Šta je novo?

"BW Arcadia i Aurora - BW Verde i Aqua" - Beograd na vodi

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=561904#p561904:21fivxpk je napisao(la):
stanislaw » 24 Aug 2018 10:31 pm[/url]":21fivxpk]
Zabavlja me i Veliki Vračar sa tezom da je ova arhitektura daleko, daleko ispred socrealističkih solitera.

Лепо је што се забављаш, то ме радује. Али ја једноставно нисам рекао да је нека архитектура `далеко, далеко испред друге` јер нисам квалификован за то (бавим се електротехником и нисам архитекта као већина овде), већ да су мени, обичном посматрачу, ови стамбени солитери лепши од многих у блоковима, укључујући и ове које помињеш у блоку 23 а и оне на кеју у Земуну (који ми се иначе свиђају). Могу ја бити потпуно оперисан од укуса, али у чему је проблем да могу прозборити шта је мени лично лепо или не?
И још нешто, мене као лаика до сада су уверавали да на нашем НБГ преовладава `модерна` а не `соцреализам`, али изгледа да сам опет испао жртва непрекидне пропаганде овде код нас.Теби је много лакше, крећеш се како кажеш на релацији - Немачка, Аустрија, Швајцарска...,широки су тада видици,... а ја Миријево, Карабурма, Дорћол па у 15.00 назад, мука и брука...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=561904#p561904:21fivxpk je napisao(la):
stanislaw » 24 Aug 2018 10:31 pm[/url]":21fivxpk]
Pošto Velikom Vračaru sreću kvare "degradirajuće informacije" kako je projekat Kule Beograd reciklirani SOM-ov projekat za jednu slilčnu kulu koja nije realizovana, podatak je apsolutno tačan jer su Beobuildovci svojevremeno dali link gde se to videlo,..................., pa neka pretraži forum onaj kome je teško da poveruje u sve što kvari idilu koju emituju svi domaći mediji izuzev, jelte, N1 i Danasa...

Никакву срећу ми не квари информација о одбаченом СОМ-овом пројекту куле, нити сумњам у исту, него бих волео да видим ту причу са све сликама, па сам тражио линк, зашто је то проблем ако је при руци, није лако претраживати цео форум.
Таква информација да је неки град одбацио пројекат куле, а да је у Београду прихваћена као репрезентативни објекат, јесте деградирајућа ако је тачна, и мислим да би била посластица и на Н1 и на О2 код Кесића и на Првој код Ивановића и у Данасу, Нину... Треба их обавестити, ако не знају. Незаинтересовани би били свакако Пинк, Студио Б и Информер...
 
Ruku na srce i taj reciklirani projekat Kule Beograd je za nekoliko kopalja bolji od svega ostalog što smo dobili u BNV. Dovoljno je nesvakidašnji da zaslužuje da se nađe na obali reke. Za razliku od celog BNV arhitektonski je kula potpuno nesporna - visok i vitak objekat može samo da akcentuje, a nikako da degradira bilo kakve vizure ili ambijentalne celine Savskog amfiteatra. Projekat je sporan samo saobraćajno jer preseca trasu II bulevara sa Novog Beograda i zauzima poziciju koja je bila optimalna za novi most preko Save. Ali i to ne bi bilo kritično ako se kompenzuje projektom zamene mosta Miladina Zarića i tunelom od Kameničke do Cvijićeve (što je, nažalost, daleka, daleka budućnost).

Znači stvarno ne želim da poenta bude u hejtovanju, nije nikakav problem da se kaže šta je u projektu BNV najbolje, problem je naravno što upravo ono najbolje - nije izgrađeno a i pitanje je da li će biti, jer je manje profitabilno od ove bezlične, industrijske konfekcije koja se sad prodaje za velike pare.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=562018#p562018:3kaw9g3a je napisao(la):
Nebojsa » Sub Avg 25, 2018 3:34 pm[/url]":3kaw9g3a]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=561926#p561926:3kaw9g3a je napisao(la):
zexland » 24 Aug 2018 11:25 pm[/url]":3kaw9g3a]



Meni bi se mnogo više svidelo da se gradilo ovako...

Inače, kome se još poredi sa Roterdamom - zgradurine koje ne deluju socijalistički:
http://i.imgur.com/3pZa27a.jpg
http://i.imgur.com/XvIMbZP.jpg
https://i.imgur.com/WWddCby.jpg
https://i.imgur.com/mECSiAh.jpg
http://i.imgur.com/ZZ1Rg4j.jpg
https://woonbeursrotterdam.nl/userfiles ... 3_1000.jpg
https://propertynl.com/media/newsarticl ... le-20C.png
https://i.imgur.com/rWeIa6a.jpg
https://i.imgur.com/YHiY13a.jpg

Itd.... Nije mi poenta da kažem da su njihove lepe ili čudo arhitekture, već da može drugačije (i u stilu prvobitnog rendera).
 
Gornji render je sjajan, direktan pokazatelj da je sve osim zgrade BW Residences čista laž i marketinški trik.
Na renderu maltene samo BW Residences ima terase, dakle kompletan karakter naselja je laž (na renderu poslovni centar, u stvarnosti spavaonica sa malo jačim cenama).
 
Kad pomenu vec Roterdam, ovako nesto je trebalo u BNV, ako vec hoce guste kompaktne blokove za stanovanje. Sa mnostvom unutrasnjh sadrzaja u blokovima, pjacetama, prolazima, prodavnicama, zelenim povrsinama i naravno krovovima. E onda mozemo da pricamo o "euforiji zivljenja i ekstravaganciji prostora", koju oni prodaju za ove krmace.

JMYVmcG.jpg


cz8honbfd6t1jbjathsos3vlnv4n80h


4AvgcFc.jpg


0kxbkdk.jpg


sMYRjp0.jpg
 
Bravo zexland, ovi su renderi, a BNV je turbofolk.
Možda vremenom nizvodno od starog savskog mosta naprave nešto ovako spratnosti P+4. Ako se potrude.
Ali to će ostaviti za narednih 30 godina. Nema razloga da ne štancuju turbofolk dvadesetospratnice, dok god to neko kupuje.
Postoje mozgovi kojima jednostavno imponuje da po ulasku u zgradu prolaze kraj recepcije i voze se desetak spratova liftom. Nisu u svojoj karijeri mnogo boravili po hotelima većih gradova pa im je zanimljivo. Ne shvataju da će to u perspektivi od par decenija da dosadi. U pravu je Rambo Amadeus, šta god da pogledaš, nema tu mnogo filozofije, to je jednostavno turbofolk.
 
Stanislave nadajmo se, ali kako je krenulo...tesko da ce se bilo sta promeniti...uzece lovu na brzinu i paljba, a nama ce ostati 5x gora spavaonica od NBGD usred centra grada :(.

Ne zaboravi i na one hruscovke prekoputa Magnolije.
 
А како ово није `соцреализам` (зато што је у Лондону?)

40958573704_876e278d16_o.jpg


И зашто ово није `брежњевка` или `хонекерка`

26801676437_ceb4e672d9_o.jpg


ствар можда у детаљима, направиш ову конзолицу и онда је већ интригантно :?: :? :idea: Разлика између уметности и `конфекције`, примарности функције или објеката као галерије на отвореном? :?
 
Kako proceniti? Pa evo, predlažem najjednostavniji test četvrtaste kutije. Sve hruščovke, brežnjevke, plattenbau itd. su sazdane od niza savršenih kvadara (četvrtasta kutija), od vrha do dna. Zgrada na renderu iznad očigledno ne zadovoljava taj test, jer nije svaki sprat u istom gabaritu.
Vista opet zadovoljava test četvrtaste kutije, svaki sprat je manje-više u istom gabaritu.

Uostalom, evo uporednog prikaza, Brežnjevka iz Moskve tipa П-4 i Vista.

file.php


Hvala na pažnji, ne bih vas više zadržavao.

Doduše, u odbranu tipa Vista/Arcadia moramo izjaviti da su napuštanjem tehnologije panela i povratkom na tehnologiju klasičnog zidanja postigli više fleksibilnosti u odnosu na uzor iz sedamdesetih, kao što je mogućnost neograničenog postavljanja prozorskih otvora sa svih strana.
Arhitektonski izraz pak, ostao je na nivou četvrtastih kutija iz zlatnog doba stagnacije i racionalizacije.

Na tipu Vista/Arcadia primetna je i tendencija bočnog zatvaranja terasa zidanim pregradama, što u uslovima oštre beogradske kontinentalne klime, koja ne zaostaje puno za moskovskom, a pojačana i košavskim udarima u zoni reke Save, nije loše rešenje za stanare ovih tipskih objekata od dvadesetak spratova.

Popularni izbor demit fasade takođe omogućava jednostavnu završnu obradu spoljnih površina, što po efektivnosti i jednostavnosti takođe ne zaostaje puno za uzorom panelske gradnje, a pruža zadovoljavajući vizuelni utisak.
 
Добро, монотон једноличан објекат са јефтином фасадом, али и ово у Лондону мени оставља утисак непријатности.
С друге стране на рендеру Ауроре видим објекат у којем бих радо живео да сам у том платном разреду :mrgreen:

file.php


Низ зграда, лево на слици, дуж Савске улице, подсећа на ове зграде које вам се допадају:

JMYVmcG.jpg
 
Ali opet su Arkadija/Aurora ista Vista, samo u drugoj kolor šemi.
Mislite da Rusi nisu mogli toga da se sete sedamdesetih godina, da promene kolor-šemu brežnjevke iz belo-mrkih u sivkasto-plavičaste tonove?
Naravno da su mogli! Predstavljam vam još jedan uporedni prikaz tipova П-4 i Vista/Aurora, ali ovog puta u popularnom sivo-azurnom bojanju.



Да здравствует таваришч Брежнев!!!
 
E vala, jeste. Više stakla, viša i cena. Tu nemam šta da dodam.
 
Da balkonske ograde braniti ne odbranjivo arh zgrade je ispod prosjeka ... umjesto da budu top one su pih...
 
Више стакла има него на Висти и лепша ми је због тога, то је све. А ове старе из Москве нису та категорија.
Јасно ми је сада ваше размишљање, ви хоћете уметничка дела, а ово су само функционални објекти. Озлојеђеност због глади за уметношћу, као у романима...
 
Ih, bio je i Neron gladan umetnosti, pa je završilo sve u ognju...
Ali nije student zapalio žito.
 
Ne umjetnost vec smo za tu lokaciju i tu cijenu ocekivali daleko daleko bolje zgrade ...
 
Ma OK, nije na meni da odgovaram onoga ko bi rado platio tu cenu za te zgrade.
Uostalom, s obzirom na stanje na tržištu nekretnina, moguće je da je kvadrat u onim originalnim П-4 soliterima u Moskvi još i skuplji. A totalno mi je simpatično što su iste kolor šeme u opticaju ovde i tamo.
 
Боја мање више, али је Аурора баш као разарач међу танкерима, у односу на ова три билборд панела... :mrgreen:
 
Jeste, u Moskvi niz od tri, a mi ćemo imati četiri, predvođene razaračem Aurora (ili krstaricom?). Petrograd/Lenjingrad na Vodi!
 
Нема места на Аурори за билборде, сва је у стаклу...
 
Nemoguce je objasniti da je Arcadia i te Viste trash arhitektura, jer samo shabanima mogu da se svidjaju. Da bi shaban stekao neki ukus, iz licnog iskustva diskusija ne pomaze. Potrebno je ucenje o lepim umetnostima, konzumiranju iste, pa kroz par godina, ako nije suvise kasno dodju poboljsanja....setnja u prirodi takodje pomaze....na zalost nasi muzeji su bili zatvoreni, na pinku tresh, niko nece da se pomeri iz grada, a letuje se u severnoj Grckoj, po Zapadnoj Evropi se slabo putuje...rezultat su pojedinci kojima Arcadija ima dopadljivu arhitekturu....
 
Осим учења о лепим уметностима неопходно је проћи и учење о лепом понашању.
Можда и знаш понешто о уметности, али си по понашању обична ......
 
Vrh