Šta je novo?

Atletski kompleks

Prema najavama novog gradskog sekretara za sport, Gorana Kreclovića, izgradnja Atletskog centra
bi trebalo da počne na proleće. Trenutno je u toku priprema dokumenata za Plansku komisiju, kako bi se
usvojio idejno prostorni plan i raspisao tender za izvođenje radova.

Izgradnju atletskog kompleksa će finansirati Grad Beograd (za ovu godinu je izdvojeno 155 miliona dinara) i
Republika Srbija, koja je Nacionalnim investicionim planom za Atletski centar izdvojila oko 2,5 miliona evra.
_________________
9.okt.'07g. - Informativna služba Gradske opštine Novi Beograd
 
Trnovit je put od ideje do realizacije
Atletski kompleks – još uvek san

Od pompeznog najavljivanja da će se atletski stadion graditi u naselju Dr Ivana Ribara, do iznenadnog premeštanja u Košutnjak, ostalo je to da će se mnogo manje impoznatnija arena izgraditi u okviru Univerzitetskog sela


Zlonamernici kažu da jedino Beograd i Tirana od evropskih prestonica nemaju atletski kompleks. Za Tiranu ne znamo, ali Beograd ga definitivno nema, mada planovi za njegovu izgradnju datiraju od pre nekoliko decenija. Demokratska vlast u Beogradu nije bila ”pelcovana” od ove ideje, a potreba za takvim stadionom posebno je došla do izražaja kada je Beograd dobio organizaciju Univerzijade 2009. godine. Od pompeznog najavljivanja da će se atletski stadion graditi u naselju Dr Ivana Ribara, do iznenadnog premeštanja u Košutnjak, ostalo je to da će se mnogo manje impoznatnija arena izgraditi u okviru Univerzitetskog sela.

Tamte-vamte
Prema Generalnom urbanističkom planu, atletski kompleks sa zatvorenom salom, otvorenim stadionom sa deset hiljada mesta na tribinama i delom za bacačke sportove, predviđen je za naselje Dr Ivana Ribara. Urbanistički plan za predstojeći posao bez velike pompe davno je donet. Prema nekim preliminarnim procenama trebalo je da košta oko 3,5 miliona evra, a prema drugim čak osam miliona evra (?!). Njegov završetak bio je planiran za 2009. godinu, kako bi ga isprobali takmičari Univerzijade.

A onda, kao grom iz vedra neba, aprila 2006. godine sazvana je konferencija za novinare, gde je izneta odluka da će kompleks biti u Košutnjaku.

– Atletski kompleks, koji bi prema prvim idejama trebalo da obuhvata stadion, atletsku halu, stazu za zagrevanje i bacilište, biće izgrađen na Košutnjaku. U odnosu na prvu ideju da se kompleks izgradi u Novom Beogradu, ova lokacija pokazala se idealna jer se u blizini nalaze Fakultet za fizičku kulturu i Republički zavod za sport, a atletičari su Košutnjak oduvek koristili za pripreme. Grad hoće da bude investitor, a i republička vlada pokazala je spremnost da učestvuje u izgradnji kompleksa. U budžetu za 2006. godinu već je namenjeno 130 miliona dinara, što je sasvim dovoljno za početak izgradnje objekta. Uslovi za izgradnju atletskog kompleksa u potpunosti su sazreli, postoji i politička volja, ali grad nema nameru da gradi kompleks bez partnerstva sa atletskim savezima i bez neophodne saradnje s njima. Kompleks će biti namenjen isključivo atletičarima i u njemu će oni biti domaćini a ne gosti – rekao je tada Andreja Mladenović, član Gradskog veća zadužen za sport.

Na istoj konferenciji za novinare predstavnici atletskih saveza Srbije i Beograda, kao i najveći atletski klubovi u našoj zemlji, dali su punu podršku ovoj inicijativi grada, ističući da je Košutnjak idealno mesto i baza gde se naša atletika svih ovih godina razvijala. Atletski savez Beograda i Atletski savez Srbije potpisali su protokol kojim je trebalo da se regulišu odnosi o korišćenju i održavanju budućeg kompleksa, a potom je trebalo da sledi izrada idejnog rešenja i glavnog projekta.

Međutim! Izgleda da po ovom pitanju nije postojala baš kompletna saglasnost u vrhu gradskih vlasti, te od tada prođoše dve godine a Beograd (više nego očigledno) nije dobio atletski kompleks niti u Košutnjaku niti u Novom Beogradu.

Tri scenarija
Srđan Bošković, izvršni direktor „Univerzijade Beograd 2009”, nedavno je istakao da za organizaciju atletskih tamičenja na „Univerzijadi” (a reč je o sportu sa najviše učesnika koji, kao i na Olimpijskim igrama, predstavlja najznačajniji deo sportskog programa) zasad postoje tri scenarija. Po prvom, koji je naveden u pobedničkoj kandidaturi, stadion Crvene zvezde koristio bi se za otvaranje, zatvaranje i atletiku. Po drugom, atletska takmičenja održavala bi se na stadionu Partizana, a po trećem na stadionu Atletskog kompleksa u Novom Beogradu koji bi trebalo da se završi do početka „Univerzijade”.

– Poslednje rešenje, u ovom trenutku je najverovatnije, jer Zvezda uopšte nema teren za zagrevanje, a on mora biti istog kvaliteta kao onaj na kojem se održava takmičenje. Osim toga ni tunel kojim se izlazi na stazu nije adekvatan. Smeštanje atletike u novi atletski kompleks bilo bi idealno (samo četiri semafora od „Sela”). Jedini problem je pitanje kapaciteta. FISU standard je minimalno 20.000 gledalaca, a izgradnja stadiona samo za atletiku sa toliko mesta neisplativa je. Postoje ozbiljne studije koje pokazuju da ako stadion stoji prazan deset godina to košta 75 odsto ukupnih troškova izgradnje. Zbog toga se ozbiljno razmatra ideja o podizanju montažne tribine samo za „Univerzijadu”. I to je skupo, ali manje od prve varijante – objasnio je Bošković.

Videćemo kako će se ovaj (veliki) problem rešiti, a Zoran Alimpić, vršilac dužnosti gradonačelnika, nedavno je obećao da će Beograd zasigurno dobiti atletski kompleks, te da će to biti novi početak za našu atletiku. Njegov gost iz Osla Svein Arne Hansen, potpredsednik Evropske atletske asocijacije, koji je u Beogradu boravio povodom maratona, rekao je da je i ovaj grad imao decenijski problem sa atletskim stadionom, koji je bezmalo propadao. Država je naime digla ruke od njega, ali je zahvaljujući gradskim vlastima on postao uzor za svet. Pa, eto, preporuke i za naš glavni grad. Kraljica sportova to svakako zaslužuje.

S. Martinović
извор Београдске новине
линк http://www.bgdnovine.com/arhiva/broj50/bgd6.html
 
Evo teme atletski stadion pa da postavim ovde ovu vest koju je preneo @milos.tro u temi "Nacionalni stadion": http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?f=21&t=3011&start=475#p407673



Na stranama „Sportskog žurnala“ već smo pisali o izgradnji Atletskog stadiona u Doktora Ivana Ribara ulici u bloku 45 na Novom Beogradu.

file.php


Inicirao je to premijer Aleksandar Vučić (na prijemu asova srpske kraljice sportova posle EP u Amsterdamu), s idejom da se posle Prvenstva Evrope u dvorani (od 3. do 5. marta 2017), kod nas održi i Šampionat Starog kontinenta na otvorenim borilištima. Za to je potreban odgovarajući objekat, pa se pristupilo realizaciji.

Izvesno vreme veo ćutanja je pokrio ovaj projekat, sve dok se u jednoj popularnoj televizijskoj emisiji nije opet čulo o tome.

Iskoristili smo priliku da Slobodana Brankovića, generalnog sekretara ASS pitamo dokle se došlo i on je odgovorio:

– Tačno je da nismo želeli da izlazimo u javnost i iznosimo pojedinosti pre nego što obavimo sastanak kod premijera. Trebalo bi da to bude naredne nedelje. Sada kada je već procurelo da postoji Idejno rešenje, mogu to da potvrdim. Uradili smo ga s Centro projektom, istom kućom s kojom smo sdarađivali oko atletske dvorane i dostavili ga Vanji Udovičiću, ministru omladine i sporta.

Kao što se vidi na fotografiji, nije u pitanju samo jedan, već dva objekta.

– Reč je o glavnom i pomoćnom stadionu, kao i prostoru za daljinska bacanja.

Koliko gledalaca će da primi veće zdanje?

– Na tribinama ima mesta za 25.000 ljudi. Sve je urađeno po propozicijama Evropske atletike kako bismo mogli da organizujemo ovo veliko takmičenje.

Sve bi trebalo da bude završeno do 2019. godine. Srbija će konkurisati za prvenstva Evrope 2022. ili 2024. godine. Po svemu sudeći jedno ćemo svakako dobiti, a kako stvari stoje realnije je da bude ono 2024.

Izvor: http://www.zurnal.rs/miks/atletika/39506/idejno-resenje-za-stadion-u-bloku-45?lang=lat
 
Takođe vest o atletskom stadionu. Naravno @milos.tro je to preneo u temi: "Obnova i izgradnja sportskih centara".

Beograd je početkom ove godine dobio atletsku dvoranu, a sada je u planu i gradnja atletskog stadiona!

file.php


Centar namenjen kraljici sportova nalazio bi se u naselju Dr Ivan Ribar na Novom Beogradu, kako piše u zvaničnoj dokumentaciji Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju, “na osam kilometara od centra grada”.

file.php


Kompleks bi se praktično sastojao iz tri dela: prvi bi obuhvatao sportsku halu, visine do tri sprata, drugi glavni stadion, a treći još jedan manji objekat za treninge, ali bez tribina.

file.php


Po projektu kompletan kompleks bi se prostirao na oko 80.000 kvadratnih metara. Naravno, sve je za sada samo u planovima.

Izvor: http://www.blic.rs/vesti/beograd/at...ion-pomocni-teren-i-jos-jedna-dvorana/v60n0zh
 
Zanimljivo je da i Košutnjak ima svoje "tržište" rekreativaca, i ovde pokušavaju neku atletsku stazu. Vest je od 8. juna 2016 godine.
Multifunkcionalna dvorana, manji moderan stadion i zatvoreni olimpijski bazen, samo su neki od objekata čija je izgradnja planirana u okviru Sportsko-rekreativnog centra Košutnjak.



U delu Zavoda za sport dogradila bi se sportska bolnica, pa bi pored postojećih ambulanti obuhvatao i operacione sale. U multifunkcionalnoj sali organizovali bi se najrazličitiji sportski događaji, dok bi se dograđenim delovima i rekonstrukcijom hotela napravilo više mesta za reprezentacije i sportiste koji dolaze na pripreme i takmičenja.



Na mestu sadašnjeg fudbalskog terena nalazio bi se stadion sa tribinama, a izgradio bi se i novi zatvoren bazen olimpijskih dimenzija, verovatno i još nekoliko teniskih terena.



Takođe, razmatra se i mogućnost da jedan deo bude potpuno posvećen rekreativcima, sa novim biciklističkim stazama i igralištima namenjenim najmlađima, a nije isključeno da bude i drugih komercijalnih sadržaja.


Nosilac izrade urbanističkog projekta je „Otvoreni atelje grada - ARHITEKTON“ iz Beograda. Svi koji žele da vide idejno rešenje objekata mogu to da učine do 14. juna u zgradi Gradske uprave u 27. marta 43-45.

Izvor: http://www.blic.rs/vesti/beograd/kosutnjak-dobija-novi-bazen-dvoranu-i-stadion/m01j76j
 
Ovaj atletski stadion sa tribinama već postoji u Kneza Višeslava, izmeju RHMZ i Zavoda za sport.

Pošto često trčm na Košutnjaku, prolazim pored tog stadiona i baš mi je žao što nije otvoren za rekreativce (a skoro uvek je prazan)
 
Glupo je da atletski stadion bude na kraju grada. Pristupacnost iz bilo kog dela Beograda osim blokova je 0.
 
Вучић атлетичарима: Имамо шансу за добијање ЕП 2024.
БЕОГРАД, 7. марта (Тањуг) - Премијер Србије Александар Вучић и министар омладине и спорта Вања Удовичић примили су данас српске атлетичаре Ивану Шпановић, Михаила Дудаша и Лазара Анића, који су учествовали у финалу на Европском атлетском првенству у Београду.

Вучић се захвалио и честитао спортистима на улозеном труду, посебно Ивани Шпановић на освојеној златној медаљи.

"Три серије преко седам метара. Заиста импресивно. Арена је била пуна, а атмосфера невероватна. Толико се људи радовало атлетици, али морам признати да сам се мало уплашио када је први скок био преступ. Из Европске атлетске федерације смо добили информацију да уколико саградимо стадион иза блока 45 до 2021. године, имамо велике шансе да добијемо организацаију Европског атлетског првенства на отвореном 2024.године", рекао је Вучић.


Значи, планира се повелики стадион, чим говоримо о домаћинству европског првенства. Или ће за велике догађаје капацитет бити увећаван монтажним трибинама, што бих подржао као рационално решење.
 
Урађено је идејно решење али тренутно је фокус на светском првенству у арени 2020-е и на спортском комплексу на Бежанијској Коси.
 
Bice da ce srediti vec postojeci kompleks koji pripada studentskom centru koji je sad u blagom raspadu
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=438232#p438232:2jbr6h1e je napisao(la):
direktor » 07 Mar 2017 18:11[/url]":2jbr6h1e]Bice da ce srediti vec postojeci kompleks koji pripada studentskom centru koji je sad u blagom raspadu
a ovo ?
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=413134#p413134:2jbr6h1e je napisao(la):
Mair » 27 Oct 2016 16:28[/url]":2jbr6h1e]
file.php

Po projektu kompletan kompleks bi se prostirao na oko 80.000 kvadratnih metara. Naravno, sve je za sada samo u planovima.
Izvor: http://www.blic.rs/vesti/beograd/atlets ... na/v60n0zh
 
Gore se pominje bezaniska kosa a koliko znam to b kosa nije
 
Znači Jajinci su na kraju izabrani. Zanimljivo da je ka Jajincima i jedina atletska dvorana, tako da je za nekog atletičara, najbolje da živi na Banjici.

Nadam se da je stadion ukrivo jer je ovo fotografisani plan.
 
Nisam siguran da li je ovo umesto onog na NBGDu, ovo najavljuju kao samo trening stadion.
 
Vrh