Šta je novo?

Divčibare

Neverovatno ali stvarno je postojao ,izgradjen zamak na Divcibarama 1963 za britanski film"SWORD of LANCELOT" sa glumcem Cornell Wilde i glumicom Jean Wallace.Napravljen od sargije,materijal za izradu džakova, gruba tkanina za pokrivanje i umotavanje robe.
 
zlatiborizacija Divčibara u punom jeku, mislim da je više kreveta u objektima koji se grade nego u onima koji rade, a cene u restoranima su kao na Vračaru, ima i onih jeftinih, ali fenseraj preuzima primat, gradi se i infrastruktura ali stidljivo. Gradilišta poput ovog na slici ima najmanje deset.
796a747fb05303490154f9bf49d26c47.jpg


Послато са Redmi Note 4X уз помоћ Тапатока
 
Slažem se Tragac. Treba biti jako obazriv sa tom gradnjom i načinom privlačenja turista. To je prelepo mesto, mozda jos i lepše jer je ne naseljeno previše,barem meni. Treba da dodje do razvoja turizma, ali makar sa gradnjom treba biti obazriv, mada bojim se da to neće biti primarno za razmatranje (kao i na Zlatiboru). I ne shvatam te cene, naročito na Zlatiboru, vise se potroši nego da se na more ode isti broj dana. Razumem visoke cene zakupa, željeni profit, ali kafa je besmisleno skupa, a o obroku da ne govorim.
 
A i zimi
84c944cf4192e5c7caf269c2b1d393d4.jpg


Послато са SM-G930F уз помоћ Тапатока
 
А да ли се зна, шта је са оним одмаралиштем фабрике комбајна "Змај", који је ту на Дивчибарама ? Био сам 1985.године у том одмаралишту и провели смо баш лепих пар дана у њему.
 
Da, video sam i ja ovo... Iako nam novi objekat preči prolaz na hard enduro trek :D podržavam 100%. Za klince zimi ovo je vrlo lepa staza i najbliža opcija za bar nekoliko velikih gradova, za vikend skijanje.
 
Izašao cenovnik Teodosicevog hotela. U sezoni skijanja PP 35€, tokom raspusta 45. Iskreno očekivao sam veće cene. Očekujem da će na proleće biti oko 30ak evra PP
 
Ja bih pre rekao da su cene takve jer podrazumevaju boravak "na gradilištu". Dobar deo radova neće biti ni blizu kraja ove godine. Jedna lamela nema šanse da bude gotova a i dvorane su tek počele da se rade. Očekujem dogodine ako sve bude gotovo veće cene.

Послато са Redmi Note 4 помоћу Тапатока
 
Može li bar jedan logo biti ćirilični?!
 
Хтедох да питам баш то. Али ни теби не би фалило...
 
Otvoren kafe ispod staze Crni Vrh za skijase i posetioce

 
Padobranom iznad Divčibara na povratku.
Zanimljivo je da predsednik države, kakve god, otvara privatni hotel, kakav god.
 
Novu 2020. godinu na Divčibarama je dočekalo preko 2.500 gostiju, koji su umesto dobre zabave i veselog dočeka na planini dobili kako rekoše, "gomilu poblema i nerviranja".



I ove godine veći deo Divčibara je bio bez struje 31. decembra. Takozvana "valjevska strana", od ulaza na Divčibare,iz pravca Mionice, do centra, bila je bez struje u nekoliko navrata po nekoliko časova prepodne i popodne, a najduža nestašica je bila od šest do devet uveče poslednjeg dana 2019. godine.



Mnogi ugostitelji koji su imali organizovan doček Nove godine u svojim objektima bili su očajni, a gosti ljuti i nezadovoljni. Prema rečima ugostitelja i vlasnika hotela i apartmana, kapaciteti za smeštaj turista popunjeni su do poslednjeg mesta, tražen je i "krevet više



Visina snega na Divčibarama je 45 centimetara, ski staza "Crni vrh"je odlično pripremljena, spremna za skijaše i bordere, pod uslovom da bude struje, koje na Divčibarama, prema tvrdnji Divčibaraca "od aprila više nemanego što je ima".



Za razliku od prethodne dve, ove godine na Divčibarama nije bilo organizovanog javnog dočeka Nove godine.

https://www.kolubarske.rs/sr/vesti/valj ... -mraku.htm
 
Mislim da razvoj Divčibara mnogo koči to što je pod Valjevom, a naveću i razloge. Divčibare kao mnogo bliža planina Beogradu i Vojvodini od Zlatibora, Tare... su zadnjih 40tak godina daleko prevaziđene od ovih planina, posebno Zlatibora, iako je pre toga imao prednost u odnosu na njih. Moguće da je sreća Zlatibora bila što je pod opštinom Čajetina, a ne Užice. Ovde je suprotno urađeno i Divčibare su ostavljane pod gradom koji, kao i Užice, ima sasvim drugi put razvoja (industrija, trgovina, poljoprivreda...) u odnosu na turističko-planinsko Divčibare. Takođe, Valjevo nije se pokazalo kao grad koji ima finansijske, organizacione i druge resurse i sposobnosti da razvije Divčibare. Sem gradnje apartmana i kuća, nikakav sadržaj nisu obezbedili, poput parkova, šetališta, trga, fontane, uređenje obala potoka za šetnju itd. Tako da su Divčibare sada praktično bez sadržaja za duži i masovniji ostanak gostiju. Takođe, linije podele Divčibara je glupa jer je sa jedne strane ulice opština Kosjerić (jedan deo), drugi deo je Valjevo, a deo i Mionica, pa je neartikulisano upravljati razvojem jednog turističkog centra iz tri opštine, bolje da je jedna. Valjevo je bilo i zauvek će ostati oko 20km od Divčibara i to niko im ne može uzeti, ali Kosjerić je em bliži, oko 12km vazdušno, em je brdskiji i šumovitiji, kao i klimom približniji Divčibarama, pa mislim da bi oni imali bolje rezultate upravljajući. Ali najbolje da to bude opština za sebe, i preporodi taj kraj jasnim planom i rzvojem.
 
Vrh