Šta je novo?

Deponija i spalionica u Vinči

Ne davimo Beograd priča o ovoj prevari već mesecima. Dobro je da su se setili opozicioni političari da mogu da počnu da rade svoj posao.
 
Sta uopste znace poslednje dve stavke? Cista politicka korist, a ne zelja da se stvarno nesto dobro uradi.
 
OTPAD OSTAJE U VINČI Nova spalionica će proraditi do 2022. a stara deponija biće HERMETIČKI ZATVORENA
.... Stari otpad se, međutim, ne može koristiti za tretman u budućoj spalionici. Njegov kvalitet je problematičan, ne postoje podaci šta se sve tu nalazi i u kojim količinama. Taj otpad ostaće zauvek, ili dok ne bude razvijena neka nova tehnologija ili nastao ekonomski razlog da se njegove naslage prekopavaju ili vade. U spaliconicu će, dakle, moći da bude otpreman samo novopristigli otpad - rekao je Milačić....
Izvor i ceo tekst
https://www.blic.rs/vesti/beograd/otpad ... ce/wh2lh9w
:shock:
 
To je i planirala firma u kojoj je moja drugarica radila (da se samocitiram)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=459427#p459427:3ni7kuzj je napisao(la):
astrodule » 17 Jun 2017, 08:39[/url]":3ni7kuzj]Evo šta planira jedna od firmi (4 ili 5 je u opticaju) koja će da konkuriše za javno privatno partnerstvo za vinčansku deponiju.

Praviće se neka kao brana (oni to zovu dajk) koji će da spreči klizište. Iz postojećeg đubreta će da se vadi gas. Kada izvade sav gas postojeća deponija će da se prekrije nekim super platnom i time praktično hermetički zatvori.

Od novog đubreta koje će da dolazi u rekciklažu će da ide samo građevinski materijal (šut) koji će se dalje koristiti za puteve. Ostatak đubreta će da se pali i da se pravi elektro i toplotna energija. Toplotna energija će da se sprovede do toplane na Konjarniku, a elektro do Smederevskog puta. Grad samo treba da preuzme tu energiju, a svu infrastrukturu (cevovod do toplane i kablovi do Smederevskog puta) pravi firma.

Što se tiče ostalog đubreta za reciklažu, to đubre neće ni dolaziti do njih. Oni će sve osim šuta da pale.

Projekat vredi oko 350M evra i 25 godina će Vinča biti njihova.
 
Dosta se ovo poklapa sa onim što je planirala i firma drugarice. Verovatno je sve to standardna procedura.

Pripreme za 330 mil EUR vrednu investiciju

biće zatvorena postojeća deponija u Vinči i investitori će počećeti da iz nje izvlače deponijski gas,

Grad ima obavezu i da napravi branu, veliki potporni zid koji treba da zaustavi klizanje smeća ka Dunavu. Pored stare, otvoriće se nova deponija, sa svim propratnim elementima: kasetama, cevovodom za skupljanje procednih voda, preradom otpadnih voda, separacijama, pokrivanjem. Biogas ćemo izvlačiti i iz stare, i iz nove deponije

Ne, reciklažom se ne bavimo. Država prvo mora da obezbedi separaciju otpada i uslove da se mnogo veći njegov deo reciklira.

Grad će dosta toga morati da uradi. Iz ovog intervjua vidimo da Grad pravi branu, a po priči drugarice, moraće da napravi i skoro svu infrastrukturu za transfer energije do neke tačke (ona je spominjala toplanu na Konjarniku). Iz nekih drugih projekata u koje je upućena, Grad skoro ništa nije uradio na vreme, pa se zato plaćaju penali. Verujem (nadam se da grešim) da će i ovde biti tako.
 
Grad će dosta toga morati da uradi. Iz ovog intervjua vidimo da Grad pravi branu, a po priči drugarice, moraće da napravi i skoro svu infrastrukturu za transfer energije do neke tačke (ona je spominjala toplanu na Konjarniku). Iz nekih drugih projekata u koje je upućena, Grad skoro ništa nije uradio na vreme, pa se zato plaćaju penali. Verujem (nadam se da grešim) da će i ovde biti tako.
Pa na kraju od tih penala isplaticemo i cenu samog postrojenja
te kad se sve sabere
MI placamo sve ovo a neko to dobija za džabe da skuplja kajmak-danak od nas :kum:
 
Izvor: Novosti.rs

Rome sele zbog deponije
bgd-rome-a-stankovic_620x0.jpg

Javni uvid u nacrt odluke o izmeštanju domaćinstava, kako bi se izgradilo novo postojenje za preradu otpada u naselju Vinča. Kada privatnici preuzmu prostor, sakupljači sirovina neće moći da nastave posao.

ZBOG izrade novog postrojenja za tretman otpada na deponiji "Vinča", 17 porodica koje žive u neformalnom naselju u ovom delu opštine Grocka, moraće da budu iseljene. Osim toga, oni će ostati bez prihoda koje ostvaruju kao sakupljači sekundarnih sirovina, jer će ovaj posao moći da obavljaju još godinu i po dana. Ovaj nacrt odluke o neophodnosti iseljenja, od juče je na javnom uvidu u zgradi Gradske uprave.

U skladu sa ugovorom o javno-privatnom partnerstvu, koji je Grad sklopio za usluge tretmana i odlaganja komunalnog otpada, u obavezi je i da sprovede "Plan fizičkog izmeštanja naselja" koje se uglavnom sastoji od romskih porodica. Moraće i da ponovo uspostavi izvor prihoda sakupljača sekundarnih sirovina, jer sa novim načinom poslovanja za njih neće biti potrebe na ovom prostoru. Kako se navodi u nacrtu, ovo zemljište nije prediđeno za stanovanje, a kvalitet objekata sastavljenih od drvenih dasaka i kartonskog otpada, ne ispunjavaju nijedan uslov za legalizaciju.

- Formirana je radna grupa koja je izradila plan preseljenja, a urađen je konačni popis stanovnika neformalnog naselja - stoji u nacrtu odluke. - Sekretarijat za socijalnu zaštitu je nekoliko puta obilazio domaćinstva kada im je rečeno da će se organizovati preseljenje. Nakon usvajanja ovog plana i rešenja gradonačelnika, danom zaključivanja ugovora smatraće se da su domaćinstva raseljena sa lokacije.

Kako se navodi u planu, domaćinstva koje imaju neko zemljište ili imovinu, biće potpomognuta da se na njima izgrade ili poprave stambeni objekti. Ostala će biti smeštena u stanove u svojini Grada.

- Zakup će biti obezbeđen uz neprofitnu stanarinu na period od pet godina sa mogućnošću produženja - objašnjeno je u dokumentaciji. - Stanari će snositi troškove redovnog održavanja, popravke, instalacija, a moraće da plaćaju "Infostan", kao i račune za električnu energiju. Kao i drugim socijalno ugroženim, računi će biti umanjeni od 10 do 30 odsto. Onima koji nemaju primanja pomoći će se da pronađu zaposlenje.

Popisom je, takođe, konstatovano da sve porodice u ovom neformalnom naselju uglavnom žive od prodaje sekundarnih sirovina, pa će im glavni izvor prihoda presušiti.

- Iako se krajem 2018. godine zemljište predaje na upravljanje javno-privatnom partneru, sakupljači sirovina će biti u mogućnosti još narednih godinu i po dana da rade, do zatvaranja stare i otvaranja nove deponije - navodi se u Planu.


ZA RASELjAVANjE 14.000 EVRA

Novac za finansiranje raseljavanja predviđen je budžetom Grada Beograda. Za renoviranje kuća za dva domaćinstva koje ih poseduju biće izdvojeno 14.000 evra. Za troškove prevoza ljudi i stvari 900 evra. Kako se navodi u nacrtu plana, njima će biti pružena pomoć pri pribavljanju ličnih dokumenata, upisu dece u školu i ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu, kao i uspostavljanju novih izvora prihoda.

http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... 1%98%D0%B5
 
Pa zato sto novi sad ima cuvare kontejnera i zato sto postoji obrnuta logikakaznimo ga kvari nas nered nece da moze RaE populacija sigurno ima sve dozvole .Kao sto nece da uvedi dinar za pet ambalazu itd
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=559366#p559366:1jgzi2jk je napisao(la):
boca-ica » 14 Aug 2018 09:25 pm[/url]":1jgzi2jk]OTPAD OSTAJE U VINČI Nova spalionica će proraditi do 2022. a stara deponija biće HERMETIČKI ZATVORENA
.... Stari otpad se, međutim, ne može koristiti za tretman u budućoj spalionici. Njegov kvalitet je problematičan, ne postoje podaci šta se sve tu nalazi i u kojim količinama. Taj otpad ostaće zauvek, ili dok ne bude razvijena neka nova tehnologija ili nastao ekonomski razlog da se njegove naslage prekopavaju ili vade. U spaliconicu će, dakle, moći da bude otpreman samo novopristigli otpad - rekao je Milačić....
Izvor i ceo tekst
https://www.blic.rs/vesti/beograd/otpad ... ce/wh2lh9w
:shock:
Ne znam što te čudi to, to je standardna procedura kada se zatvara deponija. Ako je do sada sve rađeno kako treba, sabijan otpad, posipan zemljom i kvašen, onda ovo neće biti problematično. To se pokriva raznim materijalima, pokrivačima, a na kraju bi trebalo da se posadi neko brzorastuće drveće i da se iskoristi zemljište za nešto rekreativno, jer ni za šta drugo ne može. Pogotovo ne za građenje objekata. Samo to se neće desiti, a ne znam koji im je to fazon da je pokrivaju/zatvaraju, pa to je ogromna površina, gde će onda da se odlaže budući otpad.
 
Pre zatvaranja Batajničke deponije na njoj se nalazilo svašta ....od vreca punih novca, pa do starih mašina i ....
Ista po zatvaranju jeste nasuta zemljom
ali nikada nije pošumljena i takva pretvorena u ozelenjeno brdo koje moze biti malo izletište za koim Bataja vapi,
sada po njoj se mogu videti i samonikla drveca ali i crne ture istovarenog djubreta ... pošumljavanje nit je bilo nit ce biti
a vec smo davali novce za pošumljavanje Bgda... i ko zna gde su završili al na Batajničkoj deponiji sigurno nisu. :(

U čemu bi se od Bataje razlikovala i zatvorena Vinča , kad su to isti nadležni sa istim osobinama i odnosom ? :roll:

Ta gomila smeca sastavljena je od raznoraznih stvari pa i onih interesantnih za reciklažu a čije vreme raspadanja je različitio
Ako bi se pristupilo kao prema rudniku ,
naravno da bi bilo dosta jalovine kao i u svakom dr. rudniku ali i viskoki procenat bi bilo i rude, tj reciklažnog materijal :!:
pa tek onda takva ,,pretresena,, jalovina da se pokriva zemljom a potom i ozelenjava-pošumljava

To po citiranom članku se nece desiti, vec je najvljena identična sudbina ko Bataje :twisted:

Što se tiče novog planiranog dela Vinčanske deponije sama situacija je opisana i u naslovu ove teme - š t e t n o -
te je izlišno išta više o tome pisati.... šta je naumljeno to ce i sprovesti.... direktiva je direktiva....

:sesir:
 
Ne isplati se sada prebirati po zatrpanim slojevima. Da im se isplati, naravno da bi se radilo. Samo će da izvuku gas i da heremtički zatvore posle toga.
 
,,,Ne isplati se sada prebirati po zatrpanim slojevima....
Pa sad .... u odnosu na šarenu paletu deponije Bataje glavni faktor je period raspadanja
ono što je sigurno- materije organoskog porekla su se vec raspale i gotovo nestale -
tako da u njenim naslagama kao prisutan ,, rudarski ,, materijal
je onaj sa dugim i vrlo dugim periodom raspadanja
a to su zapravo sve ne organske stavari ( a imaju bitne vrednosti za reciklažu)

Bez istraživačkoih podataka dobijenih sadašnjim uzimanjem uzoraka iz Batajničke deponije
i sačinjavanja prave studije isplatljivosti
i moja tako je i tvoja izjava , zapravo čista proizvoljna paušalna ocena, bez mnogo vrednosti :lol:

Nakon desetak godina po zatrpavanju Vinčanske deponije ovo ce moci isto da važi i za nju

:sesir:
 
Pa ne znam zašto je paušalno. Firma je privatna i gledaju profit. Ni pobedničkoj firmi, ni firmi u kojoj je bila moja drugarica nisu planirali ništa sa postojećim đubretom osim da izvuku gas.
 
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=kPLNrL104Eo[/youtube]
 
Svi oni znaju dobro matematiku, a smece im postalo omiljeno, podzemni kontejneri, deponije...
 
Blam

Nema baš odgovarajuće teme za nešto ovako, ali pošto je ova rekonstrukcija trga takođe ispala prilično šaljiva, evo ipak ovde.

Odbornicima skupštine su podeljeni materjali sa ugovorom između spalionice đubreta Vinča i francuske kompanije Suez. Ispalo je da će nas to koštati neverovatnih 1.148.000.000 evra, i da će plate rukovodioca biti i do 30.000 i 42.000 evra mesečno. Međutim, neko od autora ugovora je zaboravio da iz dokumenta izbriše jednu editorsku napomenu, pa smo tako iz napomene na dnu doznali kako se ovakve kalkulacije troškova sada prave:

mediaservlet


https://direktno.rs/politika/234506/ugo ... 1-148.html
https://www.youtube.com/watch?v=kPLNrL104Eo
 
Ovo nije blam nego je za momentalni pad gradske vlasti i hapsenja uz cesljajnje svih papira da se utvrdi gde se jos "naduvavalo", ali daj da jos slusamo o Djilasu i sredjivanju fasada.
 
ne obara...
dize na pijadastal hajduciju...
pa cak i da se ,,gora,,za trese ( a nece) rodi ce se samo mis... haducija je to :grand:
 
Postojeća deponija u Vinči zatvara se za šest meseci

Nova deponija, postrojenje za tretman otpada i proizvodnju energije, postrojenje za reciklažu građevinskog otpada, u okviru prve faze radova biće završeni za mesec i po dana, dok će ceo projekat biti gotov do kraja godine, navode iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Sanacija postojeće deponije predviđa prestanak deponovanja otpada, dreniranje i izvlačenje procednih voda, postavljanje odgovarajućih cevi za sakupljanje gasa, i na samom kraju zatvaranje postojeće deponije. Gradska sekretarka Ivana Vilotijević objasnila je da je Grad Beograd krajem 2018. godine sprečio ekološku katastrofu izgradnjom brane na deponiji koja služi za prolazak ocednih voda i sprečava dalje klizanje deponije ka Dunavu.

– U tu branu uloženo je skoro dva miliona evra i ona je rešila dosta problema. Deponija „Vinča” postoji 45 godina i taj višedecenijski problem Beograda će zahvaljujući ovoj vlasti biti konačno rešen. Sve je to moglo bolje, još 2007. godine, kada je Vlada Srbije donela odluku da sanira deponiju u Vinči. Proces pronalaska partnera je zaustavljen 2008. godine – rekla je Vilotijevićeva.

Prema njenim rečima, od tada, pa do danas, svaki dan se na deponiju odlaže dodatnih 1.500 tona otpada.

– Priče o navodnim požarima na deponiji koje se plasiraju mesecima, neistinite su. Zbog klizišta se otvaraju šupljine iz kojih isparavaju prirodni gasovi, a koji u dodiru sa kiseonikom stvaraju dim. Ta pojava na deponiji je višedecenijska – dodala je ona.

Sve će to biti rešeno u narednih nekoliko meseci prema projektu koji predviđa izvlačenje metana specijalnim cevima. U rešavanje ovog problema krenulo se tenderskim postupkom 2015. godine, koji je završen dve godine kasnije.

– Ugovor o javno-privatnom partnerstvu koji je Grad Beograd zaključio 29. septembra 2017. godine sa kompanijama SEUZ iz Francuske i ITOČU iz Japana, doveo je do osnivanja domaće firme „Beo čista energija”. Sve to predviđa sanaciju i zatvaranje postojeće deponije, izgradnju nove sanitarne deponije i postrojenja za tretman građevinskog otpada, izgradnju kombinovanog postrojenja za tretman otpada i proizvodnju energije, kao i tretman deponijskog gasa koji će potom biti korišćen za proizvodnju energije – objasnila je gradska sekretarka.

Prema njenim rečima, izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i tretman građevinskog otpada trebali bi da budu završeni do kraja 2020. godine. Izgradnja kombinovanog postrojenja za tretman i proizvodnju energije iz otpada počeće sredinom ove godine.

– Kompletan projekat će biti završen do kraja 2022. godine. Elektrana će biti izvedena u skladu sa svim srpskim, ali i propisima Evropske unije, imajući na umu da je Srbija u fazi pregovora za poglavlje 27, koje je vezano za životnu sredinu. U elektrani će sagorevati samo otpad organskog porekla. Evropska unija izdala je prošle godine nove preporuke za dozvoljene emisije gasova, predviđena je ugradnja dodatne opreme kako bi, kada bude izgrađena i puštena u pogon, elektrana bila u skladu sa standardima EU – navela je Vilotijevićeva u izjavi za Tanjug.

izvor: beograd.rs
 
Vreme je da se Vinca zatrpa i odredi nova lokacija
koju treba prvo adekvatno pripremiti a ne ko sto je bila Bataja i Vinca , po sistemu samo trpaj i trpaj a curi i rasipa djubre na sve strane

Ne treba nama modernizacija stare deponije, Nama treba nova moderna deponija

a to je problem koj niko ne zeli da razresi jer podrazumeva unesrecenje negog dela periferije
na zalost mora tako .... Bataja izdrzala svoje pa je ,,oslobodili,, sad je Vinca izdrzala svoje, pa je treba osloboditi
al koga unesretiti sada . :roll:
Sada pred izbore sigurno ovo vrelo pitanje niko nece smeti da potegne a kamoli da razresi


:sesir:
 
Vrh