Šta je novo?

Vodovod i kanalizacija - BVK

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=553820#p553820:2hqcsz2j je napisao(la):
boca-ica » 23 Jul 2018 07:10 pm[/url]":2hqcsz2j]
Koliko sam skapirao osnovna podela je u spoljašnje i unutrašnje hidrate, pa tek onda ide ostala podela
a kako je njihova namena za situacije ,,ne daj Bože,, trebalo bi insistirati na dualnu funkciju
kako bi gradjanima postali još bitnij, i svakodnevno korisniji

Koliko se secam nekadašnjeg noćnog prizora sa ćoška Teraziskog parka uz Prizrensku
obavezno su perači ulice imali namotano crevo na onom ogromnom koturu i tako prali ulicu bez cisterne
a priključivali su se na ..... h i d r a n t :kk:

dualna primena :idea:
naravno i gradsko zelenilo bi moglo češce da koristi te hidrate ... eh... pamtim i prskalice po Bg parkovima..... naravno priključeni na hidrant

danas sve redje su dualne upotrebe hidratna , verovatno zbog ne znanja ....
ne diraj crveno ... opasno je :lol: :lool: :lol:
Boco, to namotano crno crevo su polivači ulica nekada priključivali na ulične "hidrante" upuštene ispod nivoa trotoara (sa vertikalnim portabl nastavcima), ali ti "hidranti" su (sem u jednom delu grada i dosta davno) bili prosto izvod običnih uličnih cevi sa pitkom vodom, što je jedina globalna vodovodna mreža koja u gradu sada postoji. U pitanju je obična fizika. Crevo se priključuje na cev većeg promera a metalna glava creva za polivanje je na vrhu sužena na veoma mali otvor. Veliki odnos ova dva preseka (cevi u zemlji i otvora creva) onda povećava pritisak na izlazu uz creva, pa je tako taj mlaz bio jak i daleko dobacivao. Međutim to se ne dobija zato što su "hidranti" bili deo posebne hidrantne mreže sa daleko većim pritiskom, nego što je presek dovodne cevi bio veliki (što omogućuje veliki protok), pa onda taj veliki protok mora da izađe kroz mali otvor, a to onda u istom odnosu povećava brzinu mlaza na izlazu iz creva za polivanje.
 
Mislim da je Nurko meša hidrantsku mrežu za privredne objekte i zgrade sa onim za gradsku hidrantrsku mrežu.

Naime, u Pravilniku o tehničkim normativima za instalacije hidrantske mreže za gašenje požara, "Službeni glasnik RS", broj 3 od 12. januara 2018 se već napočetku u tački 1 kaže, citiram:
" 1) instalacija hidrantske mreže za gašenje požara je vodovodna mreža koja se sastoji od objekata, cevovoda, opreme i uređaja kojima se voda za gašenje na siguran način dovodi od pouzdanog izvora vode do objekata i prostora štićenih instalacijom hidrantske mreže, a na koju se ugrađuju hidrantski priključci za gašenje požara;" kraj citata.
Detalje možete naći na:
www.mup.gov.rs
Lat_Pravilnik+o+tehničkim+normativima+za+instalacije+hidrantske...
 
Gringo wrote : Mislim da je Nurko meša ....

NE meša :!:

U svom postu jasno je napisao da hidratska mreža ne mora biti povezana na gradsku vodovodnu mrežu vec i na bunare, izvore i sl.

a kao potvrdu da Nurko meša navodiš član zakona u kome iziričito piše
,, ....dovodi od pouzdanog izvora.... ,, a NEpiše dovodi od vodovodne mreže

Opet
1:0 za Nurka ,
pa lepo napisah : ja verujem Nurku ... :kk: :lol: :kk:
 
Naravno da meša dve mreže. Već sam bar dva puta objasnio zašto. Posebni priključci lokalne hidrantske mreže zgrade u najboljem slučaju mogu biti na trotoaru ispred te zgrade, podzemnim cevima povezani za zgradu čiji su deo. Međutim ovde je pukla cev ispod same sredine velike petostruke raskrsnice, pa pošto on insistira da je i to deo hidrantske mreže, onda bi ta cev morala biti deo gradske hidrantske mreže, budući da bi se samo gradska mreža provlačila ispod sredine ulica i raskrsnica. Inače bi radovi na instalacijama privatne zgrade zahtevali kopanje javnih ulica i zatvaranje saobraćaja u čitavom delu grada. To se jednostavno ne radi, jer gradske ulice i raskrsnice nisu privatni plac pa čak ni trotoar oko njega. A znamo da nivou grada takva "gradska hidrantska mreža" ne postoji. Pa je daleko verovatnije da je pukla neka centralna ulična vodovdna cev za pitku vodu, jer su samo ONE ispod ulica i velikih raskrsnica.
 
Аман људи, ствар је једноставна. Хидрантска мрежа не сме да враћа нечисту воду у водовод, а ако је реализована тако да може да меша, онда се не сме напајати техничком водом. Другим речима, у таквој хидрантској мрежи се не сме употребљавати сценарио да ватрогасна цистерна пумпа воду у хидрантску мрежу. Лепо написано и у правилнику. Угасили би сте пожар али и потровали народ.

Узгред, хидрантске мреже се реализују прстенасто, а Водовод и канализација понајбоље зна где су му цеви и у складу са тим издаје саопштења.
 
Vodovod i kanalizacija da zna gdje su mu cjevi ne bi ih trazio bagerom
U komsiluku su raskopali cijeu ulicu popreko trazeci glavni vod krenuli od zgrade pa dok nisu natrefili
Da su znali gdje su im cijevi pola ovih razvaljivanja ne bi bilo po gradu
I sve iz nasih dzepova svako slucajno ostecenje nisu nikom naplatili jos
A sto se tice hidrantske mreze neci da se upustam u raspravu dok ne provjerim detaljno
Ono sto znam da pola hidranara nema vode
I da su ona 3 na potezu od kneza milosa do terazijs isprd dvorova do sad mjenjali bar 6 puta svaki
 
Па постоје и суве хидрантске мреже. Њих напајаш водом тек кад почнеш да гасиш пожар.

Спољње-Унутрашње.
Мокре-Суве.
 
Govorim o ulicnim hidrantma duz bka svi su istog tipa tj trebaju biti pod pritiskom stalno
 
Требају бити означени ког су типа, којој мрежи припадају и редовно тестирани, али не морају бити исте врсте. Град се развија вековима и поједини системи се постепено иновирају и тешко је достићи ниво да је све унифицирано и да можемо засигурно тврдити да је нешто изграђено на овај или онај начин, али зато на јединствен начин означавамо хидранте.

За сваку мрежу постоји пројекат и ватрогасци су упознати са планом гашења сваког објекта. Улога ватрогасне полиције није да само седи и чека да избије пожар, она и активно учествује у сваком пројкету изградње, сваки анализира и даје своје мишљење.
 
Rekonstruisani dio bulevara od vuka do cvetka ima novi mrezu pritom radi hidrant kod djeram pijace jedan kod opstine zvezdara ostalo jok
Isuvise imas zelju da opravdavas javasluk u ciojoj god su nadleznosti hidranti .
Reko bih da mreza uopste nije u zadovoljavajucem nivou
Sad su rekonstruisali ruzveltovu i stavljali dva razlicita tipa hidranta
 
Jos malo o javasluku u JKP BVK.
Ako imate tu nesrecu da vam pukne vodovodna cev u blizini kuce posle dva meseca od intervencije majstora iz Beogradskog vodovoda moracete da se iselite jer su kuce postale opasne zbog rusenja.

"Kuće koje samo što se ne sruše, popucali zidovi, veliki procepi na fasadama, hitno iseljen vrtić, ulegli trotoar i izdignuti ivičnjaci slika su Novogradske ulice nakon što su, kažu stanari, radnici popravljali kvar na vodovodnoj mreži."

https://www.blic.rs/vesti/beograd/tonu- ... ti/jvvhsh1
 
jos jedan od razloga zasto mi se gade SVE privatno gradjene zgrade i zasto bih zabranio takvu gradnju
 
Pre dva dana sam prolazio kroz raskrsnicu gde su bili oštetili cev, pa sam iskoristio priliku da pogledam ima li tu ikakvih tragova nekoj hidrantskoj mreži. Naravno da nema. Obišao sam čitav krug i pronašao samo jedno mesto gde bi se vatrogasci uopšte mogli priključiti, a i ono nije baš na samoj raskrsnici. Poklopci tih starih šahtova sa ventilom i priključkom inače imaju ovalni oblik i izgladaju ovako. Ranije su pre svega korišćeni da se tu noću priključe cisterne koje peru ulice, a po potrebi i za gašenje požara. Međutim oni su deo obične i jedino postojeće vodovodne mreže sa pitkom vodom. Od hidrantske mreže sa svojim strateški raspoređenim priključnim mestima (koja još tobože prolazi kroz sred raskrsnice ka drugim zgradama) nema ni traga.

Pogledajte prilog 7
Ovako izgleda ako je u pitanju samo ventil.

Pogledajte prilog 6
Na tabli sa obaveštenjem o radovima inače jasno piše, ne samo da se ovde radi rekonstrukcija VODOVODA, nego je nacrtana i trasa cevi koje se menjaju duž Balkanske, a one prolaze tačno tamo gde je se na novinskoj fotografiji videlo da je izbio gejzir. Pa je cela Njurkova mistifikacija o tome kako posebna mreža mora da postoji pošto su novinari rekli da nije u pitanju pitka voda sasvim bez osnova.

Pogledajte prilog 1

Po tamnijem asvaltu vidite gde je kopano na samoj raskrsnici i zatim odmah ponovo asvaltirano.

Pogledajte prilog 5
Pogledajte prilog 4
Pogledajte prilog 3
Pogledajte prilog 2
Ovo poslednje su privremeni priključci na novoj vodovodnoj cevi duž Balkanske koja dalje vodi ka mestu havarije.
 
Na fotki se vide tri mala kruga tj poklopca za ventile
 
Da, video sam ih. Ali to su samo pristupi ventilima za zatvaranje vode koja ide kroz cevovode pitke vode ispod ulice (onih sa dijagrama), a ne priključna tačka na kojoj je moguće povezati se sa cevima, što je neophodno za hidrant. Zato sam stavio obe slike, i ovalnog i okruglog poklopca. U drugom ima mesta samo za šipku sa cevastim ključem na kraju koja naleže na osovinu ventila, a drugi je veći, pa u njemu ima mesta i za ventil i za priključnu tačku na cev. Kad se taj veći, ovalni poklopac skine, ventil i priključna cev izledaju ovako. Međutim nešto dalje sam pronašao samo jedan ovalni poklopac, što je nedovoljno za Njurkovu posebnu hidrantsku mrežu u ovom prostoru.

 
Stari način pranja ulica, bez kamiona cisterne, sa crevima namotanim na kolica. Ovo je Zagreb 1930. ali tako je bilo i u Beogradu, sve do kupovine dovoljnog broja kamiona cisterni.

Pogledajte prilog 1
Priključak na trenutno najbliži podzemni hidrant je sa leve starne.

 
Ovih dana uveliko na malom prostoru, vrše se veliki radovi, na jednom od novih Zemunskih kolektora
Konkertn o na sredini Banatske ulice (izedju okretnica 17 sjedne strane i okretnice 18 sa druge strane ulice)
baš su se vrlo dubuko ,,ukopali,,

Pretpostavljam da novo mnogo ljudno naselje ,,Zemunske kapije,, koje se završava
mora da ima i odgovarajucu infrastrukturu-kanalizaciju te su ovi obližnji radovi neophodni

Kuda misle sa ili bez prečiščavanja, tu kanalizaciju da sporovedu to baš i nije jasno :roll:
nadam se da nece na kraju biti otvorenog izlivanja u Dunav kod Pupinovog mosta.

Evo i sličica :sesir:
 
Ради се и кишни колектор и секундарна кишна канализација на раскрсници Мишка Крањца и Патријарха Димитрија у Раковици. Од када знам за себе, ту су биле поплаве чим падне која кап. Радове изводи добро познати Баувесен.
 
Bar oko skupštine sve ima , al tu treba da bude i neko ko ume i da čita .... :lol: :lool: :lol:

torzan1
+1 :D za sličicu
 
Inace pre dva dana je u Bulevaru posle raskrsnice sa Ustanickom pukla neka cevcuga, ceo kraj je bio u blatu, ovi ispod u Rebeke Vest i Zivka Davidovica izbacivali lopatama blato iz garaza.
 
Vrh