Šta je novo?

Vreme i klima u Beogradu

Naravno, ne može se bez (bar malo) senzacija u tzv. medijima. :roll:

Nema ovde u Srbiji politike, pa tako ni medija i novinara.
Pustoš u svakom smislu. :(

Što se vremena tiče, izgleda da od utorka zaista stiže jače zahlađenje koje će predstavljati uvod u jesen, uz maksimalne temperature od svega 13-17 stepeni.
Naravno, to bi bile temperature znatno ispod prosečnih vrednosti za ovo doba godine, ali ništa to nije neuobičajeno, jer se neretko dešavalo.

E sad, videćemo koliko će trajati hladan period.
Prognostički modeli se razlikuju u simulacijama, ali je vrlo moguće da se sa hladnim vremenom uđe i u naredni mesec.

U svakom slučaju, leto 2018. je bilo jedno od najdužih leta, s obzirom na to da je faktički startovalo još 22. aprila i potrajalo punih 5 meseci, što se prilično retko dešava.
Znači, za leto 2018. se može reći da je bilo dugo i vrlo toplo (zbog vrlo toplog avgusta), ali ipak ne ekstremno toplo kao ona iz 2012, 2015. i 2017. godine.
Zanimljivo je da se tokom ovog dugog i toplog leta temperatura nije popela do 35 stepeni, što je zaista raritet.
Temperature su bile vrlo stabilne i ujednačene, bez većih oscilacija i naglih promena.
Dakle, ni ove godine se ne mogu potvrditi priče globalnih medija o naglim vremenskim promenama. :mrgreen:

Sa druge strane, velika vlaga je karakterisala najveći deo ove letnje sezone, pa će zbog toga leto 2018. biti upamćeno kao teško podnošljivo.
 
Nije bilo jednog ekstrema, izrazito visokih temperatura, ali smo zato imali druga DVA: neobično visoku vlažnost i dugo trajanje perioda letnjih temperatura. Dakle nije šija nego vrat. Pa bi se pre moglo reći da je ispunjeno i predviđanje o ekstremima i o većoj količini toplotne energije. Jedino što se ona ne ispoljava baš uvek na isti način.
 
Ako ekstreme posmatramo na način na koji želimo da ih posmatramo, onda nam svaka godina može biti ekstremna po bar nekom parametru.
 
Samo što su to dva parametra, a ne jedan. I to kod nas, koji smo ove godine još i veoma dobro prošli u poređenju sa ostatkom sveta. Ali da sačekamo kraj godine i konačne izveštaje po raznim parametrima, za ceo svet, pošto je u globalnom zagrevanju relevantno samo ono "globalno" a ne "lokalno". I to ne samo temperatura vazduha, tj zagrevanje vazduha, jer ne smemo izostaviti dodatnu "zagrevajuću" energiju koja odlazi na topljenje leda, zagrevanje mora, višak vodene pare u vazduhu, itd. Ta druga, dodatno akumulirana energija koja se za sada još nije pretvorila u povišenu temperaturu vazduha, nije nestala, ona je samo TRENUTNO u drugom obliku. Energija se ne može uništiti. Čim je Zemljin balans primanja i otpuštanja energije Sunca poremećen u smeru većeg primanja (zbog gasova staklene bašte), znači da energija u vremenskom sistemu sigurno raste, samo je pitanje kako će se to i kada ispoljiti, a ne da li će ispoljiti.

Za sada su svi izgledi da će ova godina takođe biti toplija (globalno) nego što bi trebala biti.
 
Možda neko želi da se oproba u učenju nešto ozbiljnijeg sadržaja. Lekcije za koje autori kažu da su na početnom, uvodnom nivou o numeričkom predviđanju vremena. Izvor je ugledni ECMWF (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts), tj Evropski centar za srednjoročno predviđanje vremena ( https://www.ecmwf.int/ )

Chaos and weather prediction, by Roberto Buizza
https://www.ecmwf.int/sites/default/fil ... iction.pdf

Atmospheric waves, by Martin Miller
https://www.ecmwf.int/sites/default/fil ... -waves.pdf

Properties of the equations in motion, by Mike Cullen
https://www.ecmwf.int/sites/default/fil ... motion.pdf

Data assimilation concepts and methods, by F Bouttier and P Courtier
https://www.ecmwf.int/sites/default/fil ... ethods.pdf

The general problem of parametrization, by M Tiedtke
https://www.ecmwf.int/sites/default/fil ... zation.pdf

Izvor dokumenata je
https://www.ecmwf.int/en/learning/educa ... ctures-nwp

Takođe:
https://confluence.ecmwf.int//display/OPTR/ESCAPE

Prezentacija: Uvod u numeričko predviđanje vremena.
https://goo.gl/vwne3q
 
Po nekim sujevernim predvidjanima (babe Vange) navodno doci ce do blagog pomeranja zemljine ose
kada bi do toga stvarno došlo ,
kakvo vreme i klimu bi mogli očekivati u Beogrdu ? :roll:
 
Zuma":ea87e74u je napisao(la):
Nije bilo jednog ekstrema, izrazito visokih temperatura, ali smo zato imali druga DVA: neobično visoku vlažnost i dugo trajanje perioda letnjih temperatura. Dakle nije šija nego vrat.


Zum0, skoro svaka godina je ekstremna po NEKOM od meteo parametara.

Visoku vlagu ovog leta su izazvali cikloni koji su se dugo motali po širem evropskom prostranstvu, što je kod nas dovelo do čestih grmljavinskih pljuskova i vremenskih nepogoda, i to je obeležilo najveći deo ovog leta.

Čak i avgust, koji je bio vrlo topao i nešto stabilniji od juna i jula, je skoro svakodnevno imao razvoj grmljavinskih oblaka sa pljuskovima i grmljavinom, ali tokom tog meseca pljuskovi su bili izolovani, lokalnijeg karaktera i nisu zahvatali šira područja. Ali, tamo gde ih je bilo - bilo je jakih bujica (Valjevska ulica - 15. avgust 2018).

Što se tiče dugog trajanja letnjih temperatura, valjda je to logično i normalno za letnji period, i to za jugoistok Evrope.
Nismo mi u severnoj i centralnoj Evropi, pa da sa punim pravom željno iščekujemo učestalija i značajnija zahlađenja tokom leta.

E moj Zum0, da su kojim slučajem temperature često skakale i padale (kao što nisu) - bilo bi priča o ekstremnim vremenskim promenama. :mrgreen:
I evo, kada su temperature bile stabilne i ujednačene, sa malim oscilacijama, opet ni to ne valja, pa se opet priča o nekakvim ekstremima. :roll:

Dakle, kako god da okreneš, vreme je nenormalno, jel' da (???).
E pa NEĆE BITI. :kafa:

Kontinuitet (vrlo) toplog vremena je ovog leta faktički trajao od kraja jula do početka septembra (ili ko hoće - neka označi 21. septembar).
Zanimljivo je da su se u većini dana tog perioda temperature kretale u rasponu od 28-34 stepena, bez ikakvih ekstrema, koji su za većinu dana daleko iznad ovih vrednosti koje smo registrovali ovog leta.
 
Ne mora baš svaka godina da bude ekstremna po nekom od parametara, nema ih baš puno važnih, pošto može da bude i prosečna. Ali i da jeste, isto je tolika greška NE UZETI u obzir ekstreme ako su počeli da se ponavljaju sa sumnjivom učestanošću. Naravno da čovek veoma lako pravi grešku, pa u podacima vidi samo ono što traži. Zbog toga je jedino prava statistika merodavna. Ali ako nje nema, a zbog nečega smo recimo ipak prinuđeni da pravimo radne hipoteze na osnovu nepotpunih podataka, što je u životu potpuno uobičajna situacija pa je sistem za prepoznavanje obrazaca u našem mozgu VEOMA dobar, onda je isto tako pogrešno sistematski ignorisati ponavljajuće ekstreme sa ponavljajućim obrazloženjem da su verovatno slučajni. Uzeti izolovano, verovatno jesu, ali svaka sumnja na promenu statističkih karakteristika nekog "slučajnog" procesa (broj maksimuma, kratkoročne srednje vrednosti, devijacije) treba da bude znak za ozbiljnu proveru. Tako da ovogodišnje dugo trajanja letnjih temperatura i velika vlažnost sami za sebe ne bi trebali da znače nešto posebno, DA SU PROŠLE GODINE BILE NORMALNE. Ali pošto nisu, nego ovi ekstremi dolaze posle niza toplih godina, onda oni jesu potencijalno značajan indikator.

A što se tiče tvrdnje da je i ova godina bila neobična, iako temperature nisu bile ekstremno visoke, ipak nisu bile ni niske, a pri tome su dugo trajale. Pa je ukupna količina toplotne energije iznad Beograda svejedno verovatno bila slična kao i da je bilo ekstremne vreline, ali samo tokom uobičajenog trajanja leta. Pa uzevši u obzir prehodne godine to verovatno znači da se trend toplijih godina NASTAVLJA. Nije još sigurno, naravno, jer godina nije gotova i ovo nije pravi račun, ali za sada meni izgleda tako.

Uporedite standardnu godišnju krivu temperatura u Beogradu. Tanke linije daju raspon od između apsolutne minimalne i maksimalne mesečne temperature, a debele linije raspon od između minimalne i maksimalne srednje mesečne temperature za naznačen opseg godina.

file.php


A ovo je raspon između minimalne i maksimalne dnevne temeperature za ovu godinu, što je dovoljno slično da bi poređenje bilo moguće.



Letnje temperature traju od Aprila do sada. To je više od 5 meseci! Uporedite to sad sa krivom proseka od 1971. do 2000. I ova godina je dakle verovatno nastavak toplog perioda.
 
Rano je još za bilo kakve procene za ovu godinu, jer je do njenog kraja ostalo čak tri meseca.

Inače, srednje vrednosti tzv. NORMALNIH godina se razlikuju u zavisnosti od perioda koji se posmatra.
Veoma je važno naglasiti da velika većina tzv. NORMALNIH godina krije u sebi brojne EKSTREME, koji nisu vidljivi na statistički način.

Dakle, godina je veoma dug period u kome su statistički prikrivene brojne EKSTREMNE situacije koje su se dogodile tokom tih godinu dana.

U suštini, u našem UMERENOM klimatu su veoma česte EKSTREMNE situacije, koje neretko bivaju "ispeglane" EKSTREMIMA druge vrste.
Na taj način EKSTREMI prikrivaju jedni druge i dolazi se do "ispeglane" situacije, odnosno do nekakve NORMALE, koja je sve drugo samo ne NORMALA.

Raznorazni EKSTREMI koji se javljaju kod nas predstavljaju svojevrstan odraz promenljivosti vremenskih prilika u UMERENOM pojasu, s obzirom na činjenicu da se tzv. UMERENOST naše klime dobija na osnovu EKSTREMA, i zimskih i letnjih, pošto smo na udaru različitih vazdušnih masa sa svojim EKSTREMNIM karakteristikama.
 
Evo zanimljivih podataka o petodnevnom toplotnom udaru koji se dogodio upravo ovih (kasno)septembarskih dana daleke 1918. godine. :)

Dana 24. septembra 1918. godine u Beogradu je izmereno čak 39,0 stepeni, a 25. septembra 38,2 stepena.

Po danima temperaturni maksimumi u Beogradu su izgledali ovako: :D
23.09. 35,5
24.09. 39,0
25.09. 38,2
26.09. 31,4
27.09. 36,0

Posle tačno 100 godina od tada, ove 2018. godine temperaturni maksimum je iznosio svega 34,7 stepeni.
 
Eh, kada bi temperatura tokom cele godine bila nekih 28 stepeni, život u Srbiji bi bio mnogo lepši.. :) Naježim se kad pomislim na kišu, sneg, mrak u 16h, džempere, jakne, i ostale rekvizite i pojave karakteristične za predstojeći period..Pravi sam letnji i sunčani tip i voleo bih da lepo i toplo vreme traje i 10 meseci.
 
Vecernja temperatura i kretanje temperature dana 24.09.2018
bcf0668ce83b15e3883ab8a16e66e946.jpg
1cebabeb59575f2e15fb2b8978ed12aa.jpg


Sent from my HTC Desire 526G dual sim using Tapatalk
 
Vox91":1v5ra9fa je napisao(la):
Eh, kada bi temperatura tokom cele godine bila nekih 28 stepeni, život u Srbiji bi bio mnogo lepši.. :) Naježim se kad pomislim na kišu, sneg, mrak u 16h, džempere, jakne, i ostale rekvizite i pojave karakteristične za predstojeći period..Pravi sam letnji i sunčani tip i voleo bih da lepo i toplo vreme traje i 10 meseci.

I ja sam apsolutno isti tip osobe kao i ti. :)
Zato svakog leta nakupim dosta energije Sunca da bih mogao da preguram hladnu, mračnu i depresivnu zimu.

Inače, ovako jaka zahlađenja koja bukvalno "oduvaju" leto sa naših prostora nisu ništa neuobičajeno za septembar mesec, s obzirom na to da je ovakvih i sličnih zahlađenja bilo do sada u nekih 70% septembara.

E sad, naravno, može i bez ovako jakih zahlađenja, ali - šta da se radi.
Ako se kojim slučajem ne dese u septembru, desiće se sigurno u oktobru.

Tipujem na tzv. Miholjsko leto u oktobru, računam da ćemo ove godine imati bar nedelju dana lepog i toplog jesenjeg vremena.
 
Mali pogled u budućnost planete koja se greje. Ove godine smo širom sveta bili svedoci izuzetnog broja velikih požara. Jedan upečatljiv primer je i ovaj iz Kanade. Požar je je bio toliko jak da je napravio svoj sopstveni tornado, a zatim vatrogascima koji su došli da ga gase sasvim bukvalno oteo crevo za gašenje, koje zatim nije "puštao" sve dok se nije istopilo. Jednom frustriranom vatrogascu na kraju takve jalove borbe nije ostalo ništa drugo nego da ga gađa kamenom. Pravi povratak u budućnost.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=mCAm_JHq1t0[/youtube]
 
Stižu lepe vesti za one koji vole da ne sede kod kuće... :D

Kako stvari stoje, i ove godine imaćemo Miholjsko leto u oktobru. :)

Od sutra, a naročito od subote, nastupa period sa temperaturama (manje ili više) iznad proseka.

Užitak će u nekim danima pomalo kvariti umeren do pojačan jugoistočni/istočni vetar, poznat kao košava.

Prema današnjem prognostičkom materijalu, maksimalne temperature bi se u narednom periodu kretale od 23-27 stepeni, što je iznad proseka za oktobar, ali nije ništa neuobičajeno za ovaj mesec.
Inače, prosečna vrednost temperaturnog maksimuma za oktobar u Beogradu, dobijena na osnovu stogodišnjih podataka, iznosi 27,0 stepeni.

Miholjsko leto u oktobru je relativno česta pojava. U poslednjih desetak godina, samo u 2010-oj, 2011-oj, 2015-oj i 2016-oj godini nije bilo Miholjskog leta u oktobru.
 
Ovih dana uživamo u Miholjskom letu, koje će, prema današnjim procenama, potrajati bar još desetak dana. :)

Međutim, temperature koje su izmerene ovih dana su daleko od onih rekordnih koje su registrovane u prvoj dekadi oktobra 1935. godine.
Ta prva dekada oktobra iz 1935. godine je do danas ostala ubedljivo najtoplija, sa srednjom maksimalnom temperaturom od čak 30,0 stepeni, i registrovanih čak 6 dana sa temperaturama iznad 30 stepeni.

Pregled temperatura po danima u Beogradu - prva dekada oktobra 1935. godine:
oktobar1935.jpg



Tekst iz dnevnog lista POLITIKA o Miholjskom letu – 13. oktobar 1935. godine:
miholjsko-leto.jpg
 
Tekst iz POLITIKE od 13. avgusta 1921. godine, koji govori o jedva dočekanoj kiši i osveženju nakon dvadesetodnevnih velikih vrućina, kada su temperature u čak 16 dana bile iznad 35 stepeni.
Vrhunac tog tropskog talasa je bio 11. i 12. avgusta, kada su temperature prešle 40 stepeni.


 
Jeste, kiša je padala 24. septembra, pa 2. oktobra.

Ali, nije ovaj aktuelni sušni period jedan od najdužih, pošto je bilo i onih koji su trajali i preko 40 dana.

Inače, ekstremno dugi sušni periodi se javljaju najčešće u jesen.
 
Zanimljivo.

Rekao bih čovek da je jesen kišovitija, ali ipak su maj i jun rekorderi.

A imamo i pesme “Kiše jesenje” i “Kao letnje kiše”, a ne znam za opevane prolećne kiše ;)
 
Da, kasno proleće i rano leto su najizdašniji sa padavinama, upravo u vreme kada je kiša najpotrebnija usevima. :)

Ma, imamo super klimu... :wink:
 
Vrh