Šta je novo?

Avijacija - razno

tumblr_mjtsdm5mQN1qcx8z8o1_1280.jpg
 
A koja je poenta da dnevno okacis 20 random tudjih fotki bez navodjenja autora/izvora u 15 postova odvojenih?
 
Nema više sa ovog izvora.
Poenta da se uživa u fotografijama. Ako ne znaš preskočiš.
 
Napokon! Do sad su SAR i operacije medicinskog transporta kod nas bile dosta škakljivo uređene. Angažovanje Vojske uvek košta više, ne samo para nego i vremena, a MUP je imao vrlo ograničena sredstva. Do te mere da su u par navrata policijski presretači bili angažovani da jure 250 na sat od Beograda do Niša da prevoze organe za transplantaciju, jer nije bilo medicinskog helikoptera da sve to natenane preveze. Sad će, nadam se, koristiti ove mašine koje su tome i namenjene.

Jedino ne znam čemu ova kolor šema, pošto baš odudara od svega što su i vojska a i policija praktikovale do sad na ovim prostorima. Al ajd dobro. Samo nek im služe i nek ih koriste za ono zašta su i plaćeni.
 
U vezi šeme farbanja...
Ne znam ko je autor ove plavo-bele i da li je to dizajn proizvođača, ali je baš lepo odgovara obliku i silueti mašine.

Što se tiče maskirne za policiju, nije mi baš jasno, da ne misle da će da helikopterom jure neke hajduke po brdima koji ih neće primetiti (videti) jer se u pozadini nalazi neka vegaticija, ali će ih verovatno čuti... mada i u našoj policiji ima onih koji bi da se igraju vojske...
 
Ta plava šema je deo nove ''uniforme'' za helikoptere koju je MUP uveo pre par godina kad su remontovali neke Gazele.
IMG_5616_M-850x350.jpg

Što se tiče maskirne za policiju, nije mi baš jasno, da ne misle da će da helikopterom jure neke hajduke po brdima koji ih neće primetiti (videti) jer se u pozadini nalazi neka vegaticija, ali će ih verovatno čuti... mada i u našoj policiji ima onih koji bi da se igraju vojske...
Nije sve baš crno belo. Tačno je da je ovde uvek bilo, i biće glavonja u MUP koji bi da glume vojsku. Ali isto tako stoji i činjenica da je MUP još od doba SFRJ imao neke komponente koje su bile spona između policije i vojske. U SFRJ je tadašnja ''milicija'' imala svašta nešto u svom inventaru. Vojna oruđa, samo u plavoj boji. 90ih behu Posebne jedinice policije, a sada tu ulogu igra Žandarmerija. A sve je to zato što je ovo uvek bilo osetljivo područje, i kad god bi naši potegli Vojsku, uvek bi se oči zapada urple u nas. Zato se uvek insistiralo na tome da postoji i određena policijska formacija koja bi mogla da reaguje i na teže pretnje, i ima militantniju notu, a da ne diže prašinu kao kad se pokrene Vojska. A ta nota se ispoljava u načinu rada i organizaciji pojedinih jedinica, prvenstveno Žandarmerije, SAJa (koji je absorbovao PTJ) pa i ove helikotperske. Štaviše, nije to tako samo kod nas, mnoge države imaju svoje žandarmerijske formacije, neke u nadležnosti MUPa, a neke u nadležnosti vojske. Ali sve su one uvek dosta militantnije od obične policije.

Na kraju krajeva, i pojedine starije letelice su takođe imale maskirne šeme. Ovo je samo nastavak te prakse. Samo što mi nije jasno čemu ova nova šara, kad je starija bila učinkovitija za njihove potrebe.
 
Milicija SFRJ je imala nešto vojne opreme: npr transporter korišćen 9. marta, ili u "Združenom odredu" na Kosovu (lepo se videlo na TV kada su SUP Slovenije i Hrvatske povukli svoje kontingente).

Prava miltarizacija milicije policije je počela 90-tih, ulagalo se u grubu silu a namerno se slabila kriminalistička komponenta (kako i ne bi, kada je kriminal bio u službi "viših ciljeva"). Bili pre svega politički vođeni čuvari vlasti, da bi se sa nestankom svoga tvorca otrgli svakoj kontroli.
Ali to je druga priča.


Meni se nova šama na Erbasu više sviđa od ove na Gazeli, razlikuju se poput profesionalnog i ametrskog rada (a možda i jeste tako).
 
Milicija SFRJ je imala svašta. Sovjetske transportere BTR-60, domaće M-60, BRDM-2, BOVove, teške mitraljeze, razne raketne bacače. Nebitno za priču o avijaciji, ali bitno za priču o militantnosti pojedinih policijskih komponenti.

Tačno je da je 90ih režimu odgovaralo da specijalne i slične jedinice budu što bolje i jače da bi ga štitile, a da ih za bezbednost u gradovima uopšte nije bilo briga. Ali poenta je dakle da ta militarizacija nije počela tada, već još za vreme SFRJ, pogotovu 80ih, kad su se pojavile prve naznake haosa koji sledi. I ona se nije zadržala samo zato što vlasti žele jake Pretorijance, nego i zato što je ovo uvek bilo trusno područje, a reagovanje policijom u osetljivim područjima je dosta bolje nego reagovanje Vojskom. I opet kažem, to nije tako samo kod nas, nego i u svetu. Neke zemlje imaju žandarmeriju pod MUPom, neke pak ga stavljaju pod kontrolu vojske. A čak i one koje nemaju žandarmeriju, onda imaju posebne jedinice vojske koje se po potrebi angažuju i stavljaju pod kontrolu MUPa ili Biroa za bezbednost. Dakle, obrni okreni, svako ima neku svoju žandarmeriju sa svim svojim naoružanjem i militantnošću koja dolazi uz to.
 
Милиција у СФРЈ је, поред домаћих ОТ М - 60 и БОВ М - 86 у свом саставу имала совјетске БРДМ - 2, БТР - 50, те румунску варијанту совјетског БТР - 60, ТАБ - 71 који је за потребе ССУП и ЈНА набављен 1976. године.
 
Ta belo plava kolor sema nije kolor sema MUPa nego Airbusa i Nemacke policije


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=590423#p590423:1kzasc0v je napisao(la):
Bulbulderac17 » 22 Dec 2018 09:41 pm[/url]":1kzasc0v]Ta belo plava kolor sema nije kolor sema MUPa nego Airbusa i Nemacke policije
Sent from my iPhone using Tapatalk


Tako je, po uzoru na ovo. Šema je odlična a sam helikopter za MUP RS deluje fantastično iz svih uglova:

30288_1535662567.jpg



Policija po nekim najavama planira i 2-3 ovakva, možda će i oni biti ofarbani na isti način. Oko nabavke, postoji i stavka u Budžetu RS za 2019. i 2020. (prvi najavio Tangosix)

CDPH-6604-129_Eric%20Raz_HIGH.jpg
 
Нова босанска авио компанија Флај Босниа (FlyBosnia) добила авион Ербас А319 који је набављен у Бугарској. О овој новој босанској авио компанији сам писао тачно пре годину дана, и ево сад им је стигао авиончић. http://www.beobuild.rs/forum/viewtopic. ... ia#p499030

U Sarajevo sletio avion nove bh. aviokompanije FlyBosnia
Letjelica Airbus A319 nove bh. aviokompanije FlyBosnia nakon probnog leta u Bugarskoj danas je sletjela na Međunarodni aerodrom Sarajevo, odakle bi trebala obavljati letove prije svega za Rijad, a kasnije se planiraju letovi i za brojne evropske gradove.
https://www.klix.ba/biznis/u-sarajevo-s ... /181222010
https://www.youtube.com/watch?v=gQUgTtM ... el=Klix.ba

Pogledajte prilog 1
 
Vrh