Šta je novo?

Muzeji grada Beograda

Музеј Николе Тесле у старој централи на Дорћолу
У овом објекту налазиће се и научноистраживачки центар. - Место где ће се студенти и професори бавити животом и радом Николе Тесле


http://www.politika.rs/scc/clanak/41077 ... na-Dorcolu



Простор на коме је подигнута прва електрична централа на Дорћолу почеће да се сређује до краја 2019. године. Објекат централе која је сада руина биће, како је јуче истакао заменик градоначелника Горан Весић, веома брзо преуређен.

Подсетио је да је предвиђено да на том месту буде Музеј Николе Тесле. Oн ће се простирати на 10.000 квадрата и биће научноистраживачки центар и место где ће се студенти и професори бавити животом и радом Николе Тесле.

У обнову старе електричне централе где ће бити научноистраживачки центар, како је најављено крајем јуна на седници Скупштине града, биће уложен новац од продаје марине Дорћол. Део ће бити инвестиран и у околну инфраструктуру.

Министарску радну групу за пројекат музеја са научним центром формирала је влада Александра Вучића. Нови објекат требало би да буде највећи научноистраживачки центар на овим просторима. Осим музејске поставке, на том месту биће смештени библиотека и научни кампус за студенте и професоре из целог света.

Идеја је да се, као пратећи садржаји, на простору предвиђеном за музеј изграде и други објекти попут центра за промоцију науке, младе таленте, информационе технологије и генетички инжењеринг… Али, за разлику од садашње најаве, прошле године је најављивано не 10.000 квадрата, већ 30.000 квадрата.

Музеј Николе Тесле влада ФНРЈ основала је 5. децембра 1952, а решење је потписао Јосип Броз Тито. За првог директора изабран је професор Филозофског факултета Вељко Кораћ. За јавност музеј је отворен 20. октобра 1955. године и био је први технички музеј у Југославији.

Том приликом, како се указује у презентацији музеја, представљена је стална поставка на којој су посетиоци могли да виде верно израђене моделе по Теслиним нацртима. Али, тек 1957. сматра се почетном годином музеолошке делатности јер је тад, урном која је донета у музеј, била употпуњена стална поставка. Од 9. октобра 1969. ова институција је у власништву града Београда.

Старање о научниковој имовини после смрти Николе Тесле, а пре стварања музеја према судској одлуци америчких власти из јануара 1943. године, припало је Сави Косановићу, сину Теслине најмлађе сестре Марице. Залагањем Косановића 1951. су коначно сви лични предмети и списи Николе Тесле пренети у Београд.

Косановић их је потом поклонио држави. Заоставштина Николе Тесле је бродом „Србија” упловила у луку Ријека септембра 1951. године. Потом је, како се наводи у подацима музеја, возом пренета у Београд где је смештена на Електротехнички факултет. Јуна 1952. она је пренета у „Генчићеву вилу” у тадашњој улици Пролетерских бригада 51, у којој се и данас налази музеј.

Музеј је данас јединствена институција науке и културе у Србији, а и у свету. Једини је који чува оригиналну и личну заоставштину Николе Тесле.
 
Легат Карла Малдена у Кинотеци

tTVufNo.jpg


s0pfhc7.jpg


UyCw6ek.jpg


HFVNktc.jpg


RIDXGis.jpg


men0x3j.jpg


TOyJ7qj.jpg


zyNpKEz.jpg
 
Ovo je naslov i početak vesti:

ПРОДАЈА ИМОВИНЕ ИНДУСТРИЈЕ МОТОРА РАКОВИЦА
Заустављена продаја вредних експоната у старо гвожђе
Четири експоната „Индустрије мотора Раковица” биће предати Музеју науке и технике
Ali je ovo pravi sadržaj: 4 se čuvaju, 34 se prodaju, tj bacaju.

На добош ће ипак отићи 34 експоната и учила ИМР-а, односно мотори који су деценијама чувани и излагани у управној згради, сервисној школи и погону ове фабрике. Њихова укупна процењена вредност је пет милиона динара. Има ли интересената за ове експонате и учила и ко су они требало би да буде познато 23. новембра.

– Купац који купи експонате према одредбама Закона о стечају нема било какву обавезу у погледу њиховог даљег чувања и употребе – додају у АЛСУ.

Оваква најава надлежних не допада се познаваоцима индустријског наслеђа.

– Сви предмети који су деценијама били изложени у комплексу ИМР-а су сређени, тако да на њима не мора ништа да се ради. Могу директно да се пошаљу на неку поставку, а да је се не постиди ниједан музеј на свету. Раније је било толико свести да је сваки од тих експоната понаособ припремљен за излагање, сваки је имао оригинално постоље. Импресивно је изгледало када се уђе у простор где су ти предмети били изложени. Деценијама су чувани у идеалним условима. Били су лична карта фабрике – напомиње Коло.

Он наглашава да би било много једноставније да су сви експонати ИМР-а на време проглашени за културно добро, да је држава наложила да се сви они изузму из стечајне масе и да се предају музеју, или да их је откупила правом прече куповине.

– Заборављамо да је сваки тај мотор део традиције, споменик наше културе, техничке културе. У иностранству има много људи којима то нису велике паре и који су заинтересовани, па се лако може десити да ти предмети, део наше историје, напусте земљу. Да су проглашени за културно добро, не бисмо морали да страхујемо од тога – каже Коло.
http://www.politika.rs/scc/clanak/41626 ... aro-gvozde
 
I nikom nista sve ce uvaljaju u staro gvozdje tako ce i gosin muzej i min muzej itd
 
Kuća cveća-ulaz
1c69bbd90b6e395cec25440b4b3c00a8.jpg
0d13e0cf3ccd7351acf8324580c6b6f0.jpg


Послато са SM-J530F уз помоћ Тапатока
 
Posetio sam izložbu "Srpsko slikarstvo 20. veka" u Galeriji Doma vojske. Izložene su značajne slike nastale do 1950. godine, a sve se nalaze u privatnim zbirkama, tako da je ovo retka prilika da se vide, izmedju ostalih - Šumanović, Bijelić, Nadežda, Lubarda, Čelebonović itd. Konjović me je oduševio, tako da od mene sve preporuke da se pogleda ova izložba, koja, čini mi se, traje do 26. decembra, uz besplatan ulaz..
 
Danas je otvoren novi objekat - kafe i biletarnica u krugu Muzeja Jugoslavije:
 
Do kraja januara u Galeriji SANU postavljena je velika retrospektivna izložba dela Marka Čelebonovića. Stručna vodjenja su utorkom, sredom i petkom od 17:30 h, ali ipak preporučujem vodjenja kroz izložbu od strane samih autorki ove postavke, ove i sledeće subote od 12 h. Ulaz je besplatan, uživajte! Pogledajte prilog 1
 
Izvor: Beobuild.rs

Muzej "25. maj" dobio moderni centar za posetioce

Rekonstrukcija Muzeja “25. maj” počela je krajem prošle godine, međutim zbog nedostataka sredstava radovi su trenutno zaustavljeni i biće nastavljeni tek naredne godine. Tada bi sa novim budžetom mogla biti odobrena dodatna sredstva, potrebna za završetak započete rekonstrukcije. Pored radova na rekonstrukciji glavne zgrade muzejskog kompleksa, projekat je obuhvatio i izgradnju novog centra za posetioce. Funkcija novog objekta biće da kompleks dopuni sa pratećim sadžajima i nadomesti jedan od najvećih nedostataka ove ustanove. Muzej koji već sada posećuje veliki broj turističkih grupa, do sada nije posedovao ni adekvatan toalet za veći broj gostiju, a kamoli komercijalne i uslužne delatnosti. Završetkom višenamenskog centra za posetioce, modernizuje se i zaokružuje turistička ponuda i zadovoljavaju elementarne potrebe rastućeg broja gostiju.

Celu vest i foto reportazu mozete videti u vesti na prvoj strani sajta ili na linku - http://beobuild.rs/muzej-25-maj-dobio-m ... p2828.html
181210-muzej-jugoslavije-25-maj-02.jpg

181210-muzej-jugoslavije-25-maj-13.jpg

Celu vest i foto reportazu mozete videti u vesti na prvoj strani sajta ili na linku - http://beobuild.rs/muzej-25-maj-dobio-m ... p2828.html
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=542492#p542492:1hl9oyz8 je napisao(la):
Vox91 » Нед Јун 03, 2018 11:07 pm[/url]":1hl9oyz8]Evo i ovde da napišem, pošto je vest izuzetna-današnji Blic piše da u Apatinu traje rekonstrukcija bivšeg austrougarskog rečnog monitora Bodrog, sa kojeg su u noći 28. jula 1914. ispaljene prve granate u Prvom svetskom ratu i to na Beograd. Kraj radova se planira za novembar, kada će na stogodišnjicu završetka rata biti dopremljen u Beograd i usidren na Ušću, gde će služiti kao muzej i svako će moći da ga poseti. Nekoliko fotki originalnog izgleda i stanja pre početka restauracije:Pogledajte prilog 2Pogledajte prilog 1
file.php

file.php

file.php

Новембар је прошао.
 
Radovi na restauraciji monitora Sava još uvek traju..
 
Zaista odlična vest
https://www.b92.net/kultura/vesti.php?n ... id=1480260

Trenutno se radi projekat rekonstrukcije stare električne centrale na Dorćolu, površine 10.000 kvadratnih metara, nakon čega će se krenuti sa rekonstrukcijom kako bi tu bio smešten Muzej Nikole Tesle, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Vesić je konstatovao da je većina srpskih muzeja staromodna.

"Imaju samo postavku i ništa više, a u modernim muzejima u svetu vi možete da provedete čitav dan, da kupite suvenire, ručate, popijete kafu i mi se trudimo sada da u svim muzejima, koje rekonstruišemo, obezbedimo to", rekao je on.

Apsolutno se slažem. Pre par godina sam prvi put bio u Muzeju Nikole Tesle (sramota kako za mene, tako i za škole koje sam pohađao) i ceo muzej se obiđe za 15 minuta. Da nije bila u toku vođena poseta izašao bih za 10 minuta. Ovako sam ostao pola sata.

Sa druge strane, postavka o Mihajlu Pupinu što je bila postavljena u Istorijskom muzeju Srbije je mogla da se gleda barem sat vremena i to je ono kako ja zamišljam muzeje posvećene jednoj osobi.

Šta se desilo sa tom postavkom? Da li je "putovala" ili čami u nekom skladištu?
 
Што се тиче монитора, ја сам чуо да су радови у Апатину завршени на време (са неколико исфушерисаних детаља, нпр. ветроловке направљене од канте заварене за цев, буквално ваљак на ваљку), али да је се омануло у Београду са уређењем пристана код базе РРФ.
 
Можда није права тема, ја се увек залажем за ову комбинацију(ћирилица + енглески) али с обзиром на то да је ово музеј Југославије, и на то ко је циљна туристичка група , заиста мислим да би било шмекерски да су ставили натписе на свим званичним језицима бивше државе(Македонски,Словеначки,Хрватски...)

181210-muzej-jugoslavije-25-maj-02.jpg

181210-muzej-jugoslavije-25-maj-06.jpg
 
Bila bi fora da napišu na baš svakom jeziku koji se govorio u SFRJ i u sadašnjim državama i da pored natpisa napišu koji je jezik u pitanju.
 
Ko ce bre da plati tolike table mozda ipak cetiri table kako se praktikovalo u sfrj kao i na novcanicama
 
Vrh