Šta je novo?

Vatrogasna stanica Novi Beograd

Dron kao oprema bi morao biti obavezan a za novu stanicu na NBG

Drone Could Help Firefighters By Putting Out Fires

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Bm2BVTTir4c[/youtube]
:sesir:
 
Sećate se ovoga?

n-saelje.jpg


i pompeznog naslova od koga nije bilo ništa:

Počinje izgradnja Štaba za vanredne situacije
utorak, 13.04.2010. u 22:00
Sledeće nedelje počinju pripremni radovi za izgradnju dugo čekanog objekta – vatrogasne stanice u Novom Beogradu u kojoj će se nalaziti Štab za rukovođenje vanrednim situacijama i Republički centar 112. Ma kako to neverovatno zvučalo Novi Beograd, iako najveća opština u Srbiji, nema svoju vatrogasnu stanicu, pa požare u ovom delu prestonice gase vatrogasci iz Zemuna i sa Voždovca. U ovom objektu nalaziće se i centar 112, služba koja će na pomenuti broj primati hitne pozive umesto na dosadašnje brojeve 92, 93 i 94. Vatrogasna stanica nalaziće se na uglu Ulice omladinskih brigada i Bulevara Milutina Milankovića.
...

omenuti plac je površine 10.461 metar kvadratni, dozvoljena je izgradnja objekta ukupne površine 9.000 kvadratnih metara. Komandno-administrativni centar biće smešten u četvorospratnoj zgradi dok će u drugom delu fizički jedinstvenog objekta biti garaža sa 11 mesta i prostorije za dnevni i noćni boravak vatrogasaca-spasilaca. Prostorom će dominirati toranj visok 25 metara koji će se koristiti za uvežbavanje intervencija na visini.

Ovo je zaista bruka, kada se uzme u obzir veličina nbg-a, stepen izgrađenosti i investicija u MUP. Ove godine se krenulo sa mrtve tačke da se ulaže u vatrogasce pa sam optimista da će se nastaviti time što će se biti Štab za rukovođenje vanrednim situacijama i Republički centar 112 biti izgrađen 2019-2020. Najava se možda krije u Zakona o budžetu RS za 2019. godinu https://www.paragraf.rs/propisi/zakon-o-budzetu-republike-srbije-za-2019-godinu.html stoji:

Izgradnja i adaptacija objekata Sektora za vanredne situacije

450.000.000 za 2019.

400.000.000 za 2020.

Da li za ove novce može da se izgradi ovaj objekat?

Zanimljivo koliko će biti uloženo u video nadzor:

Video nadzor u saobraćaju - Faza II

2.488.000.000 - 2019.

1.617.200.000 - 2020.
 
Stvarno jeste žalosno. U tom kraju imamo dve parcele za nekomercijalne i nestambene objekte - taj za vatrogasce i onaj za naučno tehnološki park i tu se ništa ne radi, ali zato okolo samo niču i niču objekti.
 
"Video nadzor u saobraćaju - Faza II
2.488.000.000 - 2019.
1.617.200.000 - 2020."

Hoce li svakom stanovniku BGD da ugrade putnu kameru od 20 evrica na glavu ?
Bolje da te pare gurnu za nova vatrogasna vozila.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=590203#p590203:3hpqwngz je napisao(la):
tzoran1 » 21 Dec 2018 09:27 pm[/url]":3hpqwngz]"Video nadzor u saobraćaju - Faza II
2.488.000.000 - 2019.
1.617.200.000 - 2020."

Hoce li svakom stanovniku BGD da ugrade putnu kameru od 20 evrica na glavu ?

Bolje da te pare gurnu za nova vatrogasna vozila.
file.php

Kupuju se i nova vozila, pazarili od Beloruskog MAZ-a a Vatrosprem radi nadogradnju, biće ih 60 do kraja godine, 14 već predato uz 72 marice :roll:
Vozila-1.jpg


Uz donaciju od strane Rusije od 14 vozila:

2051701.jpg


I ovih neverovatnih ljudi iz „Blazing to Serbia“ koji su donirali 26 polovnih vozila

vatrogasci_660x330.jpg



Vatrogasci na nbg će imati da proberu vozila za tu novu stanicu ali ne i stanicu.

Da ponovim pitanje, da li za 900.000.000 RSD može da izgradi ovaj objekat?
 
Тешко да ће имати шта да се пробере за НБГ. Ти нови МАЗови и МАНови, као и донирани камиони из Велса су већином распоређени по унутрашњости где је ситуација по питању возила ватрогасних јединица више него критична. Углавном ватрогасне јединице имају око 80% старијих возила типа ФАП и ТАМ у просеку старости 27-35 година, као на овој слици што је окачио тзоран1.

Београдска бригада је генерално солидно опремљена, 80% возног парка су релативно новији Мерцедеси из 2007., нешто старијих Мерцедеса из 80их и мањи број ФАПова у Борчи, Сурчину и другим периферним батаљонима ватрогасне бригаде.
Београдској ватрогасној бригади највећи недостатак представљају возила за гашење пожара на високим објектима, мердевине и платформе. Бригада има само једно новије возило Мерцедес Актрос са платформом у батаљону на Вождовцу, остало су старији Мерцедеси и Магируси виђени још на паради 1985, њих 3-4. Ситуација у остатку земље по питању тих возила је још гора, joш само Нови Сад и Ниш имају новију платформу као и Београд, остали градови ако имају возила за гашење пожара на високим објектима, то су стари ФАПови 13 из 70их година. Треба набавити најмање 20 нових камиона са платформама и мердевинама за целу Србију, од тога најмање 4 за Београд (Земун, Звездара и 2 за нови батаљон на НБГ).
 
Oтприлике ће то бити проблем у будућности да се тај леп гест пријатеља из Велса настави, тако ми је рекао један ватрогасац са којим сам причао за дан МУПа поред Шевролета из 1936. који су изложили испред скупштине града.
 
Pa moze se to prepakovati cak je radjeno na nekim ...
 
Да, али рече ми да се и по том питању уводе неки нови прописи који ће бити значајно ограничавајући. А и положај мењача и седишта је ту често отежавајући фактор, знам да је војска купила Ленд Ровере са десним па препакованим на леву страну воланом, и да је због тога сада скучено доста за седење напред.
 
Do 2021. Vranje dobija Regionalni centar za vanredne situacije:

Dopada mi se kako će izgledat, našao sam projekat naovom linku, savršen za arhitekturu poslovnih zgrada u Milutina Milankovića :) :

http://www.kapaprojekt.com/projekti/regionalni-centar-za-vanredne-situacije

25.jpg


28.jpg


30.jpg


24.jpg


Sledeći se nadamo da će biti na nbg. Sa svim visokm zgradama koje se grade...

Mogu uzeti projekat iz Vranja i pojačati mu crvenu boju.
 
PS. Vatrogasci konačno dobijaju nova vozila u većem obimu za nove stanice a dobiće ih još. Fotke su iz poslednjih 18 meseci (nisu svi za vatrogasce):


1.jpg


04.jpg


8.jpg


1.jpg


yT2k9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvWVRRN01EQV8vNTUxMTQxZDA0ZjJlZDk0MzI2OWM3ODU0ZjEwYWZiNjUuanBlZ5GTAs0CQgCBAAU
 
Lepo je videti da se plato ispred SIV-a koristi za nešto.
 
Нова возила нису за нове станице већ за постојеће. Стигло је 33 МАЗа (14 навалних 4х4, 8 цистерни 6х6 и 11 цистерни 4х4) и 14 МАнова (2 цистерне 6х6, 10 цистерни 4х4 и 2 специјална 2х2), 45 Шкода, 46 Нива, 55 чамаца и 73 возила (Дачије, Нисани и Рено комбији). До краја године се очекује још 17 Камаз камиона, а министар је најавио око сто укупно за претходне две и наредну годину.

Лепа цифра у поређењу са прошлим годинама (последња озбиљнија набавка је 2007/8/9 када су набављени Мерцедеси Атего), али када се подели по јединицама у целој Србији, нажалост стање је и даље забрињавајуће, пошто су и даље просек ТАМови и ФАПови из 80их. Чак ни све једнинице Београдске бригаде нису у најбољем стању, Сопот нема исправан камион па им је позајмљен стари ФАП 13 из Сурчина који је остао на старом ФАПу 1620. Борча има два стара ФАПа, стање је боље једино у главним градским станицама, Звездара, Земун, Вождовац и Кошутњак, где су иначе и имали већином млађе Мерцедесе Атего.
 
A da krenu vec jednom u gradnju stanice nbg...
 
Након изградње оне мање станице поред БИА-е на Бањици, сумњам да ће скорије ишта радити по питању станице на НБГ. А и ту нову станицу су једва опремили са два камиона, узели су стари ФАП из Сурчина и млађи Мерцедес са Звездаре.

Eво и слике те нове станице са камионима који су јој додељени.

_Oyk9lLaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTnpNN01EQV8vOTE3NzJhYjcxYzZjZDc2MWNmYmYxYTBhZWQxZjQ2YTcuanBnkZMCzQLkAIEABQ
 
Свакако, само се плашим да је станица на НБГ да далеком штапу после ове нове на Бањици. Ово су вероватно неки паркинг и гаражу код БИА-е преуредили у ватрогасну станицу.
 
Poenta za NBgd stanicu
je opremljenost za delovanje na vecim visinama
-domet -
bar jedno vozilo sa prikolicom za one dugacke lestvice , giga vazd. jastuke ... sve do do posedovanja drona za gassenje vatre

NBgd vat.stanica bitno se razlikuje
ne samo u drugacijoj opremi, drugacijoj obucenosti ljudstva
vec i drugacijoj arhikteturi...
kako bi bila adekvatna

Decenijama nissta... mrtvilo...
tek kada ,,masovnija mecka,, zaigra
( pu-pu , daleko bilo )
mozda nesto i krene da se ressava
a dotle .... 000
glavni gradski fokus je na ssmikeraju
poput ,,kiplajt ,, bunara bez dna...
:sesir:
 
Када је у питању ова ватрогасна станица, ту је најмања кривица града, пошто су ватрогасци у надлежности МУПа.
 
Onda napisi sve... a ne polovicno
isina jeste :

vatrogasci jesu pod nadleznosti rep.
ali obezbedjivanje
prostora , zgrada i dr. je u nadleznosti lokalne zajednice.

A lok. zajed. jeste
opština NBgd i grad Bgd
Osim placa ni ,,onom,, stvarkom nisu mrdnuli decemijama a to je
totalna ipontencija :rant:

upotreba sexsualnih termina je opravdana jer ocigledno decenijama ih boli ,,K., za vat. stanicu :violina:
evo na primer
grad je slupao silu para na novu SF Palilulsku pijacu, koja nema nikakvu komunikaciju sa postojecom okolinom , a da ne spominjem osto...
Lokalna zajednica : napravi objekat. pristupnice i i svu drugu infrastrukturu
te se predaje rep. organima tj
vatrogascima na upotrebu
a rep. org. obezbedju ljudstvo, opremu i svu dr. nadleznost

E sve to si precutao kad si napisao da
kome pripadaju vatrogasci....
:grand:
 
То би било најлогичније, да локал (град или општина НБГ за које је тешко рећи да немају пара кад их бацају на разне глупости) обезбеде баш сву инфраструктуру са изградњом објекта. Али код нас нажалост ствари ретко функционишу тако. Притом можемо да узмемо у обзир и различитост да не кажем супротстављеност републичких и градских на једној и општинских власти на другој страни. Та бандоглавост уме да прави проблеме широм Србије.
 
Vrh