Šta je novo?

'Građevinska mafija',gradnja mimo zakona,korupcija,...

Ovo je presmešno.
Dokle god ne budu hapsili radnike koji zatečeni da rade na zapečaćenim gradilištima na kojima su isnpektori zabranili radove, divlja gradnja će bujati. A kada budu hapsili, niko se neće usuditi da radi.

Ovako, država zaista priznaje da su "investitori" jači od nje.
 
Postoji tarifa inspektora i po njoj se radi. Zakoni su dobri samo kad bi zakonodavna i izvršna vlast radila svoj posao.
 
Ај уместо летећих аутомобила нек нам Кинези увале неке терминаторе за инспекторе, да видим ко неће да склања вишак спратова чак и на старим зградама
 
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=h12nYSTzHQA[/youtube]
 
Nelegalni radovi građ. firme "JADRAN d.o.o" __Narušavanje stabilnosti i sigurnosti zgrade Železničke stanice Dunav

Preduzeće "JADRAN d.o.o", Ul Kornatska br 2 (vlasnik Nikola Malbaša), internet prezentacija: http://www.jadran-bg.rs

kao izvođač radova vršilo je nelegalne radove na zgradi železničke stanice Dunav, Poenkareova 3 bez saglasnosti Železnica Srbije, bez građevinske dozvole i ostale potrebne papirologije u ime svoje povezane firme (istog vlasnika) "COLOR CONCEPT d.o.o", Ul Kornatska 3 kao investitora i zakupca pomenutog prostora od železnica.

Pomenuto preduzeće "JADRAN d.o.o" je istaknuti član PRIVREDNE KOMORE SRBIJE (SKUPŠTINA PKS - UDRUŽENJE ZA GRAĐEVINARSTVO), poseduje veći broj setiikata i licenci i umesto da poštuje zakone koji važe u toj oblasti ono ih NAJGRUBLJE KRŠI.

O ovim kriminalnim radnjama obavešteni su inspekcijski organi grada kao i opština Palilula pre više od 90 dana.

U zapisnicima inspekcije je samo pomenut investitor preduzeće "COLOR CONCEPT", dok izvođač radova "JADRAN d.o.o" nije spomenut niti sankcionisan.
Bez obzira na sve navedeno radovi su se nesmetano odvijali i privedeni su kraju.

Preduzeće "JADRAN d.o.o" je svojim nelegalnim radovima rušenja pregradno-nosećih zidova i nelegalnom prepravkom elektroinstalacija u okviru DUNAV STANICE narušilo stabilnost i sigurnost objekta a samim tim ugrozilo bezbednost porodica koji tu žive.

Da li neko zna ko je ovaj "zaslužni" vlasnik firme (nije onaj bivši fudbaler Prtizana) kad može ovako bahato da se ponaša i na koji način se boriti protiv takvih?
 
Samo preko medija eventalno ministarstvu nadleznom ta zeleznice inspekciji gradskoj gradjevinskoj grad ih je preuzeo ...sirenjem vihesti po internetu ...
 
Prvo je bila nadležnost građevinske inspekcije Palilula koji su napravili zapisnike i doneli rešenje da investitor ukloni nezakonito izvedene građevinske radove, a onda je u međuvremenu stupio novi zakon.

Da li je sprovođenje tog rešenja sad u gradu?

Koliko smo upućeni u zakone koji se tiču gradnje odgovornost trebaju da imaju i investitor i izvođač.
Inspekcija u ovom slučaju nije tretirala izvođača tj preduzeće "JADRAN d.o.o.". Da li je rekonstrukcija-adaptacija bez građevinske dozvole krivično delo?. Šta mislite o tome?
 
Zavisi od obima radova morali su tretirati i izvodjaca jadran zavisi da li su im zs infra dala saglsnost za adaptaciju objekta ...ne vidim razlog zasto bi ugrozavali statiku objekta ...Bice na kraju ujeo vuk magarca ...
Mozete prijaviti ponovo gradskoj gradj inspekciji...
 
Nisu imali nikakvu saglasnost zeleznice niti su imali građevinsku dozvolu što je konstatovano u zapisniku palilulske inspekcije. Zanimljivo je da inspekcija nije tretirala izvođača.

Što se obima poslova tiče potpuno je rušena unutrašnjost prostora, svi pregradni-noseći zidovi. Rušena je podna obloga od keramike, rušeni su delimično spoljni zidovi zbog postavljanja izloga (menjan spoljni izgled fasade), rađena je strujna i vodo instalacija (sve bez dozvole)
 
Da li je objekat pod zastitom zavoda za zastitu spomenika
U svakom slucaju prijavite gradskoj gradj inspekciji i ne govorite da ste vec prijavili opstinskoj ...
 
Mislimo da nije pod zaštitom.

Upućene su obe inspekcije. Da ih nismo paralelno stiskali teško da bi izašli na teren.

Izgleda da taj vlasnik preduzeća "JADRAN " Nikola Malbaša ima dosta veza i vezica...

Zbog takvog bahatog ponašanja rešili smo da budemo uporni i da sve isteramo do kraja. Zato i tražimo pomoć ovde.

Da li gore naveden obim radova bez dozvola i saglasnosti može da se podvede kao krivično delo?
 
Moze ali mislim da ce vam traziti vjestacenje vjestaka gradjevinske struke da se utvrdi obim radova i da li ugrozava statiku objekta itd ...
 
Sačkaćemo odgovor iz grada pa idemo dalje.

Koja je odgovornost građevinskog inspektora koji nije bio objektivan u svojim zapisnicima?

Saglasnosti železnica nije bilo, građevinske dozvole nije bilo, radovi su bili u većem obimu nego što je u zapisniku, nije tretiran izvođač radova JADRAN d.o.o već samo investitor, i pored ovih saznanja radovi nisu prekidani - završeni su.

Na kraju je doneto rešenje da investitor ukloni nezakonito izvedene građevinske radove.
 
Mozete pokrenuti postupak protiv inspektora zaliti se na njegov rad lose postupanje itd ...
Imate i upravnu inspekciju ...
 
Ljudi, iz prve ruke da vam objasnim kako to ide/izgleda:
Inspektori često zapravo odrade svoj posao, napišu krivičnu prijavu i proslede je. i tu nastaje problem.
tužilaštvo je donelo odluku da ne goni krivično investitore koji su pokrenuli postupak legalizacije, e sad ne znam tačno kako to sad izgleda kada nema tog postupka? ali to je to, krivična se odbacuje čim on pokrene taj postupak, i tako je nastalo gro zgrada koje danas vidite. A divlje gradnje će biti sve dok se ne reši kompletan problem što sigurno neće skoro.
 
Možemo to razumeti kada neki "lokalni baja" u kraju sazida zgradu pa angažuje nekog "lokalnog baju" koji ima ekipu svojih radnika na crno, pa mu inspekcija ne može ništa..

Ovde je u pitanju železnička stanica Dunav (državna svojina), iznajmljen prostor od firme zakupca Color Concept a onda je ta firma "angažovala" građevinsko preduzeće istog vlasnika JADRAN d.o.o koje je uletelo sa građevinskim radovima.

Ispostavilo se da nema saglasnosti železnice kao vlasnika, nema građevinske dozvole i svega ostalog šta je potrebno, mi treba da nagađamo da li su srušeni pregradno-noseći zidovi narušili stabilnost objekta, da li je elektroinstalacija dobro urađena a ne da planemo ko sveća.

Najcrnje je što JADRAN d.o.o treba da bude ozbiljna firma sa referencama (Vlada Republike Srbije, Ministarstvo zdravlja, Vojska Srbije, Radio-televizija Srbije, Elektroprivreda Srbije, Hidroelektrana Đerdap, Termoelektrana Kolubara, Muzej vazduhoplovstva, Hotel Moskva, Jugoslovensko dramsko pozorište, Opština Vračar) http://www.jadran-bg.rs/

Ovo što su uradili je ravno samoubistvu... nema tendera, velikih poslova itd..

Verovatno je inspekcija iz tog razloga zažmurila na izvođača tj. JADRAN a blago procesuirala tek registrovnu njegovu sestra firmu Color Concept (investitora)

Treba jednom ovakavog igrača da potkače pa će i nelegalnih radova biti manje.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=582955#p582955:3rqhqlxp je napisao(la):
direktor » Sre Nov 21, 2018 11:16 am[/url]":3rqhqlxp]Mozete pokrenuti postupak protiv inspektora zaliti se na njegov rad lose postupanje itd ...
Imate i upravnu inspekciju ...

Izgleda da ćemo morati da se zalimo na rad inspektora. Kome se obraćamo u tom slučaju ?
 
Nacelniku inspekcije pa onda visim organima ...
 
Izvor: Novosti.rs

BAHATO: Nije kažnjen za jednu, pa zida i drugu kuću!
bgd-divlja-gradnja%20(2)_620x0.jpg

Još se ne zna ko je investitor zgrada u zemunskoj Ulici Živka Petrovića. Utvrđuje se identitet neimara - kažu u tužilaštvu.

KADA je bahati investitor iz Zemuna prošle godine potpuno nelegalno sagradio zgradu od tri sprata u Ulici Živka Petrovića 24 i prošao nekažnjeno, verovatno je odlučio da u istom kraju napravi još jedan "divlji" objekat! Nepoznatom neimaru policija još nije ušla u trag, a u ovom delu Zemuna, gde su mahom kuće vojvođanskog tipa, zida se još jedna trospratnica!

Kako saznajemo u Trećem osnovnom javnom tužilaštvu, policiji je još u novembru naloženo da prekontroliše o kakvoj gradnji je reč u ovoj ulici.

- Tužilaštvo je u novembru poslalo zahtev policiji da proveri i istraži ko gradi objekat na katastarskoj parceli 13510/1, u Ulici Živka Petrovića iza broja 20 - kažu iz Trećeg osnovnog tužilaštva. - Do danas nismo dobili odgovor.

Prema rečima ogorčenih komšija, u pitanju je isti čovek koji, kako kažu, osim što gradi na divlje, kvari kompletnu urbanističku sliku ovog dela Zemuna.

- Taj isti čovek je prvo napravio i uselio trospratnicu - tvrde Zemunci iz ove ulice. - A sada u bašti broja 20 gradi još jedan stambeni objekat! Svaki dan ovuda prolaze majstori, mašine rade još od prošle godine, a niko ne dolazi da to zaustavi. Koliko znamo, ovde se prave kuće uz desnu ivicu parcele, prema vojvođanskom tipu gradnje, a ne ovolike zgrade. Ne samo da je "divlje" i da nema nikakvu dozvolu već je i ružno.

Iz Trećeg osnovnog javnog tužilaštva rekli su "Novostima" da je za objekat na broju 24 u toku predistražni postupak, i da policija po nalogu Tužilaštva utvrđuje identitet investitora. Iz Opštine Zemun nismo dobili odgovore na pitanja koja se tiču ovog slučaja.

KRIVIČNA PRIJAVA

UPRKOS krivičnoj prijavi koju je Opština Zemun podnela protiv investitora još 2017. godine, nelegalni objekat u Kordunaškoj ulici 4 je skoro završen.

Iako je investitor "debelo" odstupio od plana, zgrada je dobila strujni i vodovodni priključak.

http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... drugu-kucu
 
Vrh