Šta je novo?

Centralno grejanje (Grejanje po utrošku)

Jel ko naso na sajtu toplana detaljno objasnjenje za naplatu po utrosku ...
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=600490#p600490:30tcio52 je napisao(la):
Nebojsa » 06 Феб 2019 05:08 pm[/url]":30tcio52]Gago a koliki vam je celokupan mesecni racun za infostan?
@Небојша, ево износа комуналија за последње тромесечје 2018.године и износи су са ПДВ-ом:
Октобар 7.677,90 динара
Новембар 7.702,13 динара
Децембар 7.733,52 динара

Наравно, као што знаш, износи зависе од потрошене заједничке електричне енергије, хладне воде, канализације.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=600490#p600490:5q9ikvg4 je napisao(la):
Nebojsa » Wed Feb 06, 2019 5:08 pm[/url]":5q9ikvg4]Gago a koliki vam je celokupan mesecni racun za infostan?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=600372#p600372:5q9ikvg4 je napisao(la):
Gorstak89 » 06 Feb 2019 12:48 am[/url]":5q9ikvg4]= sada se grejem na klimu,u posljednjih 10 dana 4 dana nisam palio grejanje u ošte jer je pretoplo u stanu 10cm stiropora je jaaako korisna stvar! danas je klima radila 3 sata max i evo vrućina mi je. =
E aj molim te pokusaj da uporedis razliku u racunu izmedju klime i kalorifera bas me zanima.

teško mi je da napravim to upoređivanje jer je prvih 10tak dana stan bio leden a onda je došla klima. klima nije inverter (inverter se isplati tek posle nekoliko godina eksploatacije a ja nisam imao 20 000 više za tu klimu, a i ovako mi se debelo isplati ova obična od 30 000 12 000 BTU. Međutim nije teško uporediti, moja klima daje 3000w toplote dok troši 1000w struje (ovo se dobija tako što kompresor ne stvara toplotu nego je "prebacuje" od spolja. koliko god glupo zvučalo tako radi. kalorifer za 2000w toplote troši 2000w struje tj troši oko 2200w struje al ajde sad, da ne cepidlačimo. razlika je velika u utrošku i isplati se uzeti klimu, na z apadu mnogi i koriste kompresore (klime) za grejanje. toplotna pumpa bi se isto isplatila jer ona tu toplotu ne izvlači od spoljnih 0 stepeni nego od nekih 10 stepeni koliko ima voda u zemlji na nekoj dubini. mana je jedino to što klima na -7 prestaje da radi ali to kod nas nije česta situacija tako da o tome ne treba brinuti previše.
Imajte na umu i to da u tih nekih 4000 za struju ja plaćam i angažovanu snagu, i bojler koji ne gasim, rernu, mikrotalasnu, svetlo, računar koji isto gasim samo noću. najbolji pokazatelj bi bio da se uporede svi računi zajedno jer mnogo nam para uzimaju na te fancy forice poput instalisane snage (to uzimaju svi, i za gas, i za struju i za grejanje) e da, i meni je toplo uvek kad hoću za tih 4000, i noću.
IZOLACIJA JE ZAKON!
Gubvitak mreže, instalisana snaga i ostalo nisu moj problem i ne vidim što bih ja to tako plaćao? treba sve da bude uračunato u cenu isporučenog kilovata. Instalisanu snagu plaćam i kroz cenu priključka.
još ovu frustraciju, ide mi na k i ovo sa zonama struje, prosečno domaćinstvo na zapadu troši 20-40kw dnevno. 1200 kw mesečno... i onda nama prodaju priču o jeftinoj struji, jeftina je samo prva zona, ostalo nije. bag**.
 
evo i ovde da raportiram, grejanje na struju, mahom klima, januar mesec sa sve bojlerom kojeg ne gasim, rernom, veš mašinom (sve za jednu osobu) račun 3800 dinara. ja sam jako zadovoljan time.
 
Na stranu tema grejanja, naravno da najbolju iskorišćenost ima toplotna pumpa (što je i obična klima), ali odakle ti Gorštak ovaj podatak da na zapadu domaćinstva koriste 20-40kw dnevno??
Samo malo googla i jasno se vidi da u zemljama koje su nama pandan na zapadu se troši do 300kw mesečno, kakvih 1000. To je USA / Australija gde većina stanovništva živi u prevelikim kućama, koristi struju za grejanje/hlađenje mnogo više i generalno imaju većinom jače/čitaj veće aparate (mašine, bojlere, itd). sa prelaskom na led rasvetu u potpunosti sledećih par godina, pošto su u EU zabranili stare sijalice, ima i ovo da dodatno padne.
 
Ovde na ovoj temi čovek svašta može da pročita, od toga kako je neko super zadovoljan grejanjem koje pali samo kad neko dodje, pa do toga da se upoređuje potrošnja garsonjere sa jednom osobom i stana ili kuće sa više osoba.

Eto i u prethodnom postu kolega forumas navede potrošnju struje po Evropi, ali zaboravi da napomene kako se Evropa uglavnom ne greje na struju, već na CG ili zemni gas.
Takodje tako greju i sanitarnu toplu vodu, a takodje i kuvaju.

Zato mislim da je za analizu potrošnje jedino merodavna kompletna energija koja se utroši, a nikako selektivni podaci.

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=602214#p602214:9zx3w8e1 je napisao(la):
laki72 » 14 Feb 2019 07:31 pm[/url]":9zx3w8e1]Ovde na ovoj temi čovek svašta može da pročita, od toga kako je neko super zadovoljan grejanjem koje pali samo kad neko dodje, ...
Pa da, kad god upalim grejanje ja sam super zadovoljan. Ne znam sta je tu toliko cudno.
 
Druže laki ja te pozivam na kafu ili čaj pa se uveri sam :) možeš ceo dan da presediš kod mene i pokazaću ti moje račune za struju, nije nikakav problem.
konkretno, ta količina je u USA, In the US typical household power consumption is about 11,700 kWh each year, in France it is 6,400 kWh, in the UK it is 4,600 kWh and in China around 1,300 kWh. The global average electricity consumption for households with electricity was roughly 3,500 kWh in 2010.
tu informaciju često srećem po youtube-u pa sam je tako i preneo, izvinjavam se ako sam nekoga oštetio. ovih 11700/365 je 32 kilovata dnevno.

što se tiče upoređivanja kuće i stana mislim i da sam rekao da se ne može tek tako uporediti ida se grejanje kuće na struju teško isplati. Dok se za mali stan poput mog koji je i dobro izolovan debelo isplati npr u odnosu na gradsko. na kraju krajeva, stavi na papir koliko minimalno moraš da platiš grejanje u vidu angažovbane snage pa stavi na papir koliko je to struje, vrlo je prosta računica.
 
Ja sam prezadovoljna cg. Temperatura mi je uvek izmedju 24 i 25 C, kad su minusi greju nas ludacki, fantazija! Cela zgrada je lepo ugrejana, nema da komsija ispod iznad pored zavrne grejanje pa da vas hladi. Za kvalitet koji dobijam nije ni skupo. Jedino sto zakidaju u prelaznom periodu, tad ih mrzim :mrgreen:
 
@gorstak89
@nebojsa

Bojim se da me niste najbolje razumeli.

Ako sa jedne strane imate radijatore koje energijom napajaju beoelektrane ( i čiji sam ja višegodišnji kritičar zbog mnogih stvari), te koje tu energiju isporučuju prekoxcelog dana, a sa druge bilo koji sistem koji uključujete samo povremeno (nebitni su razlozi), onda je cena koštanja ta dva malo problematična, zar ne?

Isto tako, ako imate umesto elektricne, gasnu rernu, imaćete manji potrošnju električne energije.

Ako u domaćinstvu živite sami, bojler će vam mnogo manje energije potrošiti nego ako u domaćinstvu živi 4-5 članova domaćinstva.
Ako grejemo samo prostoriju u kojoj boravimo ili ako grejemo sve prostorije itd.


Takodje, posebno po hladnom vremenu, razlika između 21 i 23 stepena u stambenoj jedinici čini veliku razliku u potrosenoj toplotnoj energiji.

Imam prijatelja, starijeg sugradjanina, koji na 18°C sedi u majci sa kratkim rukavima, ali i sestru koja pola zime provede sedeći na TA peci, dakle "toplo je" je subjektivan osećaj.

Zato sam u prethodnom postu predložio da detaljnije analiziramo kompletni utrošak energije, da bi svi zajedno imali što realniju i kompletniju sliku o razlicitim načinima grejanja, a ne da bih osporavao nečiji stav.

@gorstak89
Hvala na pozivu na moj omiljeni topli napitak!
Dogovoreno, samo uz obećanje da ćeš da uzvratiš posetu

E da, umalo da zaboravim.
Sto se tice "isplativosti" slažem se da je grejanje na daljinski sistem beoelektrana jedno od najnerentabilnijih i da mogu (ali zaista) odkazao bi njihove "očajne" usluge u stanu.

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk
 
Laki jeste razlika naravno, za sve ovo o cemu mi pricamo glavni i osnovni preduslov je odlicna izolacija, bez toga to nista ne vredi. Evo ovih dana a i ranije kad sam sam kuci uopste nepalim grejanje jer jednostavno nemam potrebu. Nisam bas u majci naravno. Drugo su neki mrazevi ili minusi. Kad odem kod mojih tamo grejanje radi. Prema tome zasto bi trosio struju kad nemoram, e kad se ozenim itd onda je vec druga prica jer tad nisam sam a i tad ce troskovi biti daleko manji nego sa centralnim grejanjem.
Meni se ucinilo da se iscudjavas sto grejanje palim i nepalim sobzirom na neke okolnosti i prilike, mozda je nekom to i dalje cudno. Jednostavno meni je to ok i nepredstavlja mi nikakav problem.
 
Druže, upravo zato sam se potrudio da navedem sve parametre. kod mene u stanu nikada nije ispod 22 stepena. u toku dana grejem na 24 ili 25 zavisi kako se taj dan osećam. Jeste, apsolutno si u pravu. bojler i ostalo sam naveo da bi mogli otprilike dao duzmemo neke troškove od ukupnog računa za struju pa da koliko-toliko imamo predstavu koliko je to struje. Kad bude neki prelazni mesec, npr maj videćemo kolika je razlika u potrošenoj struji.
ja sam svejedno ubeđen da je jeftinije i komfornije. noću uglavnom ne grejem jer nema nikakve potrebe. i to je jedna bitna prednost u odnosu na CG jer ja grejem kad meni treba a ne kad treba nekom drugom.
Iskreno voleo bih da vidim 3 veće stvari, da se stvarno uvede grejanje po utrošku koje je u bg veoma zeznuto jer cevi idu iz sobe u sobu u razne stanove. Zatim bih voleo da vidim veliku akciju izolacije i treće voleo bih da vidim nestanak ovih gluposti poput angažovane snage i sl gluposti. Prosto, cena kilovata, zaračunaj sve u nju. pa da vidimo i stvarnu cenu kilovata. a ne da se sa jedne strane oprosti 900 000 računa a sa druge mene zezaju da plaćam 1500 dinara na račun angažovane snage, priključka, očitavanja isl. cvrc. Socijalizam na teret plaćajućih građana. bez ikakvih pravila.
 
Grejanje na klimu nikako ne moze biti komotnije od cg, a ni prakticnije. Sama pomisao na topao vazduh koji stalno duva je meni licno neprivlacna. Sta radis sa grejanjem kad odes negde na vise dana? Iskljucis skroz? Kad je debeo minus napolju ne znam koliko je to pametno, a opet ne mozes ni da je ostavis ukljucenu. Sta kad si na poslu, ne radi pa dodjes u leden stan? Kako se uopste grejes na obicnu klimu kad je napolju - 10 - 15?
 
kada 7 dana nisam bio tu u stanu pala mi je temperatura na 18,5 stepeni. a napolju je bio minus u decembru. duvanje se usmeri. Klima ima filtere i što tša pa nije baš tako da diže prašinu kako neki ljudi pričaju, plus imam jonizator, koji jedva pokriva stan pa mi je želja da uzmem još jedan. Ali čisto je u stanu. U prethodnom stanu sam imao sledeću situaciju, u toku dana 21 stepen sem ako mi opiči sunce u prozor onda bude i 27, u 22 ravno prestaje grejanje u 22:30 meni već bude hladno, u 2300 ako sam i dalje budan i radim nešto palim grejalicu. ujutru kad ustanem isto kao kolega ovde - LEDENO, kupatilo je u toj zgradu uvek bilo ledeno ali to je valjda svojstven problem 6 kaplara. Klima može da se i programira.
E sad, vidi ovako imaš klime koje su "pametne" pa ih nakačiš na wifi i telefonom ih uključiš kad hoćeš kako hoćeš. svakako je mnogo komotnije i prijatnije, i to samo zato što je takva situacija. U požarevcu bih npr podržao tvoj stav, tamo je grejanje mog stana oko 1600 dinara mesečno, temperatura je 25 stepeni i greje se 24/7 tako. tu je skroz ok.
 
11030":3p2rw9uv je napisao(la):
Grejanje na klimu nikako ne moze biti komotnije od cg, a ni prakticnije. Sama pomisao na topao vazduh koji stalno duva je meni licno neprivlacna. Sta radis sa grejanjem kad odes negde na vise dana? Iskljucis skroz? Kad je debeo minus napolju ne znam koliko je to pametno, a opet ne mozes ni da je ostavis ukljucenu. Sta kad si na poslu, ne radi pa dodjes u leden stan? Kako se uopste grejes na obicnu klimu kad je napolju - 10 - 15?
Inverter klime su danas realnost, a ne luksuz.
Utrošak struje je još manji nego klasična klima.
Možeš je ostaviti da radi i kad nisi u stanu, jer to nije grejalica koja lako može da napravi problem.
Takodje, možeš je i programirati, a najbitnije, gotovo svi (čak i najjeftiniji) modeli podržavaju opciju kontrole preko aplikacija i wifi modula.

Što se tiče "duvanja" sobzirom da inverter klima ne radi u režimima on/off (ni kompresor, ni ventilatori unutrašnje ni spoljne jedinice), duvanje je gotovo neprimetno osim kada ne želite da u izuzetno kratkom vremenu dižete od niske do visoke temperature.

Naravno, ni grejanje na klimu nije bez mane, kao i svaki drugi sistem.
ali sa ekonomskog aspekta je ono nakon kombinacije toplotne pumpe i podnog grejanja najpovoljnija opcija.

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk
 
Gorstak rece da je njegova obicna, zato sam i pitala.
 
Jeste obična. I nemam navedenih problema. Imam pored te klime i konvektorski radijator sa tajmerom, mislio sam da će mi trebati međutim... ali videćemo kad budu jake zime i teški minusi, možda i zatreba. Izolacija je kod mene ključ. i Veruj mi na reč da komfor ne manjka, ja sam navikao na veću temperaturu. Ne grejem noću jer ne osećam potrebu. Osim kada nisam u Beogradu u stanu temperatura sigurno nikad ne pada ispod 20-21, mogu da merim ako želite... na žalost nemam ništa što bi moglo da pravi grafikon temperature. A račun je toliki.
E sad, da je stan duplo veći, recimo 65-70 kvadrata pitanje je da li bi to bila najjeftinija opcija. Ili da stan ima preko 100 kvadrata ali opet bi komfor bio veći od CG. Sem ako nisi pored toplane ko moja bivša na miljakovcu, tamo u stanu i sa otvorenim prozorima ne možeš da dišeš :D u 6 kaplara nije bilo ni blizu i znam da ima dosta takvih "dalekih" primera.

a malo objašnjenje za inverter, taj sistem može da reguliše broj obrtaja i kompresora i ventilatora po želji i potrebi i ne obara napon (obaranjem napona se gubi učinkovitost motora u odnosu na potrošenu struju) tako da ovo što reče Laki gore, ona vremenom utvrdi koliko treba stalno da radi. E sad i ova moja ima podešavanja, ako ti smeta da duva, staviš na najtiši režim i onda polako duva ali čak i kad je na najjače ne smeta, mnogo mi je glasnija rerna ili aspirator :D (to ne držim stalno uklčjučeno, samo kažem)
 
Meni je 18000 račun za struju, ali je klina potrošila malo manje od 3000. :). Najveća mana invertera kao grejnog tela je defrost. Ali kad se uzme klima više srednje klase od oko 700 evra za 12-cu, defrosti postaju ređi i neprimetniji. Slično je i sa bukom.

Do sad je moja klima ove zime za oko 45 kvm prostora potrošila 18000 din. Računam na možda još 1500 din iliti 430 din. po kvadratu, iliti oko 108 din po danu grejanja u sezoni.
 
@ГАГА pa ne kači mi se baš fotka računa :D ali toliko je, 1759,87 rsd. mislim da se sa tim parama ne bih ogrejao na centralno a pogotovu ne na višu temperaturu koja meni odgovara.
 
@Горштак, извини погрешно сам те разумео, помислио сам да си уз речницу објавио и слику рачуна (наравно уз замагљивање имена, адресе,..), а ти си само речима рекао да ти је толики износ рачуна. Извини још једном, а мало сам то и кроз шалу рекао.

Ето да и ја напишем да ми је износ рачуна за струју за фебруар 2.507,70 динара.
 
@Гага druiže nemoj mi se izvinjavati, nema na čemu stvarno! Sve u svemu, mišljenja sam da se na male izolovane stanove struja debelo isplati! Voleo bihg da znam koja je cena centralnog za stan kao moj ali ne verujem da je 1000 rsd pre će biti da je bar 2000?
u svakom slučaju izolacija mnogo znači! Ja se pitam koja bi se ušteda energije ostvarila kada bi se betonske zgrade po blokovima izolovale sa 10cm stiropora! Siguran sam da bi se toplane debelo rasteretile a i da bi se elektrane rasteretile leti.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=609557#p609557:w0k56sgs je napisao(la):
Gorstak89 » 18 Mar 2019 09:55 am[/url]":w0k56sgs]u svakom slučaju izolacija mnogo znači! Ja se pitam koja bi se ušteda energije ostvarila kada bi se betonske zgrade po blokovima izolovale sa 10cm stiropora! Siguran sam da bi se toplane debelo rasteretile a i da bi se elektrane rasteretile leti.
A i grejanje bi poskupelo jer su tako u mogucnosti :violina:
 
Vrh