Šta je novo?

Šta jedemo?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=535297#p535297:1q50od3t je napisao(la):
Ksenija » 01 Maj 2018 10:58[/url]":1q50od3t]Ko kaže da je odjednom kada je oduvek?! Ljudi treba da umiru zdravi a ne bolesni.
:kk: :D :kk:

Pop nece da ,,peva,, samo u slučaju samoubistva , pa ispada da je sve drugo jeste životno prirodno
te za definiciju bitan faktor je želja za pružanje otpora u odbrani zdravlja , života i tela

Ona narodna ,,Zdravlje ulazi na usta,, mozemo posmatrati baš kao saobracaj i udes

neko moze da priušti sebi zdravu ishranu baš kao što neki sebi priušte novo ispravno vozilo
s druge strane neki su prinudjeni na nezdravu ishranu upravo kao što su prinudjeni da voze stara i polu ispravna vozila

s trece strane
baš kao u saobracaju tako i sa svim onim što stavljamo u usta , bez obzira na lične mogucnosti ,,udesi,, su uvek prisutni

jbg. otkako smo isterani iz Rajskog vrta.... nema zaštitnog staklenog zvona :lol:
 
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ek ... a-kobasice


TONE MESA IZ BRAZILA PREKO KOSOVA STIGLO U SRBIJU: Trulež spremali za kobasice?

Uhapšen Đorđe Lukić, vlasnik “Naše domaće mesare” iz Paraćina, zbog šverca 23 tone neispravnog mesa iz Brazila. Ispred klanice “Pavlović” u Supskoj kod Ćuprije pronađen tovar


06-trule_620x0.jpg



PROFIT u Srbiji počinje da gazi preko živih ljudi! Vest da su u Srbiji pronađene 23 tone švercovanog mesa sa isteklim rokom trajanja i sumnjivim poreklom unela je, po ko zna koji put, paniku među građanima, koji i tako više ne znaju šta jedu. Policija je u Jagodini, u saradnji sa Upravom carine, pronašla i zaplenila 23 tone mesa, koje je iz Brazila, preko Kosmeta i Raške daljom prodajom trebalo da bude dostavljena do jednog preduzeća u selu Supska kod Ćuprije. Lisice na ruke stavljene su Đorđu Lukiću, vlasniku radnje “Naša domaća mesara” iz Paraćina.

- Osumnjičenom Lukiću na teret se stavljaju dva dela - navodi za “Novosti” izvor blizak istrazi. - Prvo je falsifikovanje isprava, jer je rekao da je roba njegova, pa je u otpremnici uneo neistinite podatke. Izmenjeni su datumi i informacije o robi, a drugo delo je krijumčarenje. Kamion je zatečen ispred klanice “Pavlović” u Ćupriji. Policija je ispitala vlasnika te klanice, ali je on naveo da nema nikakve veze s tim.

Sve meso je, po nalogu Republičke veterinarske inspekcije, neškodljivo uništeno, a osumnjičeni Lukić biće priveden Višem tužilaštvu za borbu protiv korupcije u Kraljevu. Inače, pojedina pakovanja na sebi su imale deklaracije objekata iz Brazila.

- Veterinarska inspekcija je pružila asistenciju policiji i carini, oni su i pronašli krijumčareno meso - ispričao nam je Zoran Ivanović, načelnik Republičke veterinarske inspekcije. - Meso nije ušlo u našu zemlju legalnim tokom. Gotovo celokupna količina, od oko 23 tone mesa, bila je bez isprave o bezbednosti i sa isteklim rokom trajanja. To su komadi mesa koji ne mogu takvi da se prodaju, već su to parčad koja se skida sa kostiju i koriste za preradu, odnosno za kobasice, šunku, paštetu...

06-trule-macak.jpg


Profesor Neđeljko Karabasil, sa katedre za higijenu i kontrolu namirnica Veterinarskog fakulteta kaže, za “Novosti”, da se iza mesa sumnjivog porekla kriju brojni izvori opasnosti. I biološki i hemijski. Od raznih bakterija, parazita, pa do hormona i lekova.
- Nemamo informaciju kako je uzgajana životinja, kako je zaklana i kako je meso rashlađeno - ističe Karabasil. - Zbog toga je bitno sprečiti ovakve stvari da ne bi došlo do neke opasnosti.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Goran Papović objašnjava da je to stvar koja se ponavlja više puta i da potrošačima ništa ne znači ako nemamo ime i prezime trgovca i proizvođača.

- Kažu da je meso oduzeto ispred pogona, ali čijeg - govori Papović. - Plašim se da se ne ponovi priča od nekoliko ranijih godina kada je direktor Uprave za veterinu bio Zoran Mićović i kada je, takođe sa Kosova, stiglo pileće meso iz Argentine. Rečeno nam je da ćemo informaciju dobiti za nekoliko dana. Kada smo ponovo pozvali, rečeno nam je da je predmet otišao na sud. I nikad nismo dobili informaciju ko je to uradio.

Kako Papović ističe, potrošači su jedini koji mogu da kazne nesavesnog trgovca. Sigurno je i da je malo inspektora na terenu i “da bi im trebalo povećati plate da ne bi upadali u zamku da ih neko jeftino kupi”.

- Priča se sve i svašta - govori Papović. - Mi bismo upravo želeli da se te priče preseku. U ovom slučaju Sektor za veterinu treba da kaže imena i prezimena, a onda ćemo mi reći i koji je to lanac koji koristi to meso. Opšte je poznato da postoje i trgovinski lanci koji imaju svoju robnu marku suhomesnatih proizvoda koji se prave u Makedoniji. Od kog mesa?
UVOZ

U 2017. godini u Republiku Srbiju je uvezeno ukupno 130 pošiljaka rashlađenog ili zamrznutog goveđeg mesa u ukupnoj količini od 681,8 tona, 1.391 pošiljka rashlađenog ili zamrznutog svinjskog mesa u ukupnoj količini od 27.145 tona, 19 pošiljaka rashlađenog ili zamrznutog ovčijeg mesa u količini od 143 tone i 285 pošiljaka pilećeg mesa u količini od 3.585 tona, kažu u Veterinarskoj inspekciji. Prošle godine vraćeno je ukupno 13 pošiljaka mesa iz razloga neodgovarajućeg temperaturnog režima, neispravne prateće dokumentacije, nepostojanja identifikacije...
 
Опет понављам и понављаћу док не паднем од умора: држава, систем, контрола, кажњавање. У свим областима живота.
 
Bojim se da ćeš vrlo brzo pasti od umora, s obzirom na činjenicu da nemamo ovo prvo sa tvog spiska, a koje je osnova za sve dalje navedeno...
 
bice i to za dve, tri godine... :mrgreen:
naravno u medjuvremenu jedite pomije i preradjevine ispod minimuma kvaliteta, napravljene od mesa sa svetskih deponija.
 
Да је ово нормална држава давно би се забранио увоз меса и ограничио увоз млечних производа и тиме подстакла домаћа пољопривреда. Иначе, један податак, афричка куга свиња је у Европу у овом последњем таласу стигла из Русије, а у Русију преко Кавказа из Грузије, а у Грузије бродовима преко помија из Африке. Наравно, ово говорим из економских разлога, пошто афричка куга свиња није опасна по људе, али јесте по свиње и може озбиљно да десеткује сточни фонд свиња у Србији.
 
од Дошљак » Суб Сеп 01, 2018 10:55 pm
Да је ово нормална држава давно би се забранио увоз меса и ограничио увоз млечних производа ..
и увела референта лабораторија.
 
Ne nadovezujem se na prethodne postove, ali nemojte zameriti...

Posle vazduha u vode, hrana je ono bez čega ne mozemo.

A i najjeftinije namirnice su skupe za prosecnu srpsku platu. A mozete da mislite koliko bi tek bilo da se ubaci malo ,,ovoga i onoga". I tako jedete sve najgore, gledate da sve iskoristite, da ne bacate hranu, jer je skupa, osim naravno one koja iz nekog razloga nije za više za jelo...I na sve to se jede neredovno, a na kašiku sve manje. I posle: ,,Zasto me boli stomak?" I ,,Zašto imam višak kilograma?" Odgovori na to su krajnje očigledni.

Od mnogo žena koje su godinama domaćice sam čuo: ,,Zena kojoj hrana koja stoji u kuci pokvari se je loša domaćica" i ja se sa time slažem. Kao što muškarac mora da bude sposoban da popravi najosnovnije u kuci i da radi neke muške poslove u i oko kuće, tako i žena mora da bude dobra u svom domenu.

Opet, sa losim namirnicama, najjeftinijim, a često i najlošijim, ni najbolja domaćica ne može da bude vrhunski kuvar. Tu nema mađioničarskih trikova.

Ljudi pokušavaju da štede na hrani, ali nema više kud. Od najjeftinije nema jeftinije. Dosta njih štedi na garderobi, a ona je kada pogledate, najjeftinija. Uvek se nadje nešto na akciji za male pare ili se nađe neki kompromis između cene, potrebe i kvaliteta.

I još, što se tiče hrane, samo što nismo prihvatili da je privilegija da se jede kvalitetnije.

Ako nekome može da bude skupo da vozi auto, ide na letovanje, i tako dalje...Hrana nikome ko radi ne bi trebala da bude skupa, to je po logici. Ali pošto Srbija počinje tako gde logika prestaje, to nije tako.
 
Ovde se generalno prodaje đubre od hrane. Đubre na pijacama , đubre u prodavnicama.
Svi oni znaju kako se hemijski tretiraju što životinje što biljke kako bi u najkraćem roku bili u prodaji.

Najviše me izluđuje kupovina jaja. Kad otvorim onaj paket iz frižidera pa vidim jaja puna govana. Sasušenih i samo još tu fali kokoška da se nađe. :bash: Neretko su ljuske napuknute, pljave i da ne pričam dalje. Jaja su velik izvor zaraze. Mogu misliti koliko se pažnje obraća u velikim sistemima, menzama , kuhinjama a najžalosnije po vrtićima i bolnicama. Teško da će neko kao ja da jaja pere temeljno deterdžentom u toploj vodi pa da ih odloži i potom opere iste te ruke i dalje nastavi rad. Odnosno da svako napuknuto jaje baci.
Ni čitava ljuska nije garant da mikroorganizmi nisu prodrli unutar jajeta.

Kolika je komplikacija da se uvedu norme kao kod amera ?

The USDA requires producers to wash eggs with warm water at least 20°F warmer than the internal temperature of the eggs and at a minimum of 90°F. A detergent that won’t impart any foreign odors to the eggs must also be used. After washing, the eggs must be rinsed with a warm water spray containing a chemical sanitizer to remove any remaining bacteria. They are then dried to remove excess moisture.

https://www.fsis.usda.gov/wps/wcm/conne ... OD=AJPERES


Evropa ima neke druge standarde i razloge. Ovde su neke stvari malo razjašnjene

https://www.forbes.com/sites/nadiaarumu ... 714f7d4050
 
Ima neka fora sa jajima i zašto ih ne treba čistiti deteržentom pre odlaganja u frižider. Valjda se skida neka zaštitni sloj kojim se jaja tretiraju pre pakovanja.

Ja ih operem samo vodom ako ima govanaca, mada izbegavam takva jaja jer uvek otvorim kutiju pre kupovine.

Inače, slična stvar je sa bananama, pomorandžama, limunom... Koliko ljudi opere koru pre jela? Ono, oljuštim neopranu pomorandžu koju je pipao ko zna ko, ko zna čega ima na njoj, i onda tim istim rukama uzimam unutrašnjost koju stavljam u usta.

Malo ljudi razmišlja o tim stvarima...
 
Слабо су људи упознати са микробиологијом намирница. Ево једна од најчешћих грешака јесте корошћење истог ножа и даске за сечење сировог пилећег меса и осталих намирница због ширења кампилобактерија са сировог меса.
 
Љуска јаја је пропустљива и зато не траба да се перу. Требало би увести правило као у неким земљама европе да на сваком јајету буде исписан датум. Код нас је датум на кутији што и није нека сигурност с обзиром да нису херметички затворене. О сигурности оних које се продају у ринфузу и не вреди говорити.
 
I banane peremo, i pomorandže . Daske / noževe posle tretiranja sirovog mesa obavezno u mašinu i za drugo koristimo čisto.
Dobro je nismo jedini opterećeni sa higijenom. :kk:

Orion, ovi što peru jaja tretirali su ljuske sa zaštitnim slojem. Mada se i tu menjalo.
 
Onaj ko koristi istu dasku za meso i povrće definitvno mora malo da se edukuje.

E sad za nož? Nije on baš toliko porozan pa da se ne može oprati (za razliku od dasaka, kako plastičnih, tako drvenih). Ili možda grešim?

Mi u kući koristimo plastičnu dasku za meso, naročito za ribu, a drvenu za povrće.
 
Držimo se plastičnih dasaka koje menjamo jednom godišnje. Plastika zato što se može oprati u mašini za sudove.
Opet pa dasku pre stavljanja u mašinu isčetkam žicom za pranje kako bi fizički skinuo što više sa nje.
Kad bi neko gledao rekao bi da smo opterećeni ali opet da rizikujem trovanje hranom još gori scenario.
 
Što se tiče pranja voća i povrća, njihovih kora i pranja ruku nakon kontakta sa različitim namirnicama, moj savet je da onda zaobiđite 99% restorana u srbiji.

Što se tiče dasaka za sečenje i obradu namirnica, po HACCPu, zabranjena je upotreba drvenih dasaka.
 
Srećom ova kriza pomaže u tome. :notok:
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=576116#p576116:2y2jwk5l je napisao(la):
11030 » Pon Okt 22, 2018 9:32 am[/url]":2y2jwk5l]
O zdravoj hrani posle Černobila ili na primer u proseku 18 prskanja jabuke herbicidima molim da se ne priča. Kada je nešto industrijsko bar tačno znamo šta je unutra.

Zaboravio si osiromaseni uranijum :grand:

Evo dobrog sajta za proveru sastojaka, ako se trujete secerom ne morate aditivima :wink:

https://rs.openfoodfacts.org/25

Postoji i aplikacija za mobilni pa se u hodu mogu proveravati sastavi proizvoda.

https://play.google.com/store/apps/deta ... ts.scanner
 
Свако јаје биће нумерисано, класе Б више нема у промету

Министарство пољопривреде донело је нова правила за производњу и промет јаја, која подразумевају строже обележавање и класификацију јаја, као и нове услове који се тичу величине, изгледа, паковања и начина држања и исхране кока носиља. Која су нова правила и на шта треба да обратимо пажњу, било да јаја купујемо на пијаци или у радњи?

Јаја су досад по величини била подељена у седам класа – СС, С, А, Б, Ц, Д и Е. СС су била најкрупнија са 70 грама, а Е најмања са 45 грама. Нови правилник има потпуно другачију класификацију.

Нови правилник о производњи и промету јаја доноси поделу на јаја А и Б класе, с тим што ће у промету бити само класа А, каже Тамара Бошковић из Управе за ветерину.

"А класа значи да су јаја свежа и у промету ће се налазити само јаја А класе. Такође, постојаће и јаја изузетне свежине – стара највише 10 дана од ношења. Постојаће и екстра свежа јаја – до четири дана после ношења", напоменула је Бошковићева гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Класа Б више неће постојати у промету, већ ће ићи у индустријску производњу – у кондиторе или као храна за животиње.

Класификација по величини јајета остаће иста – од јаја S величине испод 53 грама до jaja XL величине преко 73 грама.

Такође, постојаће и класификација на основу исхране кока.

"Ознака 0 су органска јаја, 1 јаја из слободног узгоја, 2 јаја подног узгоја, 3 кавезна јаја", истакла је Бошковићева додајући да ће та ознака бити саставни део броја који се налази и на јајету и на спољном паковању.

Свако јаје ће бити нумерисано бројем – број типа храњења кокошке, број објекта где се јаје производи, РС ознаке за Србију и регистрациони број који се додељује у бази података Управе за ветерину.

Када је реч о јајима која се продају на пијацама, она по новом правилнику носе назив "неупакована јаја". Такође, и на пијацама ће смети да се продају само јаја А класе.

"Индивидуални произвођач ће морати да има ознаку истакнуту на табли – да ли је органски узгој, која је величина и тако даље", навела је Бошковићева.

Рок трајања, и у продавницама и на пијацама, не сме да буде дужи од 28 дана од дана ношења.

"До 21. дана од дана ношења јаје може да дође на тржиште, седам дана је период који се више не толерише. Јаја ће бити те свежине које купац у Србији и треба да захтева", истакла је Бошковићева.

Нови правилник ступа на снагу од 14. фебруара, пре свега због произвођача који се баве извозом и имају услове да одмах почну са обележавањем јаја.

Остали произвођачи имају времена до 1. јула да се усагласе, истакла је Бошковићева.

Према њеним речима, нови правилник уведен је како би се стандарди у Србији усагласили са правилима у региону која су на снази већ десетак година.

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story ... ometu.html
 
Vrh