Šta je novo?

Toplovod Obrenovac - Novi Beograd

Да, питао сам озбиљно, јер знам да се уз помоћ топлотних пумпи могу хладити просторије. Е, сад, могуће да је неизводљиво, али и сматрам да би зарад такве могућности многе зграде биле заинтересоване да уђу ако треба и у повелике инвестиције. Понављам, под условом да има икаквог смисла.
 
Misliš da voda iz toplovoda zameni podzemnu vodu, kao toplotni izvor, a da se ne buše bunari?
Naravno, za zgrade u kojima postoje instalacije za tako nešto, ne za klasične radijatore vezane za gradski toplovod...
Onako upršćeno gledano - opet se neka energija troši na prenos tople vode od Obrenovca do Beograda, umesto samo toplote podzemnih voda koje bi smo dobijali iz jednom iskopanog bunara...
 
Daj Bože, mada ovo mi deluje manje izvesno od onih drugih potpisanih memoranduma.
 
Od svega pobrojanog u tekstu, najizglednije mi je da kupimo 100 autobusa :) a da su najmoderniji u Evropi, jest baš samo mi pa niko.
 
Zar se aerodrom ne daje na koncesiju a da se sikiju malom omaklo da kaze prodaja
Sta bi sa fabrikom za preradu otpada u vinci
 
U Skupštini grada je potpisan Memorandum o razumevanju za projekat izgradnje toplodalekovoda Obrenovac - Novi Beograd. Sporazum je potpisan sa kompanijom "Power construction corporation of China"... Mali je ukazao da Beogradske elektrane godišnje uvezu gas u vrednosti od 140 miliona evra. S obzirom da se ovim projektom supstituiše trećina uvoza, što je nešto vise od 40 miliona evra, projekat vredan 200 miliona, bio bi isplaćen za pet - šest godina, rekao je Mali.
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... id=1269398
 
А када је то урађена студија изводљивости о исплативости овог пројекта? Ко гарантује да нећемо опет да поставимо километре цеви, а после их затрпавамо?

Наравно да је и мени блиска и драга идеја да се топлотна енергија из Обреновца користи за грејање дела Београда. Ем домаће, ем еколошки, ем јефтино - три у један. Али ја нисам инжењер, а и на овим страницама су се јављали људи који су упућени и који су објашњавали да није све баш тако једноставно. Велики су губици у транспорту, та вода не иде директно у топловод итд.

Наравно, можда су у међувремену драстично појефтинили изолациони материјали за цеви, можда нова технологија омогућава ефикасније коришћење енергије која доспе до Београда, можда... Али ми не знамо ништа о томе. Нити да је неко ангажован да компетентно то утврди, нити ко је финансирао то истраживање, нити до каквих података је дошао. Остаје нам једино да верујемо на реч човеку који одлази с функције градоначелника и који, по речима сопствене жене, ни у једном послу није пропуштао прилику да се лично овајди или да утиче на драстично кршење закона.
 
Hvala Sizife, uštedeo si mi vreme za pisanje.
 
Ma beograd bi za početak mogao da počne makar da subvencioniše izolaciju na betonjerkama. Eto ptilike da postanu lepe i da troše bar 30% manje energije!
Toplotna pumpa ima smisla kada je voda koju koristi različita u odnosu na spoljnu temperaturu u korist (bliže) željenoj unutrašnjoj temperaturi.
Inače, pojednostavljeno, rade isto kao klima uređaji samo što se spoljna jedinica "kupa" u toj vodi koja je povoljnije temperature i tu ostvaruje uštedu. Tako da i temperatura od 7 stepeni npr pomaže dosta ako je napolju -10, ali ako je napolju 5 stepeni onda i nije neka ušteda. E sad, ta voda bi mogla direktno da se koristi za neke druge stvari, npr za grejanje kolovoza ili leti za hlađenje zgrada (ako je i dalje 7-15 stepeni npr).
Kostolac-Požarevac nema dogrevne pumpe na 12+ km daljinu transporta, ide superpregrejana para kroz cevovod sa klasičnom izolacijom koja se često krade pa je obnavljaju. A u gradu se ljudi greju ili preko svoje podstanice ili preko neke gradske podstanice za neki kraj (npr pola ulice pošto su bukvalno vukli posebne cevi za levu i za desnu stranu ulice).
e sad, toplota se skida sa turbine za proizvodnju el energije ali svakako da je to ekonomičnije i ekološki prihvatljivije jer je više kilovata u toj energiji nego kad je dva puta konvertuješ (iz toplote u struju i onda nazad iz struje u toplotu). a kapiram da će se ovaj toplovod raditi kada nekome neko bude imao u višku malo toplovodnih cevi ili bude video način da se "nafatira" novcem iz budžeta.
 
Pa kako drugačije.
Čović započeo , ovi zatrpali / pokrali i posle kinezi završavaju. Mi sve to plaćamo.
 
JKP Beogradske elektrane ulaze sa EPS-om i kineskim partnerima u veliki zajednički projekat izgradnje toplodalekovoda od Obrenovca do Novog Beograda, u koji je planirano ulaganje oko 170 mil EUR.

Ugovor sa kineskom firmom Power China potpisan je prošle godina, a sada se očekuje završetak finansijskog aranžmana Ministarstva finansija sa kineskom Eksim bankom.

Realizaciju 49% projekta uradiće domaće firme, a izgradnja bi trebalo da počne 2019. da bi za dve do tri godine bilo omogućeno grejanje toplotnom energijom iz TENT A.
https://www.ekapija.com/news/2237863/be ... renovca-do
 
Za one koje interesuje evo još par tekstova ranije objavljenih na sajtu Saveza energetičara Srbije:

http://www.senerges.rs/veliki_projekti_ ... ih_blokova

Na istom portalu potražite i ove tekstove:

- GREJANJE IZ OBRENOVCA PO DRUGI PUT MEĐU SRBIMA - Pismo čitaoca
- GREJANJE IZ OBRENOVCA PO DRUGI PUT MEĐU SRBIMA - Pismo autora analize – odgovor čitaocu
 
Hvala na interesantnim linkovima, u navedenom tekstu kod Vladimira Radulovića našao sam jedan argument u prilog izgradnje toplodalekovoda na koji ranije nisam nailazio:

Kaže se da TO „Novi Beograd“, TO „Dunav“ i TO „Konjarnik“ su međusobno povezane i mogu da rade kao jedinstveni sistem daljinskog grejanja (SDG), pa je dovoljno da se ova tri SDG povežu sa vangradskim toplovodom.

Dakle, čuveni toplodalekovod od Obrenovca do Novog Beograda bi navodno u dobroj meri rešio pitanje grejanja u urbanoj zoni Beograda, ne bi bio ograničen samo na Novi Beograd. Još kad bi dodali Voždovac i Cerak pa tako formirali kružni prsten, to bi bilo to (samo ne znam koliko bi koštala dogradnja te druge polovine prstena...)
 
prvi put cujem da su povezani

vidim na planu toplovodnih instalacija kao neke "deblje" instalacije koje bi mozda mogle da budu ta veza al kao da nisu spojeni
 
Iz gornjeg linka

Inovacioni centar Mašinskog fakulteta izradio je 2015. godinu Studiju opravdanosti snabdevanja Beograda toplotnom energijom iz TENT-a A, kojom je pokazao da je projekat ipak – isplativ. Istina, ovaj obrađivač je pošteno napisao da bi za potrebe sistema daljinskog grejanja Beograda i Obrenovca bili obuhvaćeni svi blokovi A1 – A6 ali da u trenutku završetka ove studije EPS nije naručiocu i izrađivačima studije dostavio poslovnu odluku o raspoloživom radnom veku ni jednog od proizvodnih blokova u TENT A.

Godinu dana kasnije, u Strategiji razvoja JKP „Beogradske elektrane“ za period 2015-2025, obrađivači Deloitte i italijanski Iren predviđaju da se toplodalekovod od TENT-a A do TO Novi Beograd izgradi u skladu sa regulativom EU i da podrazumeva korišćenje toplote iz blokova A1 i A2, a u sledećoj fazi blokova A3-A6.

Lepo bi to bilo, ali mislim da nema ništa od te isplativosti narednih decenija.
 
Plus pojedinim kotlovima u TENTU istice vreme eksplatacije a mislim da tentu nikad nije ni izgradjen jedan kotao
 
Ићиће у генерални ремонт, одлучено је.
 
Cena toplovoda: 200 mil€
Cena generalnog remonta: 230 mil€
Cena za smanjenje Azotnih oksida i odsumporavanje dimnih gasova ? mil€
Cena ...: ? mil€
Da ne bude malo skupo???
 
Pa i jeste poenta svih ovih radova po gradu koji se izmišljaju i vade iz nekih fioka je da se maznu pare iz budžeta.
Da im je zaista do uštede, uložili bi pare u čišćenje ili zamenu radijatora, izolaciju objekata, zamenu stolarije...
 
Za taj novac, mogu da izbuše izvore za toplotne pumpe po celom gradu,i da reše problem.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=616778#p616778:v5x8zdcu je napisao(la):
termicar » Tue Apr 16, 2019 9:43 am[/url]":v5x8zdcu]Cena toplovoda: 200 mil€
Cena generalnog remonta: 230 mil€
Cena za smanjenje Azotnih oksida i odsumporavanje dimnih gasova ? mil€

Cena ...: ? mil€
Da ne bude malo skupo???

Dobro, ali remont kotlova svakako moraju da rade, a postrojenje za smanjene azotnih oksida su već uradili na jednom kotlu, a svejedno mora da se uradi zbog zagađenja. Vidimo da je cena za jedan kotao bila ispod 9MEUR.
https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.ph ... id=1511695

Ipak, nema šanse ovo da krene u doglednoj budućnosti, možda nam do tada i ne bude trebalo grenjanje zimi :)
 
Samo za cenu postrojenja za smanjenje azotnih oksida za blokove A1 i A2 se mogu napraviti novi vrelovodni kotlovi na gas sa stepenom korisnosti 95-97% koji zadovoljavaju sve ekoloske uslove. Snaga tih kotlova bi bila ista kao i predvidjena kolicina toplote koja treba da se transportuje Beogradu iz Obrenovca!!! Znaci ustedeli bi za remont i izgradnju toplovoda vise od 430 mil€!

Inace Nemacka je odlucila da zbog zagadjenja do 2022 zatvori cetvrtinu svojih elektrana na ugalj a do 2038 sve!

@Relja, slazem se sa tobom!
 
Vrh