Šta je novo?

Novi Sad - Opšta tema (gradski život i vesti)

https://www.gradnja.rs/naucno-tehnoloski-park-novi-sad/

Zgrada Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu dobija konačan izgled

naucno-tehnoloski-park-novi-sad-1.jpg
 
Znaci most ide pravo na Sremsku Kamenicu. Konacno ce taj deo grada biti povezan sa centrom, pa da se i on "urbanizuje" i stopi sa Petrovaradinom.
 
Zapravo nema veze sa spajanjem Kamenice i Petrovaradina. Ovaj most ide sa zapadne strane Kamenice. "Gadja" put prema Vencu kao sto je nacrtano na slici:

novi-most.png


novi-most-smanjeno.png
 
Ma znam gde je lokacija mosta. Mislio sam da ce upravo urbanizacija S.Kamenice podstaci gradnju na jedinoj slobodnoj lokaciji za sirenje urbane zone. A to je prostor izmedju Petrovaradina i S.Kamenice (Pored Miseluka).
Ne znam kakav je Generalni urbanisticki plan, ali cini mi se da sam slusao nekoga iz gradske uprave da je sirenje grada planirano uz desnu obalu Dunava. Moze li neko da kaze na kojim tacno lokacijama je predvidjena gradnja?
 
I bice spojeno sa zeljenim auto-putem kroz frusku goru?

ako se planira sirenje na drugu obalu, onda neka planiraju sto pre, inace ce izgradnja da podivlja kad krenu sa izgradnjom mosta.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=586126#p586126:1dg5pg7t je napisao(la):
Drakche » Uto Dec 04, 2018 5:01 pm[/url]":1dg5pg7t]I bice spojeno sa zeljenim auto-putem kroz frusku goru?
Da, tu treba da izadje taj buduci autoput, tj to je put ka tunelu kada se gleda od severa ka jugu. Glavni pravac "Fruskogorskog autoputa" ide ka istoku i preko Petrovaradina i Dunava treba da izadje na A1 negde u blizini Kaca.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=586126#p586126:1dg5pg7t je napisao(la):
Drakche » Uto Dec 04, 2018 5:01 pm[/url]":1dg5pg7t]
ako se planira sirenje na drugu obalu, onda neka planiraju sto pre, inace ce izgradnja da podivlja kad krenu sa izgradnjom mosta.
Izgradnja je odavno poodmakla.

Izmedju Petrovaradina i Kamenice, preciznije istocno od Mosta slobode na Miseluku je bila davnih dana planirana izgradnja velikog naselja za vise desetina hiljada ljudi. Koliko ja znam, od toga se odustalo jer teren ne pogoduje izgradnji zgrada. Trenutno se od Petrovaradina ka petlji pruza ulica Dinka Simunovica i put koji se iz nje nastavlja i tu je neplanski i nerezonski vec izgradjen veliki broj kuca.

Sa druge (zapadne) strane Kamenice je vec izgradjeno dosta vise nego sa istocne - sve neplanski i bez dobre infrastrukrure.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=586105#p586105:f81d7gah je napisao(la):
JoeBG » Uto Dec 04, 2018 4:13 pm[/url]":f81d7gah]
Ne znam kakav je Generalni urbanisticki plan, ali cini mi se da sam slusao nekoga iz gradske uprave da je sirenje grada planirano uz desnu obalu Dunava. Moze li neko da kaze na kojim tacno lokacijama je predvidjena gradnja?

Od takvih planova nema nista. Po celom gradu se prave nove zgrade gde im nije mesto i samo ce jos vise opteretiti ulice saobracajem. Problem sa parkiranjem da ni ne spominjem. Kada se to sve napravi vise nece biti nikakvog interesovanja za dodatnu izgradnju sa desne strane Dunava.

U urbanistickim planovima vec cetrdesetak godina stoji povezivanje Venizelosove ulice i Bulevara Jase Tomica uz prugu sto je potrebno da bi grad prodisao severno od centra, a to je i dalje na cekanju. Ne verujem da ce i oko toga ista biti uradjeno u narednih desetak godina.

Ovaj novi most o kojem sada pricamo nece biti zapocet bar do 2025, a izgradjen mozda oko 2030!
 
Juzno od Dunava, ka Fruskoj Gori, teren je zanimljiv za izgradnju, jer je brdovitiji, za razliku od severa, gde ima dosta prostora, samo sto je tamo uobicajna ravnica, da takao kazem. Sa Mostom Slobode zacas si u centru bilo koje gradske celine.
 
Meni samo nije jasno zasto su Sremski Karlovci iskljuceni iz podrucja Grada Novog Sada. Zar ne bi trebalo sirenjem Novog Sada u buducnosti S. Karlovci da se stope u gradsku celinu? Nesto poput Zemuna u Beogradu. Milsim da je parelela adekvatna...
 
Nemaju novosadjani tu megalomansku potrebu da se sire na druge regije kao beogradjani.
 
Pa širi se, ali u pogrešnom smeru. Spojio se sa Futogom preko V(j)eternika.
 
Ne znam da li je gore u Novom Sadu ili Beogradu:

Najčešće lokacije slobodnih placeva

Placevi za individualnu gradnju, najčešće su smešteni na rubnim delovima Novog Sada. Evo koja su to naselja, gde još ima slobodnih placeva u prodaji:

Adice
Klisa
Veternik

U ovim rubnim delovima grada, još se mogu pronaći slobodni (goli) placevi sa urađenom infrastrukturom (voda, kanalizacija, struja, grejanje, gas...). Ostali slobodni placevi se pojedinačno mogu pronaći u urbanim delovima grada i to su najčešće placevi sa kućama za rušenje. Mada se na urbanim lokacijama prodaju i kuće u kojima se može živeti, ali vlasnici često odlučuju da kuću prodaju, jer za nju mogu dobiti ozbiljnu sumu novca. Mada najčešće vrednost koja im se isplati kroz izgrađene nekretnine na nekoj drugoj lokaciji, a ređe na istoj lokaciji, ali tek kada se planirani objekat izgradi.

Na Telepu se sada već teško mogu pronaći slobodni placevi za gradnju individualnih građevinskih objekata. Ali je zato ovaj deo grada u Novom Sadu, sve više interesantan investitorima. U urbanim delovima grada nema više slobodnih placeva za izgradnju više stambenih objekata. Na Telepu se sve više grade urbane vile sa četiri stana, takozvani P+1 i to nisu porodične kuće.


Ponuda placeva u blizini Novog Sada

Pod prvim prstenom oko Novog Sada, gde isto u ponudi ima građevinskih placeva na prodaju, smatraju se sledeće lokacije: Petrovaradin, Sremska Kamenica, Rumenka pa čak i Veternik. Jedino moramo napomenuti da placevi na ovim lokacijama, imaju izuzetno visoku cenu. To su nešto udaljenija naselja, ali koja se opet direktno naslanjaju na Novi Sad i zbog toga se ti placevi i nude po većim cenama. Jeftiniji placevi se mogu pronaći tek u drugom prstenu oko Novog Sada. To su naselja koja se opet naslanjaju na taj prvi prsten naselja oko Novog Sada, ali su ipak udaljenija od samog grada.

Pod drugim prstenom, smatraju se naselja uz put od Sremske Kamenice ka Beočinu i to su: Ledinci, Novi Ledinci, Rakovac, naselje Salaksije. Možemo ovde spomenuti možda i mesto Beočin, dok se Čerević već smatra ipak jako udaljenim u ovoj varijanti o kojoj pišemo. Sremski Karlovci isto mogu biti interesantni za kupovinu građevinskih placeva, jedino što je cena istih, nešto jača od cena placeva u mestima u pravcu Beočina. Mada je cena građevinskih placeva u Sremskim Karlovcima ipak znatno niža od cena placeva u Petrovaradinu. U drugi prsten mesta oko Novog Sada, gde se mogu kupiti placevi po povoljnijim cenama i tu možemo spomenuti Futog, Begeč pa i Kisač.

Placevi po povoljnijim cenama u blizini Novog Sada, mogu se kupiti u: Ledincima, Novim Ledincima, Rakovcu, naselju Salaksije, Futogu, Begeču i Kisaču!
Raspon cena placeva u Novom Sadu

Na lokacijama poput Adica, Klise i Veternika, gde se može kupiti takozvani goli plac bez ikakvog objekta, iznos koji kupac treba izdvojiti za plac veličine 500 kvadrata je od 15.000 do 20.000 eura, mada ponekad u pojedinačnim slučajevima, ove cene mogu biti i veće.

Uvek je naravno pitanje lokacije i sa koliko novca raspolažete, jer ako je ta suma manja onda svakako treba razmisliti da li da kupite plac od 15.000 do 20.000 eura uz sve kasnije dodatne troškove komunalija i troškove zidanja ili kupiti kuću u blizini Novog Sada To je recimo mesto Rakovac, koje je udaljeno od Novog Sada oko 15 kilometara,a gde možete kupiti kuću i za 20.000 eura u koju se vaša porodica odmah može useliti.

Međutim već na Telepu, teško da se može pronaći plac za gradnju ispod 100.000 eura. Na Telepu se zna da se to prodaju uglavnom već sagrađene kuće, a mogu se pronaći i ruševne kuće, ali tek nešto malo ispod cene od 100.000 eura. Na cenu placeva, pre svega utiču same lokacije na kojima se placevi prodaju. Kao luksuzne lokacije na kojima se prodaju građevinski placevi, možemo pre svega smatrati lokaciju oko Jodne banje i okolinu ulice Cara Dušana. Možemo slobodno reći da su ove dve lokacije, ujedno i najluksuznije lokacije na kojima se mogu pronaći građevinski placevi u Novom Sadu. Na ovim lokacijama se uglavnom prodaju placevi sa starim ili eventualno ruševnim kućama i ovaj tip placeva, teško da možete pronaći ispod sume od 200.000 eura.

Skuplje placeve poput onih na Telepu, kod Jodne Banje i u okolini Cara Dušana, kupuju imućniji ljudi. Jer ako za jedan građevinski plac izdvoje oko 100.000 eura za izgradnju individualnog stambenog objekta im treba barem još 100.000 pa i 200.000 eura. Placeve za koje je potrebno izdvojiti ozbiljne sume novca, poput onih na Telepu, kod Jodne Banje i u okolini Cara Dušana, kupuju imućniji ljudi.


Jodna Banja


Proverite ispravnost dokumentacije placa koji planirate prodati ili kupiti

Često se dešava da prodavci placeva, donesu agentima u agenciju nepotpunu dokumentaciju, pre svega to ne urade namerno, nego iz neznanja i nedovoljne informisanosti o tome, koji su dokumenti potrebni da bi se mogao formirati kupoprodajni ugovor. Licencirani agenti agencija za prometovanje nekretninama, prvo proveravaju dokumentaciju koju donesu prodavci. Nakon provere i u saradnji sa advokatom sa kojim agencija sarađuje, prodavca obaveste o tome da li ima nekih nepravilnosti i informišu ga, koje dokumente još mora da pribavi. Kada se pripremi sva potrebna dokumentacija i sve se dovede do faze da se nekretnina u uvom slučaju plac može prometovati, tek tada se može preći na fazu prodaje placa.

Kupci pre odluke o kupovini građevinskog placa za izgradnju individualnog objekta, prvo trebaju obavezno proveriti da li je izvršeno konvertovanje vlasništva. Građevinsko zemljište je do sada bilo u društvenoj svojini i to je bilo gradsko građevinsko zemljište. U novije vreme društvene svojine više nema i to je sada sve javna svojina. Postoji mogućnost da vlasnici kuća čiji su objekti na javnoj površini, svoju svojinu (sva zemlja koja se nalazi ispod kuće i u dvorištu), konvertuju u privatno vlasništvo.

Ceo tekst na http://www.solis-nekretnine.com/blo...-u-novom-sadu-za-individualnu-gradnju-47.html
 
jako lepo izgleda. ali ovde se 'zelenom zgradom' smatra zgrada koja ima drvo na krovu..
 
Šta hoćeš time da kažeš? Pa ima i drveće i travu.... sve što karakteriše zeleni krov. Čemu "ali"?
 
Pa hteo je da kaže da se u svetu zelenim zgradama smatraju one koje su energetski efikasne, što znači da imaju vrlo nisku potrošnju energije (u bilo kom obliku) za održavanje ugodnog životnog okruženja, termalnu izolaciju, eventualno geotermalne pumpe, solarne kolektore i slično.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=584857#p584857:2w8xv1qi je napisao(la):
Novajlija! » Чет Нов 29, 2018 6:30 pm[/url]":2w8xv1qi]https://www.gradnja.rs/naucno-tehnoloski-park-novi-sad/

Zgrada Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu dobija konačan izgled

naucno-tehnoloski-park-novi-sad-1.jpg
Како ми рече професор, велики део ове зграде припашће ФТН-у.
 
Juče se potrefila scenografija:

Moram inače da primetim kako je ovaj ceo trg malo nesrećan sa automobilima koji se parkiraju do postamenta, sa frontom hruščovki nad ribljom pijacom i sa propalim straćarama ka Dunavskoj...
 
Vrh