarno ima puno prednosti i voleo bih da počnjem sa njima da ne pomisli neko da samo hejtujem kad budem iznosio mane.

Prednosti (ovo naravno po mom skromnom mišljenju):

-- Park je na idealnoj lokaciji između stambenih zgrada što znači da je dostupan velikom broju posetilaca ali ipak ima osećaj ušuškanosti (osim možda na samoj ivici parka kod Požeške)
-- Gradsko zelenilo prilično dobro održava park. To se najviše vidi leti kada se često kosi trava i izvode razni radovi održavanja drveća i ostalog zelenila.
-- Sadržaj parka je prilično dobro usklađen sa realnim potrebama korisnika (to se odnosi na dečija igrališta, teretanu na otvorenom, kafiće, itd.)
-- Kavez za kuce koji je nedavno izgrađen se pokazao kao pun pogodak i vlasnici pasa ga često koriste.
-- Staze u parku su prilično dobro raspoređene i u relativno su dobrom stanju.
-- Kafići koji se nalaze na obodima parka su popularni i doprinose atmosferi u parku (pogotovo kada rade bašte).
-- Park je zaista veoma prijatan za sve oblike korišćenja i privlači mahom normalne ljude koji ga koriste na pristojan način bez bahaćenja (čast izuzecima)

E sad, par reči o manama parka:

-- Jedna od većih mana je količina đubreta (koju nisam hteo da slikam jer sam bio izuzetno pozitivno raspoložen). Ne bih da kritikujem previše zelenilo jer se vidi da se trude, a i nije samo njihova krivica, ali kante za đubre se ne prazne redovno i često se desi da vrane raznesu đubre po parku. Naravno, ima i debila koji bacaju van kante i još većih debila koji su u stanju da bace i razbiju staklenu flašu tako da se često na stazama nalazi poprilična količina razbijenog stakla.
-- Park je noću prilično loše osvetljen. Rasveta je loše raspoređena, zastarela i često se kvari. Ne znam ni ja sam koliko sam puta prijavio kvarove. Ovo je problematično zimi kada rano padne mrak i kada su ljudi primorani da kroz mrak pokušavaju da se ne razbiju na neravnim stazama i stepenicama.
-- Veći broj dečijih igrališta su u veoma lošem stanju i ne koriste se često.
-- Čak i glavno centralno igralište koje privlači veliki broj korisnika (čak se ponekad čini i preveliki) nije u bog zna kakvom stanju.
-- Teretana na otvorenom je takođe veoma popularna ali nažalost noću nije osvetljena. Podloga od piljevine se takođe dosta istrošila i izliva se na stazu koja se nalazi nizbrdo od teretane.
-- Kavez za pse je stvarno dobar dodatak parku. U večernjim satima ga koriste vlasnici većih pasa tako da su oni koji imaju pudlice, maltezere i druge bezopasne pse slobodni da ih bez brige šetaju van kaveza. Međutim, jedna velika mana je da staza od behaton kockica koja vodi od kapije kaveza ne doseže do klupica gde sedu vlasnici tako da su korisnici kaveza primorani da hodaju po blatištu ili prašini ukoliko žele da sednu.
-- Park nema javni WC. Ono što ima je toi-toi koji godinama stoji na sred parka i koji smrdi do zla boga. Ne znam ko koristi taj toi-toi ali mislim da ga roditelji sa malom decom zbog vonja izbegavaju.

Eto toliko od mene. Slobodno dodajte šta god vam padne na pamet.
 
Vrh