Šta je novo?

Novi Sad - Opšta tema (gradski život i vesti)

He,he nije baš tako davno bilo(prošli Vikend).
Ali ti izgleda davno nisi bio van Novog Sada...
A vidim i da pratiš Vučevica, pa mi je naravno sad i jasnije tvoje pitanje.
 
Eto sad ispade da pratim i Vučevića, već drugi post za redom u kojima imaš mnogo predrasuda. A u Novom Sadu verovatno nisi bio da posetiš neki od mnogobrojnih festivala koji su se odžali u protekla 2-3 meseca.
 
pazi, nije realno da ih pretukli jer su culi da su albanci, malo ko od nas moze uopste da prepozna albanski jezik.

moje razumevanje te multikulturalnosti u NS je da je to cisto proseravanje, bio na egzitu ove godine, upao u pricu s taksistom, tipa odakle si on meni i slično...
pazi sad, taksista je ličanski crnogorac :o
Reko prijatelju, ja sam sa zatucanog juga, niti ti priznajem to ličanski, niti to crnogorski kao nacionalnost.
Mi u Nišu znamo za srbe i cigane :grand: :lol:
 
A šta ako su motivi neki drugi, a ne etnički, recimo neraščišćeni dugovi? Ovolika medijska prašina mi mnogo smrdi. Kao da je sve dogovoreno. Jasno je kao dan da su srpske zarđale kašike u jako dobrin odnosima sa OVK.
 
lepi":2rh8f5xc je napisao(la):
pazi, nije realno da ih pretukli jer su culi da su albanci, malo ko od nas moze uopste da prepozna albanski jezik.

moje razumevanje te multikulturalnosti u NS je da je to cisto proseravanje, bio na egzitu ove godine, upao u pricu s taksistom, tipa odakle si on meni i slično...
pazi sad, taksista je ličanski crnogorac :o
Reko prijatelju, ja sam sa zatucanog juga, niti ti priznajem to ličanski, niti to crnogorski kao nacionalnost.
Mi u Nišu znamo za srbe i cigane :grand: :lol:
A sta ako jeste realno? Zar to oda nije uzasno?! Zar to nije isto kao i sto stradaju i srpska deca samo zato sto su srpska? Jeste uzasno, i jeste za svaku osudu, pa ko god da nevin strada, ma kako se zvao i koje vere da je!!!!
 
ispade na kraju da su se jednostavno našli na pogrešnom mestu u pogrešno vreme, tj da bi prošli isto i da su bili srbi.
 
Istorijat Trga mladenaca
Na sadašnjem prostoru Trga mladenaca, bila je smeštena Žitna pijaca. Ova pijaca je funkcionisala na tadašnjem trgu, koji je nosio naziv Brašnarski trg, tačnije Trg brašnarske vage.

Na ovom trgu je 1797. godine bio iskopan bunar, a izuzetno velika pijaca koja je bila smeštena u centru grada, prostirala se čak sve do ovog bunara. Brašnarski trg je imao ovaj naziv, jer su se na ovom trgu na pijačnoj vagi merile žitarice. Gradske vlasti odlučuju tada da se ukloni Žitna pijaca i trg kompletno renovira. Renovirani trg dobija novi naziv Jelisavetin trg, zatim Vilsonov trg, Lenjinov trg da bi u kasnijem vremenu poneo naziv Trg mladenaca, ime koje ovaj trg i danas sa ponosom nosi.
Trg mladenaca kakvog danas poznajemo, posedovao je sasvim drugačiji izgled.

Svoje prve prepoznatljive crte, dobio je u prvoj polovini 18. veka. U to vreme na ovom prostoru, bilo je smešteno ribarsko naselje, koje su tadašnji stanovnici zvali Prnjavor. Od sredine tog veka, preciznije od 1748. pa sve do 1786. godine tu je bila formirana zgrada magistrata. Nema puno sačuvanih podataka o tome koji su objekti ranije postojali na samom trgu. Ono što se zna da je izgrađeno nekoliko impozantnih zdanja, koja su ipak sačuvana i koja i danas krase ovaj deo Novog Sada.

Na žalost 1849. godine u velikoj buni, uništeni su brojni objekti od velikog istorijskog značaja. Nakon velikog razaranja mnogih objekata u buni, župan Feliks Parčetić odlučuje da organizuje i pomogne kompletnu obnovu trga. On odlučuje da se izgradi palata rezidencijalnog tipa, koja je urađena u takozvanom klasicističkom tipu. Parčetić je ovu impozantnu palatu izgradio u periodu između 1885. i 1889. godine. Jedno kraće vreme krajem 19-tog veka, palata je bila u vlasništvu poznate porodice Fau. Početkom 20-veka, ovo predivno zdanje, prelazi u vlasništvo dr. Armina Kosovića. Kosović 1914. godine predaje projekat, kojim je želeo da se izgradi vodovod u ovo prelepo zdanje.

Projektom je bila predviđena ugradnja grejnih tela i kada u kupatila. Hrvatska štedionica iz Zagreba, kupuje ovaj objekat 1922. godine, a zdanje je 1947. godine konfiskovano od strane tadašnje države. Godine 1950. zgrada postaje vlasništvo Gradskog narodnog odbora.

Palata nekada poznatog plemića i velikog župana Feliksa Parčetića, kasnije se pretvara u matičarsko zdanje. I danas se na samom ulazu u ovu predivnu palatu, može videti prelep plemićki grb porodice Parčetić. Feliks Parčetić je plemićku titulu dobio, zbog svog ličnog zalaganja i doprinosa u opšte zbližavanju Srba i Mađara, prosvetnog rada i urbanizacije Novog Sada.

Osim ove palate na trgu su izgrađeni i drugi značajni objekti, poput nekadašnje zgrade Trgovačke akademije. U sadašnjem vremenu u ovom objektu je smeštena ekonomsko-trgovačko-turistička ugostiteljska škola „Svetozar Miletić“.
Zanimljiv je podatak da je u zgradi sadašnje stare pošte u 19. veku, bio smešten tada nadaleko čuveni hotel „Central“. Hotel „Central“ je bio projektovan i izgrađen u stilu neorenesanse i klasicizma. Ovaj hotel je tada ispred objekta, posedovao prelepu prostranu baštu. Tokom leta u ovoj bašti su bile organizovane brojne igranke za omladinu, a uz samu baštu, bila je smeštena i stanica i parking za fijakere. Iz nekih starih spisa se saznaje da su mnogi Jermeni nakon mise, dolazili subotom u baštu tada najlepšeg hotela u regiji sa svojim suprugama, sinovima i ćerkama. Oni su sa svojim porodicama sedeli u bašti hotela „Central“ i uživali u prolasku mnogih fijakera, koji su omogućavali izuzetno romantičnu vožnju ulicama Novog Sada. Ovaj poznati hotel tog vremena, 1899. godine, prelazi u vlasništvo pošte. Kada je probijen i formiran tadašnji bulevar Kraljice Marije, zgrada u kojoj je bio hotel, pretvorena je u poštu.

Možemo slobodno reći, kako je jedan od najimpozantnijih objekata na sadašnjem Trgu mladenaca, Adamovićeva palata. Ova palata je pripadala kako se tada govorilo, poznatoj varoškoj porodici Adamović. Porodica je bila izuzetno poznata po proizvodnji izuzetno kvalitetnog konjaka i vina vrhunskog kvaliteta. Malo Novosađana zna da su vinogradi ove porodice, bili smešteni na sadašnjem naselju Telep. Adamovićeva palata, bila je izgrađena 1911. godine i to kao prva trospratna zgrada u Novom Sadu.

Čuvenu palatu su projektovale poznate arhitekte iz Budimpešte Friđeš Špigel i geza Markuš. Na formiranje ovog projekta, veliki uticaj je imala mađarska secesija. Posebno interesantan modernistički duh ovog objekta, obeležava krovna konstrukcija sa prelepim gaudijevskim dimnjacima. Adamovićeva palata sa tri sprata, posedovala je dva ulaza, velike luksuzne stanove na spratu i lokale u prizemlju.

Smatra se da Matičarsko zdanje po bogatstvu primenjene takozvane štuko dekoracije, nema nikakve sličnosti sa drugim objektima. U svečanoj sali, velikom predvorju na vertikalama zidova koji se nalaze iznad stepeništa i podestu prvog sprata, kao i na plafonima, postavljeni su prelepi motivi kao što su: lavlje maske, krilati anđeli i vaze sa cvećem. Ove prelepe motive tačnije dekoracije, izradio je izuzetno poznat i cenjen novosadski gipsar i vajar Julije Anika. Poznato je i da je Julije Anika takođe ukrasio i fasadu gradske kuće u Novom Sadu, predivnim alegorijskim figurama. U plan Novog Sada 1900-te godine, zgrada „Matičarskog zdanja“ po prvi put biva i zvanično ucrtana.

U ranim 50-tim godinama, Trgom mladenaca su prolazili i novosadski tramvaji. Tramvaji su kao prevozno sredstvo bili u funkciji od 1911. pa sve do 1958. godine. Glavna tramvajska linija je prolazila baš kroz Petefijevu (sada Železničku ulicu), preko sadašnjeg Trga mladenaca sve do glavnog gradskog trga.

Mnogu istoričari tvrde da kako je ovaj trg u poslednjih sto godina, ipak u osnovi zadržao isti izgled. Krajem 90-tih je potpuno renoviran i tada je izgrađena kapija u obliku luka ispod koje bi mladenci treblo da se venčaju. Planirano je takođe da se stari bunar, koristi kao bunar želja, ali obe ove ideje nisu zaživele pa se mladenci i dalje venčavaju u svečanoj sali matičarskog zdanja. Trg mladenaca 1998. godine biva ukrašen javnim obeležjem, fontanom i kapijom želja, koje je projektovao Mladen Marinkov, inače poznati akademski vajar. Tri sudbonosna događaja, rođenje, venčanje i smrt, protkani su kroz obnovljeno zdanje porodice Parčetić. Poznato je da se Matičarsko zdanje grada Novog Sada u ovom objektu sa manjim prekidima koristi, već više od 60 godina.

Možemo reći kako je Trg mladenaca u suštini i trg sa puno naziva, koji su nastajali kroz njegovu bogatu istoriju. Predlažemo vam da svratite na ovaj trg, ubacite novčić u bunar želja, zamislite neku želju pre nego novčić ubacite i možda vam se želja zaista i ispuni.
 
Novi stanovi u NS nikad skuplji – kvadrat i do 1.800 evra

Cene stanova u gradu su, kako kažu prodavci nekretnina, u odnosu na prethodne godine doživele svoj istorijski maksimum, pa tako kvadratni metar novijeg datuma ide i do cene od 1.800 evra.


Situacija je, kažu agenti za prodaju nekretnina, poprilično paradoksalna, jer je ponuda stanova bogata, a cena kvadrata sve veća.

Najskuplje nekretnine su pre nekoliko godina bile u samom centru grada, a svako udaljavanje od užeg centra snižavalo je i cenu kvadrata, te su na Limanima i Detelinari noviji stanovi bili od 1.000 do 1.200 evra, dok je kvadrat u centru bio 1.600.


Nekadašnje pravilo da su cene stanova najskuplje u centru grada, više ne važi, jer dobru cenu drže i nekrentine u “atraktivnijim” zgradama u izgradnji.

- Kvadrat polovnog stana dostupan je od 600 evra, a najskuplji stan koji smo prodali dostizao je cenu od 1.800 evra po kvadratu. Ponude ima, kao i potražnje, a ljudi kupuju kako za kredit tako i za keš. Ima onih koji žele sebi da obezbede dom, ali i onih koji povlače novac iz banaka i ulažu ga u nekretnine. Najtraženiji su novi stanovi u izgradnji – kaže za naš portal Dragan Rabatić, izvršni direktor “Solis nekretnina”.


Najtraženiji su novi stanovi u izgradnji

Po njegovim rečima, potražnja za novijom gradnjom je veća u odnosu na potražnju starijih stanova, a investitori su, prema njegovim saznanjima, veoma samouvereni kada je reč o prodaji onog što ponude na tržištu.

- Potražnje ima. Ljudi se interesuju i kupuju stanove. Investitori tvrde da sve što ponude to i prodaju, a u najavi su hiljade i hiljade kvadrata, tako da se očekuje da će takva ponuda u mnogome promentit izgled Novog Sada – kaže Rabatić.


Agenti za prodaju nekrentina sa kojima smo razgovarali kažu i to da je najveća potražnja za dvoiposobnim stanovima, koje kupuju porodični ljudi starosti između 40 i 50 godina. Takve stanove kupuju na kredit. S druge strane, ima i onih koji žive u manjim mestima oko Novog Sada, pa deci koja studiraju u gradu kupuju jednosobne stanove i to uglavnom za keš. I treća kategorija ljudi su oni koji svoju ušteđevinu povlače iz banaka i ulažu u stanove u Novom Sadu.


Povlače ušteđevinu iz banaka i ulažu je u stanove u Novom Sadu

U "Novosadskom oglasniku" trenutno je u ponudi čak 42.509 nekretnina, od toga 28.293 su stanovi. Najviše je u ponudi stanova od oko 60 kvadrata.

Za garsonjeru na Telepu je treba izdvojiti 20.000 evra, dok su one oko Novosadskog sajma i Univerziteta skuplje i za njih je potrebno od 30.000 do 35.000 evra. One nešto luksuznije u centru koštaju oko 52.000 evra. Jednoiposobni koštaju od 32.000, pa prelaze i 60.000. Dvosobni stanovi su od 37.000 do čak 70.000 evra. Izdvojene cene su za novu gradnju, dok su stariji stanovi daleko jeftiniji.


Istovremeno, stanovi na obodima Novog Sada su dosta povoljniji.

Nije zanemarljiv ni podatak da od svih opština u Srbiji, Novi Sad ima najveći pozitivni migracioni saldo, odnosno najveću razliku između broja doseljenih i odseljenih osoba.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), u Novom Sadu se doselilo 2.311 ljudi više nego što ih se odselilo. Osim toga, Novi Sad se našao i među pet opština u Srbiji koji ima pozitivan prirodni priraštaj, a porast stanovnika zabeležen je u celoj Južnobačkoj oblasti.

http://www.mojnovisad.com/vesti/age...-skuplji-kvadrat-i-do-1.800-evra-id24237.html
 
Sto ce tu da bude navala ima da se promenadisu ljudi ...
 
Стављене су скеле на зграду на тргу поред хотела Војводина, то је једина зграда која је имала ружну фасаду, надам се да ће заблистати неком светлом бојом.
 
VOICE: Sve mutne vode Promenade

Građevinske mašine mesecima podižu prašinu na gradilištu tržnog centra Promenada u Novom Sadu, zbog čega lokalno stanovništvo negoduje. Međutim, pravu peščanu oluju podigla je tvrdnja koalicionih partnera gradske vlasti, opozicionih stranaka i nevladinih organizacija da je projekat loše realizovan i da ugrožava bezbednost Novosađana. A da tvrdnje nisu neosnovane, pokazalo je sada već višemesečno istraživanje Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE).

http://voice.org.rs/voice-sve-mutne-vode-promenade/

Odličan tekst!
 
IMG-20181107-114619.jpg


Radi se sminka danas
 
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=wBeHnyAr46A[/youtube]
 
Otvoren najveći i najmoderniji tržni centar u regionu :)
0115ff4575a29252911f13330c1fb832.jpg
df75a73ed198747414ff87fcb405c29f.jpg
37348930eed1355d008b207b3488fea2.jpg
64c2cfa24ffa146db99fac2fef906d20.jpg
ba30f4bbe029c14766f5b7ac673d8f16.jpg
38fb30486ffae321c336b48f64688e39.jpg
620169e51cbedc76806da85f32dbe8a3.jpg
8284644493f8679987eb53d10d9cbf68.jpg
f0acc2ac143c14cec74d2e0c8fcfcda3.jpg


Послато са SM-J510FN уз помоћ Тапатока
 
Pozorište Dunđerskog, izgorelo 1928, nalazilo se u dvorištu sadašnje zgrade Hotela Vojvodina na Trgu.
 
Vrh