Šta je novo?

Park kod Ušća i Park prijateljstva "Oaza Novog Beograda"

Ovi dok ne popune svaki slobodan kvadrat neće stati...

BG kao Beč: Stiže točak od 85m i verovali ili ne - roler koster

Beč ima Prater, Kopenhagen ima Tivoli park, a Beograd će nešto vrlo slično dobiti u Parku prijateljstva na Ušću.

15988913555bebf46ea1fcc373708152_w640.jpg


Nacrt plana detaljne regulacije parka Ušće, naime, predviđa mnogobrojne nove sadržaje poput panoramskog točka, roler koster, boba na šinama i zgrade akvarijuma.

Takođe, tu bi trebalo da se nađe nova zgrada Prirodnjačkog muzeja.

Ideja je da se sve smesti upravo u parku Ušće jer je to najveći park u Beogradu a sadržajno nije ispunjen i nema mnogo posetilaca.
Prater će inače biti visok 85 metara, što je više od točka u Beču koji ima 65 metara i teži 240 tona čelične konstrukcije.

Javni uvid u Nacrt plana detaljne regulacije parka Ušće otvoren je do 13. decembra a 20. decembra se održava javna skupština sa komisijama, gde svi koj imaju ideje i primedbe mogu da dođu i da ih brane i tek onda se sve uzima u uvid i donose sve odluke.

https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.ph ... id=1469214
 
Будале нек праве вашар у свом селу.

Ево мало слика радова у Парку пријатељства
 
Do sada je rekonstrukcija ovog parka bila pun pogodak, i nemam ništa protiv da se stavi još sadržaja (prirodnjački muzej pa čak i točak). Ali, to za sobom povlači pravljenje novih parkinga, infrastrukture za javni i turistički prevoz, i uvod u urbanizaciju. Negde mora da se podvuče crta. Prostor je ranije bio zapušten i praznjikav, sada je već dramatično lepši, iskorišćeniji.

Hajde da nešto ostane i bude kako treba!
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=581382#p581382:qgay7ek9 je napisao(la):
GOJE » Sre Nov 14, 2018 1:16 pm[/url]":qgay7ek9]Negde mora da se podvuče crta.
Epa u toj tako prostoj a tako nedostižnoj rečenici leži 80% naših problema i promašaja. Preostalih 20% odlazi na aljkavost i k....bolju.
Mnoge stvari bi bile drugačije i daleko bolje samo da se crte podvlače tamo gde treba, umesto što se svake godine spuštaju sve niže i niže.
 
Ево и плоча са именима државника који су садили парк. Све су обележене кочићима а неке које недостају исто и предпостављам да ће их обновити.
 
Skinuo sam plan i preleteo malo po slikama i tekstu. Od novih stvari, imamo vidikovac na samom špicu ušća

На делу к.п. 1026/1 и 6628/1 К.о. Нови Београд, планиран је видиковац, са кога ће се сагледавати ушће реке Саве у Дунав, Мало и Велико ратно острво и Београдска тврђава – Калемегдан са симболом града, статуом Победника. Видиковац треба да представља проширење тј. наставак и везу шетних стаза на нивоу обалоутврде (кеја) дуж Саве и Дунава.

Nova stvar (o tome smo čak ovde i pričali) je plato umetnosti između MSU i reke.

Gondola i jarbol su takođe tu.

Panoramski točak za sada nisam video u planu. Lepo je videti da su nam splavovi prepoznatljiv brend.

У зони акваторије, дуж обале Саве и Дунава, а ван границе плана, постављено је око 50 пловних објеката (сплавова на понтонима и прилагођених бродова), углавном ресторана или хотелских јединица, који су несумљиво значајни за туристичку понуду града и представљају препознатљив бренд. Постављање пловила типа угоститељски објекти на води, марине и спортски клубови и понтони је дефинисано кроз „План места за постављање пловила на делу обале и водног простора на територији града Београда (I фаза)'', („Сл. лист града Београда“ бр. 9/13 и 62/14). Због планирања нових садржаја (јарбол, видиковац, плато уметности), заштите визура ка наспрамним обалама и заштите комплекса посебне намене, забрањено је постављање сплавова на Сави од Бранковог моста до Ушћа и од Ушћа до комплекса посебне намене у рукавцу Дунава.

Pardon, evo i točka
За планирани објекат јарбола са заставом Републике Србије и објекат панорамског точка обавезна је сарадња са Директоратом за цивилно ваздухопловство.

Evo i svih novih stvari

3. ЛОКАЦИЈЕ ЗА КОЈЕ ЈЕ ПОТРЕБНА ВЕРИФИКАЦИЈА ИДЕЈНИХ ПРОЈЕКАТА ОД СТРАНЕ КОМИСИЈЕ ЗА ПЛАНОВЕ
Верификација идејних пројеката на Комисији за планове Скупштине града Београда обавезна је за:
1. објекте и комплексе јавних служби који се планирају у оквиру парковских површина и приобалног земљишта: установе културе од националног значаја Ј9.2 (Анекс музеја саврмене уметности), Ј9.3 (Природњачки музеј), акваријум (А), панорамски точак (ПТ), јарбол (Ј), видиковац (В), инфо-пункт и све новопланиране објекте на територији Плана;

E sad, ni na jednoj slici ne postoje ucrtani objekti J9.2, J9.3, A, PT, dok su Jarbol i Vidikovac ucrtani, tako da je realno da će od većih stvari ovde raditi "samo" vidikovac (ok), plato umetnosti (super), info pult (ok), jarbol (katastrofa) i gondolu (katastrofa).

Očigledno je da ne gajim lepo mišljenje prema gondoli i jarbolu, ali ostale stvari su mi sasvim OK. Aneks MSU mi je dobar kao ideja, Prirodnjački muzej nam zaista treba, ali gde će ga postaviti - to je pitanje?

 
T na slici su zona gde će biti toaleti.

Parkinge (nove) nešto ne vidim, mada postoji formulacija za njih

Паркирање возила, у постојећем стању, обавља се уз Улицу Ушће, део уз реку. Стационарни саобраћај је у дефициту, због великог броја угоститељских објеката за које није обезбеђен двољан број паркинг места, па се паркирање одвија и на осталим површинама које нису намењене паркирању. Такође, пословни центар „Ушће“ генерише велики број возила за који је обезбеђен паркинг у оквиру подзмене гараже центра.

Пешачке и колске стазе, паркинг и саобраћајни манипулаторни простор може се изводити у насипу уз претходну и неопходну замену и стабилизацију подтла.

Мере заштите ваздуха спроводе се:
 измештањем моторног саобраћаја са простора парка, укључујући и постојеће паркинг површине дуж улице Ушће и пешачке стазе Земунски кеј;

Ovo se odnosi na Aneks MSU
паркирање за посетиоце обезбеђено је и у окружењу, у оквиру планираних јавних отворених паркинг површина у обухвату Плана, а у складу са поглављем 3.4.3. Паркирање;

A evo ipak i parkinga

у оквиру Улице Ушће, деоница паралелна реци, планиран је обострани тротоар ширине 2,5 m, као и зид за заштиту од хиљадугодишњих вода;
 у оквиру Улице Ушће, деонице које нису паралелне реци, планиране су двосмерне бициклистичка стаза ширине 2,0 m са ивичним зеленим појасом и обостраним тротоарима од минимум 1,5 m.
Непосредно уз Улицу Ушће, деоница паралелна делу Булевару Михајла Пупина (и Бранковом мосту) планира се изградња паркинг простора капацитета око 228 ПМ. Уз Булевар Николе Тесле, у зонама парка без дрвећа, у дубини од око 20 m, могуће је изградити паркинг површине (паркинг боксове са паркирањем у два реда). У даљем спровођењу и приликом израде техничке документације за наведене паркинг површине неопходна је сарадња са Секретаријатом за саобраћај и Секретаријатом за заштиту животне средине.
Остварен број паркинг места планиран овим Планом задовољава потребе посетиоца овог простора, тј. различитих садржаја у оквиру јавних зелених површина (Анализа потреба за паркирањем се налази у документацији Плана).

Ima tu još dosta, stvari, pa koga ne mrzi da čita ima linkove ka dokumentima na mom serveru i dva glavna PDF-a

http://dusanpopovic.com/wp-content/uplo ... -tekst.pdf

Postojeće stanje http://dusanpopovic.com/wp-content/uplo ... namena.pdf

Planirano stanje http://dusanpopovic.com/wp-content/uplo ... namena.pdf
 
Mene zanima prije svega otkud sad tu u prici prirodnjacki muzej i gdje bi ga stavili ...
 
Meni se čini da je to (kao i aneks MSU) na prilično dugačkom štapu i da od toga nema ništa.

Kada je poslednji put u Beogradu izgrađena neka javna građevina (Filharmonija, studentski kampus, naučni park, ona zgrada za vatrogasce, samo najave, a ništa urađeno) ?
 
Na taj prostor treba preseliti spoljnu postavku Vojnog Muzeja. Koji već decenijama plače za prostorom i propušta prilike da obogati svoju zbirku jer nema gde više da smesti vozila. Uz to je mnogo lakše istovariti 40 tona metala na ravnom i širokom prostoru nego u šancu između oronulih zidina, drvenih mostova i tesnih tunela. O održavanju i čuvanju tih objekata bi bilo dovoljno da se brine po jedan vojnik (ili radnik FTO firme) u smeni iz obližnje baze rečne flotile kod Ušća.
 
Samo da ne budže previše stvari na malom prostoru. Mesta ima dovoljno. Imamo i livadu sa druge strane hotela Jugoslavija (između hotela i brda za sankanje sa prugom)
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=581458#p581458:1xnzfntu je napisao(la):
Bender Rodriguez » 14 Nov 2018, 16:55[/url]":1xnzfntu]Na taj prostor treba preseliti spoljnu postavku Vojnog Muzeja. Koji već decenijama plače za prostorom i propušta prilike da obogati svoju zbirku jer nema gde više da smesti vozila. Uz to je mnogo lakše istovariti 40 tona metala na ravnom i širokom prostoru nego u šancu između oronulih zidina, drvenih mostova i tesnih tunela. O održavanju i čuvanju tih objekata bi bilo dovoljno da se brine po jedan vojnik (ili radnik FTO firme) u smeni iz obližnje baze rečne flotile kod Ušća.

Kolega, samo to ne, povrh već najavljenih skalamerija! Kalemegdan je tvrđava, a da li je nužno da se postavka širi ili ne, jeste posebno pitanje. Treba imati mere. Više cveća na Ušću, manje metala!
 
Pa dobro nisam mislio da se to radi UZ ove najavljene sadržaje (kahm vašare). Ja sam to predlagao još pre priče o jarbolu i priče o luna parku. Nije to toliko velika postavka, čak i sa budućim proširenjima ne bi uzela ni 10% ove označene teritorije na mapi koju sam okačio. Postavka tenkova može cela da stane na ono zeleno ostrvo između baze VS i restorana uz obalu (gde se planira jarbol). Stari topovi haubice bi tražile još toliko. Ali može se lako naći a da se ne naruši ambijent.

P.S.
A svakako jesam za više cveća. :)
 
Ено им Ада Хуја и цела Палилула вапе за било каквим садржајима, нек тамо праве ролеркоустер на обали Дунава.
 
Malo čitam prilog za nacrt plana za Ušće i čini mi se kao da su kopirali neki stari plan jer kao da ne vide nove sadržaje koji su dodati u poslednjih godinu dana

Недостатак садржаја у самом парку који би привукли већи број посетиоца, његова величина и непрегледност, небезбедност и неосветљеност, као и бројна ограничења везана за услове заштите простора, његовог карактера и установљених вредности, чине да је простор слабо посећен, осим у зони приобалног шеталишта и у кратким периодима организације манифестација (концерти и фестивали, трке и сл.).

Уочени недостаци простора:
 недовољна приступачност и неинтегрисаност са окружењем, пешачке баријере у виду јаке тангентне саобраћајнице, локација за паркирање;
 недостатак стаза и праваца кретања кроз целу површину парка, било да су у питању пешачка или бициклистичка кретања, трим стазе, простори за вожњу ролера, или неки други вид превоза (еколошки воз, аутобус и сл.);
 мањак квалитетних садржаја и атракција (спортско-рекреативних игралишта и терена, забавних и едукативних простора за децу, простора за предах и одмор, оплемењених урбаним мобилијаром, воденим елементима, уметничким скулптурама и сл.);
 веома низак степен личног осећаја безбедности корисника, посебно због изолованости, усамљености и неосветљености.
Postavljeno je osvetljenje i gomila sadržaja, ali osvetljenje još nije upaljeno

Трећу целину парка (Блок 10) чини подручје од границе знаменитог места до хотела Југославија. Кроз ову, прилично пасивну целину парку, без мобилијара, пролази бициклистичка стаза.
Tu je napravljena kružna staza za trčanje, 2 fudbalska travnata terena i nekoliko staza.

Ima još dosta zanimljivih stvari u celom tekstu, bilo bi lepo da se mnoge od tih stvari ispune (planirani su i kružni tokovi u Bulevaru Nikole Tesle)
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=581435#p581435:383qrc48 je napisao(la):
direktor » Yesterday, 15:50[/url]":383qrc48]Mene zanima prije svega otkud sad tu u prici prirodnjacki muzej i gdje bi ga stavili ...

Evo nađoh, pa ako nekoga ne mrzi, neka traži tu Inicijativu.

Планирана је изградња два објекта – установa културе од националног значаја: анекса Музеја савремене уметности тј. Музеја XXI века и нове зграде Природњачког музеја (Иницијатива МСУ бр. СМА/01- 64/7 од 3.4.2017. и Иницијатива Природњачког музеја бр.1369 од 13.10.2017).

A evo i potvrde da je sve to na dugačkom štapu

Тачна локација парцелa музеја, акваријума и панорамског точка (осим инфопункта, јарбола и јавних тоалета) утврдиће се израдом пројектног урбанистичко – архитектонског конкурса (у даљем тексту Конкурса), а разрадити Урбанистичким пројектом.
 
Постоји ли неки конкретан разлог што се све трпа у један делић једне стране једне од две реке града уместо да се садржаји направе целом дужином обала и коначно исте повежу кејевима?

Је ли у питању само српска малограђанштина која је својевремено хтела да стрпа и Теслину урну у Храм стрпа ту негде и Карађорђа а богме и библиотеку и још једну цркву а можда још пар десетина споменика или заправо постоји неки смислени разлог?
 
Ова велика зелена површина је практично београдска верзија Централ парка. У Централ парку нема шта нема.

Чињеница је да је ово била једна огромна и потпуно неупотребљена јавна површина у БГ и да је тек овим интервенцијама почела да испуњава своју сврху. Наравно, треба се у једном моменту зауставити да се не би претерало, али се ипак ради о огромном простору ван стамбеног ткива и тешко да се може претерати.
 
Ja sam i dalje podeljen da li treba bilo šta graditi u tom parku.

Razlog za, prostor se jednostavno ne koristi dovoljno. Ne postoji kultura piknika (bez roštilja molim!), izlezavanja na travi. Nešto što se leti vidi i u Central i u Hajd Parku.

Razlog protiv, cirkus je stigao u vaš grad.

Zaključak, crtu treba podvući ranije.

Pogledajte prilog 1
 
Ја мислим да се простор користи сасвим довољно. Постоје општине у граду које немају никакве културне и забавне садржаје, а број деце је у експанзији (Палилула, Сурчин, већ део Звездаре). Не треба све форсирати на једно место. Дунвска обала од садржаја има само базене 25. мај. Ту има лепог простора и за луна парк, и за панорамски точак, и за аквапарк, и за музеје, и за национални стадион, и за оперу и филхармонију. Ушће код НБГ је већ довољно засићено садржајима.
 
Ima mesta na Ušću (NBG strana) za još sadržaja, ali ja bih više voleo da se razvijaju i drugi delovi grada. Evo, počupaće se šine sa druge strane, i nadam se da će i tamo da se napravi sličan park.

Koliko god skoro svi mi bili protiv betoniranja i narušavanja prirode istina je (kao što i @stf kaže) da je to bila uglavnom jedna prazna livada. Rekao bih (bez preterivanja) da sada ima 20 puta više ljudi nego pre (naročito kada je lep vikend). Ne treba smetnuti sa uma ni to, da su staze prilično fino uklopljene i da se uopšte nema utisak narušavanja prirode.

Panoramski točak može lepo da ispadne, ali siguran sam da će biti preskup i više bih voleo da se te pare (kao i od NG rasvete) utroše na više radnika Zelenila i Čistoće.
 
И иза гондоле и иза панорамског точка и ролеркоустера стоји жеља да се трпају паре у приватне џепове. И слажем се боље да се нпр. више запосли радника у ЈКП зеленило и чистоћа.
 
Vrh