Šta je novo?

Blok 18 Novi Beograd

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=596041#p596041:1nizingx je napisao(la):
neven_k » 18 Јан 2019 03:53 pm[/url]":1nizingx]Blok 18 bi trebao da ide u visinu a Bg na vodi dosta manje....sve obrnuto su uradili.
Као што сам већ објасно, неупоредиво већа штета би била градити високе објекте у блоку 18 него у Амфитеатру.
 
A da ipak bude park? :)

Sent from my Lenovo K53a48 using Tapatalk
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=595952#p595952:v378gb13 je napisao(la):
stf » 18 Јан 2019 09:26 am[/url]":v378gb13]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=595823#p595823:v378gb13 je napisao(la):
Johnest_Hon » 17 Јан 2019 06:27 pm[/url]":v378gb13]STF...obrazloži to oko vizura sa NBG...da ne razmišljam mnogo... :D

Блок 18 на НБГ је буквално једини блок у коме не треба дизати високе зграде. Прича о визурама на овом форуму је тотално обесмишљена јер се свака глупост сматра непроцељивом визуром, а у Београду непроцењивих визура је само неколико.

Једна од тих непроцењивих визура је поглед уз Саву са Калемегдана. Београд на води са својим солитерима је са ове тачке заклонио само део града иза себе. Град је заклонио град, зграде су заклониле зграде. Ништа се ту изгубило није. Квалитет саме визуре се није изменио а њега чини зеленило парка Републике Српске, НБГ, река Сава, стари град иза ње и мостови преко ње. Изградњом високих зграда у блоку 18 у потпуности се заклања цела Сава, сви мостови сем Бранковог и добар део старог града... Једино парче блока 18 на коме без последица може да се дигне кула јесте ћошак на углу аутопута и улице Владимира Поповића до Сава центра.
@СТФ, слажем се да би на том ћошку могла да се изгради једна кула. Изградњом те куле би се баш лепо уклопила планирана изградња (једног дана) куле у будућем блоку 18а (прекопута аутопута :D ), с обзиром да је у блоку 18а планирана зона високих објаката. То је иначе будући комерцијално-пословни центар, са тржним центрима, хотелима,..., а постоји могућност и стамбене градње до неких 40% укупне изграђене површине.

Било би лепо да са обе стране аутопута буду исте или сличне куле :) .

@СТФ, да ли можеш да уцрташ на неком од ова два цртежа ту кулу коју си предложио у блоку 18, па да видимо како би то изгледало ?
:sesir:

Иначе већ неко време увелико насипају земљу у блоку 18а.
 
Gago, gde nasipaju zemlju? Ja sam video oko tramvajskog mosta, to su pripreme za novi most, to nije p9vezano sa ov8m.
 
Evo, za ljubitelje 3D prikaza, jedna moja 3D skica kompozicije ulica i objekata BGnaVodi via Blok18 i malo sire.
Detalje ne uzimati preozbiljno, posto je radjeno brzinski i manje vise iz glave. :sesir:
 
https://www.danas.rs/dijalog/licni-stav ... na-vodi-2/

Nepostojeći ruski investicioni fond gradi „Beograd na vodi 2“

Dan pred posetu ruskog predsednika Vladimira Putina u Beogradu je eksplodirala medijska bomba čija je detonacija uzdrmala ceo region.
Piše: Miša Brkić21. januara 2019. 16.30

S pritajenom dozom zavisti mediji u Hrvatskoj, Makedoniji, BiH i Crnoj Gori preneli su ekskluzivnu vest beogradskog dnevnog lista Politika da je ruski investicioni fond „Marera properties“ zainteresovan da u novobeogradskom Bloku 18, preko puta „Beograda na vodi“, gradi poslovni centar od 350.000 kvadrata. Politika u tekstu „Blok 18 – novi siti nalik na NJujork, Pariz ili Singapur“ najavljuje da će „o ulaganju njihovog kapitala u beogradsko priobalje biti reči sutra, kada u Srbiju stiže predsednik Ruske Federacije“.

Ni na dan posete, a ni sledeća tri dana niti u zvaničnim izveštajima ali ni u kuloarima nije bilo i nema ni reči o nečijoj zainteresovanosti da gradi „Beograd na vodi 2“ a kamoli da se o tome razgovaralo s Putinom. Nije se pohvalio ni domaćin, predsednik Srbije. Nije se oglasio ni neimenovani izvor iz gradske uprave koji je Politici dan pred posetu Putina doturio senzacionalnu vest.

Kako je moguće da tako spektakularna investicija bude jedina žrtva medijske bombe aktivirane iz Politike?

Objašnjenje je jednostavno.

Ruski investicioni fond „Marera properties“ – ne postoji.

Novinarsko traganje za bilo kakvim podatkom o postojanju investicionog fonda „Marera properties“ u Rusiji kao navedenoj zemlji porekla trajalo je od trenutka kad je Politika objavila ime tog fonda. Proverene su arhive nekoliko značajnijih ruskih medija (Komersant, agencije Tas i Interfaks, Vedomosti, Sputnjik, Raša tudej, Nezavisimaja gazeta, TV Russia1, Radio Eho Moskve, Izvestija, TV Russia 24, Ekonomičeskaja gazeta, NTV Russia) i ni u jednoj nije pronađen niti jedan podatak o postojanju investicionog fonda „Marera properties“. Kontaktirano je nekoliko specijalizovanih kompanija u Moskvi koje posluju na finansijskom tržištu Rusije i od svih je dobijen odgovor koji može otprilike ovako da se formuliše: „Naši pravnici proverili su da li je u poreskim ili registracionim bazama prisutna firma ili fond sa datim nazivom. Ni u jednoj bazi pod tim imenom nema ništa.“

Dakle, ruski investicioni fond „Marera properties“ ne postoji.

Odnosno, ne postoji u Rusiji.

Iz tog saznanja proizilazi činjenica da su Politika i njen izvor iz gradske uprave na najprizemniji način zloupotrebili ruskog predsednika Vladimira Putina za širenje lažnih vesti. Putin je otišao, a ostala je da smrdi bruka.

I sumnja.

Sumnja da li je možda neko iz gradske uprave s predumišljajem želeo domaćoj javnosti da pošalje šifrovanu poruku.

Poruka bi, prevedeno na običan jezik, mogla da glasi: neko je „bacio oko“ na 46,8 hektara između Starog tramvajskog mosta i mosta Gazela u Novom Beogradu. Taj „neko“ se sam deklarisao i predstavio kao „beogradsko predstavništvo ruskog investicionog fonda“, koje se bavi samo nekretninama i čija su ulaganja dugoročnog karaktera. Anonimni sagovornik iz preduzeća „Marera properties“ objasnio je Politici: „U novobeogradskom Bloku posedujemo pola hektara i izuzetno smo zainteresovani za razvoj tog područja kako bi i Beograd dobio svoj siti nalik na NJujork, Pariz ili Singapur. To bi trebalo da bude novi deo prestonice sa više od 350.000 kvadrata u kojima bi bio smešten centar poslovnih zbivanja ovog dela Evrope.“

Još se ne zna, piše Politika, da li će to zemljište „predstavništvo ruskog investicionog fonda“ dobiti u vlasništvo ili pod zakup i po kojoj ceni. A nije izvesno ni koliko će tačno od oko 50 hektara u Bloku 18 biti transformisano ruskim ulaganjem, kaže Politika i špekuliše da bi u tom budućem centru moglo da bude sedište srpske vlade i njenih organa i gradske uprave i njenih sekretarijata.

Ko je preduzeće „Marera properties“?

U Agenciji za privredne registre piše da se firma zove „Marera properties DOO Beograd“ (osnovana 17. 11. 2009) i da se bavi iznajmljivanjem vlastitih i iznajmljenih nekretnina i upravljanjem njima. Direktorka preduzeća je Milana Srećkov (prethodno radila u Viktorija grupi).

Na korporativnom sajtu preduzeća „Marera properties“ piše: „Mi čvrsto verujemo u rastući potencijal našeg poslovanja u Beogradu. Uz pomoć najnovijih ekonomskih reformi, Srbija je pozicionirana za progresivni razvoj i očekuje se da postane ekonomski tigar jugoistočne Evrope. Atraktivnost Beograda kao regionalnog poslovnog kapitala među svim vrstama biznisa se aktivno povećava i tražnja za prostorom će se nastaviti.“

„Marera properties“, prema podacima iz APR-a, ima upisan novčani kapital 48.346 dinara i unet nenovčani kapital (pasiva) 211.912.971 dinar. Poslovna imovina (aktiva) preduzeća bila je 2014. godine – 196.555.000 dinara, 2015. godine – 191.406.000 a 2016. godine – 280.302.000 dinara. Ali već 2017. godine imovina (u kojoj su najveća stavka nekretnine) značajno se uvećava – 1.567.958.000 dinara.

Međutim, u posmatranom periodu preduzeće ima poslovni gubitak: 2014. godine – 16.430.000 dinara, 2015. godine – 23.377.000 dinara, 2016. godine – 21.379.000 dinara i 2017. godine – 13.083.000. dinara.

Među nekoliko nekretnina za iznajmljivanje u centru Beograda, oglašenih na korporativnom sajtu, posebnu pažnju privlači jedna – „Kalemegdan Business Center“. To je renovirana zgrada beogradske konfekcije BEKO čiji poslovni prostor „Marera properties“ nudi u najam.

BEKO kompleks pre 12 godina kupila je za 55,8 miliona evra grčka firma „Lamda“ s namerom da gradi ekskluzivne stanove i kancelarije. Deset godina lokacija je bila „zamrznuta“, da bi je 2017. godine Grci preprodali holandskoj kompaniji „Pinakl“. U junu 2017. godine gradonačelnik Siniša Mali i gradski urbanista Milutin Folić obećali su da će „Pinakl“ u proleće 2018. godine početi da gradi ekskluzivni stambeno-poslovni kvart koji će da projektuje čuveni arhitekta Boris Podreka. Na kraju se ispostavilo da firma „Marera properties“ nudi zainteresovanim klijentima kancelarije u bivšoj BEKO fabrici koje je renovirala po najvišim standardima. Inače, preduzeće se na sajtu reklamira kao vlasnik zgrada koje iznajmljuje. To se može smatrati već prilično velikim uspehom s obzirom da firma relativno skromne imovine i s gubitkom u poslovanju može da kupi lokaciju koju su Grci u „prvoj ruci“ 2007. godine platili 55,8 miliona evra. Svaki stručnjak za nekretnine potvrdiće bez mnogo premišljanja da lokacija nekadašnje BEKO konfekcije važi za „kapitalca“ u beogradskom rilestejtu.

I za kraj još jedno pitanje.

Ako nije firma-kćerka ruskog investicionog fonda, a nije jer Fond ne postoji, čije je onda preduzeće „Marera properties“? To pitanje ne bi bilo uopšte važno da „Marera properties DOO“ nije vlasnik supervredne Beko lokacije (120.000 kvadrata) i da nema ambiciju, a ima, da gradi u još vrednijem „Beogradu na vodi 2“ (350.000 kvadrata)? I zašto joj je važno da se pri svemu tome skriva iza „predstavništva“ nepostojećeg ruskog investicionog fonda?

Autor je novinar


[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=uDQ9uwn8eKo[/youtube]
 
Proci ce ovo bez problema kao sto je prosao i bnv. I tada tu firmu niko nigde nije mogao da nadje secate se toga. Vesic, svetski menadzerski kralj ovo je najavio jos pre 2 ili vise meseca, u svakom slucaju smuljace se nesto, neki novi lexspec i ovo ce zaziveti a procenti ce ovog puta dostici nezamislive cifre. Tadic, Djilas i ekipa dozivece nervni slom.
 
Pa na Studio B rekoše da je to ista firma koja je uradila i ovu fasadu:

file.php
 
Koliko shvatam pitanje Mise Brkica je ko stoji iza te firme ako nigde ne postoji trag da je ta firma podružnica iz Rusije, kako se tvrdilo u Politici na dan posete Putina. Na stranu to sto nesporno rade veoma kvalitetne rekonstrukcije, bilo bi dobro da se zna u kojim parama ce to da se radi. Ako se vlasnik krije u gradjevini onda to smrdi na prljavo steceni kapital, tzv pranje para, ali ako mi nadje nekog velikog domaceg investitora koji je posteno stekao svoj novac, skidam mu kapu.

Sent from my Lenovo K53a48 using Tapatalk
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=596972#p596972:2i90aiw9 je napisao(la):
Mihajlo73 » 23 Јан 2019 08:27 am[/url]":2i90aiw9]Gago, gde nasipaju zemlju? Ja sam video oko tramvajskog mosta, to su pripreme za novi most, to nije p9vezano sa ov8m.
@Михајло73, наравно да није повезано јер говорим (пишем) о блоку 18а. Само сам се надовезао на @СТФ-ову поруку. Блок 18а је са друге стране аутопута и нема додирних тачака са блоком 18, пошто ова два блока раздваја аутопут.

Што се насипања у блоку 18а тиче, у делу блока који се види на сликама се насипа. Слике су из студије о блоку 18а. На четвртој слици где се виде беле бараке са сивим кровом,а и неке куће су ту биле, су срушене.

 
Prosto mi nikakva ideja ne pada na pamet sta bi u 18a moglo da se gradi, prostor nije pogodan ni za sta
 
Сакле зграде. Мада сви ти тако равни отворени делови увек изгледају да су низашта. Де се НБГ није правио вероватно би као потез Крњача-Борча завршио
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=598414#p598414:1jx3h8aw je napisao(la):
Nebojsa » 28 Јан 2019 06:38 pm[/url]":1jx3h8aw]Prosto mi nikakva ideja ne pada na pamet sta bi u 18a moglo da se gradi, prostor nije pogodan ni za sta
Написао сам горе изнад "То је иначе будући комерцијално-пословни центар, са тржним центрима, хотелима,..., а постоји могућност и стамбене градње до неких 40% укупне изграђене површине."
 
Gago koji trzni centri, hoteli i stanovi u onom uskom levku od prostora ogranicenim mostom i prugom za vozove na nasipu? nemoj da me pogresno shvatis ne repliciram tebi licno vec onima koji to planiraju. Najmanje sto mogu da zamislim onde su stambene zgrade. Mozda neki poslovni kampus medjutim parcela je preuska za neku iole ozbiljniju gradnju. E sad kad bi se taj mali projekat nadovezao na svoj nastavak sa druge strane mosta prema sava centru i to sve isprojektovalo kao celina mozda bi bilo ok i tu se slazem da bi najbolje bilo da preovladjuju visoki objekti bas zbog infrasrukture koja je visoko iznad zemlje. U tom slucaju gradnja bi trebalo da se nastavi i ovamo prema brodogradilistu i blokovima kako bi se kompletirao ceo taj potez uz Savu. Kad bi se to uradilo to bi vec bila druga prica jer bi blok 18a u tom slucaju bio deo jednog projekta a ne uski levak koji je sam po sebi nepovoljan za bilo kakvu gradnju.
 
@Небојша, то је само студија за блок 18а, ту још није ништа планирано, тек ће. Лично бих волео да ту никне кула која је наведена у студији, а за остало ће бити простора кад се уклони пруга.
 
Ako se bude uklonila pruga to je vec totalno nova prica.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=598256#p598256:25jehsj7 je napisao(la):
Гага » 28 Јан 2019 02:59 am[/url]":25jehsj7]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=596972#p596972:25jehsj7 je napisao(la):
Mihajlo73 » 23 Јан 2019 08:27 am[/url]":25jehsj7]Gago, gde nasipaju zemlju? Ja sam video oko tramvajskog mosta, to su pripreme za novi most, to nije p9vezano sa ov8m.
@Михајло73, наравно да није повезано јер говорим (пишем) о блоку 18а. Само сам се надовезао на @СТФ-ову поруку. Блок 18а је са друге стране аутопута и нема додирних тачака са блоком 18, пошто ова два блока раздваја аутопут.

Што се насипања у блоку 18а тиче, у делу блока који се види на сликама се насипа. Слике су из студије о блоку 18а. На четвртој слици где се виде беле бараке са сивим кровом,а и неке куће су ту биле, су срушене.

Ево неколико јучерашњих слика -11.02.2019., насипања блока 18а, увелико се то ради. Сликано из 17-це.

Pogledajte prilog 4Pogledajte prilog 3Pogledajte prilog 2Pogledajte prilog 1
 
Prvo što tu treba napraviti je pešačko-biciklistička veza sa Savom.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=601649#p601649:3o7abkc0 je napisao(la):
direktor » 12 Феб 2019 06:47 am[/url]":3o7abkc0]Najboje ce biti da se radi bez dozvole
Зашто мислиш да се ради без дозволе ?
Прекјуче кад сам пролазио, млели су тј. дробили су камење са оном великом мобилном машином - дробилицом.Нешто слично као на овој слици
 
Pa blok 42 na primjer tu je dovozeno sve i svasta nelegalno ondae grad platio odvozenje na deponiju ...
 
То је друга прича, овде се довози - насипа само камење које се касније дроби и развози равномерно по овом блоку. Што би неко довозио онако гломазну машину и дробио камење (читај и беспотребно тупио ножеве у машини) а да ради без дозволе !
 
Najbolja lokacija u BG traži kupce, hoće li BG na vodi dobiti brata?

Najbolja lokacija nam je trenutno preko puta Beograda na vodi, odnosno Blok 18, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je na 4th Serbian Property & Infrastructure Development Conference koja se održava u Beogradu rekao da tu ima dosta privatne zemlje pa je omogućeno da se gradi zgrada po zgrada, odnosno, ne traži se samo jedan inevestitor.

"Na njima je da zainteresuju vlasnike zemljišta. Nismo planirali da to bude kao Beorad na vodi, osim ako se javi jedan investitor koji želi da uloži veliku svotu novca“, rekao je Vesić i podsetio da je jedna ruska firma bila zainteresovana da tu gradi poslovne prostore.

Vesić je rekao i da se postoje planovi za razvoj po obodnim delovima grada, u tom smislu naveo je izgradnju kanalizacije na levoj obali Dunava, zatim fabriku otpadnih voda u Velikom selu, koja će biti prva od pet.

Vesić je najavio i da će Nacionalni stadion da se gradi u Surčinu.
„Tu je i projekat metroa, dve linije metroa, 4 BG voza, tako da se Lazarevac i Mladenovac povežu sa centrom grada“, rekao je.

https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.ph ... id=1508483
 
Gradnja "zgrada po zgrada" neće ići lako, ako planiraju nasipanje do nivoa "ostatka" Novog Beograda. Takođe, neće se ljudi lako ni doseljavati u takvo okruženje.
 
Vrh